edelstein 01.07.15, 08:56 Dzis 30stopni,a moje dziecko w zakrytych butach sportowych i skarpetkach.Jak go widze to mi slabo.Sandaly to jego najwiekszy wrog.Co tu zrobic droga redakcjo,by dzieciatko sandaly zalozylo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:05 edelstein napisała: > Co tu zrobic droga redakcjo, by dzieciatko sandaly zalozylo? Moze byc ciezko, u nas bylo podobnie ze spaniem w skarpetkach. Zadzialalismy kompleksowo: 1 - Rozmowy umoralniajace (tlumaczenie, ze nogi powinny oddychac i t.d.) 2 - Swiecenie przykladem 3 - Odwolywanie sie do autorytetow (tatus) i idoli (Ronaldo), ktorzy przeciez w upaly nie nosza skarpet i nie spia w skarpetach 4 - Wywiezienie dziecka nad cieple morze i powiedzenie, ze skarpetki na plazy to najwiekszy obciach a w nocy za goraco 5 - Drobny szantaz (w skarpetkach spia tylko male dzidziusie, a takim nie wolno zjezdzac ze zjezdzalni w Aqua Parku, wiec decyduj sam). Powiem ci, ze od miesiaca spi boso!!!! Moze podobnie mozna zadzialac w sprawie obuwia? Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:08 A czemu nie lubi butow z odkrytą stopą? Kup mu jakieś badziewne trampki, jak raz odparzy stopę, to może się nawróci. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 20:42 Sorry, ale to jest bardzo dobry argument. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:08 Moj w wieku Twojego syna jeszcze chodzil w sandałach, ale teraz absolutnie duma meska mu na to nie pozwoli. I znajdz argumenty dla przemadrzalego 11latka ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:11 Poszukaj w necie filmu o grzybicy stop i jej nastepstwach Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:19 Mój nie chodzi w sandałach od 4 roku życia. Teraz ma 18. Grzybicy nigdy nie miał. Pewnie dlatego, że dba o higienę i po domu łazi boso. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:10 Nie walczyć z wiatrakami. Na argument "a jak sobie wyobrażasz kopanie piłki w sandałach?" odpuściłam. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:14 gulcia77 napisała: > Na argument "a jak sobie wyobrażasz kopanie piłki w sandałach?" odpuściłam. W sandalach z zakrytymi palcami da sie Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:32 A jak sobie wyobrażasz zmuszenie wyrośniętego, silnego, jak młody tur prawie 11-latka do założenia sandałów z zakrytymi palcami? On ma girę rozmiar 40 - wybór raczej niewielki O, na basen chodzi w sandałach, a na wsi i na działce to w ogóle chodzi najczęściej boso. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:37 Ale takich zakrytych sandalow dla doroslych facetow jest pelno, sprawdz w sklepach sportowych, nie obuwniczych... Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:46 Wiem, ale młody nawet nie przymierzy A musi mierzyć buty, bo mamy taki feler rodzinny - bardzo wysokie podbicie. Połowa butów przynajmniej odpada, bo nie wsadzi nogi. Ja mam dokładnie to samo. Dla mnie to sprawa trzeciorzędna - chce chodzić w sportowych - niech chodzi. Tak szczerze, to ja też mam parę obuwniczych pie...lców, więc daje prawo innym do ich posiadania Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:29 gulcia77 napisała: > Wiem, ale młody nawet nie przymierzy Wcale mu się nie dziwię, też bym nie chciała wyglądać jak kierowca pekaesu przed emeryturą Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:38 gulcia77 napisała: > A jak sobie wyobrażasz zmuszenie wyrośniętego, silnego, jak młody tur prawie 11-latka do założenia sandałów z zakrytymi palcami? Tylko jakims perfidnym szantazem Wiesz, moj ma niecale 6 lat i jest strasznie chudy, wiec mam troche ulatwione zadanie > On ma girę rozmiar 40 - wybór raczej niewielki WOW Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:53 Sama się zdziwiłam, bo mu w marcu/kwietniu kupowałam buty na 38/39. A parę dni temu, jak był na turnieju, to mama mi dzwoni, że młody narzeka, że go buty cisną. Poszła z nim na zakupy przed obozem i się okazało, że bita czterdziecha. A jak sprzątałam na wsi znalazłam adidaski rozmiar 33. Kurcze, miałam wrażenie, że on dopiero co je nosił Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:34 Moj ma z zakrytymi i sobie leza w szafce. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:19 No właśnie. Mój 9 latek ma ten sam argument. Dodatkowo - cierpi, gdy mu się piach/kamyki dostaną do butów, co w sandałach jest kwestią minut. Półsandały zostały wyśmiane jako skrajny obciach, lubi za to crocsy. Logiki w tym nie ma, ale ja takie tematy po prostu odpuszczam. Nawiasem mówiąc, mój 45 letni brat sandałów nie nosi do teraz, a jego 20 letnia córka twierdzi, że powiew wiatru na palcach u nóg to koszmar. Widocznie te typy tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:16 Nawet te crocsowate? Sprobowalabym ze szmacianymi. Teraz espadryle sa wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:28 1.w crocsach granie w pilke grozi zlamaniem nogi 2.mlody ma dlugasna i b.szczupla stope Odpowiedz Link Zgłoś
cielecinka Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 17:45 Kup mu Keen model seacamp II cnx. Palce zakryte , pieta zakryta, jak się uprze niech nosi do nich skarpetki. W keenach ujda, zwłaszcza te krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:24 Ma podobne do tych: ecx.images-amazon.com/images/I/41ULlbp-gQL._SX395_.jpg Jego jeszcze swiecacych.Tylko i doopa.Nie i juz,bo kamyki wchodza. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:17 W gazecie napisali, że 1 lipca będzie najgorętszy dzień w UK od 165 lat i uprasza się wszystkich, aby między 11 a 15 nie wychodzili na zewnątrz, szczególnie ludzie starzy, chorzy i dzieci. Ma być dziś, bagatela, 36 st. C. Wczoraj było 30,4 st. C, chociaż ja miałam wrażenie, że jest ze 100 st. C. U nas w domu w ruch już poszły wszelkiego rodzaju wiatraki, na szczęście dom jest położony tak, że jedna jego część jest cały czas zacieniona i jest tam zdecydowanie chłodniej. Co do butów. Jak się uparł, to nic nie poradzisz. Jak mu będzie za gorąco, to będzie na bosaka łazić Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:19 Mój syn tez nie przepada. Kupić takie jakie chce i czekać, że założy. Swoją drogą, to czytałam, że jednak zdrowiej założyć skarpetki do sandałów Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:26 kropkacom napisała: > Swoją drogą, to czytałam, że jednak zdrowiej założyć skarpetki do sandałów Yes yes yes ... mozesz podeslac linka? Bede podpierac swoje "zboczenie" naukowymi dowodami Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:31 Musisz mi zaufać, bo czytałam to już dawno i nie pamiętam gdzie. Wypowiadał się chemik (czy inny naukowiec), że przez stopę wchłaniają się jakieś niebezpieczne składniki zawarte w obuwiu. Coś w style, że skarpetki ratują nam życie Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:34 kropkacom napisała: > Coś w style, że skarpetki ratują nam życie I love you!! Jestes najcudowniejsza osoba na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:22 A po co zmuszać? Niech łazi w czym mu wygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:24 u mnie ... 40, i tak przez nastepny tydzien ma byc co do sandalow syna, dlacazego chcesz mu je zakladac ? na plaze idzie dzisiaj ? jestescie w nadmorskim kurorcie na wakacjach ? jesli nie, jesli to zwykly dzien w miescie, to uwazam , ze odmowa twojego syna jest jak bardziej na miejscu, (madre dziecko) sandaly to nie obuwie do chodzenia w miescie, (ne jest higienicznie z gola stopa spedzic caly bozy dzien, na chodnikach watpliwej czystosci, w zatloczonych srodkach lokomocji, gdzie mozna stracic i porzadnie obuta stope a co dopiero sandalowo) radze zainwestowac w fajne plocienne buty letnie wygodne dla stopy, przewiewne i i bezpieczne redakcja Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:30 Caly dzien to on na przedszkolnym placu zabaw spedzi Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:27 Kup mu fajne japonki, sa (oczywiscie moim zdaniem) zdecydowanie bardziej gustowne niz wszelkie męskie sandaly. Moj trzylatek sandalow nie posiada, sprawe rozwiązują crocsy i japonki wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:33 edelstein napisała: > Nie da sie w nich grac w pilke. A w pilke to sie gra w korkach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:36 W przedzkolu?nie dam mu zalozyc z jednego powodu,zrobi kuku innym Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:40 edelstein napisała: > W przedzkolu?nie dam mu zalozyc z jednego powodu,zrobi kuku innym Warum? Moj w pilke gra tylko w korkach (jesli na boisku, bo w sali to wiadomo, ze w byle czym, ale to i gra niezbyt powazna). Jeszcze sie nie pozabijali Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:49 On jest w przedszkolu,a nie na boisku.Przedzial wiekowy rok do 6.Inne dzieci maja sandaly,stan korkami na stopę takiego delikwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 13:42 Bez przesady - metalowych chyba nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 15:08 To jest twardy plastik,pozbawil mnie niechcacy kawalka paznokcia gdy stanal mi na nodze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:41 W skandalach tez raczej nie. Bawić sie w kopanie piłki mozna i w crocsach i bez butów. Jesli ma to byc gra, to odpowiednie sa buty zakryte. Ostatnio byłam w "ciepłym kraju", w hotelu gdzie na zgrupowaniu była drużyna pilkarska, w upale trenowali w korkach, wiec widac to jedyne słuszne rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:46 Moje dziecko trenuje od dawna.Ogolnie to wolalbym by mu inne zajecie znalezli.Tsm sa male dzieci jak im w glowe trafi bedzie cyrk,nie mowiac,ze gra w ochraniaczach na codzien i sie zspomina Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:51 Ale ja nie sugeruje, ze ma ryć przedszkolne podwórko korkami, chodziło mi o to, ze spokojnie mozna grać, bez większej szkody dla nóg, nawet w upale w zakrytych butach. Poza tym sa adidasy z siateczką, moze to jest rozwiazanie, bo sa przewiewne, ale wygladaja jak "zabudowane" buty. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 09:54 jak bylam nastolatka to cale lato, wlacznie z siedzeniem na plazy, bylam w glanach. To dopiero cos! I z tego co pamietam wcale mi nie bylo za goraco. Teraz na dlugie letnie zwiedzanie zakladam tez buty sportowe z przewiewna siateczka ze skarpetkami i przynajmniej mi slonce wierchu stop nie parzy i stopy nie sa umeczone. Corka cale zeszle lato w balerinach przechodzila, bo tez miala faze antysandalowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:07 U nas wczroaj było to samo. Po czym wrócił, zdjął buty i skarpetki i nagle zalała go błogość...żałuję,że nie nagrałam zmiany wyrazu twarzy XD popołudnie spędził już w sandałach Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:20 A moja od wiosny robiła tak. Zakładała nówki piękne adidasy + skarpetki, bo tak miała przygotowane, po czym ledwo przechodziła próg szkoły skarpety do plecaka, i latała o gołych stopach. Wracała z poobcieranymi i śmierdzącymi kukurydzą nogami. Adidasy tak brzydko pachniały, że wstyd przyznać. Prałam ile wlezie, teraz czekają na wrzesień, bo za cholerę nie założy. Dobrze, że kupiłam przyduże. A pisała któraś forumka, że śmierdzą te drogaśne adidasy, a skąd, nie uwierzyłam. Teraz sama się przekonałam, no chyba, że z małą coś nie halo, śmierdząca stopa czy co...Teraz lata w klapkach. Odpowiedz Link Zgłoś
matematryczka00 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:31 Ematka to jednak niereformowalna jest! Ile nastolatków chodzi w sanadałach? Ni to praktyczne dla takiego gó...arza, ni męskie. Taa ematka uważa to za sexy ale jego koledzy już niekoniecznie. A myślicie że czemu dorośli faceci z reguły chodzą w zakrytych butach lub w skarpetach do sandałów poza plażą? Ja wiem, że ematka zna tylko takich co godzą z gołą stopą do sandałek na codzień. A idei zmuszania, namawiania juz w ogóle nie ogarniam. Ok, zaraz mi tu z grzybica wyskoczycie bo to przecież pewne nie? Ja dopiero w wieku 25 lat założyłam pierwsze sandały. Klapek do dziś nie zakładam. Nie wiem czemu. Po prostu. Gdyby mnie matka z ojcem namawiali gdy miałam naście lat a potem pouczali gdy miałam z 18 to chyba bym nie wytrzymała. Długo tez spałam w skarpetkach i grzybicy nie miałam. Nie dramatyzujcie. To dziecko które potrafi coś zdjąć jak mu gorąco, niepraktycznie i niewygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
matematryczka00 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:34 "Ja wiem, że ematka zna tylko takich co godzą z gołą stopą do sandałek na codzień. " Ale zdanie ja wiem, że ematka zna tylko takich panów co chodzą z goła stopą do sandałów na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 15:06 Nastolatkowie do przedszkola chodza? Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:35 ja mam dzisiaj na nogach skarpetki i lekkie buty sportowe. do tego spodnicowe szorty, w sandalach jest mi zazwyczaj niewygodnie. chociaz japonki nie bylyby takim zlym pomyslem ... Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 11:39 Daj mu spokój, nie warto kruszyć kopii, bo sprawa tego nie warta. Pilnuj, żeby miał dobre jakościowo obuwie i skarpety i żeby dbał o higienę stóp (częste mycie, zmiany skarpet i kosmetyki do stóp). Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 15:02 Tych upałów parę dni będzie. Masz w domu dla niego sandały, czyli opcję ma, gdyby cierpiał, widać nie cierpi. Druga opcja możesz go przekupić, ale to kosztowne, przy tym stwarza niebezpieczny precedens. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 17:08 A widzieliście kiedyś młodzież płci męskiej w sandałach? Poza dziećmi niepełnosprawnymi ubieranymi przez rodziców jak dzidziusie i klerykami nie widziałam od dawna młodzieńców w sandałkach. Trzeba niestety odpuścić i przeczekać, aż koło trzydziestki wrócą do sandałów Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 17:21 orany - znowu się okazuje, że mam nietypową rodzinę, bo mąż i synowie chodzą w sandałach edelstein - tak jak ktoś pisał: dobre jakościowo buty i skarpety + okazje do łażenia boso, żeby noga odpoczęła. Zmuszać nie ma sensu, jeśli nic się ze stopami nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:54 6 - ten rozumiem się nie liczy i 12 Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:31 Ja bym nie zmuszała, jak mu będzie gorąco, to sam zdejmie. A w nawiązaniu do tematu - uwielbiam upały Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:36 Boszsz, jak ja nienawidzę upałów!!!! Powyżej 25 stopni przechodzę śmierć kliniczną!!! Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 18:55 ja też nie cierpię!!!! wszystko mnie parzy i jestem bez życia Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Upaly nadchodza 01.07.15, 20:08 Też to mam. Aktualnie - prysznic co godzinę a tak to kanapa i wiatrak. Odpowiedz Link Zgłoś