Dodaj do ulubionych

Zadanie z matematyki

04.11.15, 21:17
Pierwsza klasa gimnazjum, więc nie powinnam mieć problemów ze zrozumieniem zadania. Chyba mi szare komórki wysiadają. Kto to układał ?

W 5-procentowej solance jest 300 g soli. Oblicz, ile kilogramów waży ta solanka.

Zadanie zrobione na zasadzie domysłu, o co chodziło autorowi, ale jak mają logicznie myśleć dzieciaki nad tym zadaniem ?
Obserwuj wątek
    • lusitania2 Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:23
      solanka = roztwór wody i soli. Dzieci (dobra, moje pierwszogimnazjalne dzieci) zdobyły wcześniej w szkole wiedzę ile waży litr wody. Skąd więc miałaby być tu trudność?
      • iziula1 Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:29
        Skoro tak , to wiesz że woda wodzie nie równa. Waga wody jest różna w zależności od jej gęstości i temperatury. W zadaniu jest mowa o solance czyli wodzie z rozpuszczoną sola w ilości 300g. Podaj rozwiązanie skoro twoje dzieci znają takie oczywiste odpowiedzi.
        • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:35
          Ale pytanie jest o to, ile waży solanka, a nie jaka jest objętość wody smile
    • iziula1 Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:24
      Płyny mierzy na objętość niż waży. Kupujesz mleko w litrach a nie na wagę. Może to zadanie logiczne.
      • mika_p Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:38
        Wazyc płyny też można, nie ma zakazu. Prosciej mierzyć objętość, bo spływają z wagi tongue_out
        Co więcej, nawet trzeba je ważyć, żeby obliczyć wartość zwaną gęstością (stosunek masy do objętości). No ale to fizyka, a nie matematyka.
    • 21mada Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:24
      6kg?
    • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:30
      jest to proste zadanie z jedną niewiadomą:
      5%=300g
      100%=Xg
      100%/5%=Xg/300g
      X=20*300g=6000g=6kg
      • ally-mcbeal Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:31
        tez mi wyszło 6kg. I nie wiem po co tu komu objętość wody?
      • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:32
        Mam nadzieję, że pomogłam, bo Cię bardzo lubię smile jakby coś jeszcze było niejasne, to pytaj.
    • oqoq74 Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:31
      To z proporcji

5 % - 300 g
      100% - x

X= 100% *300g/ 5%
      X= 6000 g
    • inguszetia_2006 Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:32
      Witam
      5% = 300 gram
      100% = x
      x= 300x100/5
      30000/5=6000
      6000 gram = 6 kg
      Pzdr.
      Ing
    • mika_p Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:33
      Jedyna wiedza pozamatematyczna, jakiej dziecko potrzebuje, to wiedza, że solanka jest mieszaniną soli z czymś.

5% masy_całkowitej = 300 g
      100% masy całkowitej = x

Proporcje juz pewnie były.
      A, przepraszam, jeszcze trzeba wiedzieć jak zamienić gramy na kilogramy.
    • klamkas Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:37
      Dziewczyny już podały rozwiązanie, a ja dodam: mam nadzieję, że oboje (ty i dziecko) macie słaby dzień, bo tu nie ma się czego domyślać i nie chodzi o co autor miał na myśli.

(wybacz, akurat przeżywam załamanie poziom nauczania - koleżanka pokazała mi kartkówki swoich studentów pierwszego roku i... przeżywam załamanie ;p)
      • klamkas Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:38
        *poziomem
      • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:43
        Nigdy nie zapomnę szczęścia kolegi z pracy po tym, jak mu wytłumaczyłam proporcje i procenty - prawdziwe olśnienie smile z wdzięczności prawie mnie po stopach całował.
      • spanish_fly Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:20
        Jeśli brać zadanie na serio to te wyniki są błędne. Dziewczyny obliczyły wagę soli w solance, a nie wagę solanki. Polecenie jest całkiem jasne.
        • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:21
          waga soli w solance jest podana w treści zadania - "w solance jest 300 g soli"

odpadam...
          • spanish_fly Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:35
            Bogini, co mnie czeka. Jestem beznadziejna z matmy.. wink
    • inguszetia_2006 Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:42
      Witam
      P.S. To będzie na maturze. Proporcje są na podstawowej. Wiem, bo zawsze "robię" matury z matematyki celem sprawdzenia się i proporcje są często/zazwyczaj. Poćwiczcie!!!
      Pzdr.
      Ing
    • figrut Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:45
      Nie chodzi o wynik, bo to jak już napisałam obliczone na zasadzie domysłu. Chodzi o to, że solanka to roztwór wody i soli, więc zadanie sformułowane jest nielogicznie. Tak, całkowita ilość soli w całej solance to 6 kg, ale zadanie powinno brzmieć " 5 procent solanki zawiera 300 g soli, ile soli jest w 100 procentach solanki".
      • oqoq74 Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:48
        Nie.
        6 kg to waga całej solanki, w której jest 300 g soli, co stanowi 5 % całej solanki.
      • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:49
        Nie, ilość soli w solance to 300 g. Całkowita ilość solanki to 6 kg. Jeszcze inaczej:
        Mamy tu 6 kg pięcioprocentowej solanki, która powstała w wyniku wymieszania 300g soli z 5,7 kg wody. Zadanie jest całkiem w porządku.

Zakręciłaś się - proponuję spojrzeć na to jutro świeżym okiem.
      • klamkas Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:55
        Przeczytaj treść zadania na spokojnie.Treść zadania jest ok, to co ty napisałaś jest nielogiczne. W prostszym ujęciu można by zadanie sformułować tak: "5% solanki waży 300g, policz jaka jest masa całej solanki w kg".

I zupełnie serio - nie wiem jak doszliście do prawidłowego wyniku, jeśli twoja (dziecka) logika, doprowadziła was do powyższej interpretacji treści zadania wink.
        • figrut Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:08
          Klamkas, nie tylko ja przeczytałam zadanie na spokojnie (napisałam też do nauczycielki matematyki syna i mojej córki, studentki na politechnice). Te dwie osoby również przyznały, że zadanie jest nielogiczne. Solanka to roztwór wody i soli, a wynik dotyczy samej ilości soli w solance, a nie solanki.
          • madame_edith Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:14
            Ale przeciez ilośc soli w solance jest podana w treści zadania. To nie ją obliczasz tylko całość cieczy.
            • figrut Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:22
              Madame, podana jest ilość soli i to właśnie trzeba było obliczyć. Nie chodzi w zadaniu o 5 procentowy roztwór soli w wodzie, a o 5 procent solanki w której jest 300 g soli. Jak łatwo policzyć, 300 g : 0,05 = 6000 g czyli 6 kilogramów soli.
              • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:27
                przytoczę pierwszy post

"W 5-procentowej solance jest 300 g soli. Oblicz, ile kilogramów waży ta solanka."

Pytanie jest o SOLANKĘ (łączną masę soli i wody)

ILE KILOGRAMÓW WAŻY TA SOLANKA

Soli jest 300 g, tak jak stoi w treści zadania.

Ty w poście, na który odpowiadam, napisałaś, że w 300g soli jest 6 kg soli.
                • figrut Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:34
                  > Ty w poście, na który odpowiadam, napisałaś, że w 300g soli jest 6 kg soli.
                  Tak to może wyglądać, bo podałam samo rozwiązanie które w rzeczywistości miało być obliczeniem 100 %. To zadanie przypomina mi moje maturalne, które rozwiązywali studenci (opłaceni na przygotowanie ściągi w kanapkach big_grin ) i dwóch nauczycieli matematyki z mojego liceum. Wyszły z jednego zadania trzy różne wyniki, bo tak było sformułowane, że każdy rozumiał je inaczej.
                  • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:41
                    Rozwiązaniem jest waga solanki, a nie soli.

To zadanie jest proste jak budowa cepa i nie ma miejsca na żadne interpretacje.

Ale już zrozumiałam, że Ty w głowie dopisujesz sobie takie zadanie:

5% paczki soli waży 300 g, ile waży cała paczka.
                • lacitadelle btw. czy tylko mi się przypomniał? 04.11.15, 22:35
                  pewnien film o badaniu procentu cukru w cukrze?
                  • figrut Re: btw. czy tylko mi się przypomniał? 04.11.15, 22:39
                    > pewnien film o badaniu procentu cukru w cukrze?
                    Nie, już nie pamiętam, bo to było ponad 20 lat temu.
                • 21mada Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:38
                  Widocznie w niektorych szkolach uczyli, ze plynow sie nie wazy, plyny sie mierzy na objetosc, bo kupujesz litr mleka. Dlatego plynu zwazyc nie mozna. Jesli wynik jest w kilogramach to nie moze dotyczyc jakiejkolwiek cieczy, bo musialby byc w centymetrach szesciennych. Czyli wynik musi dotyczyc soli. A wagi calej solanki nigdy nie obliczymy, bo nie znamy gestosci, temperatury, czy pojemnik jest plastikowy czy szklany, czy stoi czy wisi itp.
                • 21mada Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:40
                  >w 300g soli jest 6 kg soli.
                  Ojej, a nie slyszalas o zawartosci cukru w cukrze?
              • 21mada Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:33
                > podana jest ilość soli i to właśnie trzeba było obliczyć.
                ? Skoro jest podana to po co obliczac?

Zacznijmy od definicji:
                solanka = roztwor soli w wodzie (czyli sol i woda)
                sol = sol
                woda = woda

Na przyklad:
                5g soli + 95g wody = 100g solanki
          • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:15
            spróbuję ostatni raz, może przez analogię?

W 40% wódce jest 400 g czystego alkoholu. Ile waży wódka?

To zadanie też jest nielogiczne?
            • asia_i_p Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:18
              To akurat nie tyle nielogiczne, co niepraktyczne, bo alkohole mają moc podawaną w procentach objętościowych (% vol), stąd "volty" wink
              • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:18
                niepraktyczne, ale analogiczne smile
                • lacitadelle Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:19
                  Wagowe procenty też są zwykle podane, tylko mniejszym drukiem.
              • mika_p Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:22
                Dżizas.
                W tłumie o pięcioprocentowym pierwiastku kobiecości jest 300 kobiet. Jaka jest liczebność tłumu podzielona przez 1000?
          • asia_i_p Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:16
            Figrut, rozbijamy zadanie na dane:
            W 5-procentowej solance - dowiadujemy się, że stężenie solanki to 5%, czyli sól stanowi 5% całkowitej masy roztworu;
            jest 300 g soli - dowiadujemy się, ile jest soli - te 300 g to 5% całkowitej masy roztworu, patrz wyżej; nie wiemy, ile jest wody.

Czyli wiemy, ile jest soli, wiemy, że to 5% całej masy (bo solanka jest 5%) i liczymy tę całkowitą masę solanki.
          • klamkas Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:16
            Jest bardzo logiczne w kontekście zadania z matematyki w I klasie gimnazjum.

I nie, wynik dotyczy MASY SOLANKI, a nie soli w solance. Naprawdę, przeczytaj jeszcze raz. I jeszcze. Aż zobaczysz "Oblicz, ile kilogramów waży TA SOLANKA".
            • sylwiastka Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:38
              Zadanie matematycznie jest OK, cyferki i proporcje się zgadzają. Jest natomiast do bani jeśli chodzi o poprawność chemiczną oraz wykorzystanie tych informacji w codziennym życiu.
              Zwyczjowo mierzy się objętość wodnych roztworów. Przygotowując taki roztwór trzeba zważyć sól oraz dopełnić wodą do właściwej objętości, a nie do masy. Niepotrzebnie miesza się uczniom w głowach.
              • klamkas Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 23:19
                Tylko to ile zważyć soli, i ile wody wymiareczkować rozpuszczalnika trzeba obliczyć! I to trzeba umieć. Tak, można się czepiać tego, że rozpuszczalność zależy od czegoś, a gęstość wody od czegoś. Ale na boga, to jest zadanie z matematyki dla I klasy gimnazjum.
          • klamkas Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:36
            To ja ci napiszę (możesz wierzyć lub nie) - jestem doktorem fizyki, inżynierem po chemii i fizyce (i mam uprawnienia chcąc nie chcąc). Napiszę co ja widzę; WYNIK DOTYCZY MASY SOLANKI. To wynika z zadania, w tym miejscu "Oblicz, ile kilogramów waży ta solanka" (już to pisałam).

Serio, mam nadzieję, że to prowokacja, albo żart.
        • baltycki Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:28
          W prostszym ujęciu można by zadanie sformułować tak:
          "5% solanki waży 300g, policz jaka jest masa całej solanki w kg".

Brak sprawdzenia wiedzy o stężeniu procentowym wink
    • rosapulchra-0 Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:47
      x- masa solanki

5%x = 300 g
      x = 6000 g
      • klamkas Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 21:51
        I to nie jest dobra odpowiedź, bo trzeba podać masę w kg wink
        • rosapulchra-0 Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 23:09
          No chyba każdy wie, że 6000 g to 6 kg big_grin
          • klamkas Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 23:23
            No chyba nie każdy.
    • aankaa Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:48
      przepraszam, ale czemu Ty masz rozumieć zadanie ?
      dzieciak na lekcji zajmował się liczeniem much/czymkolwiek ?

a może zaczęłaś gimnazjum ?
      • figrut Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:54
        > przepraszam, ale czemu Ty masz rozumieć zadanie ?
        > dzieciak na lekcji zajmował się liczeniem much/czymkolwiek ?
        Może dlatego, że jestem matką i jeśli dziecko nie rozumie matematyki, to staram się jemu wytłumaczyć coś, co dla niego jest trudne do zrozumienia. Ty jesteś asem z wszystkich dziedzin ?
        • aankaa Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 23:07
          skoro nie zrozumiał od tego ma nauczyciela
          tym bardziej, że Ty nie masz zielonego pojęcia skoro tu pytasz...

no, pozostaje wersja "matka wie wszystko, od chełbi modrej przez Rów Mariański do ruchu prostoliniowego niejednostajnie zmiennego"
        • klamkas Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 23:24
          Ankaa, ma rację - ty nie rozumiesz. Może nauczyciel (po prośbie) albo koledzy mu wytłumaczą
    • b.bujak Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 22:59
      a może po prostu podstawić do wzoru i masz proste równanie z jedną niewiadomą:

stężenie procentowe = (masa substancji) / (masa roztworu) x 100%

czyli:
      5% = [300 (g soli) / (masa solanki)] x 100%

z tego
      masa solanki = (300x100)/5 [g] = 6000 g = 6 kg
    • 21mada Re: Zadanie z matematyki 04.11.15, 23:11
      No napisz, Figrut, juz zalapalas? Czy jeszcze watpisz?
      I gdzie jest nielogicznosc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka