nangaparbat3 20.10.15, 18:49 Jak moze odpowiedzieć dziewczyna mlodzieńcowi atakującemu ją wulgarnym i machistowskim tekstem, żeby nie było po chamsku, ale młodziankowi w pięty poszło? Będę wdzięczna za każdy pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fornitta69 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 18:51 Ale musi byc jakis konkretny tekst? Pogardliwy usmiech i zimny wzrok nie wystarcza? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 18:58 Na to to ja sama wpadłam, a tu trzeba czegoś mocniejszego, i w większej róznorodności, bo dla calej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 18:52 zależy jaki tekst. Najłatwiej co wymyślić jeżeli można się dowcipnie i jednocześnie stanowczo odnieść do tekstu młodzieńca. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 18:59 Ale facet jest wyjątkowo wredny, a elokwentny, dziewczyny glupieją. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:04 Nie każdą stać na ignor, to nie sa dojrzałe niewiasty, niektore to bardzo rani, a chłopię się nakręca. Odpowiedz Link Zgłoś
ogni_speranza Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:11 a kto je wychował na ofiary? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 21:22 Myślę, że każdą stać na ignor, jeżeli będzie przekonana, że to nie jest poddanie się, tylko kontratak. A jeżeli ignor będzie totalny, zrobiony tak, jakby faceta nie było, to utnie mu wenę bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 08:20 ignor wystarcza, jeśli go stosuje atakowany. Dla świadka ignor to nie to. A tu - dziewczyny sa różne, pewne siebie, ale i nieśmiałe, a także takie z problemami, i takie, co to jak odarte ze skóry - najlepszy cel. Wiec trzeba tekstów dla świadka - ja mówię: mnie to nie smieszy, albo: przykro tego sluchac, to są dobre teksty, ale chciałay mieć wiekszy wybór, dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:04 Nie wystarczy "czy naprawdę jesteś pewien, ze to właśnie chciałeś powiedzieć?" Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:14 To jest dobre. Zalezy mi, żeby mialy wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:29 W zależności od tego co chcemy osiągnąć może byc też: 1) Jeżeli chciałeś mi sprawić przykrośc to Ci się udało (nie udało?) 2) Jeżeli chciałeś mnie obrazić to Ci się nie udało, bo nie każdy może mnie obrazić Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 18:52 posądzasz młodziana o umiejętność zrozumienia czegoś wyrafinowanego ? zawsze może, z głupia frant, zapytać "a ręce umyłeś ?" powinno go - choć na trochę - przytkać Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 08:21 Niestety inteligencji mu nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 18:54 "Przepaliły ci się synapsy między mózgiem i genitaliami. Ciekawe, co bardziej ucierpiało?" Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 18:56 Nie szłabym w tym kierunku. Naprawdę jeśli zniżymy się do poziomu chama to ten pokona nas doświadczeniem. Błyskotliwej riposty nie pojmie bo inaczej nie byłby chamem. Należy unikać towarzystwa takich osób, a jeśli to niemożliwe interweniować u przełożonych/władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:03 Władze usłyszały, ze interwencja odgórna może tylko pogorszyc sprawę, i to bardzo prawdopodobne. I nie chodzi mi o to, by go upokorzyć, raczej obsmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:05 Spier...aj deklu. Sorry, ale błyskotliwa riposta zda się psu na budę jeśli rozmówca atakuje wulgarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:11 Zgadzam się po trzykroć - krótko, w jego języku i bez wchodzenia w dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:04 To juz ladniej by bylo "spieprzaj dziadu" Odpowiedz Link Zgłoś
ogni_speranza Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:10 i do tego zabłyśnie że jest zorientowana w polityce ;P Odpowiedz Link Zgłoś
alpha.sierra Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 07:21 Polonista powiedziałby "odsyłam cię do źródeł" Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:28 To samo miałam zaproponować. A, przy okazji, doszła moja lampa do roweru. Leży na poczcie, bo poczta do piątku zamknięta popołudniami z powodu remontu Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:04 przykro mi nie jestem zainteresowana. zawsze mozemy byc kumplami. Odpowiedz Link Zgłoś
ogni_speranza Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:09 jeśli to delikatne dziewczątko co to zawsze grzecznie się zachowuje- to jak najbardziej wyraziste "spier dalaj" plus pogardliwa mina powinno pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:13 Za "Fili^pinka" - a w morde wacpan nie chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:16 Urocze, ale ja bym poszla dalej i powiedziala- tylko sie nie zesr..aj Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:16 A szczekaj sobie dalej, jedyne, co potrafisz. I odejść. Chociaż bardziej przemawia do mnie totlany ignor i unikanie chama. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:29 Przypomnialo mi sie jak w liceum moja kolezanka powiedziala do kolegi : chedoz sie bucu. Uslyszala to nauczycielka i nieco sie wsciekla. Kolezanka wyjasnila,ze uzyla tego slowa w znaczeniu: uporzadkuj sie. Bo slowo "chedozyc" ma tez znaczenie: sprzatac,porzadkowac. Nauczycielka tlumaczenie przyjela i kolezance sie upieklo Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:37 nangaparbat3 napisała: > Jak moze odpowiedzieć dziewczyna mlodzieńcowi atakującemu ją wulgarnym i machis > towskim tekstem, żeby nie było po chamsku, ale młodziankowi w pięty poszło? > Będę wdzięczna za każdy pomysl. Nie ma chłopaka/ojca/ kolegi/brata/ kuzyna który by w mordę strzelił ? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:47 Prosze bardzo: Mlodzieniec sklada "niemoralne" propozycje. Na to sie odpowiada "pokaz czy masz czym". Gdyby mlodzieniec mial na tyle duzo tupetu, zeby jednak pokazac to sie mowi "f*t jak f*t, nic szczegolnego". Nie mlodzienca, ktory dalby rade czemus takiemu. W ostrzejszej wersji mozna powiedziec "ojej, taki maly?". Na chamstwo nie da sie odpowiedziec kulturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 19:57 W tej "poetyce": przechodząc mimo, spojrzeć przelotnie na krocze młodzieńca i zanucić kolędę? -- Old (oj maluśki, maluśki maluśki...) Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 20:07 A młodzieniec to ile ma lat? Bo to w sumie ważne Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 08:22 18. Przypuszczalnie zostanie prawnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 08:39 18??? To tu juz nie ma co dziewczynom podpowiadac konkretnych tekstow bo jak wygadany to kazda da rade wyszydzic, no niestety,wyuoczone odzywki nic nie dadza. Myslalam,ze chodzi o dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 08:41 To Cię zmartwię (?) - nie kazda. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 09:05 Nie,nie zmartwilas mnie,nie lubie chamow Chodzilo mi o to,ze wygadana dziewczyna sobie poradzi,ta mniej elokwentna nie ma co sie uczyc gotowych tekstow bo to sie nie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 20:19 Albo w szkolnym radiowezle zadedykowac "rzadko widuje cie z dziewczetami" Yugotonu z jednej strony dziewczyny i tak go pewnie unikaja, a po takim czyms to i chlopcy beda z dala sie trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 15:38 > Mlodzieniec sklada "niemoralne" propozycje. Na to sie odpowiada "pokaz czy masz > czym" A propos pokazywania - jak byłam nastolatką, miałam sąsiada dwa lata młodszego, który pokazywał nawet nieproszony. Zwykle dziewczyny uciekały, on się cieszył. Kiedyś miałyśmy z przyjaciółką dość, podszedł, rozpiął spodnie, a myśmy zaczęły niby z zainteresowaniem patrzeć i domagać się mikroskopu. Gó...arz zwiał, potem jeszcze parę razy widząc go poprosiłyśmy o mikroskop i zaczął nas omijać szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tatrofanka Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 20:14 Zalezy co on mowi ale np. -na niemoralna propzycje: " Wow, co za tekst. Normalnie bomba, tylko sie boję że lont moze byc za krótki. " - Albo "weź sie zamknij lepiej bo jak otwierasz paszcze to śmierdzi jakby sępa w locie roz...bało/ jakby sie stado małp pier...liło" -rozpedz sie a ściana sama cie znajdzie Albo po prostu :sp...laj Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 20:43 Kiedyś byłam świadkiem, jak "dziewczątko" ( blond loczki, wielkie błękitne oczka ) różanymi usteczkami bluzgało swego rówieśnika. Oboje musieli mieć jakieś 12-13 lat (albo koniec 6 klasy albo koniec I klasy gimnazjum). Wszystko to działo się w otoczeniu rówieśników- ja przechodziłam obok z synem. Byłam w szoku, że dzieci potrafią tak się "wysławiać". I zatkało mnie po prostu. Nim otrząsnęłam się i cokolwiek wydusiłam z siebie ( a nie jest mnie łatwo zszokować wbrew pozorom), chłopiec rzucił litościwe spojrzenie w stronę nabuzowanego dziewczęcia, podjudzanego przez tłum rówieśników i odpowiedział: " Czy Twoja matka tak się zwraca do twojego ojca ? Jeżeli tak, to mu bardzo współczuję. No, cóż mógłbym tobie odpowiedzieć w tym samym stylu, ale mnie moja matka , chyba w przeciwieństwie do twojej, nauczyła kultury, więc nie zniżę się do twego poziomu". I odjechał na swoim rowerze( akcja działa się przy stojakach na rowery). Dziewczę chciało coś dodać, ale tak jak ją wcześniej większość wspierała, tak obrócili się przeciwko niej Powiem tak, że chłopak nieźle mi wtedy zaimponował- klasą, spokojem i tym jak ją "załatwił". Doceniła to też grupa rówieśnicza. Może dziewczyna powinna się zapytać : "Czy tych tekstów uczy go tatuś ? I jeżeli tak, to bardzo współczuje jego matce ." ? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 20:52 Jestem zwolennikiem nazywania po imieniu i swego rodzaju opisania z boku jak jego zachowanie wygląda. "Wszystkich atakujesz i obrażasz- z problemami emocjonalnymi nie dajesz rady?" "Zawsze rzucasz chamowate teksty- w sumie jesteś bardzo powtarzalny i nudny" "Popisujesz się, popisujesz- po co???" [jak powtarza jakąkolwiek odzywkę, bo zapewne powtarza] "Ale to już mówiłeś, nie pamiętasz?" Zawsze powiedziane spokojnie, niemal z troską lub z lekkim politowaniem. Nigdy z agresją czy w nerwach. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 21:31 Popieram - przeszczekiwanie się wulgarnymi podwórkowymi mądrościami tylko nakręci młodziana. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 21:19 A musi z nim rozmawiać? Bo może starczy się odwrócić i odejść. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: pomoc bardzo potrzebna 20.10.15, 23:51 będę b. niepedagogiczna. w 7 klasie dostał się nam dziewczynom taki chamski kolega z jakiegoś zrzutu. i nawet naszym panom zaimponował niestety. we wrześniu. przy pierwszym śniegu dostał od nas łomot z nacieraniem śniegiem. koledzy patrzyli z bezpiecznej odległości. tylko nie wiem, ta młodzież teraz taka dorodna i z obnizonym progiem agresji, ze szpitalem by się mogło skończyć. nasz "kolega" wtedy był raczej wystraszony niż poturbowany. strasznie mi się spodobało to z pokazywaniem sprzętu. bo jednak czasem dobrze robi na duszę zgrabna odzywka. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 08:52 Odpowiedziałabym mu, że musi być strasznie zakompleksionym i sfrustrowanym człowiekiem, skoro stara się dowartościowywać poniżając innych i że bardzo ci go żal. Ale jeżeli chciałby porozmawiać o tym, czy się wyżalić, to służysz pomocą Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 08:56 Albo, żeby zwracał się do ciebie, jak będzie miał do powiedzenia coś więcej niż bełkot, bo nie masz w zwyczaju reagować na teksty będące poniżej poziomu intelektualnego średnio rozgarniętego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1214 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 10:44 saszanasza napisała: > Odpowiedziałabym mu, że musi być strasznie zakompleksionym i sfrustrowanym czło > wiekiem, skoro stara się dowartościowywać poniżając innych i że bardzo ci go ża > l. Ale jeżeli chciałby porozmawiać o tym, czy się wyżalić, to służysz pomocą: nienienie, zadne dlugie i rozwleczone teksty, bo wystrachana dziewczyna albo w nerwach zapomni co bylo w drugiej czesci zdania, albo elokwentny koles wydmie wymownie usta i dziewczyna zacznie sie jakac. Jezeli juz riposta to krotka, jednym slowem, max dwa krotkie. Jeszcze bym sie zastanowila, czy koles sprawia wrazenie, ze moglby kobiecie przywalic? Bo jesli nie, to powiedzialabym mu, ze jeszcze slowo i go kopne w jaja, albo w wersji hardkor, kopnac. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1214 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 10:47 >albo w wersji hardkor, kopnac. nie, chyba cofam to. Musialaby wczesniej na kims pocwiczyc, zeby przywalic celnie i z odpowiednia sila. Delikatna jak mimoza dziewczyna jak machnie nozka gdzies w powietrze to pewnie nawet jaj nie dosiegnie. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 09:06 Witam Ja bym jej radziła - ignorować. Za cienka w uszach jest, żeby wyjść z tej historii z twarzą. Jak się będzie bronić drewnianymi tekstami z ematki to będzie jeszcze gorzej. Zresztą, co to za pomysł pytać ematki, jak ma 18 latka odpowiadać chamowi? My jesteśmy dinozaury przecież;-P Młodzież ma swoje kody, my mamy swoje. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 09:39 Ja do jednego narwańca powiedziałam kiedyś zwykłe "nie szczekaj" i to go przymknęło😉 Odpowiedz Link Zgłoś
awesome810 wygadanego, nabuzowanego młodzieńca 21.10.15, 10:57 to można pokonać tylko ignorem lub tekstami sugerującymi litość i współczucie wobec jego problemów (padły tu ciekawe przykłady). Tymi, skądinąd bardzo fajnymi, ostrymi tekstami to można utrącić młodzieńca zakompleksionego, który próbuje poprawić swoją pozycję cudzym kosztem. Prawdziwego, wygadanego chama tylko się nakręci i sprowokuje do jeszcze przykrzejszej riposty. Odpowiedz Link Zgłoś
cersei8 Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 11:06 Ja czasem, kiedy faxet byl wyjatkowo namolny rzucalam test w stylu; " wiesz jak na coebie patrze to czuje, ze mi sie orientacja zaczyna zmieniac, wiec zejdz mi z oczu bo moi rodzice chca miec ziecia i wnuki". Jak mlodzieniec w miare kumaty to powinien zalapac. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 14:49 "Ale nie musisz się wszystkim chwalić, że masz małego". Wszelkie elokwentne odzywki i tak nie zostaną zrozumiane, można, oczywiście, klasykiem "lepiej zamknąć ryj i udawać głupiego niż go otworzyć i rozwiać wszelkie wątpliwości", ale czy osobnik zrozumie? No i zawsze jeszcze można zagrać pytaniem "ale wlaściwie co chcesz osiągnąć takimi tekstami?" - oczywiście, koniecznie przy ludziach! Osobiście stosowałam ze skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: pomoc bardzo potrzebna 21.10.15, 14:53 a jeśli pan poniżej tego poziomu i operuje jedynie w zakresie genitalnym, to po prostu - "mama cię nakryła rano jak waliłeś gruchę i ci się sperma na mózg rzuciła zamiast do garści?" Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 off -top 21.10.15, 14:57 Przyznam sie, że kiedy czytam niektóre propozycje to mnie zwala z nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: off -top 21.10.15, 15:10 Musiałabym byc toba, ale jestem za dobrze wychowana. Dawno nie bzykalas i sperma ci mózg zalewa. lecz sie na nogi bo na głowę juz za pozno. Łatwiej by było gdybys napisała na jakie slowa trzeba odpowiedzieć . Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: off -top 21.10.15, 16:35 nie, pewnie 3-mamuska podała przykłady jakimi mogłaby sie posłużyć dziewczyna opisana przez nangę Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: off -top 21.10.15, 20:23 > Przyznam sie, że kiedy czytam niektóre propozycje to mnie zwala z nóg. Możliwe, ale jako człowiek robiący na co dzień w marketingu i komunikacji wychodzę z założenia popartego doświadczeniem, że do ludzi najłatwiej trafić ich językiem. Żadna z nas nie wie, jakim osobnikiem jest młodzian z wątku, więc dziewczyna ma szeroki wachlarz odzywek do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś