Dodaj do ulubionych

PIS a szesciolatki w szkolach

25.10.15, 21:49
Pytanie do madrzejszych ode mnie emam jak to moze zostac teraz przeprowadzone?
Dzieci z rocznika 2010 ktore teraz chodza do zerowek zostana w nich jeszcze na nastepny rok a pozniej do szkoly? A te z rocznika 2009 ktore teraz poszly jako 6 latki do szkoly no trudno beda pokrzywdzone?
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 21:53
      Przestań, PIS raz był za teraz przeciw.
      Liczysz na racjonalne rozwiązanie? Obyś nie była zaskoczona.
      Na pierwszym miejscu jest Smoleńsk.
      • przeciwcialo Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:02
        I pomniki w każdym mieście i wsi z obowiązkowymi miesiecznicami.
        • kropkacom Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:31
          A komu to przeszkadza? wink
    • mum2004 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 21:56
      Pożyjemy zobaczymy. Pewnie będzie wybór rodziców.
      • memphis90 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 10:50
        No ale jaki wybór rodziców, jak w szkole jest do wyboru zapisanie do pierwszej klasy, a przedszkole nie przyjmuje dzieci starszych niż 6-latki, bo musi zapewnić obowiązkowe miejsca dla 4 i 5-latków? To co niby mam zrobić z 6-latkiem we wrześniu? I klasa, homeschooling albo prywatna placówka.
      • nickokazjonalny Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 17:00
        To jest akurat najgorsza opcja, bo władze gmin nie byłyby w stanie przewidzieć, ile miejsc potrzebują w pierwszych klasach.
    • hugo43 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 21:57
      ty sie lepiej zapytaj o 500plnsmile
      • eryk2601 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 21:59
        Poczekaj najpierw muszą postawić kilka pomników i rozliczyć Smoleńsk.Na sześciolatki może przyjdzie czas....
        • hugo43 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:08
          Tia....w 2017,jak wojny jakies nie rozkreca wczesniej.
    • kawka74 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:10
      eeee
      Co najwyżej dadzą wybór.
      • iziula1 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:23
        PIS i wybór ? Obudź się, to partia która musi mieć kontrolę nad każdym aspektem życia. Nie dostaniesz wyboru.
        Tu raczej módl się aby zapomnieli o obietnicach i zajeli się Smoleńskiem bo wtedy mniej zaszkodza gospodarczo i edukacyjnie.
        • kawka74 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 11:19
          PIS i wybór ? Obudź się, to partia która musi mieć kontrolę nad każdym aspektem
          > życia. Nie dostaniesz wyboru.

Ależ dostanę, przynajmniej taki jest ostatni pomysł pani Szydło.
          Ale ale - przyszły rok szykuje się ciekawie, jeśli chodzi o edukację: pójdą odroczone dzieciaki z 2009 roku i chętne z 2010. Ciekawe, ile to da klas w rocznikach i dzieciaków w klasach - oby mało, moje dziecko tylko na tym skorzysta ;p
    • roodolff Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:18
      beverlyja90210 napisała:

A te z rocznika 2009 ktore teraz poszly jako
      > 6 latki do szkoly no trudno beda pokrzywdzone?
      Jak pokrzywdzone? Raczej wygrane smile Ja tam się cieszę, że córka poszła, zanim PiS zacznie mieszać.
    • jolie Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:21
      Tak, rocznik 2009 (czyli mój młodszy syn) będzie ofiarą tej reformy. Już dawno tak mówiłam. Zapamiętam to bardzo dobrze.
      • beverlyja90210 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:34
        Tez tak mysle, myslalam ze moze macie jaiegos oinka albo przypokina sie wam co mowila B.Szydlo na ten temat jak maja zamiar to przeprowadzic.
        • jolie Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:43
          Pewnie będzie tak: dadzą wybór rodzicom (bez konieczności latania po porodniach i szukania paragrafów na brak dojrzałości szkolnej), z rocznika 2010 pójdzie maks. 20% (dzieci ze stycznia, lutego) i dołączą do nich odroczone w 2009. Dziećmi z 2009 nikt nie będzie się przejmował.
          • memphis90 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 10:57
            A czy ktoś się przejmuje dziećmi z 2008 i 2009r? Ważne, że poprzednie- mniej liczne- roczniki zostały "uratowane", to już te dwa najliczniejsze można skumulować. Tym sposobem my mamy w tej chwili 4 klasy pierwsze w szkole, w której dotychczas było po 1 klasie z rocznika przez tę kumulację dzieci są zaniedbane (ostatnio w szkole "zapomniano" zaprowadzić pierwszaki na obiad i dzieci do popołudnia siedziały w szkole bez posiłku i bez picia)... Jak teraz wszyscy poodraczają, to znów od września zabraknie dzieci na sformowanie klasy, a za dwa lata- będzie kocioł. Uważam, że popełniłam błąd puszczając córkę do pierwszej klasy w tym roku, gdyby poszła rok wcześniej ominął by ją zmianowy plan zajęć, burdel, ciągła zmiana sali świetlic. Syn pójdzie jako 6-latek. Nie dlatego, że jest tak genialnie przygotowany- on czy też szkoła - ale jak znów będą cyrki z odraczaniem, to zrobi się taki burdel, że nasza wiejska szkółka tego nie ogarnie.
            • ailia memphis 26.10.15, 11:08
              >przez tę kumulację dzieci są zaniedbane (osta
              > tnio w szkole "zapomniano" zaprowadzić pierwszaki na obiad i dzieci do popołudn
              > ia siedziały w szkole bez posiłku i bez picia)

I z calej klasy ani jedno dziecko sie nie ogarnelo, ze w brzuchu burczy, a tu obiadu nie widac?
              • memphis90 Re: memphis 26.10.15, 11:18
                Dzieci mają przerwy obiadowe w różnych godzinach w różne dni. Więc czekały i czekały, aż przyjdzie ich kolej- aż się okazało, że czas minął, obiadu już nie ma, kuchnia zamknięta na głucho. Na pytanie o picie moja córka usłyszała, że ma czekać, aż mama ją odbierze po południu. I co miały w tej sytuacji zrobić 6-7 latki?
                • mag1982 Re: memphis 26.10.15, 11:46
                  Ale masakra. Zrobiłaś sajgon?
      • cydrowa Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:54
        Ale dlaczego ofiarą?
        • jolie Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 23:04
          Bo żeby dziecko z 2009 roku nie poszło należało iść do poradni i załatwiać mu papiery - to raz. Dwa - zlikwidowano bardzo dużo oddziałów przedszkolnych w szkołach - to dotknęło mnie bezpośrednio (Kraków). Syn jest z listopada, aktualnie w I klasie z dziecmi z wrzesnia 2008 r. (bo rocznik 2008 podzielono).
          • memphis90 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 10:59
            Syn jest z listopada, aktualnie
            > w I klasie z dziecmi z wrzesnia 2008 r. (bo rocznik 2008 podzielono).
            Ojejku, a wcześniej dzieci ze stycznia były z tymi z grudnia i nikt nie szkochał.
            • jolie Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 11:10
              A ja sobie poszlocham i powiem Ci, że nie ma dnia, żebym się nie zastanawiała, czy dobrze zrobiłam, że w wieku 5 lat i 10 miesięcy mój syn rozpoczął edukację z m.in. dziećmi o 1,5 roku starszymi. Nawet wczoraj po ogłoszeniu wyniku wyborów powiedziałam do męża, że być może trzeba było go przez rok wozić w inną część miasta, nawet na Hutę, bo PiS znowu da wybór rodzicom. Boję się o gimnazjum, w Krakowie konkurencja jest duża. Uważam, że państwo nie powinno serwować mi takich dylematów.
              • memphis90 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 11:20
                Dopiero co pisałaś, że poszedł z dziećmi z września, czyli starszymi w zasadzie o rok. A tymi poodraczanymi się nie przejmuj, widać były opóźnione, że nie mogły rozpocząć edukacji wtedy, kiedy robili to równieśnicy tongue_out
                • jolie Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 11:26
                  Dzieci z lipca i sierpnia 2008 są również. I chciałabym wiedzieć, czym dziecko urodzone w listopadzie 2008 różni się od dziecka urodzonego w listopadzie 2009. Bo rządzący uznali, że te z listopada 2008 to mogą spokojnie w zerówce szkolnej jeszcze przez rok posiedzieć, listopad 2009 nie miał już takiego szczęścia.
        • anorektycznazdzira Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 08:15
          Bo nie wiadomo co zrobić i będą zmiany zasad w trakcie gry.
          Tak samo zrobiono rocznikowi 2006- mój syn to przerobił, jak to raz musiał, raz nie musiał, potem znowu musiał, a potem ostatecznie nie musiał, ale poszedł, bo postawion nas w takie sytuacji, że musiałby 2 rok powtarzać zerówkę. No litości.
          Tak się mieszanie kończy, ja byłam wściekła.
    • zofijkamyjka Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:26
      beverlyja90210 napisała:

>A te z rocznika 2009 ktore teraz poszly jako
      > 6 latki do szkoly no trudno beda pokrzywdzone?

wygrane a nie pokrzywdzone! i nie sądzę aby PIs strzelił sobie w pietę i zatrzymał cały rocznik. Co oni teraz zrobią biedaki? Jak wybrną?
    • jdylag75 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:33
      Nic nie ruszą, powiedzą że już nic nie da się zrobić, że to wina Tuska i zostanie jak jest, a ludzie w przywykną.

• afro.ninja Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:40
        Tez tak sadze, choc uwazam, ze dzieci, ktore nie skonczyly 1 wrzesnia szesciu nie powinny isc do szkoly, tak jak to jest w Niemczech.
        Ja tam w pis nie wierze tak samo jak i w po-psl, ktorzy juz pokazali, ze i za ich rzadow jest naprawde kiepsko. Ludzie po prostu juz nie dali rady zaufac po, ale w pelne zwyciestwo pis jakos nie wierze...
        • edelstein Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 23:13
          Wcale tak w Niemczech nie matongue_out
    • cydrowa Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 22:53
      2010 pójdzie do I klasy jeśli tak będą chcieć rodzice, połączą się z odroczonymi dziećmi z 2009.
      A później albo wybór albo po staremu - 7 latki do I klasy, a kto chce wcześniej - badania w PPP.
      • araceli Re: PIS a szesciolatki w szkolach 25.10.15, 23:19
        cydrowa napisała:
        > 2010 pójdzie do I klasy jeśli tak będą chcieć rodzice,

A dzieci tych co nie będą chciały to gdzie pójdą? Do przepełnionych przedszkoli (obowiązek zapewnienia miejsca dzieciom od lat 3?)
        • cydrowa Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 17:14
          I klasy też są przepełnione i jakoś wszyscy żyją.
          • mynia_pynia Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 17:24
            Przepełnione to są teraz zerówki.
            • cydrowa Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 18:46
              E,tam. U nas w zerówkach jest mniej dzieci niż w zeszłym roku, pierwszych klas jest więcej o 3 i więcej dzieci.
    • dancio.k a gadzie bedą zerówki dla 6 latków? 25.10.15, 23:04
      w przedszkolach czy szkołach?jeżeli w szkołach to czy będzie do nich rekrutacja preferująca samotne matki?
      • afro.ninja Re: a gadzie bedą zerówki dla 6 latków? 25.10.15, 23:07
        dancio.k napisał:

> w przedszkolach czy szkołach?jeżeli w szkołach to czy będzie do nich rekrutacja
        > preferująca samotne matki?

Przeciez do zerowek przy szkolach obowiazuje rekrutacja. Miejsce czeka jedynie w pierwszej klasie.
        • dancio.k Re: a gadzie bedą zerówki dla 6 latków? 25.10.15, 23:15
          ale co oni zrobią gdy w zerówce zostanie 80-90% rocznika? gdzie pomieszczą te dzieci tak aby też do przedszkoli przyjąć 3 latki? Jedyne wyjście to przenoszenie całych roczników 6 latków do szkół w których nie będzie pierwszych klas. Najlepiej aby nie rozdzielać dzieci przedszkolnych rekrutacją do zerówek szkolnych.
          • manala Re: a gadzie bedą zerówki dla 6 latków? 25.10.15, 23:45
            Znajomi mieli rację, że poodraczali. Byłam głupia.
    • mw144 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 07:36
      2009 pokrzywdzone? Pokrzywdzone to będą chyba te, co pójdą do szkoły jako 7-latki, rocznik 2009 jest już na szczęście w szkole.
    • solaris31 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 11:08
      jedyne, co mogą zrobić, to dać rodzicom wybór. reforma poszła za daleko / dobrze wiedziała PO, co robi/, i nie da się jej odkręcić do końca.

bardzo mnie rozśmieszyło, jak w kampanii słyszałam od jednego z członków PO, że do tej pory rodzice tez mieli wybór - przecież mogli odroczyć big_grin
    • mynia_pynia Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 11:22
      Nie wiem, mój w przyszłym roku idzie do zerówki, nie będzie kiblował 3 rok w przedszkolu razem z 2 latkami - grupa łączona.
      Teraz w grupie na 13 osób jest dwójka dzieci - chłopiec i dziewczynka którzy wybitnie się wybijają wzrostem oraz dojrzałością ponad pozostałą 11 dzieci - nie wiem czy to jest powód do dumy dla rodziców - może i tak wszak dostają wszystkie główne role w przedstawieniach ;P.
      Mój syn na tle tej dwójki wygląda jakby miał jakiś Zespół ;P - dość popularny tu na forum, pocieszam się ze pozostała 10 również.
    • magdalenka79k Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 11:25
      Ja myślę że Pis da wybór nie dając wyboru bo to w ich stylu, będzie tak że ogłoszą że rodzice 6-latków mają wybór czy posyłają dzieci do szkoły ale te które nie pojdą do szkoły nie będą mogły chodzic do publicznych przedszkoli/ zerówke bo nie będzie dla nich miejsca...Sama mam dziecko z 2010 i myślę że o ile teraz mogłam iść do poradni i go odroczyć i zostałby spokojnie w przedszkolu to tak teraz będę miała wybór pomiędzy szkoła/ niepubliczne przedszkole/ edukacja domowa smile ale nic to pocieszam się ,że dadzą to 500 zł wink na dziecko i to pokryje to różnice między przedszkole państwowym a prywatnym tyle, że do tego prywatnego już chodził i było ono kiepskie ;/
      • solaris31 Re: PIS a szesciolatki w szkolach 26.10.15, 12:20
        dla mnie to dziwne trochę, bo moja córka/rocznik 2007/ mogła iść do szkoły jako 6 latka, ale nie poszła, i zapisując ja do przedszkola na kolejny rok / czyli powtarzana zerówka/, nie miałam kłopotów z przyjęciem do przedszkola. była rubryka przy rekrutacji - dziecko 5 lub 6 -letnie objęte obowiązkiem rocznego przygotowania do szkoły czy coś w tym stylu. chyba, że coś się od tej pory zmieniło.

niemniej, uważam, że dla dzieci 6-letnich powinno się miejsce z przedszkolu zapewnić i koniec. uważam też, że przedszkoli państwowych jest po prostu za mało .
        • afro.ninja Re: PIS a szesciolatki w szkolach 27.10.15, 10:42
          Tak samo bedzie i teraz.
          Pis to wszystko ma przemyslane. Patrz Duda, ktory jak tylko zostal prezydentem, chcial referendum w sprawie szesciolatkow. Wiedzial, na 100 procent wiedzial, ze mu to odrzuca, ale przeciez co obiecal, to zrobil. Teraz Duda powinien wrocic do sprawy referendum, ale na prwno tego nie zrobi, tylko pis da rodzicom polowiczny wybor. A moze nawet powiedziec, ze wydano tyle kasiory, ze na razie sie to nie oplaca, wiec zostawi to jak jest- chcecie to odraczajcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka