Dodaj do ulubionych

Upaly nadchodza

01.07.15, 08:56
Dzis 30stopni,a moje dziecko w zakrytych butach sportowych i skarpetkach.Jak go widze to mi slabo.Sandaly to jego najwiekszy wrog.Co tu zrobic droga redakcjo,by dzieciatko sandaly zalozylo?
Obserwuj wątek
    • goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:05
      edelstein napisała:

> Co tu zrobic droga redakcjo, by dzieciatko sandaly zalozylo?

Moze byc ciezko, u nas bylo podobnie ze spaniem w skarpetkach.

Zadzialalismy kompleksowo:
      1 - Rozmowy umoralniajace (tlumaczenie, ze nogi powinny oddychac i t.d.)
      2 - Swiecenie przykladem
      3 - Odwolywanie sie do autorytetow (tatus) i idoli (Ronaldo), ktorzy przeciez w upaly nie nosza skarpet i nie spia w skarpetach
      4 - Wywiezienie dziecka nad cieple morze i powiedzenie, ze skarpetki na plazy to najwiekszy obciach a w nocy za goraco
      5 - Drobny szantaz (w skarpetkach spia tylko male dzidziusie, a takim nie wolno zjezdzac ze zjezdzalni w Aqua Parku, wiec decyduj sam).

Powiem ci, ze od miesiaca spi boso!!!!
      Moze podobnie mozna zadzialac w sprawie obuwia? smile
    • lilly_about Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:08
      A czemu nie lubi butow z odkrytą stopą? Kup mu jakieś badziewne trampki, jak raz odparzy stopę, to może się nawróci.
      • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:32
        Bo mu piach i kamyki wlaza.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 20:42
          Sorry, ale to jest bardzo dobry argument.
    • antyideal Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:08
      Moj w wieku Twojego syna jeszcze chodzil w sandałach, ale teraz absolutnie duma meska mu na to nie pozwoli. I znajdz argumenty dla przemadrzalego 11latka ;/
      • arim28 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:11
        Poszukaj w necie filmu o grzybicy stop i jej nastepstwach smile

• cosmetic.wipes Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:19
          Mój nie chodzi w sandałach od 4 roku życia. Teraz ma 18. Grzybicy nigdy nie miał. Pewnie dlatego, że dba o higienę i po domu łazi boso.
    • gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:10
      Nie walczyć z wiatrakami. Na argument "a jak sobie wyobrażasz kopanie piłki w sandałach?" odpuściłam.
      • goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:14
        gulcia77 napisała:

> Na argument "a jak sobie wyobrażasz kopanie piłki w sandałach?" odpuściłam.

W sandalach z zakrytymi palcami da sie tongue_out
        • gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:32
          A jak sobie wyobrażasz zmuszenie wyrośniętego, silnego, jak młody tur prawie 11-latka do założenia sandałów z zakrytymi palcami? On ma girę rozmiar 40 - wybór raczej niewielki big_grin
          O, na basen chodzi w sandałach, a na wsi i na działce to w ogóle chodzi najczęściej boso.
          • peonka Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:37
            Ale takich zakrytych sandalow dla doroslych facetow jest pelno, sprawdz w sklepach sportowych, nie obuwniczych...
            • gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:46
              Wiem, ale młody nawet nie przymierzy big_grin A musi mierzyć buty, bo mamy taki feler rodzinny - bardzo wysokie podbicie. Połowa butów przynajmniej odpada, bo nie wsadzi nogi. Ja mam dokładnie to samo. Dla mnie to sprawa trzeciorzędna - chce chodzić w sportowych - niech chodzi. Tak szczerze, to ja też mam parę obuwniczych pie...lców, więc daje prawo innym do ich posiadania smile
              • peonka Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:52
                Aha, czyli problemu w sumie nie ma smile
              • kota_marcowa Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:29
                gulcia77 napisała:

> Wiem, ale młody nawet nie przymierzy big_grin

Wcale mu się nie dziwię, też bym nie chciała wyglądać jak kierowca pekaesu przed emeryturą tongue_out
          • goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:38
            gulcia77 napisała:

> A jak sobie wyobrażasz zmuszenie wyrośniętego, silnego, jak młody tur prawie 11-latka do założenia sandałów z zakrytymi palcami?

Tylko jakims perfidnym szantazem big_grin
            Wiesz, moj ma niecale 6 lat i jest strasznie chudy, wiec mam troche ulatwione zadanie wink

> On ma girę rozmiar 40 - wybór raczej niewielki big_grin

WOW
            • gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:53
              Sama się zdziwiłam, bo mu w marcu/kwietniu kupowałam buty na 38/39. A parę dni temu, jak był na turnieju, to mama mi dzwoni, że młody narzeka, że go buty cisną. Poszła z nim na zakupy przed obozem i się okazało, że bita czterdziecha. A jak sprzątałam na wsi znalazłam adidaski rozmiar 33. Kurcze, miałam wrażenie, że on dopiero co je nosił uncertain
        • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:34
          Moj ma z zakrytymi i sobie leza w szafce.
      • mondovi Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:19
        No właśnie. Mój 9 latek ma ten sam argument. Dodatkowo - cierpi, gdy mu się piach/kamyki dostaną do butów, co w sandałach jest kwestią minut. Półsandały zostały wyśmiane jako skrajny obciach, lubi za to crocsy. Logiki w tym nie ma, ale ja takie tematy po prostu odpuszczam. Nawiasem mówiąc, mój 45 letni brat sandałów nie nosi do teraz, a jego 20 letnia córka twierdzi, że powiew wiatru na palcach u nóg to koszmar. Widocznie te typy tak mają.
    • shell.erka Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:16
      Nawet te crocsowate?
      Sprobowalabym ze szmacianymi. Teraz espadryle sa wszedzie.
      • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:28
        1.w crocsach granie w pilke grozi zlamaniem nogi
        2.mlody ma dlugasna i b.szczupla stope
        • cielecinka Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 17:45
          Kup mu Keen model seacamp II cnx. Palce zakryte , pieta zakryta, jak się uprze niech nosi do nich skarpetki. W keenach ujda, zwłaszcza te krótkie.
          • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:24
            Ma podobne do tych:
            ecx.images-amazon.com/images/I/41ULlbp-gQL._SX395_.jpg
            Jego jeszcze swiecacych.Tylko i doopa.Nie i juz,bo kamyki wchodza.
    • rosapulchra-0 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:17
      W gazecie napisali, że 1 lipca będzie najgorętszy dzień w UK od 165 lat i uprasza się wszystkich, aby między 11 a 15 nie wychodzili na zewnątrz, szczególnie ludzie starzy, chorzy i dzieci. Ma być dziś, bagatela, 36 st. C. Wczoraj było 30,4 st. C, chociaż ja miałam wrażenie, że jest ze 100 st. C.
      U nas w domu w ruch już poszły wszelkiego rodzaju wiatraki, na szczęście dom jest położony tak, że jedna jego część jest cały czas zacieniona i jest tam zdecydowanie chłodniej.

Co do butów. Jak się uparł, to nic nie poradzisz. Jak mu będzie za gorąco, to będzie na bosaka łazić wink
    • kropkacom Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:19
      Mój syn tez nie przepada. Kupić takie jakie chce i czekać, że założy. Swoją drogą, to czytałam, że jednak zdrowiej założyć skarpetki do sandałów big_grin
      • goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:26
        kropkacom napisała:

> Swoją drogą, to czytałam, że jednak zdrowiej założyć skarpetki do sandałów big_grin

Yes yes yes ... mozesz podeslac linka? Bede podpierac swoje "zboczenie" naukowymi dowodami wink
        • kropkacom Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:31
          Musisz mi zaufać, bo czytałam to już dawno i nie pamiętam gdzie. Wypowiadał się chemik (czy inny naukowiec), że przez stopę wchłaniają się jakieś niebezpieczne składniki zawarte w obuwiu. Coś w style, że skarpetki ratują nam życie big_grin
          • goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:34
            kropkacom napisała:

> Coś w style, że skarpetki ratują nam życie big_grin

I love you!! Jestes najcudowniejsza osoba na swiecie kiss
            big_grin big_grin big_grin
            • kropkacom Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:35
              big_grin
    • rasowa_sowa Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:22
      A po co zmuszać? Niech łazi w czym mu wygodnie
    • ingryd Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:24
      u mnie ... 40, i tak przez nastepny tydzien ma byc uncertain
      co do sandalow syna,
      dlacazego chcesz mu je zakladac ?
      na plaze idzie dzisiaj ?
      jestescie w nadmorskim kurorcie na wakacjach ?
      jesli nie, jesli to zwykly dzien w miescie, to uwazam , ze odmowa twojego syna jest jak bardziej na miejscu, (madre dziecko)
      sandaly to nie obuwie do chodzenia w miescie, (ne jest higienicznie z gola stopa spedzic caly bozy dzien, na chodnikach watpliwej czystosci, w zatloczonych srodkach lokomocji, gdzie mozna stracic i porzadnie obuta stope a co dopiero sandalowo)
      radze zainwestowac w fajne plocienne buty letnie wygodne dla stopy, przewiewne i i bezpieczne

redakcja
      • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:30
        Caly dzien to on na przedszkolnym placu zabaw spedzi
    • mamma_2012 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:27
      Kup mu fajne japonki, sa (oczywiscie moim zdaniem) zdecydowanie bardziej gustowne niz wszelkie męskie sandaly.
      Moj trzylatek sandalow nie posiada, sprawe rozwiązują crocsy i japonki wlasnie.
      • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:31
        Nie da sie w nich grac w pilke.
        • goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:33
          edelstein napisała:

> Nie da sie w nich grac w pilke.

A w pilke to sie gra w korkach!!! tongue_out
          • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:36
            W przedzkolu?nie dam mu zalozyc z jednego powodu,zrobi kuku innym
            • goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:40
              edelstein napisała:

> W przedzkolu?nie dam mu zalozyc z jednego powodu,zrobi kuku innym

Warum? Moj w pilke gra tylko w korkach (jesli na boisku, bo w sali to wiadomo, ze w byle czym, ale to i gra niezbyt powazna). Jeszcze sie nie pozabijali smile
              • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:49
                On jest w przedszkolu,a nie na boisku.Przedzial wiekowy rok do 6.Inne dzieci maja sandaly,stan korkami na stopę takiego delikwenta.
                • ichi51e Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 13:42
                  Bez przesady - metalowych chyba nie ma?
                  • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 15:08
                    To jest twardy plastik,pozbawil mnie niechcacy kawalka paznokcia gdy stanal mi na nodze.
        • mamma_2012 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:41
          W skandalach tez raczej nie.
          Bawić sie w kopanie piłki mozna i w crocsach i bez butów.
          Jesli ma to byc gra, to odpowiednie sa buty zakryte.
          Ostatnio byłam w "ciepłym kraju", w hotelu gdzie na zgrupowaniu była drużyna pilkarska, w upale trenowali w korkach, wiec widac to jedyne słuszne rozwiazanie.
          • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:46
            Moje dziecko trenuje od dawna.Ogolnie to wolalbym by mu inne zajecie znalezli.Tsm sa male dzieci jak im w glowe trafi bedzie cyrk,nie mowiac,ze gra w ochraniaczach na codzien i sie zspominatongue_out
            • mamma_2012 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:51
              Ale ja nie sugeruje, ze ma ryć przedszkolne podwórko korkami, chodziło mi o to, ze spokojnie mozna grać, bez większej szkody dla nóg, nawet w upale w zakrytych butach.
              Poza tym sa adidasy z siateczką, moze to jest rozwiazanie, bo sa przewiewne, ale wygladaja jak "zabudowane" buty.
    • 18lipcowa3 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:43
      a crocsy ?
    • mikams75 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:54
      jak bylam nastolatka to cale lato, wlacznie z siedzeniem na plazy, bylam w glanach. To dopiero cos! I z tego co pamietam wcale mi nie bylo za goraco.
      Teraz na dlugie letnie zwiedzanie zakladam tez buty sportowe z przewiewna siateczka ze skarpetkami i przynajmniej mi slonce wierchu stop nie parzy i stopy nie sa umeczone.
      Corka cale zeszle lato w balerinach przechodzila, bo tez miala faze antysandalowa.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:07
      U nas wczroaj było to samo. Po czym wrócił, zdjął buty i skarpetki i nagle zalała go błogość...żałuję,że nie nagrałam zmiany wyrazu twarzy XD popołudnie spędził już w sandałach smile
    • kkalipso Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:20
      A moja od wiosny robiła tak. Zakładała nówki piękne adidasy + skarpetki, bo tak miała przygotowane, po czym ledwo przechodziła próg szkoły skarpety do plecaka, i latała o gołych stopach. Wracała z poobcieranymi i śmierdzącymi kukurydzą nogami. Adidasy tak brzydko pachniały, że wstyd przyznać. Prałam ile wlezie, teraz czekają na wrzesień, bo za cholerę nie założy. Dobrze, że kupiłam przyduże. A pisała któraś forumka, że śmierdzą te drogaśne adidasy, a skąd, nie uwierzyłam. Teraz sama się przekonałam, no chyba, że z małą coś nie halo, śmierdząca stopa czy co...Teraz lata w klapkach.
    • matematryczka00 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:31
      Ematka to jednak niereformowalna jest!
      Ile nastolatków chodzi w sanadałach? Ni to praktyczne dla takiego gó...arza, ni męskie. Taa ematka uważa to za sexy ale jego koledzy już niekoniecznie. A myślicie że czemu dorośli faceci z reguły chodzą w zakrytych butach lub w skarpetach do sandałów poza plażą?
      Ja wiem, że ematka zna tylko takich co godzą z gołą stopą do sandałek na codzień.
      A idei zmuszania, namawiania juz w ogóle nie ogarniam. Ok, zaraz mi tu z grzybica wyskoczycie bo to przecież pewne nie?
      Ja dopiero w wieku 25 lat założyłam pierwsze sandały. Klapek do dziś nie zakładam. Nie wiem czemu. Po prostu. Gdyby mnie matka z ojcem namawiali gdy miałam naście lat a potem pouczali gdy miałam z 18 to chyba bym nie wytrzymała. Długo tez spałam w skarpetkach i grzybicy nie miałam.
      Nie dramatyzujcie. To dziecko które potrafi coś zdjąć jak mu gorąco, niepraktycznie i niewygodnie.
      • matematryczka00 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:34
        "Ja wiem, że ematka zna tylko takich co godzą z gołą stopą do sandałek na codzień. "

Ale zdanie big_grin

ja wiem, że ematka zna tylko takich panów co chodzą z goła stopą do sandałów na co dzień.
      • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 15:06
        Nastolatkowie do przedszkola chodza?
    • princess_yo_yo Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:35
      ja mam dzisiaj na nogach skarpetki i lekkie buty sportowe. do tego spodnicowe szorty, w sandalach jest mi zazwyczaj niewygodnie. chociaz japonki nie bylyby takim zlym pomyslem ...
    • aandzia43 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:39
      Daj mu spokój, nie warto kruszyć kopii, bo sprawa tego nie warta. Pilnuj, żeby miał dobre jakościowo obuwie i skarpety i żeby dbał o higienę stóp (częste mycie, zmiany skarpet i kosmetyki do stóp).
    • asia_i_p Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 15:02
      Tych upałów parę dni będzie. Masz w domu dla niego sandały, czyli opcję ma, gdyby cierpiał, widać nie cierpi.
      Druga opcja możesz go przekupić, ale to kosztowne, przy tym stwarza niebezpieczny precedens. wink
      • edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 15:09
        Kasy by mi nie starczylowink
    • zebra12 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 17:08
      A widzieliście kiedyś młodzież płci męskiej w sandałach? Poza dziećmi niepełnosprawnymi ubieranymi przez rodziców jak dzidziusie i klerykami nie widziałam od dawna młodzieńców w sandałkach. Trzeba niestety odpuścić i przeczekać, aż koło trzydziestki wrócą do sandałów smile
      • little_fish Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 17:21
        orany - znowu się okazuje, że mam nietypową rodzinę, bo mąż i synowie chodzą w sandałach big_grin
        edelstein - tak jak ktoś pisał: dobre jakościowo buty i skarpety + okazje do łażenia boso, żeby noga odpoczęła. Zmuszać nie ma sensu, jeśli nic się ze stopami nie dzieje.
        • zebra12 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 17:51
          A w jakim wieku masz dzieci?
          • little_fish Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:54
            6 - ten rozumiem się nie liczy smile i 12
    • kota_marcowa Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:31
      Ja bym nie zmuszała, jak mu będzie gorąco, to sam zdejmie.
      A w nawiązaniu do tematu - uwielbiam upały big_grin
      • gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:36
        Boszsz, jak ja nienawidzę upałów!!!! Powyżej 25 stopni przechodzę śmierć kliniczną!!!
        • zebra12 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:37
          Gulcia, to tak jak ja.
          • little_fish Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:55
            ja też nie cierpię!!!! wszystko mnie parzy i jestem bez życia sad
        • zuleyka.z.talgaru Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 20:08
          Też to mam. Aktualnie - prysznic co godzinę a tak to kanapa i wiatrak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka