Dodaj do ulubionych

Polacy na plaży

• fadilla Re: Polacy na plaży 01.08.16, 15:37
      Widze, jakis spamer wytargał watek sprzed roku.

Ale to już chyba nieaktualne, parawany sa passe, teraz dominuja plażowe namiociki. Jakie macie spostrzeżenia? Spedziłam troche czasu na Wyspie Sobieszewskiej, tam nie dosc, że nie było parawanów, to prawie wcale nie było ludzi. No cóż, wokół rezerwat, dzicz, warunki ciezkie to i chętnych brak. Polecam!

A tak dla równowagi Niemcy na wakacjach www.youtube.com/watch?v=gfBz5niyrdQ
      • aszlan Re: Polacy na plaży 01.08.16, 15:51
        fadilla napisała:

> Widze, jakis spamer wytargał watek sprzed roku.

Może i sprzed roku ale newsweek i w tym roku krytukuje Polaków nawet stawia tezę, że tak żle jeszcze nie było (patologia 500+ ruszyla nad morze zdaniem gazety oczywiście)
        www.newsweek.pl/polska/polacy-nad-baltykiem-czyli-najazd-hunow-panstwo-kiepscy-i-mlynarska,artykuly,394671,1.html
        • zawsze-w-drodze Re: Polacy na plaży 01.08.16, 16:19
          m.newsweek.pl/plus/temat-z-okladki/wakacje-nad-morzem-dlaczego-polski-baltyk-jest-tak-popularny-,artykuly,394640,1,z.html
          Oczywiście koszulka patriotyczna, piwo hurtowo, trojka dzieci na stanie i wygolony łeb. Jestem przekonana, że jakby sie pani dziennikarka dobrze przyjrzała, to z pewnością dojrzałaby tez złoty łańcuch z krzyżem. No i pincet. Wszystko przez to pincet. Gdyby nie pincet to by na dupach w świętokrzyskich czy podkarpackich blokowiskach bachory siedziały i byłby spokój. A tak psują szanownemu państwu klimat. Rzyg.
    • figrut Re: Polacy na plaży 01.08.16, 15:54
      Od sześciu lat rok w rok jeżdżę nad Bałtyk i nie spotykam się z takim buractwem na jakąś większą skalę. Owszem, wszędzie zdarzają się wyjątki, ale zdecydowana większość zachowuje się całkiem normalnie. Parawany w tym roku widziałam dwa, ale nie były to twierdze, tylko jakieś 3-4 metry osłony od strony wody. Pety się trafiają, ale widzę, że większość ludzi petuje do jakiś pojemników (najczęściej butelek po napojach) które później wrzucają do koszy. Tłok w pasie sopockie molo - Gdańsk Brzeźno bywa tylko blisko molo i w Gdańsku Jelitkowie na strzeżonej plaży (tam w upały faktycznie ręcznik przy ręczniku), ale to są dosłownie nieistotne kawałki w tak długim pasie. Plażowicze ubrani normalnie, w stroje kąpielowe dopasowane do rozmiarów, choć tu też trafiają się wyjątki w postaci string na babcinym, pomarszczonym tyłku, czy bieliźnianego biustonosza u kogoś, kto pewnie wpadł tam na jeden dzień i nie przypuszczał, że załapie się na tak piękną pogodę. Woda czysta, plaża zawsze sprzątnięta, toalety (tylko w Gdańsku) średnio co 100-150 metrów. Na zamroczonych alkoholem śpiących na plaży owszem, można się natknąć głównie późnym wieczorem. Śmieci w dużych ilościach nie uświadczyliśmy. Buraki są wszędzie, ale nie przesadzajmy, zdecydowana większość Polaków potrafi się zachować kulturalnie.
      • zawsze-w-drodze Re: Polacy na plaży 01.08.16, 16:26
        Potwierdzam. Jestem w Juracie od 20 czerwca. Nie widziałam żadnych ekscesów. Żadnych pijackich wrzasków na plaży, sikających do wody dzieci, głośnej muzyki. Ludzie jak ludzie - różni. W przytłaczającej większości uśmiechnięci, zrelaksowani. Dzieci na plazy bywa - piszczą i chlapią - ale od tego są dzieci... Mnie jest tu tak fajnie, że pewnie do końca sierpnia zostanę. Dzieci rownież nie narzekają.
    • dziennik-niecodziennik Re: Polacy na plaży 01.08.16, 18:37
      Mieszkam blisko morza i bywam nad nim regularnie (choc sie nie kapie).
      Bylam na niejednej plazy zagranicznej - choc fakt, wylacznie na europejskich.
      Nie widze ZADNEJ roznicy miedzy plazowiczami polskimi a zagranicznymi. I wsrod nas, i wsrod nich znajda sie tacy ze wstyd przebywac obok. Ale wiekszosc naszych i ichnich to normalni ludzie.
      I pokazcie mi naród ktory na plaze wysyla wylacznie pieknych i zgrabnych w dopasowanych idealnie kostiumach.
      • kaz_nodzieja Re: Polacy na plaży 01.08.16, 18:48
        "Słoneczny patrol".
    • asia06 Re: Polacy na plaży 01.08.16, 19:09
      Kochani, nie przesadzajmy tak z tą krytyką Polaków. A może inaczej, krytykujmy Polaków, ale nie twierdźmy, że tylko Polacy ta się zachowują.
      Mieszkam w USA. Pojechałam w poprzedni weekend na kajaki. Pierwszy raz w to akurat miejsce. No i co tam było? Masakra. Na rzece tyle kajaków, łódek i pontonów, że płynąć się nie dało. Nurt powolny, wszystko płynęło z nurtem, hałasując jak się tylko da, włączając głośniki z muzyką na full, robiąc postoje na środku rzeki, pijąc alkohol, paląc papierosy. Ani minąć ich się nie dało, ani zostać w tyle...
      Tak więc niekultrualne zachowanie jest wszędzie. Nie tylko w Polsce.
    • julita165 Re: Polacy na plaży 02.08.16, 13:21
      Po raz pierwszy od kilku lat bylam w tym roku nad Bałtykiem ( Sobieszewo i raz na plaży w Sopocie ) i na rzadne takie sceny się nie natknęłam. Jeżeli chodzi o ilość i wielkość parawanów byłam wręcz miło zaskoczona, nieliczne i niezbyt duże, przewaznie dwie ścianki od wiatru. Tłoku też nie było, spokojnie od grajdoła do grajdoła po kilka metrów. Jakiś skandalicznych przykładów buractwa też nie zaobserwowałam choć oczywiście byli ludzie, na ktorych wystarczy spojrzeć żeby wiedzieć że są zwyczajnie prości i nie obyci. Ale nie zachowywali się tak źle żeby mi to przeszkadzało. Częściowo różne naganne zachowania wyeliminowałoby poprawienie infrastruktury np. więcej toalet ( ale nie toi toi ), koszy na śmieci, wydzielone plaże z platnymi leżakami ale za to zakazem stawiania parawanów i robieniem własnych grajdołów. W ogóle infrastruktura nad morzem jest kiepska. Właśnie wróciłam z Zakopanego i to jest dosłownie przepaść jeżeli chodzi o jakość oferty ale chyba przyczyną jest długość sezonu, w gorach to praktycznie cały rok, a nad morzem 2 m-ące.
      • julita165 Re: Polacy na plaży 02.08.16, 13:27
        żadne oczywiście smile nie wiem co mi do głowy strzeliło...
    • tol8 Re: Polacy na plaży 02.08.16, 13:22
      Nad jeziorem w Berlinie niemiecka mamuśka biła brawo szczającej do wody gó...arze, potem umyła jej tyłek w wodzie.
      W ogóle niemieckie chamstwo na plaży bije wszelkie dotychczasowe rekordy. Wolę już głośnych Anglików.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka