Dodaj do ulubionych

referendum orzekania

06.09.15, 23:35
Przyznaję, że nie byłam
Ja akurat jestem przeciw JOWom
I to było jedyne konkretne pytanie
Pytanie o finansowanie partii. co zmieni,ze nie bedą finansowane z budżetu? Sądzac po synekurach typu preześ czegoś tam za bajońskie sumy kasa zawsze sie dla swoich znajdzie.
Gdyby pytanie było czy jestem za obcięciem dotacji o 50%...
Podobnie sprawa wykładni prawa. U Skarbowy działa tak,że to podatnik musi udowodnić swoją niewinność, jedna z zasad prawnych mówi że to wymiar sprawiedliwości ma udowodnić winę.
Przepisy prawne by się do tego znalazły, więc wystarczy chcieć. Pomijając że jest to już pytanie nieaktualne, to i tak mało precyzyjne

Dlaczego nikt nie robi referendum w sprawie przyjmowania uchodźców?
w sprawie opłacania religii z budżetu,
w sprawie płacenia ZUSu przez jednoosobowa działalność gospodarczą proporcjonalnie do zysku czy przychodu, dochodu itp?
w sprawie KRUSu?
O abonamencie RTV nie wspomnęsmile

Obserwuj wątek
    • aankaa Re: referendum orzekania 06.09.15, 23:39
      pytanie o JOWy wzięło się z kampanii, pozostałe - napisane na kolanie, byle były

nie poszłam, choć miałam w planie (bo obok jest sklep z kapsułkami kawy - główny powód wyjścia z domu, ale zorientowałam się, że na jutrzejszy poranek jeszcze mi jedna została)
    • gogologog Re: referendum orzekania 06.09.15, 23:39
      Jeszcze mozna dodac pytania o wiek emerytalny, posylanie przedszkolakow do szkoly i prywatyzacje lasow.
      Ale co sie Bronus zabawil za panstwowe, to jego, ma gest kolezko
      • aankaa Re: referendum orzekania 06.09.15, 23:52
        duduś też się chciał zabawić ale mu "rada starszych" zabrała zabawkę
        • gogologog Re: referendum orzekania 07.09.15, 06:48
          Na bronkowe pytania odpowie 10% ludzi?
          Watpie.
          I teraz najepsze ...
          Winnym niskiej frekwencji jest pan Prezydent Andrzej Duda bo ... nie odwolal referendum.
          Powiedzial znany pijaczek-podroznik z PO, niejaki Protasiewicz.
          Buuuuuuuuuuuuuuuuhahahahhahahhaha
      • tmk123 Re: referendum orzekania 06.09.15, 23:54
        Prywatyzacja lasów to pytanie konkretne
        wiek szkolny też.
        Ale wiek emerytalny już zupełnie nie, jeśli nie mówimy o konkretach
        bo wiek mozna ustalic nawet na 40 lat i emerytura może wynosić 200zł
        A co z tymi którzy majac 70 lat nie osiagneli tych 800zł ze składek?
        Jak dla mnie nie powinno być w ogóle wieku emerytalnego. Tylko dla tych którym ewentualnie do emerytury dopłacało by państwo

• aankaa Re: referendum orzekania 07.09.15, 00:08
          Prywatyzacja lasów to pytanie konkretne wiek szkolny też

pytanie o tzw 6-latki dotyczyło niewielkiego procentu wyborców, młodsi (18-latkowie, starsi - mają w tzw odwłoku) - uważasz, że to się nadaje na referendum ?
          • wioskowy_glupek Re: referendum orzekania 07.09.15, 04:49
            Ponieważ wynik takiego referendum byłby łatwy do przewidzenia a to władzy nie w smak.
        • lauren6 Re: referendum orzekania 07.09.15, 06:10
          www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1631503,1,jak-lesnicy-sami-sprywatyzowali-lasy-panstwowe.read
          Tutaj wyjasniaja o co na prawdę chodzi w pytaniu o lasy i jak bardzo PlS robi ludzi w balona tym pytaniem.
          • gogologog Re: referendum orzekania 07.09.15, 06:52
            Referendum Pana Prezydenta Andrzeja Dudy kosztowaloby 0 PLN (slownie zero) polaczone w wyborami + gwarantowana frekwencja..
            Bronek Bul puscil radosnie 180 mln bo myslal ze za tyle kupi druga kadencje.
            Ale co to jego kasa? Mozna placic 400 za obecnosc urzednika na wiecu, to i mozna zrobic referendum.
            Buuuuuuuuuuuuuuuuhahahahhahahahhaha
            • araceli Re: referendum orzekania 07.09.15, 07:15
              gogologog napisał:
              > Referendum Pana Prezydenta Andrzeja Dudy kosztowaloby 0 PLN (slownie zero) pola
              > czone w wyborami + gwarantowana frekwencja..

Kłamiesz i kłamiesz.
              • gogologog Re: referendum orzekania 07.09.15, 13:12
                Cos wiecej dodasz lemingu?

Winnym niskiej frekwencji jest pan Prezydent Andrzej Duda bo ... nie odwolal referendum.
                Powiedzial znany pijaczek-podroznik z PO, niejaki Protasiewicz.
                Buuuuuuuuuuuuuuuuhahahahhahahhaha
                • iziula1 Re: referendum orzekania 07.09.15, 13:28
                  gogologog napisał:
                  > Referendum Pana Prezydenta Andrzeja Dudy kosztowaloby 0 PLN (slownie zero) pola
                  > czone w wyborami + gwarantowana frekwencja..

Nie prawda. Do referendum potrzebne są oddzielne komisje referendalne, obsada komisji na dwie zmiany, koszty papieru, wydruku pytań referendalnych, koszty transportu.
                  Żadna komisja wyborcza nie ma prawa podawać karty do referendum czy tworzyć wspólnych list obecności do wyborów i do referendum.
                  Komisja do liczenia głosów jak i spisania protokołów nie może łączyć funkcji.
                  Jedyne koszty jakie się łączą to najem sal i koszty prądu.
                  • gogologog Re: referendum orzekania 07.09.15, 13:39
                    25 pazdziernika frekwencja z pewoscia przekroczy 50%.
                    Referendum byloby skuteczne i wyniki wiazace.
                    Bul Komorowski ladnie sie zabawil na pozegnanie.
                    Ciekawe czy jest prawna mozliwosc sciagniecia tej kasy z organizacji przestepczej jaka jest PO
                    - dla kazdego jest czytelne w jakim celu zostalo ogloszone referendum, i ze nie chodzilo o zadne JOW-y.
                    Ostatnie i najwazniejsze - Polacy zachowali sie prawidlowo, miejmy nadzieje ze w pazdzierniku PO zbierze 2,4% glosow i nawet nie dostanie dofinansowania.
                    Amen
                    • mondovi Re: referendum orzekania 07.09.15, 13:58
                      Niekoniecznie byłoby ważne. Frekwencja wyborcza z rzadka dobija do 50% - to raz, dwa np. ja na wybory pójdę, ale karty referendalnej nie pobrałabym.
                      • gogologog Re: referendum orzekania 07.09.15, 20:44
                        prezydentura Bula byla warta kazdej ceny, 180 milionow drobiazg
                        • mondovi Re: referendum orzekania 08.09.15, 10:12
                          Nie jestem wyborcą PO ani Komorowskiego.
                          • gogologog Re: referendum orzekania 08.09.15, 19:28
                            Ciekawe dlaczego kasuja tu watki z pytaniem np kto zaplaci za referendum?
                            Mam nadzieje ze zapaci Platforma Oszustow juz w pazdzierniku, i ze nie bedzie to tylko pierwsza rata
                    • mama303 Re: referendum orzekania 07.09.15, 21:05
                      gogologog napisał:

> 25 pazdziernika frekwencja z pewoscia przekroczy 50%.

ta, jasne. 50% to było przekroczone w PRL tongue_out
                      • gogologog Re: referendum orzekania 07.09.15, 21:44
                        ke?
                        W PRL to 99% glosowalo na przewodnia sile narodu - Polska Zjednoczona Platforme Robotnicza
                        • mama303 Re: referendum orzekania 08.09.15, 20:17
                          własnie o tym piszę. W normalnym demokratycznym społeczeństwie frekwencja raczej nie przekracza 50% nawet w tak spektakularnych wyborach jak prezydenckie
                          • gogologog Re: referendum orzekania 09.09.15, 11:42
                            Organizator referendum to mysli zeby oddac kase?
                            Czy sfinansuje z budzetu swojego komitetu wyborczego?
                            • jowita_kacik_sufler_bula Re: referendum orzekania 09.09.15, 22:31
                              Referendum bylo zorganizowane w trosce o Polske.
        • iziula1 Re: referendum orzekania 07.09.15, 08:33
          Pytanie o lasy nie było konkretne. Ustawy w obecnym kształcie UMOŻLIWIAJĄ ich sprzedaż w prywatne ręce. A motywacja zadajacego Pytanie był inny,prawda?
          Wiek emerytalny nie dotyczył wszystkich, odnosił się do części społeczeństwa. To nie pytanie pod referendum.
          Poza tym prawomocnie na ten temat wypowiedział się parlament wybrany przez społeczeństwo.
          Co do 6 latkow w szkole ... Temat podobny jak emerytury.

Pomysł o braku wieku emerytalnego absurdalny, a założenie ze dokładamy tym z najniższą rodzi patologie. Po co mam pracować, skoro i tak nie będę miała emerytury a państwo i tak mi do 800 zł dopłaci.
          • tmk123 Re: referendum orzekania 07.09.15, 23:12
            No widziesz mnie akurat wiek emerytalny i dokładanie do emerytury interesują osobiście.
            Jeśli zakładamy że dzielimy zgromadzone składki zgodnie z przewidywana długoscią zycia to co za róznica czy ktoś idzie na emeryture w wieku lat 40 czy 80? Liczy się czy starczy mu życie.
            Patologia pewie tak, ale wydaje mi się, że emerytura jest jednym z ostatnich czynników przy podejmowaniu pracy.
            Dorabiam (bo trudno to nazwać pracą) na czarno, mam marzenia: etat za najniższą krajową. Niestety to nierealne w wieku 50 lat. I tak nie będę miała emerytury bo na etacie pracowałam tylko 17 lat. więc państwo mi nie dopłaci do tych 800zł. Taki jest stan na dziś. Nie wiem jak wygladają sprawy z MOPSem bo jakoś sobie radzę, ale co bedzie jak juz nie bedę się nadawała do pracy? Tylko samobójstwo.
    • mama303 Re: referendum orzekania 07.09.15, 20:52
      tmk123 napisała:

> Dlaczego nikt nie robi referendum w sprawie przyjmowania uchodźców?
      > w sprawie opłacania religii z budżetu,
      > w sprawie płacenia ZUSu przez jednoosobowa działalność gospodarczą proporcjonal
      > nie do zysku czy przychodu, dochodu itp?
      > w sprawie KRUSu?
      > O abonamencie RTV nie wspomnęsmile

no teraz to długo nie zrobią. Widac że obywatele mają wszystko w d....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka