Dodaj do ulubionych

Mam ochotę na kogel-mogel

08.06.15, 08:25
Nie jadłam specyfiku od wczesnego dziecięctwa i nagle poczułam straszną ochotę.

Mam świeże, ale kupne jajka.

Ematki, mogę spokojnie w miarę spreparować sobie kogel-mogel, czy zmorze mnie salmonella, ptasia grypa i wszelka zaraza tego świata? Nie żeby w mojej sytuacji było to szczególnie złe rozwiązanie, bo sesja dyszy mi już nie w kark a prosto w twarz... ale jednak perspektywa, że mnie to nie zabije tylko dodatkowo utrudni jest dość zniechęcająca.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 08:28
      Robię kogel mogel od czasu do czasu i żyjemywink Najpierw dokładnie myję jajka , a potem wkładam je na minutę do wrzącej wody (białek nie używam, więc nie przeszkadza mi , że się trochę zetną )
      • beata985 Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 08:33
        tez tak robie..mniam....
    • lady-z-gaga Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 08:37
      Marusiu miła, byc może cos Cię zmoże, ale ryzyko nie jest takie wielkie....
      zastosuj się do podanych rad o dokładnym myciu jajek i smacznego wink

PS jajka bywają chyba tylko kupne? bo raczej nie własnej roboty big_grin
      • marusia_ogoniok_102 Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 15:52
        Jezus Maria, strzeliłam byka... ta sesja naprawdę źle na mnie działa. Przepraszam wszystkie ematki!

No nie, mogą też być prosto od własnej kurki smile A mnie chodziło, że ze sklepu są. Zazwyczaj w domu udaje się kupić od sąsiadki, która ma kilka kurek właśnie. Znam te kury, więc wiem, że nie mają ptasiej grypy tongue_out
        • kk345 Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 16:08
          Cos mi się kołacze, ze salmonella jest bardziej prawdopodobna w jajkach od wiejskiej kury, niż w fermowych- fermy mają nadzór weterynaryjny i rygory czystości.
          • memphis90 Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 19:26
            Mnie te tak radio indoktrynowało przed Wielkanocą. Fermowe jajca są badane, naświetlane UV itd. Aczkolwiek istnieje druga opcja mówiąca, że fermowe mają cienszą skorupkę, więc ewentualna salcia łatwiej wniknie do jaja, niż przez grube skorupsko wiejskiego jaja.
            • klamkas Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 20:22
              Fermowe zwykle mają grubszą skorupkę, dzięki paszy wzbogaconej w wapń i inne minerały. Kury grzebiące nie mają szans się tak naszprycować, stąd ich skorupki są inne, słabsze, chyba, że kury dokarmia się paszą (tak twierdzi "mój" dostawca wiejskich jajek wink).
              • beata985 Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 20:24
                no i szprycowane p/salmonellowym antybiotykiem chyba....
    • e-kasia27 Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 10:18
      Zawsze, jak robię jakieś ciasto, to wyjadam surowe resztki z miski, jajek nigdy nie myję przed rozbijaniem, nie mówiąc o parzeniu i wkładaniu do wrzątku - żadna salmonella nigdy mnie jeszcze nie dopadła.
      • gazeta_mi_placi Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 10:22
        Też wyjadam zawsze resztki z ciasta, w dzieciństwie zawsze matka mnie za to goniła. Za jednym z plusów dorosłości uważam możliwość spokojnego wyjadania resztek surowego ciasta. Ulubiony moment gdy sernik w piekarniku, a ja z garnkiem w którym są resztki ciasta na kanapie.
    • antyideal Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 10:24
      Robie sobie kogel-mogel czesto, jajek nie parzę, nie myję i zyję - przynajmniej na razie wink
    • morgen_stern Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 16:09
      Ale mnie wkurzyłyście... fakt, nie jadłam tego przysmaku od dzieciństwa... a co z ptasia grypą? wink tzn z tym, co może być w surowym żółtku?

Nawiasem mówiąc mam dziecięcą traumę związaną z koglem moglem. Mama zawsze mieszała jajka za pomocą miksera Zelmer smile czyli elegancko, na piankę niemal. Pojechałam kiedyś do babci, która postanowiła zrobić mi przyjemność, czyli mój ulubiony kogel mogel, który w jej wydaniu wyglądał tak: wrzucić całe jajko do szklanki, wsypać łyżkę cukru, trochę zabełtać i gotowe... Bardzo się babci bałam i zjadłam to powstrzymując odruchy wymiotne. To było STRASZNE smile
      • kropkaa Re: Mam ochotę na kogel-mogel 08.06.15, 16:51
        Podeszło mi do góry wszystko z ostatnich trzech dni... uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka