Dodaj do ulubionych

jakie technikum?

28.09.15, 08:45
tak się zastanawiam- zawsze jakoś wychodzi, że mnie znajomi obarczają takimi swoimi problemami sad kolezanka szuka technikum dla syna (za jego pozwoleniem i na jego prośbę, z jego udziałem, ale burza mózgu wskazana)
młody średni uczen, ale nie slaby, żadfnych problemów ze zdrowiem, deficytów poza dysortografią nie ma. zainteresowania ma, ale nie dają się spienięzyć.
zawód ma być rynkowy. czyli jaki? ja poleciłam kolejowe (nawet nie wiem, czy u nas są....).
studia może będzie kontynuował, może nie, dośc prawdopodobne, że chciałby iść w stronę swoich zaiteresowań, niekomercyjnych jednak, więc zawód chciałby mieć.
polećcie coś. przyszłościowego.
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: jakie technikum? 28.09.15, 08:59
      Spoglądnęłam na listę poszukiwanych pracowników z wykształceniem średnim technicznym: mam tu pracowników z zakresu geodezji, elektryki i telekomunikacji i budowlani. Jeszcze są poszukiwani asystenci i asystentki stomatologiczni, technicy rtg i fryzjerzy płci wszelakiej. O i masażyści i pracownicy gastronomiczni.
      • hemp_plant Re: jakie technikum? 28.09.15, 13:10
        stacie- a skąd te dane???
        asystentki stomatologiczne nie mają robory, podobnie bardzo cięzko jest w gastronomii. ciekawe...
        • stacie_o Re: jakie technikum? 28.09.15, 13:41
          z bazy poszukiwanych wakatów. Co do asystentek, to może przypadek, bo parę gabinetów się ostatnio otwarło i jedna duża klinika. Za to stale poszukujemy: kucharzy, baristów, cukierników. O tych ostatnio trudno niesłychanie...
          • hemp_plant Re: jakie technikum? 28.09.15, 14:59
            tak, asystentki to chyba przypadek- zresztą ponoć zawód na wymarciu (choć nie rozumiem dlaczego)
            kucharze- trudno im zlaleźć pracę, w większości na śmieciówkach i bardzo słabo płatną (oczywiście pomijam wirtuozów w swoim zawodzie i luksusowe restaurację.
            cukiernicy, i ponoć piekarze- może. młody odrzucil te kierunki smile
            • stacie_o Re: jakie technikum? 28.09.15, 15:36
              Może specyfika miejsca? Przejrzałam te asystentki i hgienistki i nie ma miesiąca bez oferty pracy. Możesz, ale nie musisz mi wierzyć. Nie mam potrzeby Cię ściemniać.
              A może technik rtg? Jedno z mojego rodzeństwa wybrało taki zawód i nie narzeka.
              Aha, koleżanka przez dwa lata szukała tokarza i tresera. Nie znalazła, musieli wyszkolić od zera.
    • mynia_pynia Re: jakie technikum? 28.09.15, 09:06
      Jednak chłopak powinien pójść do poradni, albo wziąć informator jakie szkoły techniczne ma
      w rejonie.
      Gdy szukałam szkoły średniej dla siebie to rozważałam zespół szkół żeglugi śródlądowej z myślą ze może do wojska się wybiorę, później ochrony środowiska, poszłam na geodezję. Teraz jest masa fajnych techników, koleżanki syn uczy się grafiki komputerowej i fotografii ale nie pamiętam jak się nazwa dokładnie szkoła.
      Tylko że idąc do technikum musisz jednak znać swoje mocne strony, u nas na 32 osoby przyjęte ciągu 2 miesięcy odeszło 10, na studia geodezyjne poszło nas 6 osób i tyle pracuje w zawodzie.

• blackwadera Re: jakie technikum? 28.09.15, 09:11
      "zainteresowania ma, ale nie dają się spienięzyć. ". a może jednak? jakie to zainteresowania - tak ogólnie?
    • spanish_fly Re: jakie technikum? 28.09.15, 13:48
      Bardzo brakuje kumatych mechaników samochodowych.
    • sfornarina Re: jakie technikum? 28.09.15, 14:01
      Liceum i medycyna smile
      Średni teraz nie znaczy, że kiedyś nie będzie dobry smile
      • hemp_plant Re: jakie technikum? 28.09.15, 14:57
        eee, ale on na 100% nie chce byc lekarzem. to jakiś żart forumowy???
        • sfornarina Re: jakie technikum? 28.09.15, 15:13
          Nie napisałaś, kim chce być, więc każdy strzał dobry smile

I to nie żart. Mam w rodzinie przykład średniaka w latach nastoletnich (albo i dużo poniżej średniej), który się zaparł i skończył medycynę z wyróżnieniem. Pracuje w jednym z najlepszych szpitali na świecie smile
          • hemp_plant Re: jakie technikum? 28.09.15, 15:18
            rozumie, ale ja pytam o technikum- wiec strzał z liceum i medycyną nie na temat sad
    • berdebul Re: jakie technikum? 28.09.15, 15:02
      Technikum z klasą o profilu grafiki komputerowej, czy czymś podobnym. Jeżeli jest z Warszawy, to Poligrafik ma taką klasę.
      Fajne jest też technikum zajmujące się odnawialnymi źródłami energii, ekonomiczne czy weterynaryjne. Pytanie co go interesuje.
      • hemp_plant Re: jakie technikum? 28.09.15, 15:17
        "Pytanie co go interesuje."
        Nic z tych rzeczy, ale jest gotowy się poświęcić, żeby mieć zawód.
        o informatycznym myśli, elektryk też przemyśliwany.
        ekonomiczne to beznadzieja, produkcja bezrobotnych
    • kozica111 Re: jakie technikum? 28.09.15, 15:05
      Elektryczne.
    • niktmadry Re: jakie technikum? 28.09.15, 15:32
      elektryk, elektronik, informatyk, mechanik samochodowy, cukiernik, .... długo można by pisać... jak dla mnie jest tylko jedno ale... on to musi choć trochę lubić...
      A jakiego to zawodu nie da sie spieniężyć?
    • solejrolia Re: jakie technikum? 28.09.15, 15:35
      elektryczne.

albo mechaniczne- mechanik samochodowy
      albo budowlane (każdy mój znajomy po takim technikum bardzo dobrze sobie poradził w zyciu, i żaden z nich nie nosi cegły na budowach)
    • niktmadry Re: jakie technikum? 28.09.15, 15:36
      A najlepiej połączyć elektronikę z informatyką,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka