Dodaj do ulubionych

zabila dziewczynkę

04.05.15, 20:54
Pani nie mająca prawa jazdy i pijana wjechala terenowką w grupę pieszych, zginela pietnastoletnia dziewczynka.

Najpierw pomyślalam, że mam nadzieje, że ją wsadzą, a potem przyszło mi do glowy, że może by lepiej jeździła po Polsce i opowiadała, jak to było, ku przestrodze. Na swoj koszt i zaobraczkowana.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 21:05
      Obawiam się, że to nic nie da.
      Musi zmienić się mentalność ludzi.

Cały czas pokutuje, że jak policja kogoś złapała na jeździe po pijaku, to miał pecha.
      I dalej niektórzy uważają, że jedno czy dwa piwa, to nie problem by prowadzić.
      • kota_marcowa Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 21:17
        Przecież tu na forum sporo osób uważa, że jazda po jednym czy dwóch piwach, czy kieliszkach wina jest jak najbardziej ok. To co się dziwić .
        • oqoq74 Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 21:18
          Wiem.
        • kalina_lin Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 22:25
          Kobieta miała dwa promile. I nie miała prawa jazdy.
          To jakby inny kaliber niż wypicie małego kieliszka wina, po którym nie przekroczy się dozwolonego 0,2 promila.
          • kota_marcowa Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 22:54
            Kieliszek kieliszkowi nierówny, to raz, organizm w zależności od okoliczności bardzo różnie może zareagować nawet na małą dawkę alkoholu. Jak ktoś wie, że jest kierowcą, to nie powinien w ogóle pić żadnego alkoholu. Naprawdę tak wielkim problemem jest się powstrzymać od picia? No bo jak ktoś bez tego łyka nie może wytrzymać, to chyba ma problem.
            • kalina_lin Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 17:13
              Dramatyczny wręcz. Z powodzeniem mogę wytrzymać bez alkoholu. Piję ze 3 razy do roku. Ale właśnie jak u kogoś jesteśmy, to zdarza mi się wypić łyk wina od męża z kieliszka, żeby spróbować. Właśnie dlatego że nie mam problemu z niewypiciem kolejnego łyka, że nie jest to żadnym wykroczeniem ani zagrożeniem dla nikogo.
            • rasowa_sowa Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 23:30
              kota_marcowa napisała:

> Kieliszek kieliszkowi nierówny, to raz, organizm w zależności od okoliczności b
              > ardzo różnie może zareagować nawet na małą dawkę alkoholu. Jak ktoś wie, że jes
              > t kierowcą, to nie powinien w ogóle pić żadnego alkoholu. Naprawdę tak wielkim
              > problemem jest się powstrzymać od picia? No bo jak ktoś bez tego łyka nie może
              > wytrzymać, to chyba ma problem.

Myślę że większy problem ma ten, kto od łyka ma dwa promile (albo nawet 0,2). Albo ten, kto jak poczuje smak tego łyka to się już nie odessie.
          • pani.mysz Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 21:04
            No właśnie o to chodzi, zaczyna się od tolerancji dla siadania za kierownicą po alkoholu, "bo to tylko dwa piwa były".
            • gazeta_mi_placi Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 21:12
              Ale te kraje które to dopuszczają mają niższą liczbę wypadków niż Polska.
        • gazeta_mi_placi Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 21:03
          Za granicą często taka jazda jest w pełni legalna.
    • mamma_2012 Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 21:07
      Niech jeździ, jak juz odsiedzi swoje. Nie była pierwsza taka kretynka, szkol i zakładów pracy by zabrakło, gdyby wszyscy porządni, pijani zabójcy tak odbebniali swoje kary.
    • marzeka1 Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 21:12
      Straszna historia, tylko dziewczynki żal sad

Nie wiem, to chyba przykład takiego myślenia, że jazda po % jest ok, że tyle to robi, więc dlaczego nie jeździć- i tylko co i rusz takie historie.

Jak będzie się czuł ten mąż, jak wytrzeźwieje- kolejna straszna historia, tragedia w rodzinie, tylko dlaczego ta pani wsiadła do samochodu z tak pijanym chłopem?
      • aankaa Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 21:18
        a ktoś sprawdził czy pani nie była równie pijana ?
        • marzeka1 Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 21:21
          Nie wiem, pewnie trupa teraz przebadają pod tym kątem- ale to taka głupia, ale straszna tragedia z powodu chlania dla konkretnej gdzieś rodziny- czyjaś matka, ojciec, dziecko.
        • mamma_2012 Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 22:02
          Nie ma zakazu chodzenia po chodniku pod wpływem alkoholu, natomiast jest absolutny zaka jazdy z 2 promilami.
          A ta "pani"" na chodniku, nawet gimnazjum nie skoczyła.
          • gazeta_mi_placi Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 21:03
            Dwa promile to nie dwa piwa.
    • aankaa Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 21:15
      za wp Prawo jazdy zdradzi niechlubne sekrety każdego kierowcy. Komisja Europejska ujednoliciła przepisy dotyczące oznakowania praw jazdy. Na dokumentach pojawi się specjalny kod 69, który wskaże, że kierowca był już wcześniej karany za jazdę pod wpływem alkoholu

no, jakiś sposób na pijaków to jest
      • nangaparbat3 Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 21:43
        Czy ja wiem - ona sobie pojechała bez prawa jazdy, rozumiem, ze go nie ma (moze zabrali za jazdę po pijanemu wcześniej?) - więc nie ma gdzie tego 69 wpisać. Ale zawsze coś, fakt.
        • karolciab125 Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 22:14
          Wcześniej pisali, że jej zabrali za jazdę po pijaku:
          wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosci/Kraj/Szczecin-Pijana-kobieta-za-kierownica-zabila-15-latke-00004683
          • bi_scotti Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 22:20
            No wiec do zabranego prawa jazdy za jazde po akoholu nalezy dolozyc kare car impounding - zabranie samochodu na okreslony czas i przetrzymanie go pod kluczem dopoki wlasciciel nie dostanie prawa jazdy z powrotem. Oczywiscie, koszty przetrzymywania bezpiecznie auta placi ukarany. Jest bezporownania mniej zdeterminowanych kierowcow po pijaku, ktorzy zeby sie przejechac ukradna cudze auto natomiast jak ich wlasne stoi w garazu czy pod domem a kluczyki sa w szufladzie to ... why not, eh ... uncertain Wszystkich sie nie wyeliminuje ale spora czesc na pewno.
            • mejerewa Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 22:25
              Tak, to z pewnością skuteczniejsze, bo bez prawa jazdy da się jeździć (jak ktoś jest tak nieodpowiedzialny, że wsiada za kierownicę po alkoholu to i brak dokumentów mu nie przeszkadza), a bez samochodu już trudniej. I nawet jeśli te konsekwencje na rodzinę się rozłożą, czyli małżonek tym samym traci wspólny pojazd - trudno. Jak pijany małżonek zabije kogoś, to też jego rodzina poniesie konsekwencje, więc lepiej zapobiegac.
              • kota_marcowa Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 22:57
                Przecież większość tych ochlejów już dawno jeździ bez prawa jazdy. Faktycznie wizja utraty samochodu, może nie wpłynęłaby na samego pijaka, ale zdecydowanie zmniejszyłaby tolerancję otoczenia.
            • ewa_mama_jasia Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 20:03
              Taka sama kare bym ordynowala. Zabrać samochód od razu na ulicy każdemu pijanemu kogo policja zatrzyma.Bo co weekend, zatrzymywanych jest kilkunastu - kilkudziesięciu pijanych kierowców. Wielu z nich jeździ bez prawa jazdy.
              • lola211 Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 22:49
                A co z tymi, którzy jezdza samochodem żony czy partnerki? Jakim prawem wówczas zatrzymywac pojazd?
                • bi_scotti Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 22:53
                  lola211 napisała:

> A co z tymi, którzy jezdza samochodem żony czy partnerki? Jakim prawem wówczas
                  > zatrzymywac pojazd?

Jezeli swiadomie udostepniasz pojazd komus bez prawa jazdy tez nalezy Ci sie kara, to jest raczej oczywiste!
                • ewa_mama_jasia Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 23:08
                  Takim prawem ze nie powinny takiemu delikwentowi udostępniać pojazdu. Jeden taki weekend, drugi, blyskawiczne zatrzymanie samochodu na pól roku i od trzeciego weekendu zacznie spadać liczba pijanych kierowców. Jestem tego pewna. A zony, partnerki czy dobrzy koledzy zastanowią die trzy razy zanim pozycza osobie nie budzącej zaufania samochód.
    • jakw Re: zabila dziewczynkę 04.05.15, 22:23
      nangaparbat3 napisała:

>
      > Najpierw pomyślalam, że mam nadzieje, że ją wsadzą, a potem przyszło mi do glow
      > y, że może by lepiej jeździła po Polsce i opowiadała, jak to było, ku przestrod
      > ze. Na swoj koszt i zaobraczkowana.
      I co, będzie jeździła po pijaku i bez prawa jazdy?
      • nangaparbat3 Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 16:54
        Pociagiem. Z ekipą.
        O ile dotarło, co zrobiła, i czuje sie winna, bo to nie jest oczywiste sad
        I o ile chce i potrafi o tym mowić.
    • szamanta Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 00:09
      a potem przyszło mi do glow
      > y, że może by lepiej jeździła po Polsce i opowiadała, jak to było, ku przestrod
      > ze. Na swoj koszt i zaobraczkowana.

Wspaniałomyślne!!
      a możesz zdradzić kto będzie szoferować po całej Polsce, mając oczywiście na uwadze ze alkoholiczna już wcześniej stracila p.j za jazde po % i ponownie po alkoholu zamordowała gimnazjalistke? Przemyślałaś ten patent??
      Nanga ty jesteś doprawdy nauczycielem? uncertain
      • lady-z-gaga Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 07:44
        >może by lepiej jeździła po Polsce i opowiadała, jak to było, ku przestrodze.

a gdzie tu jest napisane, że samochodem ma jeździć?
        ematki tak bardzo odpłynęły od realu, że juz zapomniały o komunikacji zbiorowej?
      • nangaparbat3 Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 16:57
        Tak jak "jeżdżą" ludzie na przyklad z wyleczonym rakiem i namawiają do badań profilaktycznych. Ich relacje są częścią bardziej rozbudowanych programow, nie są sami.
        • ewa_mama_jasia Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 20:08
          Nanga, ale czy to coś da?Przecież wszyscy wiedzą ze po alkoholu nie wolno wsiąść za kółko. Ze można spowodować wypadek. Ze wielu spowodowalo - ta pani nie jest pierwsza. I dalej ludzie kierują po alkoholu.
          • nangaparbat3 Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 20:54
            Podzielenie się osobistym tragicznym doświadczeniem czasem coś daje - tym, którym niewiele trzeba, ale czegoś trzeba, żeby poszli po rozum do głowy.
            • ewa_mama_jasia Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 23:14
              Jestem sceptyczna. Drastyczny przykład ponoc starcza na krótko, tak jest z wyleczonymi narkomanami np. A"mnie to nigdy nie spotka", "mnie to nie dotyczy"? Zreszta kto w malej miescinie przyjdzie na spotkanie żeby posłuchać prelekcji takiej osoby? Może młodzież w szkole.
              • nangaparbat3 Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 23:24
                Pewnie, że nie do kazdego to dotrze. Nigdy nie dociera do kazdego, zazwyczaj do mniejszości czy wręcz pojedynczych osób. To nie powód, by nie probować. W malej mieścinie? Jestem pewna, że przynajmniej część księży zgodziłaby sie na to np. po mszy niedzielnej.
    • joa66 Re: zabila dziewczynkę 05.05.15, 23:32
      A nie balabyś się, że pani po 10 występie zobojętnieje i będzie to robiła..hmm mało przekonywująco? A sama wyczyści się z wszelkich emocji związanych z tragedią ..."ot zdarzył się wypadek"
      • bi_scotti Re: zabila dziewczynkę 06.05.15, 00:15
        joa66 napisała:

> A nie balabyś się, że pani po 10 występie zobojętnieje i będzie to robiła..hmm
        > mało przekonywująco? A sama wyczyści się z wszelkich emocji związanych z traged
        > ią ..."ot zdarzył się wypadek"

Nie wiem jakby to dzialalo w PL ale u nas MADD (Mothers Against Drunk Drivers www.madd.org/) organizuja tego typu spotkania i na nie zawsze przychodza tez ludzie, ktorzy albo sami sa victims, albo stracili kogos zabitego przez pijanego kierowce - tego typu spotkania sa bardzo "emotional" i z tego co wiem to to raczej dziala odwrotnie - im dluzej taka osoba opowiadajaca publicznie o swoich przewinieniach to robi, tym bardziej/glebiej przezywa krzywde jaka wyrzadzila komus "po drodze"/na drodze. Oczywiscie, mowimy o tzw. normalnych ludziach ze slabym charakterem i/lub nalogiem, nie o psychopatach. Trudno powiedziec na ile takie spotkania faktycznie ucza np. teenagers zeby nie jezdzic po pijaku - to trudno policzyc/zwazyc/zmierzyc, eh ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka