Dodaj do ulubionych

Kulinarnie - impreza, bufet

23.05.15, 12:55
Ematki, doradźcie: robimy z koleżanką imieniny, impreza u niej w domu. Ma być impreza raczej luźna, babska, ok. 14 dziewczyn. Nie chcemy siedzenia przy stole, tylko cos w rodzaju bufetu z przekąskami. Jedzenie bedziemy robić same, podzielimy się pracą. Na razie wymyśliłam:
1. Chlebki pita z pastami - z czerwonej soczewicy, hummus, z fasoli, z łososia (pasty przykładowe, myślałam o 3-4)
2. Pieczone/grillowane warzywa z sosem balsamicznym
3. Mini kanapeczki z ciemnego pieczywa ze śledziem korzennym, imbirem marynowanym i porem (brzmi hardkorowo, ale połączenie tych smaków jest rewelacyjne)
4. Sałatka z brokuła z fetą i migdałami
5. Standardowo jakieś sery
6. Śliwki w boczku??????
7. Babeczki (takie kruche korpusy) z jakimiś nadzieniami (ale nie mam innego pomysłu niż pasty, a to to samo co w pkt 1)
Koleżanka na pewno zrobi zupę (tajską), myślimy tez o sushi.
Podrzućcie pomysły na jakieś fajne przekąski, takie na raz do zjedzenia, i jakieś sałatki (ale żeby nie puszczały wody i takie rozmoczone nie były).
Dzięki smile
Obserwuj wątek
    • mamaoskarka18 Re: Kulinarnie - impreza, bufet 23.05.15, 13:04
      Placek tortilla posmarowany serkiem almette z ziołami na to mix sałat, pomidorki koktajlowe i kawałki piersi usmażone wszystko zawinięte w rulonik pokrojone na kilka kawałków
    • kkalipso Re: Kulinarnie - impreza, bufet 23.05.15, 13:15
      Jejku zmęczyłam się samym czytaniem, to ma być luźna impreza? Tym bardziej, że to raczej w ostatniej chwili trzeba robić, bo musi być świeżutkie i hurtowo jak na 14 dziewczyn. Raz taki bufet zrobiłam na urodziny córki, urobiłam się po pachy, żarełko znikło błyskawicznie a ja obiecałam sobie że nigdy więcej. W tym roku wszystko zamówiłam łącznie z sałatkami. Wiem nie pomogłam.
    • triismegistos Re: Kulinarnie - impreza, bufet 23.05.15, 13:56
      Poszukaj w GP wątku o "razwmordeczkach" to kopalnia boskich pomysłów.
      • zuzi.1 Re: Kulinarnie - impreza, bufet 23.05.15, 14:47
        Swieze warzywa pokrojone na male kawalki typu marchewka, kalafior, ogorek, pomidorki koktajlowe, seler naciowy itp. a do tego rozne dipy.
        • zuzi.1 Re: Kulinarnie - impreza, bufet 23.05.15, 14:56
          Salatka owocowa, ciasteczka owsiane, tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola podzielona na male kawaleczki, musli domowej roboty z jogurtem podzielone na male porcje.
          • zuzi.1 Re: Kulinarnie - impreza, bufet 23.05.15, 15:08
            Melon pokrojony na kawalki i nasaczony ulubionym alkoholem, schlodzony przed podaniem w lodowce.
            • zuzi.1 Re: Kulinarnie - impreza, bufet 23.05.15, 15:11
              Melon z szynka parmenska.
    • ginger.ale Re: Kulinarnie - impreza, bufet 23.05.15, 15:02
      lekka sałatka - rukola, na to truskawki (połówki)/ albo arbuz (krojony w niedużą kostkę), prażony na suchej patelni słonecznik, płatki parmezanu
      skropić octem balsamicznym
      • clio_1 Re: Kulinarnie - impreza, bufet 23.05.15, 15:21
        Dzięki smile wątek o raz-w-mordeczkach super, o cos takiego mi chodziło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka