Dodaj do ulubionych

drzewko - pytanie :)

25.09.15, 12:48
Bardzo często czytam:patrz na drzewko.
Tyle tylko, że ja to drzewko widzę, gdy mam posty nierozwinięte.
Jeżeli jest długa dyskusja z wieloma wątkami - zaczynam sie gubić - gdy mam ją rozwiniętą.

Jest jakiś sposób by nie latac z ekranem w górę - dół i przykładać linijkę, komu kto odpowiada?wink Czy otworzyc sobie nową kartę i porównywać?
Zadnych linii nie mam. Dyskusję czytam na białym tle z kolejnymi wcięciami. I w tych wcięciach się gubię...
Bo przy pisaniu odpowiedzi jest łatwiej... wystarczy użyc w odpowiednim miejscu "odpowiedz"

Chodzi o czytanie..

Tak, tak.... wiem pytanie z gatunku idiotycznych dla niektórych, ale wychodzę z założenia, że nie ma głupich pytań smile Moze ktoś znajdzie odpowiednią dawkę cierpliwości i ładnie mi to zagadnienie wytłumaczy? smile
Obserwuj wątek
    • marrant Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 14:30
      W tym akurat mogę trochę pomóc. Testujemy na niektórych forach (będzie ich więcej) wątek, który trochę pomoże z rozgałęzieniami.
      Przykład:
      forum.gazeta.pl/forum/w,34,158459514,158459514,Czy_ktos_wie_na_boga_jak_dziala_komputer_.html
      W sumie korzystając z okazji możecie potestować i np zostawić tu lub na FoFie swoje uwagismile
      • oqoq74 Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 14:50
        Fakt, przydałaby się taka funkcja.
        Czasem jest sporo odpowiedzi pod postem i odpowiedzi do odpowiedzi. Gdy ktoś odpisze na jakiś wcześniejszy post z tej gałęzi, nie zawsze można zorientować się do czego odpowiedź się odnosi, jeśli nie ma w niej cytatu.
        • kardiolog Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 14:53
          Będę w drzewku sam na siebie klikal. Będzie bezpiecznie😁🎬
      • asia-loi Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 18:41
        marrant napisała:

> W tym akurat mogę trochę pomóc. Testujemy na niektórych forach (będzie ich więcej) wątek, który trochę pomoże z rozgałęzieniami.
        > Przykład:
        > forum.gazeta.pl/forum/w,34,158459514,158459514,Czy_ktos_wie_na_boga_jak_dziala_komputer_.html

Mnie to nie bardzo pasuje. Skąd będę wiedziała, który post już w danym wątku czytałam?
        Może jest jakiś sposób, tylko ja nie wiem, to poproszę o oświecenie.
        Dla mnie to obecne drzewko też jest nie bardzo czytelne, a dobre jest to, że przeczytane posty/wątki mają inny kolor.
        A może zrobić tak, aby nie dało się odpowiadać, jeżeli nie cytowałoby się wypowiedzi, do której się odnosimy?
        • jezowa.panna Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 18:52
          Asia, gdzie mają inny kolor?
          U mnie wszystkie są jednakowe, tylko post tytułowy, pierwszy zmienia kolor.
          • asia-loi Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 19:12
            jezowa.panna napisał(a):

> Asia, gdzie mają inny kolor?
            > U mnie wszystkie są jednakowe, tylko post tytułowy, pierwszy zmienia kolor.

U mnie mają. Te przeczytane są w kolorze takim jakby fioletowym, te których jeszcze nie czytałam - są niebieskie, a otwarty - aktualnie czytany ma kolor czarny.
            Jak to się robi, to nie wiem, ja chyba nic nie ustawiałam, to samo takie jest.
            Z tym, że tak jest, jak się czyta na jednym komputerze. Jak wchodzę na forum z innego komputera, to wtedy nie wiem co czytałam, a co nie. Jak się wyczyści historię komputera to też nie wiadomo co się czytało.
            • jezowa.panna Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 19:26
              Ale masz na myśli kolor wątków czy postów?
              Bo w spisie wątków to tak, przeczytane są fioletowe a reszta niebieska.
              Ale jak już wejdę w konkretny wątek, wszystko jedno czy czytam go pierwszy raz czy kolejny to tylko pierwszy post jest fioletowy, reszta czarna, i stare, i nowe.
              • asia-loi Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 19:45
                jezowa.panna napisał(a):

> Ale masz na myśli kolor wątków czy postów?

U mnie i wątki i posty zmieniają kolor po przeczytaniu.
                • madzioreck Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 20:57
                  Tytuły postów zmieniają kolor, kiedy się otwiera każdy post osobno. Jeśli ktoś czyta rozwijając cały wątek ("pokaż wszystkie" czy jakoś tak), to nie ma zmiany koloru.
                  • jezowa.panna Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 23:22
                    Dzięki za wytłumaczenie, to dlatego ja nie mam tych zmienionych kolorów, mam ustawione, że wątek pokazuje wszystkie posty z automatu.
        • baltycki Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 19:21
          Niektorw maja taki nawyk, cytowania calych postow na ktore odpowiadajasad
          • asia-loi Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 19:47
            baltycki napisał:

> Niektorw maja taki nawyk, cytowania calych postow na ktore odpowiadajasad>

Nie zacytowałam całego postu marrant - możesz sobie porównać i rzadko kiedy cytuję cały.
            A tak w ogóle, to się przestań czepiać.
            • baltycki Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 20:18
              Ale to nie o Tobie, nie Ty "niektóra".
              i kto sie czepia?
              • asia-loi Re: drzewko - pytanie :) 25.09.15, 20:20
                baltycki napisał:

> Ale to nie o Tobie, nie Ty "niektóra".
                > i kto sie czepia?

No sam widzisz, że ja mam problem z tym drzewkiem (pisałam o tym wyżej), dlatego lubię jak jest cytowany wpis do którego się ktoś odnosi.
                • ola_dom Re: drzewko - pytanie :) 29.09.15, 21:54
                  asia-loi napisała:

> dlatego lubię jak jest cytowany wpis do którego się ktoś odnosi.

Otóż to.
                  Nie lubię wprawdzie, jak ktoś cytuje cały post, bo to zabałagania, ale fragment, do którego ktoś się odnosi, moim zdaniem po prostu wypada zacytować. A szczególnie, kiedy odpowiada się na post po kilku godzinach, rozgałęzieniach i kilkunastu postach napisanych przed nami.
                  Szczerze....? Wciąż się nie mogę nadziwić, że wiele osób tego zdaje się nie rozumieć i nie dostrzegać...
                  Może uważają, że co jak co - ale ICH post na pewno jest jasny, zrozumiały i od razu wiadomo, do kogo i czego się odnosi...?
      • ebes Re: drzewko - pytanie :) 29.09.15, 17:59
        Okropne rozwiązanie. Każdy taki podwątek z tego co widzę trzeba będzie osobno klikać. Bardzo to utrudni czytanie i będzie denerwujące. Tak więc ja protestuję. Chyba, że będzie opcja stałego zaznaczenia rozwinięcia całych wątków.
        • asia-loi Re: drzewko - pytanie :) 29.09.15, 18:38
          ebes napisała:

> Okropne rozwiązanie. Każdy taki podwątek z tego co widzę trzeba będzie osobno klikać. Bardzo to utrudni czytanie i będzie denerwujące. Tak więc ja protestuję.
          > Chyba, że będzie opcja stałego zaznaczenia rozwinięcia całych wątków.

Mnie się to nowe też nie podoba, też protestuję. Już tak jest na forum Tenis, nie wiem co czytałam, a co nie. Zdecydowanie wolę drzewko, chociaż mam problem z tym "drzewkiem" (jak ktoś nie cytuje wypowiedzi do której się odnosi, a post ułoży się daleko) - to nie wiem do którego wpisu się odnosi.
      • ola_dom Re: drzewko - pytanie :) 29.09.15, 21:58
        marrant napisała:

> W tym akurat mogę trochę pomóc. Testujemy na niektórych forach (będzie ich więcej)
        > wątek, który trochę pomoże z rozgałęzieniami.

Wreszcie rozumiem, co mi się porobiło na innych forach. Byłam pewna, że coś się popsuło.
        BEZNADZIEJA....!
        Nie idźcie tą drogą.....sad
        Nijak nie idzie się rozeznać, o co ma w tym wszystkim chodzić.

Zamiast tego wolałabym, że wątki i posty, które przeczytałam (będąc zalogowana) pokazywały się jako przeczytane (fioletowe) na innych komputerach, a nie tylko na tym, na którym je przeczytałam.

Ale to krzywo otwarte z automatu drzewko... Co to w ogóle za pomysł jest i co to ma ułatwić???
      • angeika89 Re: drzewko - pytanie :) 30.09.15, 00:37
        Jak dla mnie to obecne drzewko nie jest zbyt idealne, ale te testowe to tragedia jakaś... Już wolę aby zostało jak jest. Też jakiś czas miałam problem z czytaniem drzewka, ale da się to ogarną bez otwierania nowych kart, czy też linijki smile
        Po prostu patrzysz na akapity, jeśli pod moją odpowiedzią jest nowy akapit to wiadomo, że jest to odp do mnie, jeśli równo z tą odp jest następna to nadal jest do mnie, ale jeśli już jest kolejny nowy akapit to tyczy się pierwszej osoby która odpowiedziała mi itd...
        Inaczej nie mogę Ci tego kochamruskieileniwe zobrazować wink
        • kochamruskieileniwe Re: drzewko - pytanie :) 01.10.15, 21:39
          problem w tym, że czasem jest zbyt dużo tych wcięć (odpowiedzi i odpowiedzi odpowiedzi tongue_out) i post pierwotny jest już przewinięty (poza zasięgiem górnej krawędzi ekranu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka