06.05.15, 23:30
Pytanie do posiadaczek chomików- czym karmicie?
Obserwuj wątek
    • mallgosia76 Re: Chomik 06.05.15, 23:57
      Ziarenka kupowane,migdały,orzechy,rodzynki,ser żółty,gotowane mięsko,mlecz teraz-uwielbia,jabłko.Nie lubi marchewki.Pamiętaj sałaty nie wolno!
    • princesswhitewolf Re: Chomik 07.05.15, 00:29
      i pamietaj. Chomikow sie nie leczy. Chomiki sie wymienia....

lol
      • lidka73 Re: Chomik 07.05.15, 08:28
        Dlaczego nie wolno sałaty? Mój chomik, jak widzi, że myję sałatę to wisi na prętach klatki z głodem w oczach. Poza tym uwielbia wafelki śmietankowe, jajko, wafle ryżowe, rodzynki i żółty ser, ale tylko mierzwiowy z Biedronki, innego nie tknie.
        • yuka12 Re: Chomik 07.05.15, 13:52
          Na forach chomiikowych bardzo odradzaja, bo wiekszosc salat kupowanych w sklepach pochodzi ze szklarniowej hodowli i jest dla chomikow zabojcza. Jezeli hodujesz salate w przydomowym ogrodku i swinstw na nia nie lejesz, to mysle, ze zwierzeciu nie zaszkodzi.
          Ps. Slodycze chomikowi tez nie sluza.
      • yuka12 Re: Chomik 07.05.15, 13:55
        Niestety fakt. Nasza chomiczke leczylismy, ale choroba wziela gore. A lekarstwa dostala w opakowaniach dla psow, tylko dozowanie miala odpowiednie do wagi.
    • shell.erka Re: Chomik 07.05.15, 08:32
      Moim dawalam sucha karme plus jablko, marchew i co tam mialam akurat.
      Zyly wszystkie po trzy lata.
    • cosmetic.wipes Re: Chomik 07.05.15, 08:35
      Kupną gotową mieszanką pełnoporcjową. Jako przegrychę dostaje sałatę, paprykę, jabłko, jajko gotowane, odrobinkę surowej wołowiny. Sera żółtego nie lubi, co mnie dziwi, bo poprzedni był wielkim miłosnikiem. Na stałe ma jeszcze kostkę wapienną i lizawkę. No i świeżą wodę oczywiscie.
    • fasol-inka Re: Chomik 07.05.15, 08:51
      mój uwielbiał słonecznik (koniecznie nieluskany) i kukurydzę, innym ziarnem gardził
      z przekąsek szalał za gorzką czekoladą z orzechami, ogromne ilości marchewki pochłaniał
      • cosmetic.wipes Re: Chomik 07.05.15, 09:05
        Chomikom nie wolno dawać czekolady, ze wzgledu na zawartość (trującej dla niektórych gatunków) teobrominy. Z tego samego powodu czekolady nie podaje się psom.
        • fasol-inka Re: Chomik 07.05.15, 09:22
          Nie wiedziałam. Miałam chomika w wieku może 11-12 lat (znaczy ponad 20 lat temu).
          Na szczęście dożył później starości (jak na chomika znaczy, ponad 3 lata miał).
          • cosmetic.wipes Re: Chomik 07.05.15, 09:34
            I tak miałaś farta, ja będąc w podobnym wieku, ale 30 lat temu, zabiłam chomika dając mu wielki kawał kiełbasy krakowskiej. Zachomikował sobie, po kilku dniach zeżarł (nieźle nadpsutą) i padł.
            • yuka12 Re: Chomik 07.05.15, 13:57
              Ja jako dziecko chomika nawet kapalam. Ale przezyl i trzymal sie niezle.
    • yuka12 Re: Chomik 07.05.15, 14:04
      Gotowe mieszanki wieloskladnikowe, czasami kolby owocowe, na stale kostka wapienna I lizawka, odpowiednie drewienka do scierania siekaczy, jablko, marchewka, troche brokuly, czasem jajka I kawalki gotowanego miesa, papryka, pastenak, siemie lniane, sloneczni, platki owsiane, twarog bialy.
    • agaja5b Re: Chomik 07.05.15, 14:36
      Nasz niedawno padł, miał nowotwór, ale jak zył to oprócz karmy ze sklepu (którą traktował bardzo wybiórczo) lubił ziarno słonecznika (nie łuskane), marchewkę, jabłko, cukinię, brokuły, mlecz, koniczynę, żółty ser, śmietanę, skórki od chleba suche lubił sobie pochrupać, płatki kukurydziane, orzechy. Kupowałam takie kolby-snikersy też obgryzał do gołego wkładu. Poza tym uwielbiał obgryzać i drzeć na strzępki rolki po papierze toaletowym.
      • aka10 Re: Chomik 07.05.15, 21:29
        agaja5b napisała:

> Nasz niedawno padł, miał nowotwór, ale jak zył to oprócz karmy ze sklepu (którą
        > traktował bardzo wybiórczo) lubił ziarno słonecznika (nie łuskane), marchewkę,
        > jabłko, cukinię, brokuły, mlecz, koniczynę, żółty ser, śmietanę, skórki od chl
        > eba suche lubił sobie pochrupać, płatki kukurydziane, orzechy. Kupowałam takie
        > kolby-snikersy też obgryzał do gołego wkładu. Poza tym uwielbiał obgryzać i drz
        > eć na strzępki rolki po papierze toaletowym.

Naszego tez juz nie masad Oprocz tego wszystkiego, co opisujesz, jadl ogorka, ale tylko pestki, reszte wyrzucal z klatki, uwielbial orzechy piniowe. Najlepiej jednak lubil...nalesniki. Zawsze wstawal, jak poczul zapach w kuchni i doslownie wyrywal w reki, jak sie mu kawalek dalo.
    • bufo.bufo Re: Chomik 07.05.15, 17:01
      Aktualnie nie hoduję. Kiedyś hodowałam - syryjskie i Roborowskiego. Karmiłam głównie mieszankami dostępnymi w sklepach, dodatkowo podawałam marchew, cząstki jabłka, batony zbożowe dla gryzoni, płatki kukurydziane, drobne kawałeczki sera gouda (moje wszystkie uwielbiały); do picia woda.
      • fajnedziewcze Re: Chomik 07.05.15, 18:29
        A moge zostawic samego na 10-14 dni z butla picia i sucha karma,nic mu nie bedzie ze nikt sie nie kreci i nie zaglada ,bo mysle ze bez swiezego mleczu da rade?
        • bufo.bufo Re: Chomik 07.05.15, 21:20
          Jasne, że możesz. Jeśli ma pojnik z dozownikiem i dużo suchej karmy to na pewno będzie ok.
          • aka10 Re: Chomik 07.05.15, 21:24
            bufo.bufo napisała:

> Jasne, że możesz. Jeśli ma pojnik z dozownikiem i dużo suchej karmy to na pewno
            > będzie ok.

Ja bym w zyciu na tak dlugo zwierzaka samego nie zostawila.
            • mona_mayfair Re: Chomik 07.05.15, 21:34
              Ja tez nie, poroniony pomysł... i taka dwutygodniowa woda tez miodzio.. ja swoim gryzoniom wymieniałam wodę codziennie. do tego tyle czasu niesprzatana klatka (chomiki... chomikują;p ), no way.
        • madzioreck Re: Chomik 07.05.15, 22:07
          Nie, nie możesz. Choćby dlatego, że wodę trzeba wymieniać, litości... Znajdź jakiś DT, wejdź na forum chomicze albo inne gryzoniowe i poszukaj kogoś, kto się zaopiekuje.
        • fasol-inka Re: Chomik 08.05.15, 08:56
          ja zostawiałam góra na dwa-trzy dni
          i już po tym czasie jego akwarium było zasikane i zabobkowane do granic możliwość, a on biedak sobie szukał ostatnich czystych miejsc
          na tak długo bym absolutnie nie zostawiła
        • nevada_r Re: Chomik 08.05.15, 09:33
          Jak już WIESZ, że na tyle chcesz wyjeżdżać, to nie bierz żadnego zwierzęcia. ŻADNEGO. Zwierzę to obciążenie, skoro nie jesteś gotowa tak zorganizować życia, żeby się nim ktoś zaopiekował, to nie jesteś na nie gotowa.
        • agaja5b Re: Chomik 08.05.15, 11:15
          Ja zostawiałam na weekend, dwa, trzy dni to max. Jak wyjeżdżalismy na dłużej niż trzy dni nie miałam serca zostawiać, więc ciągnęlismy go ze sobą. Nie powiem dość upierdliwe to było ale nie mogłam inaczej.
    • klubgogo Re: Chomik 07.05.15, 21:59
      Z ta sałatą to serio? Bo kilka lat temu jak miałam chomika dawałam mu świeżą szklarniową sałatę. Myślałam, że chomik zszedł na zawał, bo mu kot dokuczał, ale może ta sałata go wykończyła?
      • chipsi Re: Chomik 08.05.15, 13:20
        A nie był przy tym cały mokry? Mój był, pies go zalizał na amen....
    • justyna-anna Re: Chomik 07.05.15, 22:39
      W sklepie zoologicznym radzili nie karmić chomika pryskanymi jabłkami z marketu. Podobno przez nie chorują na nowotwory.
    • kota_marcowa Re: Chomik 08.05.15, 13:31
      Miałam chomika lata świetlne temu, ale z tego co pamiętam, najbardziej lubił takie gotowe mieszanki z ziarenkami i jakimiś dodatkami dla chomików, oprócz tego lubił pochrupać jabłko i marchewkę, ale przodowały zdecydowanie te ziarenka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka