Dodaj do ulubionych

Podatki dla bezrobotnych

27.06.15, 16:21
w sumie....jeśli ktoś chce być bezrobotnym - ale pomysł na przymusową pracę dla rodziców mających dzieci w placówkach, czy odpracowanie w kraju darmowych studiów w sumie chyb nie jest aż taki głupi?
praca.interia.pl/news-sposob-na-bezrobotnego-chcesz-bumelowac-plac-za-te-przyjemno,nId,1842061
Obserwuj wątek
    • matematryczka00 Re: Podatki dla bezrobotnych 27.06.15, 16:26
      Pod warunkiem że nie dotyczy chorego na SM.
      • memphis90 Re: Podatki dla bezrobotnych 28.06.15, 12:07
        Ale przepraszam bardzo- ta pani ma chorobę w początkowym stadium, zwolniła się ze względu na "stres w miejscu pracy", a nie postęp choroby i niepełnosprawność. Mam kolegę chorującego na SM od 25 r.ż., normalnie skończył studia i pracuje - oby jak najdłużej. A ilu w Polsce mamy lewych rencistów- np. znam ludzi ludzi z orzeczoną chorobą kręgosłupa, prowadzących jak gdyby nigdy nic gospodarstwo agroturystyczne, zasuwających przy koniach i na koniach, ochoczo robiąc widłami przy gnoju?
        Osobiście nie widzę też niczego złego w pracach przy wykopkach dla studentów w krajach, w których rolnictwo opiera się w dużej mierze na pracy rąk, a nie maszyn - 60h to jest tydzień pracy. Ja miałam po 4 tyg. bezpłatnych, obowiązkowych praktyk. Pokolenie wcześniej "odrabiało" wojsko. Moi rodzice mieli odbębniali też pracę w zakładach przemysłowych (w dodatku płatną!).
        • najma78 Re: Podatki dla bezrobotnych 28.06.15, 12:34
          memphis90 napisała:

> Ale przepraszam bardzo- ta pani ma chorobę w początkowym stadium, zwolniła się
          > ze względu na "stres w miejscu pracy", a nie postęp choroby i niepełnosprawność

z tym sie zgodze

> Osobiście nie widzę też niczego złego w pracach przy wykopkach dla studentów w
          > krajach, w których rolnictwo opiera się w dużej mierze na pracy rąk, a nie mas
          > zyn - 60h to jest tydzień pracy.

A tego nie rozumiem. Za prace sie placi, dlaczego wiec ktos mialby darmowo pracowac np na cudzym polu?

Ja miałam po 4 tyg. bezpłatnych, obowiązkowych praktyk.

W polu?
    • kota_marcowa Re: Podatki dla bezrobotnych 27.06.15, 16:34
      Fajnie, tylko jak odróżnić tych, którzy pracować nie chcą, od tych którzy nie mogą, bo np muszą się opiekować leżącym rodzicem ( niestety o miejsce w państwowym ośrodku ciężko, czasem trzeba czekać i kilka lat, a na prywatny nie każdego stać). I druga sprawa, skąd wziąć miejsca pracy dla wszystkich tych ludzi, skoro nawet dla tych co chcą miejsc pracy brakuje.
      • thea19 Re: Podatki dla bezrobotnych 27.06.15, 19:25
        ci, co sie zajmuja chorym rodzicem lub innym czlonkiem rodziny, maja zasilek pielegnacyjny czy tam opiekunczy i nie moga isc do legalnej pracy. maja oplacane skladki przez panstwo.
        • niktmadry Re: Podatki dla bezrobotnych 27.06.15, 20:30
          Ja wiem, że są różne sytuacje. Dlatego taką ustawę trzeba by bardzo dokładnie przemyśleć. Ma się odbić na leniach i cwaniakach a nie na ludziach chorych, przymuszonych do bezrobocia (np. właśnie przez opiekę nad rodzicem, dzieckiem) czy bezrobotnych ale skutecznie szukających pracy . W sumie bezrobotni otrzymali darmowe wykształcenie, wielu z nich kształci własne dzieci, korzysta z usług policji, służby zdrowia, z publicznych dróg wiele by można wymieniać.
        • lauren6 Re: Podatki dla bezrobotnych 27.06.15, 23:10
          Zasiłek pielegnacyjny nie przysługuje wszystkim rodzicom niepełnosprawnych dzieci. Może się zdarzyć, że rodzic nie pracuje, bo musi wozić dziecko na rehabilitacje itd a komisja uznała, że zasiłek się nie należy, bo dziecko nie wymaga opieki 24/7. Słyszałam o takich przypadkach. To nie jest wszystko takie proste.
          • thea19 Re: Podatki dla bezrobotnych 28.06.15, 20:21
            ja uogolniam. nie wnikam komu sie nalezy a komu nie. mojemu dziecku nie przysluguje ale akurat mi na tym wcale nie zalezy bo kwota zasilku jest przerazajaco niska. o dzieciach to wiem, ze argumentem na nie dla komisji jest fakt, ze kazdym zdrowym dzieckiem rodzic przeciez tez musi sie zajmowac. mojemu baba przyjmujaca dokumenty rzucila komentarz, ze ona by w ogole orzeczenia nie przyznala bo przeciez ma protezy to wszystko jest ok.
    • lily-evans01 Re: Podatki dla bezrobotnych 27.06.15, 19:18
      Białoruś... I wszystko jasne wink.
      • joa66 Re: Podatki dla bezrobotnych 27.06.15, 19:24
        Rozmawiałam z młodym Białorusinem. Podobno inspiracją pomysłu było ogromne bogactwo "bezrobotnych' zajmujących się handlem przygranicznym. Pytałam się o dostępnośc pracy. Nie ma problemu, ale po wprowadzeniu przepisu spadły wynagrodzeniasmile
    • ichi51e Re: Podatki dla bezrobotnych 27.06.15, 20:34
      wolalabym platne studia
    • nickbezznaczenia Re: Nick adekwatny. n/t 27.06.15, 21:11

• tmk123 Re: Podatki dla bezrobotnych 28.06.15, 01:16
      A nie pamietacie jak było w Polsce za PRLu? kobieta mogła nie pracować, ale facet był nazywany niebieskim ptakiem i ścigany. Przypominamże praca to była zawsze na etat więc urlop i zwolnienie L4 jakby co. dziś z Urz ędu pracy nic nie proponują, albo "pracę" typu 3 godziny dziennie ze stawką 7 zł. oczywiscie bez urlopu itp itd.
      • jagienka75 Re: Podatki dla bezrobotnych 28.06.15, 07:45
        dziś z Urz ędu pracy nic nie
        > proponują, albo "pracę" typu 3 godziny dziennie ze stawką 7 zł. oczywiscie bez
        > urlopu itp itd.

UP powinny dawno zostać zlikwidowane.
        ofert praktycznie żadnych, szkoleń też nie oferują.
        na co one komu? chyba tylko dla urzędników, żeby mieli "pracę".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka