Dodaj do ulubionych

pytanie do kadrowych

03.06.15, 09:10
Taka sytuacja:
Maz - pracujacy, zona niepracujaca.
Zona musi wyjechac pilnie do rodziców i wtedy ojciec dostaje opieke od pediatry nad chorym dzieckiem.
Pani z ZUS-u kwestionuje zasadnosc zasilku opiekunczego dla ojca w zwiazku z tym ze zona niepracujaca. Zona napisala oswiadczenie mowiace o tym ze nie byla w stanie w tych dniach sprawowac opieki nad dzieckiem.
Slusznie czy nie? Dziwna sytuacja nie wiem czy jakies odgorne wytyczne aby zwiekszyc kontrole bo tego samego dnia byly telefony dot. 2 pracowników w podobnej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: pytanie do kadrowych 03.06.15, 09:13
      Jeśli dziecko ma powyżej dwóch lat to normalna sytuacja.
      • welldonegirl Re: pytanie do kadrowych 03.06.15, 09:18
        tak ma powyzej 2 lat, ale czytalam na jednym z portali prawnych gdzie byla opisana podobna sytuacja z tym ze dziecko duzo starsze bo 15 lat u mnie 5 lat ze jesli matka przebywa poza miejscem zamieszkania dziecka to jednak zasilek sie nalezy.
        W tym wypadku chodzi bardziej o zasade niz kase bo naprawde odprowadzamy masakryczne podatki etc , nie pracuje na etcie ale mam dziallnosc z ktorej rozliczam sie pitem raz na rok i place podaków wiecej niz niejedna osoba na etacie a kiedy chce jednak chorobowe na dziecko to oczywiscie zaczynaja sie schody i polskie "nie da sie" sad
        • stacie_o Re: pytanie do kadrowych 03.06.15, 09:29
          Znaczy, żądanie oświadczenia jest standardowe, ale odmowa mnie dziwi. Masz uzasadnienie na piśmie, czy póki co wszystko na gębę?
        • makumi Re: pytanie do kadrowych 03.06.15, 13:01
          Ale to w końcu zona nie pracuje czy prowadzi DG? Bo to przecież nie to samo.
    • wuika Re: pytanie do kadrowych 03.06.15, 09:32
      Kwestionuje, czyli dzwoni i wydziwia, czy masz pismo w łapce?
    • angiz Re: pytanie do kadrowych 03.06.15, 12:32
      Ależ to jest jasno ujęte w przepisach, zasilek się należy jeśli nie ma innej doroslej osoby która się dzieckiem może zająć. W przypadku gdy żona nie pracuje, jest domniemanie wprost, że jest inna osoba która dzieckiem się może zająć. ZAWSZE należy złożyć odpowiednie oświadczenia do Zus odnośnie męża/ żony co w tym czasie robią.
    • smisto Re: pytanie do kadrowych 03.06.15, 12:37
      Dla mnie troche dziwna ta cala sytuacja. U mnie w firmie każdy pracownik dostarczajac zwolnienie musi dołączyc do niego formularz zus z-15 tj. oswiadczanie do celow wypłaty zasiłku opiekuńczego, w ktorym oswiadcza, ze nie ma innego domownika mogacego dziecku zapewnic opieke w okresie choroby. Jesli oswiadczył, ze nie było innego domownika, to zasilek mu przysluguje.
      • welldonegirl Re: pytanie do kadrowych 03.06.15, 21:22
        M taki formularz wypelnil a ja napisalam oswiadczenie.
        • welldonegirl Re: pytanie do kadrowych 03.06.15, 21:39
          zastanawiam sie czy mogo to wygladac tak ze "baba" z zus-u zadzwonila do firmy M z info ze sie nie nalezy zasilek ( takie info na gebe), pracownica/e niekumata i zglosila M zaistniala sytuacje i zaproponowala poprostu bezplatny urlop? czyli wypada domagac sie pisma oficjalnego.Pisalam oswiadczenie mowiace o tym ze w dniach XXXX nie bylam w stanie sprawowac opieki nad dzieckiem, nie pisalam co konkretnie robilam, gdzie bylam.czy to pismo - moje oswiadczenie kadry maja obowiazek przeslac do ZUS?czy tylko oswiadczenie z-15 meza?
          • stacie_o Re: pytanie do kadrowych 09.06.15, 09:39
            "Baby" z zusu nie dzwonią, informują PISEMNIE.
            Mogło też tak być, że kadrowa nie wiedziała jak to zrobić i wpadła na pomysł, że zamiast bawić się w oświadczenia prościej będzie poprosić twojego męża o wzięcie urlopu bezpłatnego, a wyszło jak wyszło...
            • welldonegirl Re: pytanie do kadrowych 09.06.15, 17:37
              no wlasnie podobno nie bo pisaly jakies odwolanie...na decyzje czekamy.
            • welldonegirl Re: pytanie do kadrowych 09.06.15, 17:38
              oswiadczenie moje i M dostala razem z drukiem opieki od pediatry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka