Dodaj do ulubionych

Pomysl na sniadanie potrzebny

02.11.15, 22:58
Potrzebuje pomyslu na sniadanie, ktore da sie zjesc z dwulatkiej w autobusie miedzymiastowym (czyli czysto i w miare nie smierdzaco), ktore da sie zrobic dzien wczesniej wieczorem i ktore jednoczesnie nie bedzie kanapkami wink Ostatnio kupilam salatke i byl dramat, bo mi wyciekla o.O Wszelkie pomysly mile widziane wink
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 02.11.15, 23:10
      Muffinki albo jakies inne buleczki (niekoniecznie na slodko), wrap z ulubionymi dodatkami.
    • solejrolia Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 02.11.15, 23:11
      preferuję tzw suchy prowiant:
      na słodko: drożdżówka, lub muffinka, lub bułki cynamonowe (slimaki), itp wypieki
      bułki z pieczarkami, albo ze szpinakiem, albo kawałek tarty z warzywami,
      tost (sandwicz)
      albo kabanosy, czy pałeczki sera żołtego , czy nawet parówki jedynki (zapakowane są po 1 sztuce, w sam raz na podróż)

a do popicia jogurt pitny, albo sok przecierowy, napój w kartoniku.
    • mia_siochi Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 02.11.15, 23:15
      Na takie okazje pieke małe drożdżówki z serem lub budyniem.
    • biankao Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 02.11.15, 23:17
      Nie wiem czy inne dzieci tez tak maja, ale moj syn lubi placki na zimno. Robię rożne z ala antkowego blw i syn wcina ze smakiem nawet na drugi dzien.
      • kardiolog Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 02.11.15, 23:20
        Placuszki na zimno tylko z hefeklei
        Pycha🐰
        • kjut Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 07:24
          Co to znaczy "z hefeklei"? o.O big_grin (tak, wiem, ignorantka ze mnie wink )
          • kardiolog Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 08:30
            Hihi otręby owiane😉
            Smacznego śniadanka!
            U mnie kawa, drugs i właśnie placuszki. Są baaaardzo zdrowe i smaczne.
            Kardiolog
    • klamkas Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 02.11.15, 23:22
      Jeśli chcesz brać coś "mokrego" (o suchych dziewczyny pisały), to zaopatrz się w porządne pojemniki. Ja bardzo lubię i tylko raz mnie zawiodły pojemniki sistema 'to go' z 3 klipsami (takie okrągłe). Nosimy w nich nawet zupy i się trzymają. Wiadomo, że rzucać tym nie warto, ale przy ostrożnym transporcie na trasie dom - autobus na pewno wytrzymają wszystko wink.
    • mikams75 Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 02.11.15, 23:41
      mozesz zapakowac oddzielnie elementy kanapkowe - bulka/chleb, do tego kabanosy czy jakas inna wedlina, kawalki sera, pokrojone warzywa do chrupania, jakies owoce. Moje dziecko nie jada kanapek ale jak wszystko jest oddzielnie to jada.
      Poza tym mozna zjesc ktores z tych lepkich slodkich platkow rekoma i popic mlekiem.
      Jednak jesli to jednorazowe to bym sie nie wysilala szczegolnie - bula, cokolwiek do popicia i tyle.
      • kardiolog Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 02.11.15, 23:47
        Właśnie właśnie😊
    • zazou1980 Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 07:19
      Banan albo jogurt pitny + swieza bula (o ile uda wam sie kupic przed wyjazdem)...
    • kjut Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 07:23
      Dzieki dziewczyny.

Muffinow wytrawnych nie lubie na zimno. Przechodza u mnie tylko lekko cieple. Z kanapkami taki wylacznie problem, ze najpierw w autobusie zjemy kanapki, potem na lotnisku zjemy kanapki, w samolocie nie bardzo jest do przegryzienia cos innego niz kanapka a na lotnisku bedzie na nas czekal moj tata z... zgadnijcie co!... kanapkami! big_grin Wiec przynajmniej na rano bym cos innego wykminila jednak tongue_out Ale to jednorazowo rzeczywiscie (no dobra - dwurazowo, za dwa tygodnie powtorka tongue_out) wiec tak jak mowicie - nie bede sie przesilac. Piec za bardzo nie umiem, drozdzowe ciasto mnie nie lubi, nie bede ryzykowac. I tak przed wyjazdem mam w ciul rzeczy. Kupie parowki (troche mnie trzesie, ale dziecie pewnie wsunie wink ), ser, warzywa do wcinania i owoce, jakis sok do picia i slodka bule do tego. Calkiem swiezej nie kupie niestety (wyjazd o 5:30 uncertain) ale jak kupie po poludniu to do rana beda jako takie znosne mysle...

Jeszcze o tych placuszkach pomysle moze smile

Wrapow nigdy nie robilam, moze to nieglupie? Tylko nie wiem co tam wsadzic w zasadzie...
      • dziennik-niecodziennik Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 07:54
        na lotniskach mozna zjeść cos innego niż kanapki, przeważnie są jakies bary itd gdzie mozna kupic coś cieplego.
        świeżą bulę kupisz bez problemu, piekarnie są czynne standardowo od piątej rano, zlokalizuj zawczasu jakąś po drodze.
        a do wrapów mozesz wsadzic wszystko to co do kanapek, plus pokrojonego kotleta, plus co tam do głowy Ci przyjdzie smile
        • kjut Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 07:58
          Niestety, tutaj najblizsza piekarnia jest w ciuuuuuuul daleko. Standardo od piatej to piekarnie sa w pl otwarte, nie na moim brytyjskim zadupiu niestety. Wierz mi, probowalam zlokalizowac nie raz.

A na lotnisku mozna zjesc cos na cieplo, ale raz, ze nie bardzo bedzie na to czas (jak juz wspominalam wyjezdzamy dosc wczesnie) a dwa ze ceny niestety powalaja, wiec jakos przezyjemy bez cieplego sniadania.
    • conena Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 08:11
      z niebrudzących mój dwulatek w trasie najchętniej wcina:
      - pieczywo chrupkie kukurydziane,
      - wafle ryżowe,
      - jabłko wyfiletowane i koniecznie obrane ze skóry,
      - banana,
      - musy owocowe / słodkie serki wyciskane z tubki,
      - paluszki grissini,
      - wszelkie kruche ciastka,
      - płatki śniadaniowe,
      - jogurt pitny.
      popija wszystko wodą.
      • kjut Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 08:13
        Dzieki!
      • kardiolog Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 08:31
        Tu wychodzi prawdziwa znajomość materii
    • zuleyka.z.talgaru Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 08:32
      Koktajl robisz.

Mleko kokosowe/zwykłe/jogurt + banan + płatki owsiane + np. jakieś owoce goi czy coś w ten deseń. I sobie to spokojnie wypijasz gdzie akurat Ci pasuje. Albo inne koktajle. Albo jaglanka zmiksowana z mlekiem i owocami itp. itd.
      • kjut Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 08:50
        Koktajl to jest mysl pierwsza klasa! Zaiste zuleyko, danke wielkie. To sie nazywa nieoczywista odpowiedz smile
    • eliszka25 Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 09:14
      moi jedza chetnie wszelkiego rodzaju chrupkie przekaski, chrupkie pieczywo, wafle ryzowe i kukurydziane. na dluzsza podroz, zeby nie byly same kanapki, biore tez cos do pochrupania na slodko - jakies ciastka czy mini dar vida z czekolada. praktyczne sa banany czy winogrona, jakis jogurt czy mus owocowy taki wyciskany z tubki (bardzo lubia). w uk dostaniesz tez serki mini babybel www.google.ch/search?q=mini+babybel+cheese&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDsQsARqFQoTCMC65LTm88gCFUVcGgodQL4DMQ&biw=1262&bih=606 bardzo pratyczne na podroz, bo i caly dzien bez lodowki nic im sie nie stanie, dzieciaki lubia, pakowane pojedynczo, czy jakies male porcje pakowanej pojedynczo mozzarelli.

oprocz tego mozna wziac w pudelko pokrojone w slupki: zwykly kotlet, marchewke, ogorka, kalarepke, przekrojone na pol czy na 4 rzodkiewki, podzielone juz na czastki mandarynki. oczywiscie nie wszystko do jednego pudelka wink.

zeby nie byl caly dzien na suchym prowiancie, jesli ci na tym zalezy, to ja bym zrobila zwykla owsianke na gesto. moi lubia, ugotowalabym wieczorem, wrzucila do pojemnika, doprawila, jak lubicie i tez da sie zjesc na sniadanie na lotnisku. taka owsianka na gesto jest malo brudzaca, bo sie nie rozchlapie i nie rozleje.
    • jehanette Re: Pomysl na sniadanie potrzebny 03.11.15, 09:42
      Muffin. Kanapka. Kabanos. Banan. Jogurt/kefir do picia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka