Dodaj do ulubionych

Grecja w Słupsku

14.07.15, 14:31
czyli festiwal populizmu trwa.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18356274.html?v=1&obxx=18356274&offset=19#opform18356274
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:41
      kamyk.w.skarpecie napisała:

> czyli festiwal populizmu trwa.

Trzeba mieć nieźle zryty berecik, żeby normalność nazywać festiwalem populizmu....
      • kamyk.w.skarpecie Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:47
        Nie mam nic do "normalności" o ile wskaże się źródła finansowania smile
    • lauren6 Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:43
      Nie wiedziałam, że profilaktyka chorób zębów oraz edukacja dzieci odnośnie higieny jamy ustnej to populizm. Badania przesiewowe w kierunku raka też są populizmem? Co jeszcze?
    • lady-z-gaga Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:43
      Bardzo dobra decyzja smile ciekawa jestem, skąd weźmie na to pieniądze -jeśli obciął jakieś niepotrzebne wydatki, aby zatrudnic stomatologów, to bardzo pięknie, jeśli to decyzja w stylu pani Straszydło, to bardzo brzydko.
    • demonii.larua Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:43
      A populizmu bo? W szkołach moich dzieciaków przyjmował dentysta, to nie były szkoły w Słupsku tongue_out Jako rodzice byliśmy bardzo zadowoleni, dzieciaki też.
      • kamyk.w.skarpecie Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:46
        Profilaktykę mozna zrozumiec, choc każdy gabinet stomatologiczny ma przeglądy za darmo albo w promocji.

Ciekawi mnie kto finansował i w jakiej wysokości gabinety dentystyczne w szołach twoich dzieciaków smile
        • araceli Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:48
          Każdy? A to ciekawe bo u mnie liczą 30pln - chyba, że coś leczysz to 'przy okazji' przegląd zrobią.

Nie mówiąc już o tym, że niektórzy rodzice to po prostu olewają. Ale co tam dzieci - ważne, żeby Biedroniowi dowalić co nie?
          • kamyk.w.skarpecie Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:49
            Skąd Biedroń weźmie finasowanie i dentystów-desperatów?
            • araceli Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:52
              Na 100000% z Twojej kieszeni. Bój się big_grin
              • kamyk.w.skarpecie Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 15:06
                Nie wiem z czyjej kieszeni. Zakładasz że bedzie tam pracował doktor Judym? big_grin
            • kamyk.w.skarpecie policzmy 14.07.15, 14:59
              1 gabinet na 3 szkoły, szkół jest w takim mieście ok. 30, różnego szczebla. Wymogi lokalizacyjne sa wysokie, więc nie wiadpmo czy każda szkoła je spełni, no ale załózmy, ze tak.

Adaptacja jakieś 300-400 tysięcy, w tym osłony przeciwpromienne czyli 10 mln razem. Sprzet i wyposażenie na gabinet 80-100 tysięcy w wersji minimum czyli kolejne 3 mln.

13 mln i w kolejnych latach utrzymanie gabinetów i sprzetu.

Zatrudniony lekarz plus asystentka. Kontrakt z NFZ? takie kontrakty na stomatologię dziecięcą za uzupełnieniem kontraktow podstawowych. Kto się zgodzi na sam kontrakt dziecięcy? i skąd zalozenie, że dostanie ten kontrakt? Umowa z miastem? Czyli 15 tys na rekę dla stomatologia plus 300-0 dla asystentki miesiecznie. Razy 10 gabinetów ,czyli kolejne parę mln rocznie. Nie jestem specjalistką. Czym zachęcić stomatologów do pracy w takich gabinetach?

Sumarycznie kilka mln rocznie plus kilkanaście na dobry początek.

A podobno Słupsk bankrutuje.
              • rosapulchra-0 Re: policzmy 14.07.15, 15:04
                Gabinety mają być tylko w podstawówkach, więc o jakich szkolnych szczeblach bredzisz?
                • kamyk.w.skarpecie Re: policzmy 14.07.15, 15:07
                  No wlaśnie, dlaczego dyskryminowane są szkoły ponadpodstawowe?
                  • rosapulchra-0 Re: policzmy 14.07.15, 18:07
                    Odpowiedz na pytanie.
          • lady-z-gaga Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:52
            Ja tam nie chcę mu dowalac i jestem jego fanką, ale całkiem niedawno czytalismy wszyscy, że miasto jest na progu bankructwa. Tym samym wszelkie -choćby bardzo słuszne - decyzje finansowe mają prawo interesować publikę smile
        • demonii.larua Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 14:56
          Gabinety z podpisaną umową z NFZ. Za nierefundowane usługi można było dopłacić jak u dentysty w przychodni.
          • kamyk.w.skarpecie Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 15:02
            Na stomatologię wyłacznie dziecięcą? Który dentysta podpisuje takie kontrakty?

Dopłacić? czyli wracamy do sytuacji obecjnej i powszechnej kiedy dentyści podnajmują pomieszcznia na gabinety w skzołach i innych instytucjach publicznych, świadcząc m. in usługi stomatologii dziecięcej.
            • demonii.larua Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 15:13
              W tych konkretnych szkołach tak, jedna "firma" obsługiwała szkołę młodszych i starszych, inni stomatolodzy. Dopłacić, NFZ nie refunduje przecież wszystkiego.
        • agni71 Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 18:03
          Finansuje zapewne organ prowadzący, czyli w moim przypadku gmina (wójt). Tak, w naszej podmiejskiej szkole podstawowej jest dentysta. Nie wiedziałam, że to taki ewenement.
    • rosapulchra-0 Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 15:02
      papayaya znów w akcji..
      • kamyk.w.skarpecie Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 15:10
        Bruno5 na dyzurze big_grin
    • woman_in_love populizm to było stawianie pomników jotpe2 za 14.07.15, 15:04
      pieniądze samorządów. A to jest bardzo mądre rozwiązanie.
      A Biedroń wystarczy że utnie dotacje na remont zabytkowych kościołów i już 13 mln będzie hue hue.
      • kamyk.w.skarpecie Re: populizm to było stawianie pomników jotpe2 za 14.07.15, 15:09
        A jakie są to dotacje miejskie na kościoły zabytkowe?\

Mówisz o projektach unijnych i funduszach centralnych?
        • woman_in_love a np. takie 14.07.15, 15:11
          wejherowo.naszemiasto.pl/artykul/samorzady-finansuja-remonty-zabytkowych-kosciolow,410858,art,t,id,tm.html
      • arwena_11 Re: populizm to było stawianie pomników jotpe2 za 14.07.15, 15:11
        tylko czy tak się da? Bo jak coś jest dotacją na konkretny cel to nie można go przeznaczyć na inny cel.
      • dyzurny_troll_forum Re: populizm to było stawianie pomników jotpe2 za 14.07.15, 15:29
        woman_in_love napisała:

> pieniądze samorządów.

Zwłaszcza, że te wszystkie koszmarki ku czci jotpe2 za kilka lat trzeba będzie wyburzać, jak swojego czasu te ku czci stalina....
    • jakw Re: Grecja w Słupsku 14.07.15, 15:39
      Biorąc pod uwagę fakt, że ostatnio Słupsk miał problemy z płynnością finansową wskutek procesu o budowę basenu i pani premier obiecała dużo kasy Biedroniowi, chyba jest wysoce prawdopodobne, że za dentystów w słupskich szkołach zapłaci reszta Polski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka