jola-kotka 19.08.15, 18:47 Dajcie fajne przepisy tylko nie z grilla bo mam dość. Nie moga byc żadne majonezy itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: Bakłażany 19.08.15, 19:06 Właśnie wsadziłam do piekarnika plastry bakłażana przekładane plastrami pomidora i posypane fetą. Dla ostrości trochę pieprzu i całość posypana niewielką ilością drobno posiekanej papryczki chili. Lubię też bakłażana faszerowanego mięsem mielonym, które wcześniej podsmażam z warzywami: cebulą, czosnkiem, papryką pokrojoną w kostkę, pieczarkami, cukinią - generalnie żeby nie było samo mięcho tylko przewaga warzyw w farszu. Na wierzch mozarella i do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Bakłażany 19.08.15, 19:09 ja uwielbiam z tego przepisu, robiłam kilka razy, pyszne fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72999261,72999261.html Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Bakłażany 19.08.15, 20:14 Bardzo fajne są nadziewane i zapieczone w piekarniku: Opiekam bakłażana przekrojonego wzdłuż na pół, po 10 min wyciągam, wydrążam i nadziewam tym co wydrążyłam wymieszanym z suszonymi pomidorami i fetą (może być też inny ser) i zapiekam kolejne 10 min. Wyczytane kiedyś w sieci i bardzo smaczne . Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Bakłażany 19.08.15, 21:08 na patelnię z olejem ( niewielka ilość bo nie znoszę smażenia w głębokim tłuszczu) rzucam ziarenka kminu rzymskiego gdy puszczą aromat kładę plastry bakłażana i lekko obsmażam z dwóch stron, potem solę i na bagietkę ( można dodać ketchupu) - pycha Odpowiedz Link Zgłoś
kahy Re: Bakłażany 19.08.15, 21:34 Robiłam z tego przepisu www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-z-pieczonym-baklazanem-pomidorkami-koktajlowymi-i-feta i z tego www.kwestiasmaku.com/przepis/baklazan-zapiekany-z-caprese Bardzo mi smakowały. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Bakłażany 19.08.15, 21:54 Ja przeważnie tak: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/baba_ghanoush/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Bakłażany 19.08.15, 22:50 Ale jak?😄ja w kuchni to wiesz bardzo słabiutka jestem😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Bakłażany 20.08.15, 09:49 Musaka jest łatwa! Robi się sos podobny do bolońskiego, ale przyprawiony bardziej po grecku oregano i przekłada grilowane plastry bakłażana. Na wierzch beszamel z kawałkami fety. I do pieca. Odpowiedz Link Zgłoś