Dodaj do ulubionych

Biegacie? potrzebuję rady

21.06.15, 17:07
Niedawno zaczęłam biegać wg planu treningowego. Pierwsze tygodnie to głównie marsz. Teraz biegam po 5-7 km z jedną dwuminutową przerwą na marsz. Ostatnio bo bieganiu boli mnie w okolicach kostek. Dokładnie po zewnętrznej stronie. Jedna boli dużo mocniej niż druga i chyba jest trochę spuchnięta. Zastanawiam się czy to normalne i samo przejdzie po kolejnych treningach czy to może być coś poważniejszego. Wizytę u ortopedy mam dopiero w czwartek i nie wiem czy do tego czasu zrezygnować z biegania? Podczas biegu nie czuję bólu, zaczyna się dopiero następnego dnia.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Biegacie? potrzebuję rady 21.06.15, 19:17
      w jakich butach biegasz?
      rozciągasz się po biegu?
      z jaką częstotliwością biegasz?
      ile dni w tygodniu poświęcasz na regenerację?
      a póki co zrób ze 2-3 dni przerwy i zobacz co potem będzie.
      może to być spowodowane złym obuwiem, ze zbyt małą amortyzacją, o ile to w ogóle są buty do biegania.
      opuchlizna nie jest dobrym objawem i powinnaś koniecznie zrobić przerwę w bieganiu.
      chłodzić (cold pack) i smarować jakimiś maściami przeciwzapalnymi, ale głównie chłodzenie.
      jak znam życie, to ortopeda powie ci mniej więcej to samo, albo nawet odradzi bieganie w ogóle, oni już tacy są..
      • szaragdowa.sukienka Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 18:09
        Buty mam do biegania. Nie jakieś specjalistyczne, zwykłe z Decathlonu. Wcześniej biegałam w butach do fitnessu, było ok. Biegam trzy, cztery razy w tygodniu. Przeważnie dzień biegu poźniej dzień odpoczynku, ale czasami zdarza mi się biegać dwa dni pod rząd. Rozciągam się zawsze po bieganiu. Dzisiaj drugi dzień przerwy. Kostka już nie boli, ale dalej jest opuchnięta. Na razie kupiłam żel przeciwzapalny i przeciw obrzękowy. Mam nadzieję, że do weekendu przejdzie.
        • doral2 Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 21:06
          szaragdowa.sukienka napisał(a):

> Buty mam do biegania. Nie jakieś specjalistyczne, zwykłe z Decathlonu. Wcześnie
          > j biegałam w butach do fitnessu, było ok. Biegam trzy, cztery razy w tygodniu. .."

jeżeli to są te buty za 59 czy 69 zeta, to masz odpowiedź.
          te buty są do biegania raz w tygodniu po 30 minut, czyli praktycznie bez amortyzacji i do żadnego biegania.
          zainwestuj w nieco lepsze, bo zmasakrujesz sobie stawy skokowe.
          jeżeli krucho z kasą, to te z lidla są lepsze, chociaż w podobnej cenie, ale były testowane przez biegaczy i mają lepszą opinię niż te z decathlonu.

a póki co, odpuść na kilka dni.
          resztę ortopeda dopowie.
    • hema14 Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 10:09
      Nie piszesz dokładnie ile to znaczy dla Ciebie "niedawno". Jeśli niedawno (do 2 miesięcy) a już biegasz po 5-7 km to chyba za szybkie tempo, przemęczyłaś stawy czy tam ścięgna. Mnie nigdy nic nie puchło, czasem coś zabolało, a potem przechodziło, ale żeby puchło to nie. Nic się nie stanie jak nie pobiegasz do czwartku, forma nie spadnie drastycznie, więc odpocznij i zobacz co powie lekarz.
      • szaragdowa.sukienka Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 18:13
        Zaczęłam na początku maja, więc 1,5 miesiąca. Biegnę 3 km potem 2 minuty marszu i znowu 3 km. albo i 4. No i biegnę bardzo powoli, nie czuję się po tym jakoś bardzo przemęczona. Po tych kliku dniach odpoczynku zrobię spokojniejszy trening, może to rzeczywiście jakieś przeciążenie.
    • pieskuba Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 10:27
      Zobacz, czy przypadkiem nie biegasz "z pięty". Jeśli tak, to spróbuj się przestawić - trzeba biegać na śródstopiu.
      • sonniva Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 10:40
        polemizowałabym smile z tym bieganiem na śródstopiu
        czasnabieganie.pl/okiem-mistrza-wyzszosc-piety-nad-srodstopiem,artykul,536988,1,12571.html
        A poza bieganiem pamiętaj o rozgrzewce, rozciąganiu, wzmacnianiu itd.
        Musisz odpocząć, idź do ortopedy bo my roboty za niego nie zrobimy. Kup odpowiednie buty na odpowiednie podłoże. Poczytaj w internecie rad doświadczonych biegaczy - jest tego dużo. Ja też x lat temu zaczynałam w ten sposób, kontuzje były, a jak! Ale teraz znam swój organizm i wiem na co mogę sobie pozwolić. W ubiegły weekend: 20 km w sobotę, 20 km w niedzielę, dzisiaj regeneracja i jutro rekreacyjnie 13 km.
        • agni71 Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 11:28
          a komentarze pod tekstem czytałaś?
          • sonniva Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 11:52
            Czytałam,
            tak jak pisałam wyżej temat jest kontrowersyjny.
            Należy zapoznać się z tematem i wybrać najlepsze dla siebie.
            Ja biegam z pięty big_grin
            • agni71 Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 12:15
              ja ze śródstopia, z pięty jednak czuję w całej kości

tyle, ze ja biegam wyłącznie po lesie i ziemnych drogach, nie po asfalcie
        • pieskuba Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 12:06
          Ok, MOJE kostki puchły przy bieganiu z pięty, przestawiłam się na śródstopie. Ja POWINNAM biegać na śródstopiu smile
          • sonniva Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 12:17
            W bieganiu z pięty chodzi o to żeby płynny ruch stopy rozpoczynał się od pięty, następnie przetaczał się przez śródstopie do przedniej części stopy, z której następuje wybicie. Ten ruch nie ma nic wspólnego z twardym lądowaniem na pięcie. big_grin.
            Zgadzam się, każdy musi na własnym organizmie przetestować co jest dla niego najlepsze.
            Ale na to potrzeba czasu i ... niestety kontuzji smile.
            Tyle technik biegania co biegaczy. Nie należy w takim razie zdecydowanie radzić: biegaj tylko z pięty lub biegaj tylko ze śródstopia. smile
            • pieskuba Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 13:01
              No i fajnie smile
    • misiulekpysiulek Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 10:49
      szaragdowa.sukienka napisał(a):
      Teraz biegam po 5-7 km z jedną dwuminutową przerwą na marsz. Ostatnio bo b
      > ieganiu boli mnie w okolicach kostek.

Ale po co biegać?
      Przecież samochodem jest szybciej i zdrowia się nie traci.
      • bei Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 13:01
        Najlepiej wybrać się do biegającego lekarza smile
        Doral juz wszystko napisala co chcialam napisać....
    • lisciasty_pl Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 13:22
      Pobiegaj na bosaka, jeżeli przejdzie to wina butów (obcierają/krzywe/za dużo podeszwy tu i ówdzie), lub zła technika biegu (co też może być spowodowane przez buty).
    • mejerewa Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 16:55
      Do sportowego fizjoterapeuty się przejdź. Mnie się przez kilka lat wydawało, że biegam dobrze, ale z kręgosłupem miałam problem. I fizjoterapeuta postawił mnie na bieżni, kazał biec, a potem powiedział, że masakruję sobie kręgi, mimo że ważyłam wtedy 50 kg i biegałam w dobrych butach po miękkich ścieżkach głównie. I pokazał mi jak powinnam lądować.

Niby nic prostszego niż bieganie, ale jednak tego też trzeba się poprawnie nauczyć, żeby było bezpiecznie i ekonomicznie przy okazji.
    • kobusinska.marta Re: Biegacie? potrzebuję rady 22.06.15, 21:33
      Ja nie biegam bo moj maz uwielbia moją wielką pupcię. A ja uwielbiam jego łuszczycę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka