Dodaj do ulubionych

odczulanie

24.09.15, 23:49
poradzcie...smile w grudniu czeka nas odczulanie na pylki syna (8 lat). czy przy takim zabiegu nastepnego dnia syn moze czuc sie gorzej? umawiac sie najlepiej na weekend? I czy juz po takich pierwszych zabiegach w okresie pylenia traw itp widac juz jakas poprawe ? dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: odczulanie 25.09.15, 06:34
      Odczulacie się zastrzykami? Może lepiej krople i w domu?
      Syn dwa lata odczulany jest na pyłki drzew. W pierwszym roku objawy słabsze (tylko katar, wczesniej juz astmatyczne swisty w oskrzelach), w drugim praktycznie zero objawów alergii.
      Krople podaje się codziennie na czczo, przez jesień /zimę aż do poczatku okresu pylenia.
    • olaf2011 Re: odczulanie 25.09.15, 08:07
      Moja odczulana 2,5 roku szczepionki w dwie ręce. We wtorki smile Ostatnio bezpośrednio po szczepieniu zażyczyła sobie, żeby ją zawieźć na trening akrobatyki. Ostrzegałam, że mogą ręce boleć, ale pojechała i normalnie ćwiczyła jak zwykle...
    • eliszka25 Re: odczulanie 25.09.15, 08:46
      a dlaczego dopiero w grudniu? moj alergolog i lekarz rodzinny mowili, ze odczulanie na pylki najlepiej zaczac jesienia, tuz po okresie pylenia i ja pierwsze dawki dostawalam juz we wrzesniu. ale moze to kwestia, na jakie pylki alergia?

w kazdym razie nie czulam sie nigdy zle po zastrzykach. dostawalam za kazdym razem w obie rece i na poczatku jedynym skutkiem ubocznym byly spuchniete miejsca wokol wklucia i swedzenie w tych miejscach. czasem, jak lekarz trafil w jakis nerw, to rece bolaly. na poczatku mialam termin zawsze w sobote rano, ale potem juz roznie. z czasem swedzialo i puchlo mniej. efekty byly bardzo odczuwalne juz pierwszej wiosny - zniknely dusznosci i astmatyczne swisty w oskrzelach, przestalam zalewac sie lzami i kichac bez przerwy. teraz mam za soba pierwsze lato po zakonczeniu odczulania i tez zero problemow. mam nadzieje, ze tak bedzie jak najdluzej.
    • z_lasu Re: odczulanie 25.09.15, 08:58
      Wszystko może się wydarzyć, bo nigdy nie wiadomo jak organizm zareaguje na szczepionkę. Może się pojawić reakcja miejscowa, ogólna, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Słabsze reakcje niekoniecznie muszą wystąpić w ciągu pół godziny od podania.
      • lexie007 Re: odczulanie 25.09.15, 10:13
        Dziekuje Wam bardzo za opinie, troche sie uspokoilam. W grudniu ( na poczatku) gdzyz tu gdzie mieszkam w tym okresie konczy sie okres pylenia. Kroplami? Tez alergolog wam przepisal taka forme leczenia.? Nam aleg. Od razu zapowiedzial zastrzykisad. Ale dziekuje 😀za Wasza pomoc.
        • melancho_lia Re: odczulanie 25.09.15, 10:20
          Tak, alergolog. Zdaniem naszej pani dr przy uczuleniu na będę typ alergenu (typu pylki drzew, pylki traw) krople u dzieci są skuteczniejsze i mniej upierdliwe. Podajesz sama w domu, od malej dawki stopniowo zwiększając i obserwując reakcje (u nas na poczatku było tylko szczypanie w jamie ustnej) i przyzwyczajajac organizm.
          Jedyna wada tego to cena ( nam na sezon wychodzi 600zl.).
          • lexie007 Re: odczulanie 25.09.15, 10:57
            Fajne rozwiazanie, na sezon czyli od powiedzmy wrzesnia do kwietnia tak? A chodzicie na jakies konsultacje? Wiem ze 600zl to duzo, ale nas bedzie tutaj kosztowac z 1000$.sad ale musze sie naszego aleg zapytac . Dziekuje
            • melancho_lia Re: odczulanie 25.09.15, 11:21
              Nie chodzę na konsultacje bo syn dobrze znosi ten lek. Bierze tak od października do początków lutego.
          • eliszka25 Re: odczulanie 25.09.15, 11:20
            nie wiedzialam, ze mozna tez kroplami. 600 zl, to w sumie sporo, ale na poczatku odczulania dostaje sie co tydzien 2 zastrzyki, wiec jesli mozna tego zaoszczedzic dziecku, to moim zdaniem warto.
            • melancho_lia Re: odczulanie 25.09.15, 11:22
              Nie wiem czy wszystko mozna tak odczulić. Dla mnie i syna to akurat super rozwiązanie bo nie latamy co chwile do przychodni na zastrzyki.
              • kardiolog Re: odczulanie 25.09.15, 11:26
                No jak alergiczne dziecko twoje? Piszesz, że radzi sobie z tymi wstretnymi alergenami. Wiesz, problem leży w wegetaryzmie. Nieraz dobrze jest zjeść mięsko: uodparnia cherlakow😊.. Chwilowo😌
                Kardiolog
            • lexie007 Re: odczulanie 25.09.15, 11:23
              A to jakas nowa metoda? Weszla nie dawno? Zla jestem , na moja alerg. Ze nie powiedziala ... No chyba ze to metoda z tamtego rokusad
              • lacitadelle Re: odczulanie 25.09.15, 11:28
                Nie, to nie jest aż tak nowa metoda. My też tak syna odczulamy, już pierwszy sezon po podaniu kropli był dużo lepszy (dokładnie tak, jak ktoś opisał powyżej). Koszt owszem 600 zł na sezon, ale wydaje mi się, że ta góra leków, które musieliśmy wcześniej brać w sezonie plus dodatkowe wizyty => wychodziło jeszcze drożej.
              • melancho_lia Re: odczulanie 25.09.15, 11:29
                Chyba nie nowa. Syn w ten sposób odczulamy juz 2 lata. Teraz trzeci raz.
                • lexie007 Re: odczulanie 25.09.15, 17:06
                  Melamcho_lia a mozesz podac mi nazwe tej szczepionki? Prosze
                  • melancho_lia Re: odczulanie 25.09.15, 17:10
                    My mamy staloral (brzoza, olcha, leszczyna).
                    • lexie007 Re: odczulanie 25.09.15, 19:04
                      Dziekujesmile a mam jeszcze pytanko:/) ile ml ma ta butelka ? I ile koszuje 1 buteleczka kropelek?smile😀
                      • melancho_lia Re: odczulanie 25.09.15, 19:41
                        Zestaw początkowy to 1butelka dawki początkowej i 2 docelowej. Kosztuje ok. 300zl (przynajmniej tak w zeszłym roku było). Zestaw kontynuujący to dwie buteleczki dawki docelowej. Cena taka sama. Jedna buteleczka to chyba 10ml, starczała nam na ok. miesiąc (4 krople dziennie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka