diona78 06.11.15, 20:45 Czy spotkałyście się z czymś takim? Podejrzewają to u mojej córki, która jest spokojnym ale rozkojarzonym dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: ADHD bez cech naruchliwości 06.11.15, 20:57 zabawne wziawszy pod uwage ze gosc ktory odkryl adhd potem sie przyznal ze to wszystko wymyslil... Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: ADHD bez cech naruchliwości 06.11.15, 21:56 ADHD to również istotny deficyt uwagi, nie musi towarzyszyć mu nadruchliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: ADHD bez cech naruchliwości 06.11.15, 23:03 ADD -bez cech nadruchliwości doczytaj dokładnie artykuł a nie sensacyjny nagłówek kłamiący i wycofaniu się teorii adhd chodziło panu o to,ze nie miał świadomości jak bardzo rozbuja się przemysł farmaceutyczny i jak niekiedy bedzie naduzywane określenie adhd przez psychiatrów Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: ADHD bez cech naruchliwości 07.11.15, 09:33 Tak- poczytaj o ADD np: www.psychologia.edu.pl/czytelnia/50-artykuly/1038-dzieci-z-zaburzeniami-uwagi.html Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_bombonierka Re: ADHD bez cech naruchliwości 07.11.15, 13:51 > zabawne wziawszy pod uwage ze gosc ktory odkryl adhd potem sie przyznal ze to w > szystko wymyslil... Ale co to znaczy "odkrył"? Pojechał do dżungli afrykańskiej i zauważył nieznane zjawisko na drzewie? Żartuję oczywiście. Ale śmieszno mi i straszno gdy czytam takie komentarze. Masa dzieci plus sporo mniej ale także sporo dorosłych - zmaga się z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej. Wywołanym masą czynników. Nie zmienia to faktu że mają trudniej niż dzieci bez takiego prezentu od losu. I że mimo różności przyczyn pierwotnych - mają podobne objawy. A to że ktoś kto się tym zespołem zajmował naukowo nagle na łożu śmierci stwierdził że chorobę wymyślił (a to dlatego że nie jest to choroba jako taka ale zespół objawów) - nie oznacza nagle że zespół nadpobudliwości magicznie przestaje istnieć. Ale jego słowa to niestety woda na młyn wielu osób którym łatwiej założyć że dziecko jest niewychowanym bachorem niż że jego układ nerwowy jest bardziej pobudliwy niż u innych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: ADHD bez cech naruchliwości 07.11.15, 13:40 ADD - ja to mam. Niestety nie przeszło do końca z wiekiem, ale bez problemu da się z tym żyć. Tylko ja nie miałam żadnych terapii, diagnozy w sumie też nie, jak większość mojego pokolenia. Jeśli córce szybko ktoś pokaże jak sobie z tym radzić, może w ogóle nie będzie to miało żadnego wpływu na jej życie. A jeśli nawet by jej nie przeszło, cóż - droga do zostania szalonym naukowcem lub roztrzepaną artystką otwarta . Ale większości chyba przechodzi nawet samo... Mnie też znacznie zelżało, sporo też nawyków wykształciłam, żeby mieć wszystko pod kontrolą i radzę sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: ADHD bez cech naruchliwości 07.11.15, 13:52 Podejrzewam u siebie. Nie mija z wiekiem, może trochę łagodnieje. Pomagają terapie wyrabiające właściwe nawyki (lub samodzielna praca w temacie). Pomagają leki. Zaburzenia uwagi mogą łaczyć się z różnymi innymi zaburzeniami neurologiczno-psychicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: ADHD bez cech naruchliwości 08.11.15, 22:30 Tak, częściej diagnozuje się u dziewczynek. Podejrzewam u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: ADHD bez cech naruchliwości 08.11.15, 23:24 Tak, mój syn ma.Zdiagnozowany rok temu.Teraz ma 10 lat.Ciągła praca, sprawdzanie zeszytów, ćwiczeń w stałym kontakcie z nauczycielem. Zastanawiam się nad tym czy by nie spróbować Biofeedback. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: ADHD bez cech naruchliwości 09.11.15, 00:46 Jak masz nadmiar forsy, to raczej zainwestuj w kogoś, kto pomoże odwołać tę ciągłą pracę, jednocześnie ucząc wyrabiać samodzielną rutynę. Nie mogę wkleić linka, poszukaj artykułu z psychology today "read this before you pay $100 for neurofeedback" (bo ty mówisz o neurofeedbacku, nie biofeedbacku) Odpowiedz Link Zgłoś
mama-gaga Re: ADHD bez cech naruchliwości 09.12.15, 19:29 Witam. Czy mogłabym prosić kontakt do psychologa , który diagnozował dziecko? Mam problem z 7 latkiem i nie wiem gdzie w tym zakresie szukać pomocy.. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: ADHD bez cech naruchliwości 09.11.15, 00:53 Oczywiście. Ona sobie może nieźle dawać radę, dopóki jest w szkole, gdzie jest odgórnie rutyna i ma rodziców jako organizacyjny backup, sajgon może przyjść w liceum czy w dorosłości, kiedy to ona sama będzie odpowiedzialna za dom, pracę i prawdopodobnie dziecko, które ma spore szanse na o dziedziczenie add lub adhd. Odpowiedz Link Zgłoś
diona78 Re: ADHD bez cech naruchliwości 11.11.15, 11:29 A jak wyglada terpia takiego zaburzenia i jakie ewentualnie leki są potrzebne. Córka ma już 11 lat i do te pory nikt niczego nie zauważył chociaż jej bałąganiarstwo i zapominalstwo zawsze nas męczyło. W szkole jest różnie ale nie ma dramatu - średnia trochę powyżej 4. Ostatnio trochę gorzej ale głównie przez nieodrobione zadania domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: ADHD bez cech naruchliwości 11.11.15, 13:24 Jeżeli nie ma problemu w szkole, to żadne leki. W domu - rutyna, rozbijanie zadań na małe, zamknięte kawałki ( "posprzątać biurko" , a nie "posprzątać pokoj" i umeblować pokój z zasadą "out of sight, out of mind", czyli wszystko musi mieć swoje miejsce, ale wszystko musi zostać widoczne, jeśli jakieś szuflady, to opisane. Kalendarz, jeden, bo inaczej coś zapisze w jednym, coś w drugim i jej się pomyli. Zegar/alarm, adhd owcy nie mają poczucia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: ADHD bez cech naruchliwości 11.11.15, 13:26 Z nauczycielami się umówić, żeby tobie dawali znać, jakie są zadania domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: ADHD bez cech naruchliwości 09.12.15, 19:38 diona78 napisała: > Czy spotkałyście się z czymś takim? Podejrzewają to u mojej córki, która jest s > pokojnym ale rozkojarzonym dzieckiem Tak u siebie. Jestem spokojna , nie nadruchliwa, dobrze zorganizowana i opanowana. A jednak nie umiem się skupić, nie potrafię robic rzeczy naraz nawet. I zero umiejętności skupienia, zero. Od zawsze. Od dziecka. Może też mam ADHD? Odpowiedz Link Zgłoś