Dodaj do ulubionych

czy to są zdrowe obiady?

02.09.15, 09:10
Według emamy?

www.sp45.pijarki.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=332&Itemid=342
Do szkoły nic nie mam, przysięgam, nie znam jej nawet. Znajoma wegetarianka mi podlinkowała, jako przykład że opcja wegańska zazwyczaj sprowadza się do opcji słodkie kluchy na przemian z pierogami na słodko.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:17
      Nie. Do tego, jedno i to samo w kółko.
      Zero strączkowych, zero kasz,mało surowych warzyw.
    • mag1982 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:18
      Raczej niezbyt zdrowe. Chociaż u mojej w przedszkolu niewiele lepiej.
    • maggi9 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:22
      Wersja jarska jest raczej mało zdrowa. Ciągle kluchy i na słodko.
      • maggi9 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:23
        Jak rozumiem wersja jarska to wersja dla opcji wegetariańskiej i zupa jest dla obydwu wersji taka sama?
        To gratuluję pomyślunku. Na pewno każdy wegetarianin jada rosołek big_grin w końcu mięso tam nie pływa to wege, nie?
        • mikams75 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:41
          pewnie ugotowany na wege-kostce, bo jak widac na drugi dzien w menu nie ma miesa, ktore trzeba wykorzystac z rosolu. Pamietam z dziecinstwa ze stolowek szkolnych i kolonijnych, ze jak byl rosol to wiadomo bylo co bedzie na obiad kolejnego dnia big_grin
          Wtedy sie z tego smialam ale teraz mysle, ze przynajmniej ten rosol byl rosolem a nie rozpuszczona kostka.
    • quelquechose Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:22
      O matko, same kluchy... Moze to i smaczne czasami, ale nie codziennie! Zero wysilku.
    • iwoniaw Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:24
      O ile mięsne spokojnie mogłyby być, to wersja "jarska", a właściwie "kluskowo-pierogowa" jest nie do przyjęcia dla nikogo. Nie pojmuję, dlaczego nie ma tam potraw z warzyw, zwłaszcza że to czerwiec, sporo sezonowych i tanich opcji by się dało wymyślić. Mało kasz. Owoców też nie widać specjalnie.
      • aandzia43 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:37
        No.właśnie, dlaczego nie ma warzyw?! Duszone, smażone i surówka w komplecie to wymarzony obiad dla weganina. I daczego w ogóle nie ma proteiny sojowej? Zrobiona na kotlet smakuje wszystkim (przynajmniej jako tako wink), a dostawa białka z głowy.
        • dziennik-niecodziennik Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 11:24
          przypuszczam że ze względu na alergenność soi.
          • aandzia43 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 15:52
            Fakt, soja alergizuje niejednego, ale na nabiał ma alergię mnóstwo dzieciaków w Polsce, a w tym jadlospisie jest go dużo. Jajka, połowa popularnych warzyw - też nie.dla każdego. Trudno byłoby układać menu stołówek oglądając się na alergików.
          • madzioreck Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 22:59
            Myślę, że więcej osób ma alergię na mleko i jajka, niż na soję suspicious
    • sanrio Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:26
      camembert zapiekany, keczup. Omg.
      • zum.zum.zone Re: czy to są zdrowe obiady? 03.09.15, 12:24
        Gorzej: Camembert, ziemniaki , ketchup ; )
    • fin-dus Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:26
      Zdrowe, niezdrowe...
      Jestem wegetarianką odkąd skończyłam 15 lat. I wielokrotnie się spotykam z tym, że opcja wegetariańska to dla wielu kluchy lub naleśniki na słodko. Obiad na słodko!
      W dodatku ani razy żadnej kaszy. Mięso za to na kilkanaście sposobów, w dodatku w postaci shoarmy lub tortilli, a więc kucharze nie są z opcji "tradycja tylko jak u nas na wsi".
      • oqoq74 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:37
        Też to zauważyłam. Jakby nie można było zrobić wersji tortilli z nadzieniem warzywnym, np. na bazie fasoli, czy soczewicy.
    • kropkacom Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:27
      Świetna opcja dla chcących przytyć.
      • aquella Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:31
        i wpaść w anemię
        • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:39
          > i wpaść w anemię

Tak, bo obiad w szkole to jedyny posiłek dziecka, zgon murowany tongue_out
          • aquella Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:44
            jedz zatem jak jadłaś a zamiast swoich te "jarskie" obiady, powodzenia i smacznego
            • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:49
              Ale dzieci przeważnie jedzą drugi, późniejszy obiad w domu i sporo innych rzeczy, bez przesady. Nie uważam żeby te obiady były zdrowe, ale i nikt po nich nie umrze.
              • aquella Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:53
                ok niech jedzą w domu drugi i trzeci obiad ale nie na darmo o danej porze organizm potrzebuje jakichś tam składników do prawidłowego funkcjonowania, nie bulwersuje Cię zwyczajnie że zamiast mięsa ( czyli porcji białka ) jest kluch z serem i cukrem?
                • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:58
                  nie bulwe
                  > rsuje Cię zwyczajnie że zamiast mięsa ( czyli porcji białka ) jest kluch z sere
                  > m i cukrem?

Kiedy to jest wersja JARSKA smile Wersja z mięsem też jest i to całkiem ok, do wyboru.
                  • oqoq74 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 11:19
                    Rozumiem, że nie znasz warzyw, które mają w sobie duże ilości białka i mogą spokojnie zastąpić mięso, czy rybę, by posiłek był odpowiednio zbilansowany.
                    Zdrowe odżywianie, to także odpowiednie proporcje wszystkich składników w posiłku.
                    • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 11:27
                      Czemu się mnie czepiasz, ja tylko odpowiedziałam na konkretny post, dlaczego w tamtych posiłkach nie ma mięsa.
                      • iwoniaw Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 11:32
                        Tylko że to nie było pytanie o brak mięsa (jakby oczywisty w wersji jarskiej), a o brak białka i tworzenie jadłospisów, w których zamiennikiem wszystkiego jest skrobia z sacharozą.
                      • oqoq74 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 11:37
                        A ja odpowiedziałam, że białko w jarskim posiłku powinno się też znaleźć.
                        • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 12:01
                          A czy ja twierdzę, że te obiady są zdrowe?
                          • oqoq74 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 12:06
                            Nie, Ty je usprawiedliwiasz tym, że z ich powodu nikt nie umrze i w anemie nie wpadnie, bo doje w domu.
                            • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 12:24
                              No bo to prawda, ani nie umrze ani w anemię nie wpadnie big_grin
                              • iwoniaw Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 12:29
                                To jest nie do końca prawda: jeśli ktoś wykupuje obiady z myślą, że jest to rzeczywiście obiad, a nie opcjonalna przekąska, to żywienie się w ten sposób jest po prostu wyrabianiem bardzo złych nawyków i proszeniem się o problemy zdrowotne (z cukrzycą na czele).
                                • oqoq74 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 13:04
                                  Jeszcze jest kwestia finansowania. Na stronie tej szkoły nie znalazłam nic o cenach obiadów.
                                  Ale z innego wątku wynika, że cena obiadu jest za drugie danie, czy zupę, ew. łączna. Nie ma rozróżnienia, na danie jarskie i mięsne.
                                  Z tego wynika, że ci, którzy płacą za obiady a dziecko je jarskie, dostają w zasadzie byle co w cenie pełnego obiadu.
                              • oqoq74 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 13:05
                                Dyskusja na takim poziomie mnie nie interesuje.
                            • mikams75 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 12:31
                              no moje by nie dojadlo - jakby sie opchalo takimi kluchami to by juz do sniadania kolejnego dnia nic nie zjadlo.
        • fin-dus Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:41
          Tak a propos anemii. Jako że nie jem mięsa prawie od zawsze, to obydwie ciąże miałam wege. W pierwszej do wege się przyznawałam, w drugiej uznałam, że szkoda moich nerwów. W drugiej ciąży przed porodem wyniki miałam tak piękne, że aż się sama sobie dziwiłam, żadnej niedokrwistości, wszystko w całkowitej normie (ale fakt, bardzo dbałam o jadłospis). Jeśli wyobrażenie lekarzy o jedzeniu bezmięsnym wygląda tak, jak ten jadłospis, to nie dziwię się jednak, że się czepiają.
          Nie ma dla mnie problemu, jeśli tak jedzenie wege wyobraża sobie mięsożerca, który karmi tylko siebie i swoją rodzinę. Ale tutaj przecież to menu musiał układać dietetyk! A że spokojnie można poszaleć w żywieniu zbiorowym widzę po jadłospisach moich dzieci w żłobku i przedszkolu. Jak się odrzuci mięso, to nadal potrafi być to smaczny i pełnowartościowy posiłek. Ale tam nad dietą widocznie czuwają osoby, które się na tym znają, a nie "zatrudnimy panią Kasię, bo to córka pani Krysi".
          • aquella Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:49
            jak się odrzuci mięso to będzie smacznie ale niestety samo odrzucenie mięsa nie robi posiłku pełnowartościowego tylko ubogi, jeśli w menu wersją jarską kotlecików wieprzowych z ziemniakami i surówką na naleśniki z dżemem i twarogiem, to szkoda nawet komentować
    • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:41
      Mięsne są ok. Jarskich nie dawałabym dzieciom z nadwagą.
      • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:46
        Aha i co mi się rzuciło w oczy i mnie razi, to to, że w jarskim jadłospisie nie ma ani jednej surówki, nawet gdy posiłek nie jest na słodko. W mięsnym jest surówka codziennie, a w jarskim jak pojawia się możliwość surówki, to jest keczup.
    • setia Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:42
      To jest takie PRLowskie pojmowanie wegetarianizmu, które jeszcze pokutuje w przedszkolach, szkołach i szpitalach. Obiad jarski czyli bez mięsa ma być. Na dodatek jest jeszcze bez warzyw. Zero orientacji jak sensownie mięso zastąpić i jak zadbać o zbilansowaną pod względem składników odżywczych dietę.
      • lauren6 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:53
        Co ciekawe w menu są takie pozycje jak:
        Wersja wege:
        - Kotleciki jajeczne, ryż, ketchup
        - Wersja mięsna:
        Shoarma drobiowa, ziemniaki, kapusta pekińska

Wersja wege:
        - Ser panierowany, ziemniaki, ketchup
        Wersja mięsna:
        - Indyk w sosie śmietanowym, ryż, ogórek konserwowy

Czyli kotlet z jajka czy ser panierowany zastępują tu mięso. Tylko dlaczego zamiast surówki w wersji wegetariańskiej jest keczup, tego zupełnie nie rozumiem. Keczup jest wege, a ogórek konserwowy już nie???
        • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 09:55
          > Czyli kotlet z jajka czy ser panierowany zastępują tu mięso. Tylko dlaczego zam
          > iast surówki w wersji wegetariańskiej jest keczup, tego zupełnie nie rozumiem.
          > Keczup jest wege, a ogórek konserwowy już nie???

No właśnie wyżej napisałam, że mnie też to dziwi. Co za problem dać tą kapustę pekińską wszystkim.
      • cauliflowerpl Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:07
        Dokladnie. W mojej rodzinie ze strony ojca alternatywa dla obiadu miesnego byl obiad na slodko. Ewentualnie ruskie pierogi.

Dopiero gdy wuj przeszedl na wczesna emeryture i zajal sie gotowaniem, wprowadzil spaghetti, lasanie, ryze (na "slono"), kasze, warzywa na mnostwo sposobow. Oczywiscie czesc rodziny, przyzwyczajona, ze obiad to "kotlet, ziemniaki i surowka" krecila nosem.
    • stacie_o Jest i wrzesień 02.09.15, 09:52
      www.sp45.pijarki.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=347&Itemid=355
      i raz, słownie raz, jest risotto z warzywami
      • dziennik-niecodziennik Re: Jest i wrzesień 02.09.15, 11:03
        nie no
        jest jeszcze:
        - penne z sosem neapolitańskim
        - kotleciki jajeczne
        - ser panierowany x2
        - placki ziemniaczane
        - łazanki
        - camembert (tez pewnie panierowany
        - risotto
        - pierogi ruskie
        - kluski z sosem pieczarkowym

mozna powiedziec ze jest 11 obiadów słodkich i 10 wytrawnych. troche lepiej.
        co nie zmienia faktu że kompozycja tych posilków jest dziwna.
        zakładajac że warzywa i zupa jest dla wszystkich taka sama to wegetarianie mieliby jesc np:
        - zupa pomidorowa, naleśniki z twarogiem i dżemem, sałata z dresingiem - no ewentualnie moze byc, ale mi sie gryzie - dzem z sałatą?;
        - rosół z makaronem (???????), pierogi z truskawkami i słodka śmietana, mizeria - że JAK??
        - żurek z jajkiem, racuchy z jabłkami i śmietaną, kapusta pekińska - kwaśny żur i slodkie racuchy?...
        - bulion z ryżem, pierogi z borówkami i słodka śmietaną, buraczki zasmażane - no niby mozna, ale i tak jakos dziwnie;
        - zupa ziemniaczana, naleśniki z twarogiem i dżemem, mizeria - zupa ok, ale dzem z mizerią?
        - zupa jarzynowa, ryż z jabłkami i słodką śmietaną, ćwikła - HIT!

Wiec nie wiem jak to ma byc. czy wegetarianie dostają surówki/warzywa czy ich nie dostają?
        zapytaj, bo aż mnie to zaintrygowało big_grin
        • mgla_jedwabna Re: Jest i wrzesień 02.09.15, 13:09
          - zupa pomidorowa, naleśniki z twarogiem i dżemem, sałata z dresingiem - no ewentualnie moze byc, ale mi sie gryzie - dzem z sałatą?;
          A może by tak owoce zamiast dżemu do tych naleśników, to sałata nie aż tak potrzebna?

- rosół z makaronem (???????), pierogi z truskawkami i słodka śmietana, mizeria - że JAK??
          Gdyby te pierogi były np. z soczewicą, miałoby to większy sens. Soczewica nie jest droższa od truskawek.

- żurek z jajkiem, racuchy z jabłkami i śmietaną, kapusta pekińska - kwaśny żur i slodkie racuchy?...
          Przecież nie jedzą ich naraz, wymyślasz problemy na siłę.

- bulion z ryżem, pierogi z borówkami i słodka śmietaną, buraczki zasmażane - no niby mozna, ale i tak jakos dziwnie;
          Można też kaszę perłową zapieczoną z tarym serem na wierzchu do tych buraczków, byłoby zdrowiej.

- zupa ziemniaczana, naleśniki z twarogiem i dżemem, mizeria - zupa ok, ale dzem z mizerią?
          Gdyby naleśniki były ze szpinakiem, nie byłoby dziwnych połączeń.

- zupa jarzynowa, ryż z jabłkami i słodką śmietaną, ćwikła - HIT!
          Serwowanie dzieciom cwikły jako surówki obiadowej to nieporozumienie...

Dziennik, twoja argumentacja jest pokrętna. Dziewczyny robią dwa zarzuty, że 1) za dużo dań z cukrem 2) wegetarianom nie daje się surówek, choc można by było. A ty na to "surówki do słodkiego nie pasują". Demagogia. Jesteś podkuchenną u tych pijarek, czy co?

Nawiasem mówiąc, jakoś ten pogardliwy stosunek do wegetarian nie dziwi mnie w katolickiej szkole. Kościół od lat uważa wegetarianizm za szkodliwą fanaberię, kojarzoną z jogą, buddyzmem, ekologią i innymi "satanizmami". Dziwię się, że w ogóle w katolickiej szkole jest to wege menu, pewnie jeszcze jego autorki uważają, że skoro mięsa nie ma, to o co chodzi, przecież jest tak, jak chcieliście, macie byc zadowoleni i wdzięczni, czepiacie się.
          • dziennik-niecodziennik Re: Jest i wrzesień 02.09.15, 13:22
            > A ty na to "surówki do słodkiego nie pasują". Demagogia. Jesteś podkuchenną u
            > tych pijarek, czy co?

jaką podkuchenną, ja to gotuję przeciez, jestem główną kucharką i jednoczesnie dietetykiem ktory ten plan układał big_grin

stuknij się w główkę zanim napiszesz cos jeszcze big_grin albo moze przeczytaj wszystko co zostało powiedziane w temacie, a potem sie bulwersuj big_grin
            • mgla_jedwabna Re: Jest i wrzesień 02.09.15, 13:27
              Przeczytałam. I proszę w stosunku do mnie, jak też do innych, używac merytorycznych argumentów, określenia w rodzaju "stuknij się w główkę" wykluczają cię jako poważnego dyskutanta. Dyskredytujesz się w ten sposób, innymi słowy.

Bez odbioru.
              • dziennik-niecodziennik Re: Jest i wrzesień 02.09.15, 13:32
                to widac słabo Ci idzie czytanie. bo o tym że brakuje tu całkowicie warzyw, to co jest ma sie nijak do całości proponowanego obiadu, a generalnie dobór dań jest słaby, pisałam juz od pierwszego posta w tym temacie.

moje "stuknij sie" jest równie merytoryczne jak twoje "czy jestes podkuchenną...". powiedziałabym, że moje jednak bardziej smile
    • edelstein Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:28
      Gdyby jedno jak wszyscy problemu,by nie bylo.Dwa,pewnie kwota nie powala.Zrob sensowny obiad za 4zeta.
      • maggi9 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:32
        Czym innym jest zrobienie jednego obiadu za 4zł a czym innym jest 4zł na obiad w żywieniu zbiorowym.
        Poza tym serio? Pomidor czy trochę kapusty jako surówka to jest taki wydatek? U mnie teraz są pomidory po 1,50zł. W Warszawie dodam, nie na zabitej dechami wsi.
        Kasza czy choćby fasola jaś też jest tania. Tu brakuje po prostu pomysłu i kucharza a nie kasy. A Camembert taki tani niby jest?
        • edelstein Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:35
          Jak myslisz ile tych jaroszy tam jest.Obstawiam,ze moze z 20.
          • maggi9 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:38
            Nie wiem ilu. Ale masz przykład na górze - w obiedzie klasycznym jest surówka, w jarskim - ketchup. Naprawdę nie można tej surówki zrobić więcej, dla obydwu opcji?
            • kota_marcowa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:53
              Naprawdę nie można tej surówki zrobić więcej, dla obydwu o
              > pcji?

Dokładnie. Dla mnie wege, to też fanaberia, ale skoro szkoła już tą fanaberię uwzględnia, to nie rozumiem aż takiej różnicy w jakości obiadów. A różnica jest, np tortilla z łososiem i warzywami (łosoś to droga ryba, więc chyba nie o oszczędności tu chodzi) plus surówka, kontra kluski. Tak jak by nie dało się skroić więcej kapusty, nie sądzę, żeby była droższa od keczupu, ba pewnie nawet wyszłoby taniej, bo keczup trzeba kupić oddzielnie tylko dla jaroszy.
              • dziennik-niecodziennik Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 11:07
                a w co Ty wierzysz. keczupu mają dwie butelki i obsłużą nimi cały rok szkolny...
                ale w sumie - przeciez jak robią tę tortillę, to wystarczyłoby jaroszom zrobic to samo, z dajmy na to serem zółtym w kostkę pokrojonym albo z fasolą ugotowaną. jak robią kluski w sosie pieczarkowym to wystarczyłoby mięsożercom dolożyc do tego kotlecik mielony na przykład i zalać sosem, tez by pewnie smakowało. po cholerę gotowac dwa zupełnie oddzielne posiłki? przeciez to nielogiczne.
      • mgla_jedwabna Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 15:40
        Obiady mięsne w tej szkole są w miarę sensowne. Nie wierzę, że nie da się przygotowac sensownego obiadu wege za tę samą kwotę.
    • dziennik-niecodziennik Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:34
      przebóg ale czemu w opcji jarskiej nie ma surówek?? wegetarianie zdaniem plannera warzyw także nie jadają? czy moze surówki sa takie same dla wszystkich i tacy wegetarianie mają jesz naleśniki na slodko z ogórkiem konserwowym?????
      jakis idiota to układał.
      penne w sosie warzywnym jest - czemu tylko raz w miesiacu??
    • mikams75 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:35
      teraz zauwazylam, ze z opcji wege wywalono wszystki surowki! Dziwne bardzo.
      • aankaa Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:44
        może siostrzyczki są mięsożerne ? tongue_out
        • natalie_rushman Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:46
          Albo zjadają bardzo dużo warzyw codziennie, więc muszą komuś uszczknąć wink.
    • natalie_rushman Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:41
      Co za szczęście, że wegetariańskich dzieciaków nie ma aż tak dużo wink.
      Obiadki żałosne, sam krochmal wink.
    • eliszka25 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 10:54
      mnie uderzylo jeszcze jedno - osoba ukladajaca jadlospis w tej szkole surowki chyba tez uwaza za niewegetarianskie. dlaczego do dania miesnego moze byc jakas surowka, a do niemiesnego jest tylko ketchup? poza tym albo osoba odpowiedzialna za jadlospis albo kucharka w tej szkole jest dosc mocno ograniczona w swojej wiedzy i umiejetnosciach. mieso jemy normalnie, ale na poczekaniu potrafilabym wymyslic wiecej dan besmiesnych i nieslodkich niz jest w tym jadlospisie.
    • lianis Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 11:03
      Wlos sie na glowie jezy. U nas tez juz jadlospis jest gotowy i na szczescie obiady wege sa rozsadne i fajne, co prawda nie sa wyszczegolnione warzywa jest napisane ze do kazdego obiadu warzywa sezonowe na parze i bar salatkowy. Jutro np warzywa w sosie slodko kwasnym z ciemnym ryzem. To nie jest jakis wielki wydatek i wysilek gotowac dla wegetarian. Mozna zawsze czesc obiadu miec wspolna, np ryz i zrobic sos slodko kwasny, czy curry, z warzywami, czesc zostawic czysta a do reszty dodac miecho, surowka ta sama.
    • joaaa83 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 11:53
      Dania jarskie to tragedia. Pomijając fakt, że głownie na słodko, to niezrozumiałe jest dla mnie, że dzieci np. w obiedzie mięsnym mają surówkę z pomidorów, a w jarskim ketchup (?).

Obiady mięsne też nie najlepsze. Gdzie są kasze? Zamiast ogórka konserwowego lepszy kiszony bądź mizeria. Trzy dni pod rząd jest kurczak.
    • mgla_jedwabna Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 12:56
      Brak warzyw rzuca się w oczy. Brak kasz i przewaga białej mąki w temacie węglowodanów również, ale z tymi warzywami jest najgorzej, szczególnie w sytuacji, gdy do wege dania można było dac tę samą surówkę, co do mięsnego. Przykładowo:

Jarskie: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
      Mięsne: Pierś z kurczaka w panierce, ziemniaki, mizeria
      Nie można było dac dzieciom mizerii do tych klusek z sosem?

J: Placki ziemniaczane
      M: Podudzie z kurczaka, ziemniaki, sałata z dresingiem
      Tu już przegięli. Same placki ziemniaczane, bez chociażby nawet śmietany? Do placków można było też zrobic np. duszone warzywa, albo przynajmniej dac tę sałatę, co mięsożercom.

J: Kotleciki jajeczne, ryż, ketchup
      M: Shoarma drobiowa, ziemniaki, kapusta pekińska
      Tu też się nóż w kieszeni otwiera. Dlaczego keczup, a nie np. sałatka z pomidora z cebulką? To samo dotyczy zestawu "ser panierowany, ziemniaki, ketchup", zresztą tam i mięsny zestaw zawiera ogórka konserwowego, a mógłby kiszonego (który, w odróżnieniu od tego z octu, zawiera witaminy)

J: Camembert, ziemniaki, ketchup
      M: Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce, ziemniaki, surówka z pomidorów
      Bo po co wegetarianom surówka z pomidorów, prawda?

J: Placki ziemniaczane ze śmietaną
      M: Udko pieczone, ziemniaki, mizeria
      Tu się chociaż zlitowali w kwestii śmietany, ale wkrojenie do niej ogórków najwyraźniej ich przerosło.

Na 17 obiadów 8 jest na słodko. To zdecydowanie za dużo. Praktycznie biały cukier co drugi dzień. W dodatku obiady powtarzają się (dwa razy bułki z sosem truskawkowym, dwa razy naleśniki - żeby chociaż nadzienie zmienili! - dwa razy placki, dwa razy pierogi owocowe, dwa razy ser z ziemniakami).

Do tego prawdopodobnie większośc zup wegetariańska nie jest. Rosół - wiadomo ( w dodatku 3 razy! A nawet i 4, jeśli wliczyc "bulion"), ale podejrzewam też, że taki np. żurek albo krupnik są też na mięsnym wywarze. Właściwie nie można tego wykluczyc też przy pomidorowej, ogórkowej itp.

Podsumowując - KPINA, a nie zdrowe wegetariańskie menu. Właściwie to, co tu zaproponowano, spełnia wszystkie cechy typowego "vegetarian - you are doing it wrong", z wyjątkiem może wciskania ryby jako jadalnej dla wegetarian, bo to nie mięso.
    • jehanette Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 13:28
      Masakra! Najbardziej nie rozumiem, dlaczego gdy jest w opcji mięsnej zestaw "kotlet, ziemniaki/ryż, surówka" w opcji "wege" jest np "kotlet jajeczny, ryż, ketchup". Dlaczego do jasnej anielki nie ma surówki???
      • cauliflowerpl Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 14:36
        Bo panie kucharki sa z opcji myslacej, ze "kotlet+ziemniaki+surowka" to jedno nierozdzielne danie.
        Osobno zaden ze skladnikow nie ma prawa wystapic.
    • setia Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 13:44
      W sumie w porównaniu z tym co miały moje bezmleczne dzieci w przedszkolu to i tak siostry wspinają się na wyżyny kreatywności wink U nas kiedy na obiad wszystkie dzieci jadły makaron z serem (serio, taki obiad) moje dostawały makaron ze skwarkami. A w szkole to już w ogóle powiedziano, że nie da się. Że przy takiej ilości dzieci nie ma opcji na drugie menu dla alergików.
    • mayaalex Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 14:41
      jak dla mnie ani jarskie anie miesne nie sa ok. Takie sladowe ilosci warzyw w czerwcu? Salata z dressingiem to juz wszystko? Ogorek kiszony?
    • nanuk24 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 15:40
      Ekhm, a wtej kuchni pracuja wyszkoleni kucharze czy sa to losowo przymuszeni do pracy ludzie?
    • aka10 Re: czy to są zdrowe obiady? 02.09.15, 20:14
      Paskudztwo. Cały tydzień mąka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka