Dodaj do ulubionych

Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni...

10.09.15, 14:45
w nocy uciekli do Niemiec. Daliśmy im mieszkanie i pracę. To niepojęte normalnie niepojęte...
Obserwuj wątek
    • forumologin Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 14:48
      jakie niepojete, normalka
    • fomica Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 14:52
      Imigrantofoby mogą odetchnąć i spać spokojnie. Ilu by ich nie przyjechało i tak zaraz wyjadą.
      • morgen_stern Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 14:55
        Nie chcą ich, a jak wyjeżdżają to też źle. No nie dogodzisz.
        • araceli Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 14:57
          Akurat Ci co ich przyjęli to chcieli. Widać 'uchodźcy' nie potrzebowali pomocy.
          • kota_marcowa Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:03
            W traumie uciekali, wszak kule nad głowami im świstały big_grin
            • antyk-acap Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:09
              https://www.librajaslo.pl/wp-content/uploads/2013/02/kule.jpg takie?
        • karola1008 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 11.09.15, 08:45
          Ci konkretni parafianie i proboszcz to chyba jednak tych uchodźców chcieli.
    • joanekjoanek Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:02
      No więc ja w ogóle nie rozumiem "polityków". Przecież spokojnie można pani Merkel obiecać, że Polska weźmie choćby i sto tysięcy, absolutna większość tak czy siak stąd ucieknie. Nawet jeśli "politycy" w skrytości ducha absolutnie nikogo przyjąć nie chcą, to zadeklarować przecież mogą, co tylko się Komisji Europejskiej spodoba. Tu i tak nikt nie przyjedzie i/lub nie zostanie.
      • barbibarbi Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:10
        Nie ucieknie, tylko zwyczajnie nie będą chcieli przyjechać. Będzie tak jak na Węgrzech, jeden jedyny kierunek - Niemcy. Gdyby teraz tych z Węgier miała przyjąć Polska i oni by o tym się dowiedzieli dokąd mają jechać, to by była dopiero zadyma. Ja też się dziwię, czemu Polska tak się odżegnuje, oni i tak tu nie przyjadą.
      • antyk-acap Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:10
        To nie takie proste - to ma działać tak: rejestrujemy imigranta w Polsce. On wieje do Niemiec. Tam go Niemcy łapią jako nielegala. Deportują do Polski. A Polska płaci karę Niemcom.
        • araceli Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:12
          No ale za co karę? Mamy ich w obozach za drutem kolczastym trzymać?
          • antyk-acap Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:13
            Za to że polski emigrant wyjechał do Niemiec. Jak mamy ich przekonać? Dać taki socjal jak w Niemczech. Albo lepiej.
            • rosapulchra-0 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 19:35
              A jakąś podstawę prawną na to masz?
              • izu21 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 11.09.15, 02:43
                rozporządzene Dublin II
      • asmarabis Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 19:26
        oanekjoanek napisała:

> No więc ja w ogóle nie rozumiem "polityków". Przecież spokojnie można pani Merk
        > el obiecać, że Polska weźmie choćby i sto tysięcy, absolutna większość tak czy
        > siak stąd ucieknie. Nawet jeśli "politycy" w skrytości ducha absolutnie nikogo
        > przyjąć nie chcą, to zadeklarować przecież mogą, co tylko się Komisji Europejsk
        > iej spodoba. Tu i tak nikt nie przyjedzie i/lub nie zostanie.

Racja, moze trzeba zadeklarowac te 160 000, zgarnac kase i wykonywac jakies dzialania pozorowane ze niby chce sie ich zintegrowac ( nic trudnego, to samo co sie robi teraz), oni wyjada predzej niz wjechali, a troche pieniazkow zostanie dla polakow...
    • paloma_blauwinder Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:05
      Pojechali za socjalem nie zgwałciwszy pięciu parafianek i nie wysadziwszy się w powietrze? NIEPOJĘTE.
      • cersei8 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:18
        Za krotko byli, nie zdazyli sie rozkrecic,
        no i parafianki moze brzydkie byly smile

paloma_blauwinder napisał(a):

> Pojechali za socjalem nie zgwałciwszy pięciu parafianek i nie wysadziwszy się w
        > powietrze? NIEPOJĘTE.
    • julita165 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:20
      Jeszcze jeden dowód na to, że tych ludzi nie można uszczęśliwiać na siłę. Jak ktoś stanie na polskiej granicy i poprosi o azyl trudno, mamy zobowiązania traktatowe, trzeba odpowiednio wniosek rozpoznać. Ale ściągać tu tysiące ludzie którzy wcale tego nie chcą. Absurd.
      • antyk-acap Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:24
        W dodatku zaczęło się nie wczoraj. Tylko że Niemcy zobaczyli martwe dziecko na plaży i nagle zorientowali się że w Syrii jest wojna i że tysiące przepływają morze Śródziemne.... więc co robią? Przyjmują uciekinierów. Tyle że szkoda że nie u siebie a u sąsiadów. Za tydzień dziennikarze się znudzą a emigranci zostaną.
    • kozica111 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:33
      Nie dziwi mnie ze wyjechali, dziwi mnie to że nie zostawili nawet głupiego listu z krótkim "dziękuję".
    • echtom Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:56
      Czyli nie wystarczy przyjąć, trzeba jeszcze błagać, żeby zostali, bo za ucieczki i rozwiązania siłowe będą sankcje?
      • antyk-acap Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 15:57
        Tak.
        • baltycki Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 19:02
          Jakies zrodlo o sankcjach?
          Chetnie poczytam.
    • iwoniaw Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 16:02
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/p552x414/11922983_1017171758313891_943060141362784_o.jpg
      • morgen_stern Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 16:06
        Piękne, kradnę big_grin
      • echtom Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 17:07
        Też niezła opcja big_grin
      • moofka Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 17:10
        cudowne smile
      • zielonelato Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 19:36
        Dobrebig_grin
    • edelstein Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 16:04
      Zdziwienie niektórych jest niepojete.Fundacja ma zapewne ich dane.Przekazac je do Niemiec,nie dostana azylu,zostana odeslani.I tak z kazdym uchodzca,który zwieje z Polski.
      • kozica111 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 16:10
        A po co Edel?
        • edelstein Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 11.09.15, 08:30
          Chcesz takich utrzymywac,bo ja nie.
          • zielonelato edel 11.09.15, 08:54
            Czy to naprawdę już w Niemczech tak wygląda, czy wirtualna przesadza?

wiadomosci.wp.pl/kat,1017099,title,Niemcy-najbardziej-muzulmanski-kraj-Unii,wid,17835242,wiadomosc.html
            • edelstein Re: edel 11.09.15, 09:36
              Nie licze muzulman,ale jest ich od cholery.Tam gdzie sa w wiekszosci jest burdel,bezrobocie i patolstwo.Duisburg,neuköln,reisholz.
    • zielonelato Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 16:24
      Aleś odkrył Amerykę.
      O uciekinierach sprowadzonych z Fundacji Estera pisałam już nie raz na tym forum. Że zwiali do Niemiec nie dziwota, ale nie przysłużyli się tym, którzy naprawdę uciekli od świszczących im nad głowami kul i taką pomoc, by może bardziej docenili. Ale ci prawdziwi uchodźcy wojenni tkwią od lat w obozach na granicy z Turcją i nie mają jak się z tego piekła wyrwać. Podobno Tusk miał wczoraj te obozy na własne oczy zobaczyć. To ich trzeba ściągnąć lub pomóc finansowo tam na miejscu,(a Bruksela miała na to 4 lata) a nie hordzie „imigrantów ekonomicznych”, którzy najeżdżają Europę, odmawiają pomocy i jedyne co chcą to uwiesić się na socjalu w bogatym kraju.
    • pade Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 16:29
      Mieszkanie się szybko znalazło? A dla tej kobiety w ciąży, z dziećmi, która miała być dzisiaj eksmitowana na bruk nie ma mieszkania? Dla tego emeryty, któremu komornik nawet leki zabrał i który mieszka w przyczepie też nie ma mieszkania? dla uchodźców się znajdą
      • lauren6 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 17:11
        https://img.sadistic.pl/pics/0e576f7d6c81.jpg
        • echtom Oj tam, oj tam 10.09.15, 17:25
          patologii bronisz wink
          • lauren6 Re: Oj tam, oj tam 10.09.15, 20:20
            No wiem, ematka prędzej przygarnie kilku islamskich terrorystów do piersi, niż ją wywali los eksmitowanej ciężarnej i jej dzieci. Co najwyżej napisze: "a gdzie jest ojciec?????????????????????????????????"
            • triss_merigold6 Re: Oj tam, oj tam 10.09.15, 20:23
              Jeśli chodzi o wyznawców nie-naszej kultury, to ematka jest wyjątkowo podzielona więc nie generalizuj.
    • fadilla Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 16:40
      No ale o co chodzi? Nikt ich tu nie chce, a jak i oni nie chcą tu byc to wielki żal i skandal. To może się zdecydujcie, bo chyba nie chodzi o to żeby przetrzymywać tu ludzi w celu ich gnębienia. Dali im pracę? A ile placili i na podstawie jakiej umowy?
    • moofka Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 17:14
      trzeba bylo tych rowerow nie dawac moze?
    • echtom A tak serio, jakie procedury ma Unia 10.09.15, 17:19
      na wypadek: "przesiedliliśmy 2 tys. uchodźców do Polski, ale wszyscy uciekli do Niemiec"?
    • aankaa Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 19:07
      Daliśmy wikt i opierunek. Dzieci miały zapewnioną naukę w szkole katolickiej. Z kolei dla rodziców mieliśmy oferty pracy. Dziś już nie ma znaczenia, gdzie i jakie – opisuje ksiądz proboszcz.

może ta szkoła ich tak wkurzyła ? wink
      • singut A teraz zmieńcie to na wypowiedź rodziców emam 10.09.15, 19:18
        którzy chcą urządzić życie swoim dorosłym dzieciom wink
        i wybudowali im dom koło siebie choć dzieci wcale tam mieszkać nigdy nie chciały wink

ale emamy by się na tych rodziców oburzały a uciekające od nich dzieci popierały

• singut Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 19:15
      Ale to jak zamierza Europa osiedlać przymusem tych uchodzców? jak chcą do Niemiec to wolna droga. A przede wszystkim jeśli ktoś dostanie azyl - to unia nie ma prawa mu ograniczać praw do swobodnego przemieszczania się, bo to zaprzeczenie idei unii.
      Wielu z tych uchodzćów u siebie było ludźmi całkiem zamożnymi jak na polskie warunki, i sorry, ale zmuszanie ich do zamieszkania na prowincji w jakiejś Polsce jak oni chcą do dużych aglomeracji zachodniej Europy , jest dośc zabawne.
      • kozica111 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 19:19
        www.wprost.pl/ar/520577/Poruszajacy-wpis-imigrantki-z-Kaukazu-mieszkajacej-w-Polsce-bije-rekordy-popularnosci/
        a co wy na to?
        • zielonelato Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 19:40
          Ja to już wczoraj czytałam. Jeszcze lepiej i podobnie opisał sytuację Syryjczyk, który dostał się do Monachium. Chyba w wiadomościach na jedynce wywiad z nim pokazali.
        • anorektycznazdzira Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 11.09.15, 05:46
          > co wy na to
          Ja na to: nie na temat. Cała dyskusja toczy się, a nawet: cała histeria się odbywa, wokół tego "czy przygarniać hurtem dając co im potrzeba, czy strzelac do łódek i topić z dziećmi i kobietami".
          Tymczasem dyskusja powinna być: JAK PRZYJMOWAĆ.
          Wiadomo, że nie topić i nie strzelać. Ale tak samo wiadomo, że otwarcie granic, z którym realnie mamy do czynienia, to utopia i skrajna nieodpowiedzialność. MUSI być weryfikacja kto zacz, nie ma powodu osiedlać wszystkich na stałe. Ja wiem, kasa pewnie na taką akcję, a jak, ale niewspółmiernie większe koszty poniesiemy przyjmując trzech lekarzy, pięciu inżynierów i 128 oszołomów z zacięciem do brania socjalu plus kilku miłych panów z ISIS.
          Jak można tego nie rozumieć?!
          Jak można dyskusję sprowadzać do "wszystko albo nic", to nie jest żadna dyskusja.
      • baltycki Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 20:14
        Swiadczenia zapewnia tylko panstwo ktore uchodzce zarejestrowalo pobierajac odciski palcow (z tego powodu unikaja rejestracji w Grecji i na Wegrzech wolajac "no camp"), po rejestracji w Polsce zadne inne panstwo uchodzcy nie wspomoze.
    • mruwa9 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 21:51
      No ale co w tym dziwnego?
      W Polsce doswiadczaliby wylacznie nienawisci, rasistowsko-ksenofobicznych zachowan ze strony Prawdziwych Polakow, Obywateli EU, rzekoma pomoc mialaby charakter ochlapow z panskego stolu, za ktora oczekiwano by dozgonnej wdziecznosci lojalnosci.
      Polska jest beznadziejnym miejscem do zycia nawet dla jej obywateli (vide:wlasnie toczaca sie w Sejmie dyskusja o calkowitym zakazie aborcji), a co dopiero dla uchodzcow, ktorym dodatkowo na kazdym kroku Polacy okazuja , jak bardzo niemile sa widziani w kraju nad Wisla.
      • rhysmeyers22 Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 10.09.15, 22:37
        Ależ ja osobiscie bardzo sie cieszę ze to takie straszliwe miejsce do życia i przyklaskuje tym którzy uciekają,zwłaszcza tym ostatnim cudownym imigrantom,jakże przyjaźnie nastawionym do życia i ludzi poprzez pryzmat swojej absolutnie wolnej od agresji religii ,czego najlepszym przykładem Sa ich bracia w wierze aka isis.moje kamienne serce ani drgnie 😄😄
        Wku...a mnie ta polit poprawność.wyrzekanie na Polaków imigrantów i granie na emocjach.nie słyszałam jak żyje aby jakiś Janusz nawracał kogokolwiek w uk czy innej Holandii ogniem i mieczem,odrąbywał głowy dzieciom i siał ferment.
        Osobiscie nigdy imigrantka nie byłam ale moja corka ,obecnie 2.5 latka,ma po ojcu obywatelstwo hiszpanskie i francuskie.ma prawo do życia i edukacji w tych krajach,i co i boje sie ,po prostu ,co będzie jak będzie miała lat 15 np.zastanawiam sie nad rzeczami nad którymi przedtem w ogóle bym nie myślała.chcialam kupić dom koło alicante i mam obawy .na razie irracjonalne byc moze ,ale na jak długo.
        Dlatego nie chce sie zastanawiać ktory a nich jest cacy a ktory be.mam to w doopie.
      • anorektycznazdzira Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 11.09.15, 05:49
        Śmiem podejrzewać, że całkowity zakaz aborcji przyjezdnym z Syrii nie przeszkadza.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 11.09.15, 09:11
          To nie, ale słaby socjal tak. big_grin
      • asia_i_p Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 11.09.15, 09:04
        Jak na razie, Mruwa, podpalenia ośrodków dla uchodźców były w Niemczech, nie w Polsce.
    • zielonelato oni biedni nie byli 11.09.15, 08:45
      Biedni doceniliby pomoc, ale nie docierają do Europy , są tu:

wiadomosci.wp.pl/kat,130496,title,Polak-pomagajacy-Syryjczykom-na-Bliskim-Wschodzie-zostali-biedni-do-Europy-uciekaja-zamozni,wid,17836558,wiadomosc.html?ticaid=115908

• asia_i_p Re: Parafia przyjęła uchodźców z Syrii, a oni... 11.09.15, 09:02
      Takie sytuacje też będą się zdarzać. Trzeba rzeczywiście zawalczyć, żeby w takim przypadku Polska była odpowiedzialna nie za skutki (jak uciekł, to nawaliliście i płaćcie karę) tylko za konkretne standardy pomocy dla uchodźców. Czyli żeby ewentualne kary finansowe były albo za kompletne ich zaniedbanie albo za ułatwienie im przebijania się na Zachód, a nie w takim przypadku jak ten.

Natomiast trochę mi żal, że ten proboszcz tak zareagował. Bo rozumiem, że zastawszy puste mieszkanie mógł się wściec i pod nosem zwyzywać ich od ostatnich niewdzięczników, nawet z epitetami, nawet mrucząc "nigdy więcej". Człowiek jest tylko człowiekiem. Ale wysyłanie komunikatu "To mamy nauczkę . . ." już potem, na zimno, w wywiadzie prasowym mniej mi się podoba. No bo chciał nie chciał, to jest "Przybysza w dom przyjąć", a nie "Przybysza w dom przyjąć, o ile ten poprzedni nie był niewdzięczny". Zwłaszcza, że tu się nikomu krzywda nie stała, ludzie okazali się roszczeniowi i niewdzięczni, ale nie agresywni czy wrogo nastawieni. Tego mieszkania, które dostali, ani tej pracy czy szkoły dla dzieci też nie zabrali ze sobą, czekają gotowe na następną rodzinę.

Inna rzeczy, że dziennikarz mógł mieć określoną tezę i wyciągnąć z księdza co chciał, dziennikarze są w tym zadziwiająco dobrzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka