Dodaj do ulubionych

Połóg gorszy niż poród ?

23.08.15, 11:41
Jak wspominacie połóg ? Jakie dolegliwości wam towarzyszyły i jak długo. Czy dla którejś z was połóg był gorszym doświadczeniem niż poród?
W moim przypadku tak było. Poród świetny- zaplanowana cesarka w znieczuleniu do kręgosłupa. Pełen luz i relaks. Aż nadszedł połóg. I tu rozsypałam się całkiem. Ból rany po cesarce a tu trzeba dźwigać dziecko. Do tego od samego początku ciągłe wymioty, wzdęcia, zaparcia i inne sensacje żołądkowe. Koszmarny ból pleców , sama nie wiem od czego, ciągnął się przez kilka tygodni, a bolało tak, że nie myślałam o niczym innym, a w myślach gryzłam poduszkę. Nie dałam rady spać, zająć się dzieckiem, chodziłam jak zombie. Chyba w wyniku tego bólu doszedł totalny dół. Ciągle płakałam, wszystko widziałam w czarnych barwach, wszystkiego się bałam, wydawało mi się że zaraz stanie się coś strasznego. Dziecko mnie nie cieszyło, byłam skupiona na swoim bólu i strachu o przyszłość. Dołączyły też problemy z karmieniem, w wyniku czego mój noworodek wylądował na butli. Jak by tego było mało przez kilka tygodni bezustannie miałam 38 stopni gorączki- nie wiem dlaczego, ciągłe dreszcze, obrzęki, zalewał mnie pot. O ogólnym rozbiciu i osłabieniu nawet nie wspominam.
Przyznam , że to mnie przerosło. O ile poród wspominam bardzo miło, to dolegliwości połogowe, ten koszmarny ból i totalny dół spowodowały, że nawet boję się myśleć o kolejnej ciąży.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 11:51
      a moj polog przebiegal zupelnie bezproblemowo. ja zaplanowalam porod naturalny bez znieczulenia. zzo jednak wzielam. zadnej blizny nie mialam, zadnego bolu tez. po porodzie wstalam i normalnie chodzilam. w zyciu bym nie chciala cesarki na zyczenie.
      • cykada000 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 11:59
        Nie miałam cesarki na życzenie, tylko zaplanowaną ze względu na wskazania medyczne.
        • thea19 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 12:07
          a nie bylas swiadoma tego, ze cc to operacja a nie zabieg usuwania kurzajki? ze tna brzuch i pozniej boli i zostaje blizna wieksza lub mniejsza? ze rozne rzeczy moga sie zrobic, ktore nie wystepuja po sn? natura wymyslila sobie porod jedna droga, ta alternatywna jednak jest bardziej uciazliwa. ps do kazdej cesarki musza byc wskazania, nawet tej na zyczenie.
          • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 22:15
            Nie bylas swiadoma,ze przy SN zna krocze,krocze peka,ma sie rozklapioche,pozniej boli i zostaje blizna,wieksza,mniejsza.ze rózne rzeczy moga sie zrobic które nie wystepuja po cc.
            Ps.w krajach cywilizowanych nie trzeba wskazan wystarczy zyczenie.
          • ashraf Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 13:04
            Po sn tez moga sie robic rozne rzeczy, ktore nie wystepuja po cc. Nie ma lekko.
          • europadasielubic Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 15:01
            Nie umiesz czytać? Kobieta miała zaplanowaną cesarkę ze względu na wskazania. Tłumaczenie specjalnie dla Ciebie: gdyby rodziła naturalnie, mogłaby się przekręcić. Dziękuję za uwagę.
            • thea19 Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 22:03
              a to cc przebiega inaczej na zyczenie a inaczej ze wskazan? ja nie kwestionuje samego rodzaju porodu a wyrazam zdziwienie na brak swiadomosci, cyt: "Ból rany po cesarce a tu trzeba dźwigać dziecko"
              • zuzi.1 Re: Połóg gorszy niż poród ? 04.01.21, 00:18
                Na ból rany po cesarce sa środki przeciwbólowe. Bierze sie je dotąd aż przestanie boleć, lub gdy ból bedzie lekki i nieuciążliwy. Połóg po cesarce miałam całkiem normalny, nie wspominam to źle. Ale z tego co autorko piszesz, to wygląda na to, że być może czymś się przykład w szpitalu lub zarazilas i jeszcze do tego w komplecie doszła silna depresja poporodowa. W takim przypadku trzeba się skonsultować z lekarzem a w sprawie depresji z psychologiem.
      • echtom Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 12:01
        > po porodzie wstalam i normalnie chodzilam. w zyciu bym nie chciala cesarki na zyczenie.

No fakt, też normalnie chodziłam w parę godzin po każdym porodzie. Problem miałam tylko po drugim, kiedy jakaś niezdara źle mnie zszyła i przez dwa tygodnie nie mogłam wygodnie usiąść.
        • magiip echtom 23.08.15, 12:06
          Skąd pochodzi twoja sygnaturka? smile
          • echtom Re: echtom 23.08.15, 12:42
            To fragment regulaminu festiwalu rekonstrukcji historycznej na Morawach napisany przez Czecha po polsku smile
            • magiip Re: echtom 23.08.15, 13:50
              echtom napisała:

> To fragment regulaminu festiwalu rekonstrukcji historycznej na Morawach napisan
              > y przez Czecha po polsku smile
              >

Dzięki
              Jakbym " wszystko czerwone" czytała smile
              • echtom Re: echtom 24.08.15, 12:39
                Dzięki - pożyczyłam, żeby sobie powtórzyć smile
      • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 22:07
        Ty,Jesli bede miala 2dziecko to tylko cesarka na zyczenie wchodzi w gre.
    • memphis90 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 12:01
      Ból w miejscu blizny - do przewidzenia po cc, w końcu to operacja brzuszna. Ale jak się pisze, że cc to nie sam cud-miód, to kobitki nie wierzą. Przyjemności takie jak zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, a być może nawet zosty również trzeba zapisać jako konsekwencje wyboru takiego, a nie innego porodu. IMO po sn jest dużo łatwiej, choć tu zdarza się ból zszywanego krocza (ja akurat nie doświadczyłam).
      Bóle pleców po wkłuciu zzo- zdarza się; ja miałam niesamowity ból podczas zzo, ale w czasie porodu (przy drugim porodzie już zzo nie bralam). Natomiast bóle tygodniami po wkłuciu już nie są normą - być może z powodu bólu inaczej siedzisz, chodzisz, nadmiernie obciążasz plecy?
      Płacz i baby -blues - norma, norma jak najbardziej! Jak czujesz się bardzo źle, to idź do rodzinnego po leki- po co masz się męczyć?
      • asia_i_p Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 15:41
        Nie zawsze jest wybór.
      • lauren6 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 16:26
        > Ból w miejscu blizny - do przewidzenia po cc, w końcu to operacja brzuszna. Ale jak się pisze, że cc to nie sam cud-miód, to kobitki nie wierzą.

Taki sam ból jak ten na bliźnie po nacięciu krocza. A jak się pisze, że sn to nie cud-miód to kobitki nie wierzą sad

> Przyjemności takie jak zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, a być może nawet zosty również trzeba zapisać jako konsekwencje wyboru takiego, a nie innego porodu.

Bzdura. Problemy z wypróżnianiem są normalne i po porodzie sn i po cc. Zgłasza się się do położnej po czopek, a nie męczy z wzdęciem.

> Natomiast bóle tygodniami po wkłuciu już nie są normą - być może z powodu bólu inaczej siedzisz, chodzisz, nadmiernie obciążasz plecy?

Przez 9 miesięcy powoli zmieniała jej się postawa i ułożenie kręgosłupa z powodu rosnącego brzucha. Nagle tego brzucha już nie ma. Ciało kobiece musi dojść do siebie, a kręgosłup przyzwyczaić się do nowej postawy. Stąd te bóle, a nie od krzywego siadania...

Przynajmniej z ostatnim zdaniem się zgodzę.
        • memphis90 Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 15:43
          >Taki sam ból jak ten na bliźnie po nacięciu krocza.
          No nie taki sam. Otwarcie brzucha to co innego, niż nacięcie krocza. Krocze często pęka naturalnie, a ile znasz przypadków naturalnego pęknięciaq brzucha i macicy?

>Bzdura. Problemy z wypróżnianiem są normalne i po porodzie sn i po cc.
          Nie bzdura, tylko medyczny fakt. Jelita reagują na znieczulenie i na sam fakt otwarcia brzucha tendencją do atonii. Po sn nie wystąpi też niedrożność jelit spowodowana zrostami. A koleżanka nie jest dwie doby po porodzie, ale kilka tygodni.

>rzez 9 miesięcy powoli zmieniała jej się postawa i ułożenie kręgosłupa z powodu rosnącego brzucha. >Nagle tego brzucha już nie ma. Ciało kobiece musi dojść do siebie, a kręgosłup przyzwyczaić się do >nowej postawy. Stąd te bóle, a nie od krzywego siadania...
          Tak, tak, znów wiesz lepiej uncertain
          • lauren6 Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 16:21
            > Tak, tak, znów wiesz lepiej uncertain
            Wystarczy, że zapytałam o to ortopede.

Macica też może pęknać naturalnie, niestety, więc argument nietrafiony. Cięcie brzucha jest kontrolowane przez lekarza, natomiast krocze potrafi popekac uszkadzajac m.in. odbyt, szyjkę macicy, pochwe itd. Twierdzisz, że takie coś nie boli, a siadanie czy utrzymuwanie higieny intymnej przy takich ranach to cud miód?
        • sfornarina Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 15:49
          > Taki sam ból jak ten na bliźnie po nacięciu krocza. A jak się pisze, że sn to nie cud-miód to kobitki nie wierzą

Co za bzdura. Pęknięcie krocza to pęknięcie skóry.
          CC to przecięta skóra plus przecięte powłoki mięśniowe! Te mięśnie zrastają się miesiącami, tak samo, jak od nowa trzeba je nauczyć "działania" - samo głupie wciąganie brzucha powoduje zakwasy w pierwszych tygodniach po cesarce.

Problemy z wypróżnianiem też są inne. Po pierwsze podczas cc chirurg przemieszcza jelita, co je najnormalniej w świecie "stresuje". Po drugie, podczas wypróżniania napinasz mięśnie brzucha - spróbuj napiąć świeżo pocięte mięśnie, a dopiero potem bzdury wypisuj.
          • europadasielubic Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 16:48
            Obecnie mieśni się nie przecina, tylko się je rozsuwa. O tych jelitach też jakieś bzdury piszesz. Chyba pomyliłaś jelita z otrzewną. Pęcherz moczowy owszem, odsuwa się, dlatego później jest dziwne uczucie i może się zdarzyć retencja oraz ból pęcherza przy oddawaniu moczu.
            Może najpierw zapoznaj się z anatomią i sprawdź, gdzie się znajdują narządy w ciele człowieka, a potem pisz.
            • princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 16:56
              > Obecnie mieśni się nie przecina, tylko się je rozsuwa.

moze jej chodzilo o miesien zwany macica a nie miesnie brzucha?smile To na pewno sie przecina bo jako ze to jeden wielki miesien to nie ma co przesuwacsmile
            • europadasielubic Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 17:05
              Źródło m.in. ale w sumie wszędzie, jak się poszuka o mięśniach i CC (oczywiście dotyczy CC wykonywanych OBECNIE):
              www.blizejdziecka.com/raport-z-brzucha/

"Co zostaje przecięte podczas cesarki?

Podczas cesarskiego cięcia przecina się trzy powłoki skórne: naskórek (pełniący funkcję ochronną), skórę właściwą (warstwa środkowa, zawiera receptory, naczynia krwionośne, nerwy oraz gruczoły) oraz tkankę podskórną (zawiera komórki tłuszczowe, izoluje przed nagłymi zmianami temperatury).

Po skórze przecina się powięź (błona, której zadaniem jest osłona mięśni, powięzi utrzymują w jedności całe ciało tworząc sieć otulającą i napinającą poszczególne jego elementy).

Następnie rozsuwa się mięśnie proste brzucha.

Później przecina się otrzewną ścienną wyścielającą ścianę brzucha, następnie otrzewną trzewną, pokrywającą macicę i pęcherz moczowy (otrzewna to cienka, gładka błona surowicza).

Kolejny etap to zsunięcie pęcherza moczowego z macicy i przecięcie jej mięśnia (omacicza i mięśnia) oraz przebicie pęcherza płodowego.

Po czym wyciąga się dziecko i wszystko w odwrotnej kolejności zszywa."

• princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 17:32
                >i przecięcie jej mięśnia (omacicza i mięśnia)

toz mowilam e ze przecina sie miesien jakim jest macica i mowila zapewne owa Pani o tym
                • europadasielubic Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 18:15
                  Nie sądzę, by mówiła o tym; skoro pisała o zakwasach big_grin
                  A bóle przy kichaniu, kaszlu, czy dwójce lub innym wysiłku nie są spowodowane przeciętymi mięśniami brzucha, tylko cięciem powłok, otrzewnej i macicy oraz ogólnym "poruszeniem" w brzuchu.
      • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 12:41
        Wybralam cc i zadnych konsekwencji nie ponioslamtongue_out
        • ailia Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 08:15
          A nie wybrali za ciebie? Bo pisałaś, że miałaś bardzo ciężki poród i w trakcie zdecydowano o cc na cito.
          Swój poród i kilka dni po nim opisywałaś jako masakrę. Pamiętam, bo też mam dziecko z tego samego rocznika, rodzone w tym samym szpitalu.
          • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 09:22
            Mialam i owszem,dlatego zdecydowalam by zrobili mi cc.
      • ashraf Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 13:06
        A kto twierdzi, ze cc to sam miod? Komplikacje i zle samopoczucie moga wystapic i po cc i po sn, podobnie jak mozna wyskoczyc z lozka po sn i nie pamietac, ze cos zabolalo, albo przejsc swietnie cc. To indywidualna sprawa, nie widze potrzeby licytacji i przekonywania sie nawzajem do wyborow dotyczacych wlasnego ciala.
        • memphis90 Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 15:46
          A gdzie Ty wyczytałaś licytację i przekonywanie kogokolwiek do jakichkolwiek wyborów? Poród sn ma swoje powikłania i konsekwencje, poród cc- swoje. I tyle. Trzeba być ich świadomym. Ale o ile przy porodzie sn nagminnie straszy się rozerwanym kroczem, rozklapiochą i brakiem seksu już na wieki, o tyle przy cc widać tendencję do bagatelizowania objawów, które mogą po cc wystąpić. Jak też widać w wypowiedziach powyżej.
          • ashraf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 20:50
            Oczywiście i też uważam, że trzeba informować o ryzyku i korzyściach obu opcji, tak żeby ciężarna mogła świadomie podjąć decyzję. Ja musiałam (i chciałam) przejść rozmowę z lekarzem, który wszystko mi wyjaśnił, wspominał zarówno o zrostach i krwiaku przy cc, jak i obrażeniach krocza, rozciągnięciu pochwy i nietrzymaniu moczu po cc.
    • skarolina Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 12:06
      Dwa porody SN, po pierwszym połóg to był dramat, przez 10 dni nie mogłam normalnie usiąść, dałam radę albo stać albo leżeć, do tego dwa zastoje, zapalenie piersi, do siebie doszłam po jakichś dwóch tygodniach. Po drugim porodzie było w miarę normalnie. Powód tak złego samopoczucia - fatalne zszycie po pierwszym nacięciu - krwiak wielki jak pięść, przy drugim szycie to był taki majstersztyk, że praktycznie drugiego dnia dawałam radę usiąść na twardym krześle.
    • alusia_milusia Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 12:06
      U mnie w trakcie porodu nastąpiły nominację,wiec skończono poprzez CC przy zzo. Blizne mam,nieduża,cienka biała kreskę. Podobno dyżur miał akurat świetny chirurg ginekolog,wiec miałam szczęście,bo u mnie mówią o nim,ze pięknie szyjesmilesmile
      Polog był ok. Ze wzgledu na CC przez dwa tyg. po poródzie przyjmowalam ketonal rano i wieczorem. Troszke bolalo przy podnoszenie dziecka,ale to normalne. Po 2 tyg. nie miałam żadnych dolegliwości.
      • cykada000 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 12:14
        To ja chyba źle trafiłam, bo ketonal dawali mi tylko przez 3 dni w szpitalu a i tak dopiero wtedy jak już nie wyrabiałam z bólu. Ketonalu do domu nie dostałam. I zastrzegli żeby w domu zwykły apap brać tylko przez kilka dni. A ja się stosowałam sad
        • azja001 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 12:32
          Dla mnie gorszy poród-naturalny, bez znieczulenia. Na szczęście bez powikłań ale bolesny. Przez tydzień ból krocza po szyciu, lekki dyskomfort przy siedzeniu ale to dało sie przeżyć. I dzieckiem byłam w stanie się zająć bez problemu.
    • maadzik3 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 12:46
      też cesarka ze wskazań medycznych. Połóg szybki i chyba (to już tyle lat) przyjemny. W każdym razie źle nie wspominam. Na pewno szybciutko odzyskałam pełną sprawność - pamiętam że po tygodniu byłam z Młodym w wózeczku na 3-godzinnym spacerze smile
    • mary_lu Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 12:53
      Po porodzie czułam się rewelacyjnie, na wszystkie polecenia położnych reagowałam lekkim zdziwieniem. Jak to po dwóch godzinach "próbować się uruchomić"? Po co obkładać mnie tymi dzwonkami i kazać wołać pomoc? Usiadłam na brzegu łóżka, czekałam na sensacje, nic się nie działo, wstałam, podreptałam do łazienki i już dalej poszło galopem. Czułam się fantastycznie, latałam jak nakręcona, mogłam nie spać, żarłam jak koń.

Ogromny spadek formy przyszedł po dwóch tygodniach, byłam wykończona fizycznie, miałam baby blues, problemy z karmieniem, nie potrafiłam poprosić rodziny o wsparcie, a oni uśpieni moją formą bezpośrednio po porodzie, przestali mńie obserwować i oferować pomoc. Naprawdę dobrze poczułam się po kilku miesiącach.
    • marikooo Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 13:10
      Połóg gorszy.
      CC miałam zaplanowane, ale dzień (właściwie noc) przed terminem odeszły mi wody i operacja była robiona na gorąco, na skurczach. Poszło szybko, do tego adrenalina, więc nie było źle. Najgorzej jak znieczulenie schodziło, myślałam, że ja też zejdę, takiej trzęsawki dostałam. Do tego bolało pomimo ketonalu, musiałam prosić o dodatkowe domięśniowe znieczulenie.

Ale to, co się działo w mojej głowie podczas połogu, to był koszmar. Z potwornego lęku o zagrożoną ciążę przeszłam płynnie w pełne 6 tygodni baby bluesa, niewyspanie i strach przed nowym. Problemy z piersiami, ból brodawek, seanse z laktatorem co 3 godziny. Kompletne załamanie. Minęło zanim udało mi się zapisać do psychologa smile Bolało owszem, ale na pierwszym planie była depresja i to ją pamiętam najlepiej.

Drugiego dziecka nie planuję.
    • lauren6 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 13:12
      Najgorzej wspominam poród naturalny. Cc przy tym to lajcik. Połóg był ok. Drugiego dnia po cc normalnie chodziłam po szpitalu, zajmowałam się dzieckiem, aż położne mnie gasily, że mam nie przesadzać i więcej odpoczywać. Z tym, że ja jestem z opcji, że jak boli to nie boję się poprosić o środki przeciwbólowe. Lekarka przed wypisem uprzedzila mnie, że mam nie robić z siebie meczennicy i jak boli to brać coś na ból.

Z opisanymi przez Ciebie objawami w trakcie połogu to bym się na pewno zgłosiła na IP. Bole brzucha spowodowane kurczeniem sie macicy, bole kregoslupa spowodowane nagla zmiana postawy to norma i po cc i sn. Taka gorączka nie jest czymś normalnym w połogu.
    • paloma_blauwinder Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 13:26
      A antybiotyk dostałaś? Pewnie sprzedali ci przy operacji jakąś infekcję i stąd te bóle i gorączka. Normalne to to nie jest, o ile dolegliwości bólowe kobiet w połogu są często bagatelizowane to w połączeniu z gorączką już nie powinny być. Ciesz się, że się nie przekręciłaś.
      • echtom Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 15:58
        Miałam epizod wysokiej gorączki tuż po trzecim porodzie sn. Czułam się jak bohaterka klasycznej powieści, bo leczyli mnie... chininą smile
    • mikams75 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 13:40
      ja polog wspominam gorzej niz porod, ktory trwal mniej niz godzine, sn i ogolnie bezproblemowo. Sam polog patrzac na moje cialo tez ok, ale problemy z karmieniem i ogolnie z jedna piersia wyszly, dziecko nie z promocji wink
      niewyspanie, stresy przerozne no i to sie ciagnelo.
    • angeika89 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 13:50
      Dla mnie połóg był zdecydowanie gorszy, zwłaszcza pierwsze 4 doby...
      Pojawił się krwotok poporodowy, potem się okazało że łożysko nie wyczyszczone, kroplówki wzmacniające bo mdlałam, antybiotyki dożylnie... Za fajnie nie miałam sad
    • hukop [...] 23.08.15, 13:50
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • angeika89 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 14:01
        Ja np zaszłam w ciążę, gdyż zaczęłam odczuwać silny instynkt macierzyński. Pragnęłam dziecka. Jednak na drugie się już chyba nie zdecyduję... Chociaż, może kiedyś... wink
      • mikams75 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 15:28
        nie masz dziecka, zgadlam?
      • echtom Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 15:53
        > Zachodzi kobieta w ciąże a później cierpi, męczy się, przy dzieciaku też, nie ma na nic sił i czasu, po co wam to?

Bo to moment, a potem jest całe fajne życie z dzieckiem.
      • jola-kotka Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 00:28
        Większej bzdury w zyciu nie czytałam. To nie ma nic wspólnego z wypełnianiem jakiejś luki w związku dzieckiem. To jest biologia i instynkt, chęć posiadania potomstwa. Natura a tego nie zmienisz. Tylko jedni to odczuwają i chcą dziecka inni nie. Ale jak tak sie zastanowić to ci co nie chcą dzieci tez maja potrzebę jakiejś takiej opieki i np. Maja zwierzęta, to jest bardzo czesto powtarzany schemat kupują pieski, kotki itd.
      • princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 01:24
        >Zachodzi kobieta w ciąże a później cierpi, męczy się, przy dzieciaku też, nie ma na nic sił i >czasu, po co wam to?

no wlasnie, przeciez zycie powinno byc niekonczacym sie dziecinstwem i zabawa a gatunek ludzki powinien zaginac. Wszak nie ma wyzszych idei a ludzie maja sie kierowac tylko i wylacznie tym co boli i nie boli. ha ha ha...

Czasami tak mi się wydaje że kobiety zacho
        > dzą w ciąże bo czegoś im brakuje, bo jest za nudno tak we dwójkę spędzać czas a
        > dzieciak to ma wypełnić ale moim zdaniem jak ludzie się dobrze dogaduję i lubi
        > ą spędzać ze sobą czas i mają pomysł na życie, to nie muszą robić dziecka bo na
        > tyle jest im w życiu dobrze, nie czują pustki i nie muszą wypełniać je dziecia
        > kami.

Jestes facetem czy bardzo mloda jeszcze idiotka?
      • memphis90 Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 15:49
        Zachodzi kobieta
        > w ciąże a później cierpi, męczy się, przy dzieciaku też, nie ma na nic sił i cz
        > asu, po co wam to?
        A kto będzie na moją emeryturę robił i tyłek mi podcierał, jak ludzkość zarzuci prokreację na rzecz wycieczek na Bahamy?
    • melancho_lia Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 15:30
      Dwa porody Sn za mną. Pierwszy z nacięciem - dolegało jakiś chyba z tydzień, drugi bez naciecia- siedziałam w miarę normalnie dwie godziny po porodzie, następnego dnia juz praktycznie bez dolegliwości.
      Nie mialam żadnych sensacji w połogu.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 15:31
      Poród ok, połogi - cóż. Fizycznie ok, ale emocje to był/jest totalny rollercoaster....
    • tontonik Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 15:36
      Dwa porody miałam błyskawiczne, sn bez znieczulenia. Po obu miałam komplikacje (krwotoki), po których przez parę dni nie mogłam wstać z łóżka. Potem było już lepiej. W zasadzie ani porodu ani połogu nie wspominam jakoś traumatycznie. Nic przyjemnego, ale do przeżycia.
    • asia_i_p Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 15:38
      No niestety z cesarkami tak jest. Pierwszy poród miałam naturalny i jakkolwiek bolało, to fizycznie potem było coraz lepiej. Po cesarce przy drugim porodzie niestety na odwrót - co prawda było względnie bezboleśnie, od drugiej doby już nie potrzebowałam żadnych środków przeciwbólowych, może okazjonalnie tabletkę Apapu, ale byłam wciąż spanikowana, że mi się szwy rozejdą i miałam poczucie uwięzienia - trzecie piętro bez windy, po powrocie ze szpitala z trudem się wspięłam i potem przez pierwszy tydzień nawet nie próbowałam wychodzić na spacer, a po tygodniu mąż wrócił do pracy i spacery bez niego też odpadały, bo zejście z dzieckiem po schodach i wyciągnięcie wózka z bagażnika samochodu nijak nie chciało się mieścić w zaleceniu nienapinania mięśni brzucha.

Coś za coś, najwyraźniej. wink
      • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 22:11
        Wcale tak nie jest z CC.Mialam CC i zadnych opisywanych przez was dolegluwosci nie doswiadczylam.
        • angeika89 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 22:35
          To tylko dowodzi teorii, że każda kobieta jest inna i każdy poród...

Znajoma po moim porodzie sn, była zszokowana że miałam takie problemy, za to sam poród przebiegał w miarę sprawnie i miałam super personel który mi pomagał... U niej odwrotnie... To wszystko kwestie indywidualne. Ja niczego nie żałuję, gdy patrzę na syna... Warto było przetrwać to wszystko dla mojego skarbu, chodź mogło być lżej wink
        • princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 01:19

dlugo ci podawali srodki znieczulajace czy nie masz unerwienia i mozna cie przeciac na poziomie macicy a ty nic nie czujesz? lol oj jak ja lubie was kobitki... ha ha
          • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 08:03
            Oczywiscie, ze bylam na srodkach przeciwbolowych,wytlumacz mi po co mam czuc bol?
            • princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 09:33
              Sam fakt ze po cc bierzemy srodki oznacza ze nie czujemy sie dobrze i musi byc bol lagodzony. jest moment kiedy przestajesz brac srodki a jeszcze czlowiek jest obolaly.
              • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 11:20
                Chcesz mi wmowic,ze czulam sie zle?big_grin moze ty,stare pierwiastki tak maja
                • princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 11:30
                  edel czy naprawde musimy sie znizac do tego poziomu dyskusji z jakims glupim dogryzaniem? Czy naprawde musze zaczac wypisywac rownie prymitywnie ze bedziesz mloda babcia? Daj spokoj z takimi przytykami

po prostu staram sie wyjasnic ze zle sie nie czulas bo bralas leki przeciwbolowe. Wiekszosc z nas brala przeciez. Nie sadze by ktokolwiek latal bez lekow przeciwbolowych. Ale fakt ze musielismy brac te leki przeciwbolowe to dowod logiczny ze chyba byl powod bo dobrze sie nie czulysmy
          • ashraf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 11:08
            To jest bardzo indywidualna kwestia. Ja dostawalam srodki przeciwbolowe kilka h po cc, potem konsekwentnie odmawialam, co zdziwilo nawet ordynator oddzialu, pofatygowala sie do mnie, zeby przekonywac, ze nie musze byc bohaterka wink) A mnie naprawde nic nie bolalo! Nie bralam zreszta lekow przeciwbolowych po zadnej operacji, po prostu tak juz mam - zero bolu i goi sie blyskawicznie.
      • princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 01:20
        najbolesniejszy byl kaszel i kichanie. Masakra lol....
    • jusiakr Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 15:54
      Pierwszy poród, SN, połóg masakra - dół, na dodatek byłam bardzo słaba, bo straciłam dużo krwi, okazało sie, ze maż nie dostał urlopu, wiec byłam sama, po wejściu na pierwsze piętro byłam spocona jak mysz i wykończona.
      Drugi poród - cc - w sumie sama przyjemność, brzuch mnie bolał moze pare dni, ale miałam pełno leków przeciwbólowych, nawet tych mocniejszych nie brałam. Średnio przyjemny był tylko powrót do domu, wsiadanie do samochodu i wyboje po drodze. Denerwowały mnie opuchnięte nogi, ale wiedziałam, ze to wkrótce przejdzie, wiec ok.
      Moze złe doświadczenia z pierwszego porodu i połogu sprawiły, ze ten drugi był dla mnie taki lekki.
    • mamma_2012 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 16:21
      Ja miałam ciezko po pierwszym porodzie. Wszystko w środku porozrywane i pozszywane, a po dwoch miesiącach powtórka z rozrywki, bo okazało sie, ze w środku zostało lozysko, ktore przez dwa miesiące sobie gnilo powodując bol i krwawienie.
      Po CC polog nie był bardziej uciążliwy niz miesiaczka. Po 72 godzinach umylam poszłam na spacer z wózkiem i sprzatnelam sobie kuchnie włącznie z myciem podłogi.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 19:31
      Pamiętam, że mnie strasznie tyłek bolał, aż się zastanawiałam, czy czasem sobie nie uszkodziłam kości ogonowej czy coś. Przez pierwszy miesiąc, albo nawet i dłużej nie mogłam normalnie siedzieć na pupie. Poza tym nie mogłam leżeć na brzuchu, bo mnie bolały plecy wtedy. Poza tym bardziej się czułam źle psychicznie niż fizycznie.
      • eukaliptusy Re: Połóg gorszy niż poród ? 04.01.21, 11:15
        Miałaś poród kleszczowy? Złamanie kości ogonowej przy tym jest relatywnie częste.
    • kota_marcowa Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 19:48
      O ile ciąża, zwłaszcza końcówka z powodu komplikacji i sam poród to był koszmar, o tyle po było super. Miałam cc, w 3 dobie nie chciałam już środków przeciwbólowych chociaż cięcie jeszcze trochę bolało, po tygodniu nie pamiętałam już o operacji śmigałam już normalnie jak przed ciążą, teraz po 2 tygodniach mnie roznosi, chciałabym już móc iść na siłownię, czuję się rewelacyjnie zarówno psychicznie jak i fizycznie. Na dodatek karmię i waga sama leci mi w dół bez żadnego wysiłku, mieszczę się w ciuchy przedciążowe, żyć nie umierać smile

Natomiast co do samego porodu, z powodu komplikacji miałam zrobioną cc, ale przed zdążyłam zaliczyć kilka serii skurczów i do tej pory zastanawiam się, czy pan buk mnie do reszty opuścił, że w ogóle brałam pod uwagę poród naturalny. Tak kure*sko bolało, że darłam się nawet nie na pół szpitala, ale na pół miasta, zastrzyk w kręgosłup to było najprzyjemniejsze doznanie, jakie mnie w życiu spotkało big_grin
      • kota_marcowa Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 19:51
        Aha, na dodatek cięcie i szycie tak im ładnie wyszło, że mam tylko cieniutką kreseczkę poniżej linii majtek, którą jak zblednie, w ogóle nie będzie widać.
      • lauren6 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 21:55
        > Na dodatek karmię i waga sama leci mi w dół bez żadnego w
        > ysiłku, mieszczę się w ciuchy przedciążowe, żyć nie umierać smile

Potwierdzam, kp to najpiękniejszy okres w życiu kobiety gdy można bezkarnie jeść lody, czekoladę czy nutelle i patrzeć jak waga spada. Takie pocieszenie dla baby bluesa smile
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 12:20
          No chyba, że się okazuje, że dziecko ma milion alergii, w tym na mleko, jajka i kakao smile Ja też zaczęłam tracić na wadze, aż za szybko, głównie dlatego, że co chwilę dochodziły kolejne zakazane produkty. Odetchnęłam z ulgą, jak zakończyłam kp...
        • zuleyka.z.talgaru Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 09:11
          KP to najgorsze co mnie spotkało przy drugim dziecku. Mimo, że przy pierwszym to była bajka. To chyba przez to chodzę non stop wku...ona ;/
    • olga727 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 20:41
      2 CC (w odstępie 3 lat z kawałeczkiem) ze wskazań medycznych. Po pierwszej praktycznie żadnych problemów, następnego dnia po korytarzu prawie biegałam.Dziecko na stałe dostałam po 36-u godzinach. Najgorsze było zejść/wejść na łóżko. Po drugim CC było trochę trudniej,ale nie tak tragicznie jak pisze autorka.

------------------------
      http://www.gify.net/data/media/209/kot-i-kicia-ruchomy-obrazek-0045.gif
      • princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 01:17
        >Po pierwszej praktycznie żadnych problemów, następnego dnia po korytarzu prawie biegałam

na morfinie chyba czy czyms podobnym...
        • kandyzowana3x Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 08:23
          Ja po drugiej cc wstalam 7 h po operacji i wzielam prysznic, wyszlam do domu po 24 h. Przez kilka dni bralam 4-6 paracetamoli dziennie, butelki z morfina nie otworzylam nawet bo nie by lo potrzeby. Przy obydwu cc zaskoczyl mnie praktycznie calkowity brak bolu, ale moze to przez porownanie do kilku h skorczy porodowych przed pierwsza cc.
    • nangaparbat3 Re: Połóg gorszy niż poród ? 23.08.15, 22:30
      Cc to powazna operacja. Ja bylam po niej bardzo slaba, przez jakies 3 miesiace musialam sie po prostu oszczędzać. Ale czulam sie dobrze i nic mnie nie bolało. Dreszcze, gorączka do 38, zlewne poty - cos poszlo nie tak i byłas chora, zakażona. Dobrze, ze sie dobrze skonczylo.
      A jakiś lekarz Cię badal wtedy, mowiłas o dreszczach i gorączce?
    • rosapulchra-0 Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 12:28
      Pierwszy połóg był niezauważalny mimo prawie setki założonych szwów. Po drugim porodzie bolała macica, reszta była spoko. Po trzecim ból macicy był nie do zniesienia, do tego jakiś dół mnie dopadł, ale jakoś przeżyłam. Poza tym nie miałam zbyt wiele czasu na rozpieszczanie się - troje małych dzieci i praca na pełnym etacie.
      • princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 01:15
        Poza tym nie miałam zbyt wiele czasu na rozpieszczanie się - troje małych dzieci i praca na pełnym etacie

i za tego typu zdania cie szanuje nawet jesli mnie ofukniesz czasem. Nie piescisz sie ze soba
        • rosapulchra-0 Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 06:12
          Dziękuję. Wzajemnie.
        • taka-sobie-mysz Re: Połóg gorszy niż poród ? 04.01.21, 10:44
          A co jest złego w pieszczeniu się ze sobą, przyznaniu sobie prawa do odpoczynku czy lenistwa, oczekiwaniu, że partner zaangażuje się w opiekę (a nie będzie tylko "pomagał"), przyjmowaniu pomocy od innych jeśli taką oferują.

• kashka-manna Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 13:04
      Dziewczyny, nie straszcie tak, bo mi się rodzić dzieci odechce wink
      • nangaparbat3 Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 16:30
        Nie sluchaj, zwlaszcza po cc nie jest sie w pelni sił, ale i tak, pamiętam, bylam absolutnie szczęsliwa. Tylko trzeba odpuścic sobie wszystko poza przewijaniem, karmieniem i tuleniem smile
        • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 20:14
          Przestan gadac glupoty.Wstalam od razu po puszczeniu znieczulenia,wyszlam na 3dzien,bo nie pozwolili mi w pierwszytongue_out
          • nangaparbat3 Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 20:33
            Wyszlaś i zasuwalaś na pelnym gazie? Nie gadaj bzdur.
            • princesswhitewolf Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 01:16
              ja tez wyszlam po 3 dniach. Tu w UK po cesarce szybko wywalaja ze szpitala. Wyszlam o wlasnych silach ale to byla masakra te schody lol
            • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 08:06
              Nie wiem co oznacza dla ciebie zasuwanie na pewnym gazie.Normalnie wszystko robilam, bo czulam sie swietnie
            • ailia Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 08:20
              Dlaczego nie macie wiecej dzieci?

2. dlatego, ze porod prawie przyplacilam zyciem
              3. dlatego, ze ciaza byla dla mnie jedna wielka udreka

forum.gazeta.pl/forum/w,567,124653928,124654214,Re_Dlaczego_nie_macie_wiecej_dzieci_.html
              • edelstein Re: Połóg gorszy niż poród ? 25.08.15, 09:21
                A gdzie tam masz slowo o pologu?big_grin akurat ciaza i porod byly straszne,polog niebig_grin
      • nangaparbat3 Re: Połóg gorszy niż poród ? 24.08.15, 16:31
        Autorka wątku miala prawie na pewno jakieś zakażenie, moze nawet gorączkę połogową, po prostu byla bardzo chora. Ale to się tak często nie zdarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka