Dodaj do ulubionych

Bakłażany

19.08.15, 18:47
Dajcie fajne przepisy tylko nie z grilla bo mam dość. Nie moga byc żadne majonezy itp.
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: Bakłażany 19.08.15, 19:06
      Właśnie wsadziłam do piekarnika plastry bakłażana przekładane plastrami pomidora i posypane fetą. Dla ostrości trochę pieprzu i całość posypana niewielką ilością drobno posiekanej papryczki chili.

Lubię też bakłażana faszerowanego mięsem mielonym, które wcześniej podsmażam z warzywami: cebulą, czosnkiem, papryką pokrojoną w kostkę, pieczarkami, cukinią - generalnie żeby nie było samo mięcho tylko przewaga warzyw w farszu. Na wierzch mozarella i do piekarnika.

• ivaz Re: Bakłażany 19.08.15, 19:09
      ja uwielbiam z tego przepisu, robiłam kilka razy, pyszne
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72999261,72999261.html
    • klamkas Re: Bakłażany 19.08.15, 20:14
      Bardzo fajne są nadziewane i zapieczone w piekarniku: Opiekam bakłażana przekrojonego wzdłuż na pół, po 10 min wyciągam, wydrążam i nadziewam tym co wydrążyłam wymieszanym z suszonymi pomidorami i fetą (może być też inny ser) i zapiekam kolejne 10 min. Wyczytane kiedyś w sieci i bardzo smaczne smile.
    • aquella Re: Bakłażany 19.08.15, 21:08
      na patelnię z olejem ( niewielka ilość bo nie znoszę smażenia w głębokim tłuszczu) rzucam ziarenka kminu rzymskiego gdy puszczą aromat kładę plastry bakłażana i lekko obsmażam z dwóch stron, potem solę i na bagietkę ( można dodać ketchupu) - pycha smile
      • jola-kotka Re: Bakłażany 19.08.15, 22:49
        Dzieki, ja nie jadam smażonego .
        • aquella Re: Bakłażany 20.08.15, 09:14
          to sobie zapiecz
    • kahy Re: Bakłażany 19.08.15, 21:34
      Robiłam z tego przepisu
      www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-z-pieczonym-baklazanem-pomidorkami-koktajlowymi-i-feta
      i z tego
      www.kwestiasmaku.com/przepis/baklazan-zapiekany-z-caprese
      Bardzo mi smakowały.
    • peonka Re: Bakłażany 19.08.15, 21:54
      Ja przeważnie tak: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/baba_ghanoush/przepis.html
    • lola211 Re: Bakłażany 19.08.15, 22:46
      Musake zrób.
      • jola-kotka Re: Bakłażany 19.08.15, 22:50
        Ale jak?😄ja w kuchni to wiesz bardzo słabiutka jestem😀
        • kim5 Re: Bakłażany 20.08.15, 09:49
          Musaka jest łatwa! Robi się sos podobny do bolońskiego, ale przyprawiony bardziej po grecku oregano i przekłada grilowane plastry bakłażana. Na wierzch beszamel z kawałkami fety. I do pieca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka