Dodaj do ulubionych

Ale sajgon!

16.06.15, 17:54
Powiedziałam dzisiaj jak w tytule. I syn mnie zapytał, a co to ten sajgon?
No właśnie. Wiem, co to Sajgon, ale skąd się wzięło to powiedzenie?
Lub "Niezły meksyk".
I "chrzczone paliwo". Dlaczego "chrzczone"? Wiem, co to oznacza, ale skąd się ta nazwa wzięła?

Wyobrażacie sobie, że gdzieś na świecie może istnieć powiedzenie "Niezła polska", oznaczające np. straszny nieporządek?
Lub "Przestań polaczyć", tak jak "Już przestań tak żydzić, kup dziecku tego loda"
Obserwuj wątek
    • atena12345 Re: Ale sajgon! 16.06.15, 18:04
      katnip napisała:

> Powiedziałam dzisiaj jak w tytule. I syn mnie zapytał, a co to ten sajgon?
      > No właśnie. Wiem, co to Sajgon, ale skąd się wzięło to powiedzenie?
      > Lub "Niezły meksyk".

Wydaje się to raczej logiczne i wg mnie oba powiedzenia znaczą to samo: bałagan, zamieszanie itp. Tak właśnie jest w Sajgonie i Meksyku

> I "chrzczone paliwo". Dlaczego "chrzczone"? Wiem, co to oznacza, ale skąd się t
      > a nazwa wzięła?

Jak kogoś chrzczą, to polewają go wodą. Dolana woda do paliwa = chrzszczone paliwo.
      • kk345 Re: Ale sajgon! 16.06.15, 19:01
        > Wydaje się to raczej logiczne i wg mnie oba powiedzenia znaczą to samo: bałagan
        > , zamieszanie itp. Tak właśnie jest w Sajgonie i Meksyku

No niezbyt... Wietnam, Sajgon, armia Wietkongu i wojska USA. Jakieś skojarzenia?
        • gulcia77 Re: Ale sajgon! 16.06.15, 19:22
          Nie wymagasz za wiele? wink
          • atena12345 Re: Ale sajgon! 16.06.15, 19:29
            gulcia77 napisała:

> Nie wymagasz za wiele? wink

Masz jakiś kompleks?
            • kk345 Re: Ale sajgon! 16.06.15, 20:01
              Ateno! Nomen omen, czyli nick jednak jakoś tam zobowiązuje, nie uważasz?
              • atena12345 Re: Ale sajgon! 16.06.15, 20:07
                kk345 napisała:

> Ateno! Nomen omen, czyli nick jednak jakoś tam zobowiązuje, nie uważasz?

ani trochę big_grin
          • kk345 Re: Ale sajgon! 16.06.15, 19:59
            Niestety - tak zwana wiedza ogólna nie jest obecnie niczym oczywistymsad
      • kamyk.w.skarpecie Re: Ale sajgon! 16.06.15, 19:21
        Coś dzwoni, choć nie wiadomo w którym kościele. Bałagan jest w każdym wielkim mieście południowoazjatyckim czy latynoamerykańskim, więc równie dobrze można mówić "ale Bombaj" albo "ale Sao Paulo"

Sajgon wziął się z gigantycznego bałaganu i zamieszania towarzyszących ewakuacji wojsk amerykańskich w 1975 roku. każdy zna sceny obwieszonych ludźmi jak choinki helikopterów startujących z dachu ambasady i zupełnej anarchii na ulicach. Pewnie, że to zdarzało się przy wielu innych wojnach i rewolucjach, ale tu media nagłosniły to wyjątkowo na cały świat.
        • atena12345 Re: Ale sajgon! 16.06.15, 19:29
          ok smile
    • krejzimama Re: Ale sajgon! 16.06.15, 18:20
      Polnische Wirtschaft (pol. polskie gospodarzenie) ? stereotypowe określenie funkcjonujące w społeczeństwie niemieckim, dotyczące organizacji społeczeństwa polskiego. Według tego stereotypu domyślnie ?polnische Wirtschaft? oznacza skrajną niegospodarność, brak planowania i manier oraz brud.

Polish jokes (ang. dosł. ?polskie żarty?) ? popularne, głównie w Stanach Zjednoczonych, dowcipy o Polakach, w których są przedstawiani jako osoby głupie i pijące duże ilości alkoholu.

poloniabarcelona.pl/polak-a-sprawa-katalonska-czyli-o-pochodzeniu-znajomo-brzmiacego-przezwiska-katalonczykow/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka