Dodaj do ulubionych

Pochwale sie

11.11.15, 10:16
Moj syn jest najlepszy w klasie z matmy.Nie wdal sie we mnie.Zadania wykonuje z predkoscia swiatla.Praktycznie codziennie pani wpisuje pod zadaniami,ze pracuje z wielkim zaangazowaniem.Oprocz tego obce osoby zachwycaja sie jego stylem gry w pilke,szybkoscia i refleksem.Fajnie slyszec stojac podczas meczu jak obcy ludzie komentuja jak swietnie gra.Udalo mi sie dziecko,nie dosc,ze nauka idzie mu jak po masle to jeszcze odnosi sukcesy w sporcie.Mam nadzieje,ze dalej tak bedzie.
Obserwuj wątek
    • ruda.anka2 Re: Pochwale sie 11.11.15, 10:18
      Gratki!smile
      • bei Re: Pochwale sie 11.11.15, 10:33
        smile super!
        Na pewno tendencja bedzie zwyzkowa, jak objawia sie talent to zazwyczaj rozwija sie z wiekiemsmile
        • vvipp Re: Pochwale sie 11.11.15, 12:08
          Z matematyką jest różnie. Każdy odpada na innym poziomie.
    • marzeka1 Re: Pochwale sie 11.11.15, 10:21
      Nie dziwię się, że się chwalisz smile
      Mnie np. zdolność matematyczna szczególnie młodszego syna, teraz licealisty- zdumiewa do teraz. big_grin
      • edelstein Re: Pochwale sie 11.11.15, 10:43
        Jednak geny mojego ex sie do czegos przydalytongue_out
        • marzeka1 Re: Pochwale sie 11.11.15, 10:49
          edelstein napisała:

> Jednak geny mojego ex sie do czegos przydalytongue_out

No patrz, a my z mężem nie raz nie dwa się zastanawialiśmy, skąd syn ma aż tak duże zdolności z matmy- nie mieliśmy nigdy kłopotów z matematyką, no ale i on, i ja byliśmy "czwórkowi" z tego przedmiotu big_grin a zewnętrznie młodszy jest kopią męża.
          • edelstein Re: Pochwale sie 11.11.15, 12:28
            No widzisz,ja bylam uczennica jedynkowa jesli chodzi o matme.Musialam miec korki w 1klasietongue_out jakby mlody sie we mnie wdal to bym sie z pewnoscia pochlastala.Po mnie potrafi rysowac.
    • rosapulchra-0 Re: Pochwale sie 11.11.15, 10:30
      Gratulacje! Wiem co to znaczy być dumnym z e swoich dzieci i ich sukcesów smile
    • la_mujer75 Re: Pochwale sie 11.11.15, 10:34
      Gratuluję i szczerze zazdroszczę smile
      • edelstein Re: Pochwale sie 11.11.15, 12:32
        Nie zazdrosc,niedlugo mlody bedzie umial matme lepiej ode mnie.Na szczescie zadania bedzie mogl mu ojciec sprawdzac gdy nastapi ten Moment.Poki co jeszcze ogarniam
    • marcelina4 Re: Pochwale sie 11.11.15, 10:40
      no i super! masz zdolne dziecko i to jest jak najbardziej powód do dumy
      każda pochwałą z ust nauczyciela mile ucho pieści, wiem bo przerobiłam, ale nie o matmę poszło, ale ogólne zaangażowanie i postawę córki i jeszcze bardzo ładnie pisze, niby małe coś, ale bardzo cieszy
    • dzikafoka Re: Pochwale sie 11.11.15, 10:46
      Super! To daje nadzieję i mi, że geny exa się przydadzą wink
    • 18lipcowa3 Re: Pochwale sie 11.11.15, 11:02
      No to albo piłkarz albo polibuda.
      Doradzam to pierwsze. Lepsza kasa.
    • little_fish Re: Pochwale sie 11.11.15, 11:04
      extra - radość z sukcesów dziecka to jedna z fajniejszych radości. Życzę dalszego rozwoju talentów smile
    • eliszka25 Re: Pochwale sie 11.11.15, 11:16
      gratuluje, to jest powod do dumy. dziecko sie kocha bez wzgledu na talenta badz ich brak, ale pochwaly z ust nauczyciela/trenera/obcych osob jednak mile lechca ucho i ego wink.

o matematyke raczej nie masz sie co bac. jak dziecku latwo przychodza podstawy i matematyka jest dla niego latwa i przyjemna, to pozniej zwykle jest albo tak samo, albo i lepiej. moj starszak geniuszem wprawdzie nie jest, ale tez od poczatku latwo mu to przychodzilo, lubil liczyc i do tej pory tak jest. mlodszy idzie w slady brata, przynajmniej poki co na to sie zanosi, co mnie bardzo cieszy.

moj starszak ma talent do jezykow. z angielskiego, ktorego zaczal sie uczyc w ubieglym roku szkolnym, tak bardzo odbiega poziomem od reszty klasy, ze ma lekcje indywidualne. nauczycielka zrobila osobna grupe dla niego i jego kolegi z klasy, ktory 2 lata temu przyjechal z anglii i maja teraz nagielski na tym samym poziomie big_grin. mojemu synowi zdarza sie nawet dostac ze sprawdzianu lepsza ocene niz ta, ktora zdobyl jego angielski kolega.
      • karme-lowa Re: Pochwale sie 11.11.15, 11:20
        Super! Z tego co pamiętam to Twój syn jest w 1 klasie? Moja córka też.
        • edelstein Re: Pochwale sie 11.11.15, 12:20
          W pierwszej. Z poczatku wcale nie bylo rozowo,bo musieli sie uczyc pisac cyfry,a to go wybitnie uczylo,bo potrafil.Jak zaczelo zadania na dodawaniem wreszcie odzyl
          • edelstein Re: Pochwale sie 11.11.15, 12:33
            Nudzilo*
            • karme-lowa Re: Pochwale sie 11.11.15, 14:11
              To Edel tak jak moja. Przez pierwsze 2 miesiące nudziło się jej. Dopiero teraz jest fajnie.
              • edelstein Re: Pochwale sie 11.11.15, 15:15
                No bo wreszcie mozna robic "cos".Wszystko jest lepsze od pisania cyfr na strone a4.Zeby tak jeszcze niemiecki lubil,ale mysle,ze to wynik zaslaniania sobie lewa reka przykladow do napisania i durnego pomyslu na pisanie jak sie slyszy.Ten kto wymyslil powinien dostac baty.
                • ailia Re: Pochwale sie 11.11.15, 17:07
                  Zacznie wiecej czytac, to i bedzie pisac poprawnie. Najpozniej pod koniec 1 klasy, nie martw sie smile
                  Kup mu Lies mal heft zobaczysz.
                  • edelstein Re: Pochwale sie 12.11.15, 08:20
                    Ma Serie leserabe
                    • ailia Re: Pochwale sie 12.11.15, 08:45
                      Leserabe to co innego, mowie ci - zobacz w ksiegarni Lies mal. Male zeszyciki, cos do czytania, rysowania, zaznaczania.
    • mamaemmy Re: Pochwale sie 11.11.15, 11:43
      Super ! Gratuluje mądrego syna smile
    • solejrolia Re: Pochwale sie 11.11.15, 12:06
      Fajnie!smile
    • kkalipso Re: Pochwale sie 11.11.15, 13:51
      Moja pierwszoklasistka też jest bardzo dobra z matmy, najlepsza w klasie.
      Opowiada mi że wkurza się gdy pani jej nie pyta tylko inne dzieci, a chodzi o to że zawsze prawidłowo odpowie więc pani udaje że nie widzi jej podniesionej rączki. Chociaż trzeba przyznać że to dopiero dodawanie/odejmowanie także nie mam co się chwalić tongue_out W każdym razie kumata jest. Zaczyna grać w szachy, chodzi na zajęcia.
      Też jest ładniutka wiadomo jak każde dziecko ematki i ma śliczną figurę, każdy mówi że lalka z niej będzie. Ma respekt i szacunek do starszych, nie przeklina, nie kłamie. Dba o przestrzeń w okół siebie, taka mała gosposia.
      • kropkaa Re: Pochwale sie 11.11.15, 17:26
        Kalipso, piękne sportretowałaś edzieci tutejszych nas. To lekkie pióro, ciut ironii, ale też podziw, naturalny zachwyt, wierne odwzorowanie obserwacji. A przede wszystkim autentyzm, Prawda. Lepiej bym nie ujęła, nie opisała swoich genialnych latorośli.
    • pade Re: Pochwale sie 11.11.15, 14:51
      Gratuluję serdeczniesmile
      Mój syn dostał wczoraj ze sprawdzianu z fizyki piątkę jako jedyny w klasie a jeszcze niedawno zastanawiałam się (nawet na forum) czy da radę w liceum i to jeszcze na takim profilubig_grin
      Aż się wzruszyłam gdy mi to oznajmiłsmile
    • asmarabis Re: Pochwale sie 11.11.15, 15:22
      delstein napisała:

> Moj syn jest najlepszy w klasie z matmy

Ale co to za szkola, czy oprocz syna w klasie sa jeszcze jacys europejczycy czy tylko niepismienni uchodzcy?
      • edelstein Re: Pochwale sie 11.11.15, 16:54
        W klasie syna sa sami europejczycy.Gdybys sobie zadala trudna do wiedzialabys sie,ze dzieci aktualnyvh uchodzcow nie ucza sie z innymi dziecni
        • asmarabis Re: Pochwale sie 11.11.15, 17:14
          edelstein napisała:

> W klasie syna sa sami europejczycy.Gdybys sobie zadala trudna do wiedzialabys s
          > ie,ze dzieci aktualnyvh uchodzcow nie ucza sie z innymi dziecni

O -nie wiedzialam. Ale ucza sie w tych samych szkolach w osobnych klasach?
          Czy w tych osrodkach dla uchodzcow?
          W sumie bardzo dobre rozwiazanie, bo niezle bylby poziom zanizony i dzieci miejscowe tylko by na tym tracily.
          Taka segregacja jest bardzo w porzadku.
      • ailia Re: Pochwale sie 11.11.15, 17:05
        >Ale co to za szkola, czy oprocz syna w klasie sa jeszcze jacys europejczycy czy tylko niepismienni uchodzcy?

Wredny/a jestes... nie moze sie laska cieszyc z sukcesow syna? Trzeba od razu szpile wsadzac?

Fakt, to dopiero poczatek edukacji, fakt, wszystkich maja za zadanie z czegos chwalic - ale jak ktos ma dryg do matmy, to od razu widac. W tutejszych szkolach fajne jest to, ze pani nie powie na forum klasy, ze Luca jest najlepszy ze wszystkich, tylko kazdego za cos pochwali, a Luce dorzuci dodatkowe zadania, z ktorymi inni sobie nie daja rady. A o tym, ze dziecko jest swietne dowiedza sie rodzice na wywiadowce jeden na jednego - rodzic z samym wychowawca. Pewnie Edel miala wlasnie takie spotkanie i uslyszala to, czego publicznie pani nie powie, zeby innym nie podcinac skrzydel. Gratki!
        • asmarabis Re: Pochwale sie 11.11.15, 17:15
          To juz nic nie mozna zapytac? Niemcy sa zalane przez uchodzcow wiec mozna sobie rozne rzeczy wyobrazac....
          • rosapulchra-0 Re: Pochwale sie 12.11.15, 08:21
            ty nie pytasz, tylko obrażasz.
      • jola-kotka Re: Pochwale sie 12.11.15, 17:10
        OJP
    • dorek3 Re: Pochwale sie 11.11.15, 16:13
      Gratuluję synowi uzdolnień do gry w piłkę. Ale naprawdę nie kumam czym się można zachwycać jeśli chodzi o matematyke w 1 sp. Fajnie że ja lubi.
      • patunki Re: Pochwale sie 11.11.15, 16:26
        Gratuluję i troszkę zazdroszczę, ja mam bardzo problematyczne i trudne dziecko. Jest najgorszy w klasie, trzeba bez przerwy z nim pracować. A efekty mizerne
      • edelstein Re: Pochwale sie 11.11.15, 16:57
        Jak widac mozna,tym bardziej,ze przyswajanie matmy idzie mu super w Porownaniu z innymi dziecmi.Mojej kolezanki syn radzilas sobie np srednio
      • stillgrey Re: Pochwale sie 11.11.15, 19:42
        Chcesz to ci pokaze co moj syn robil w pierwszej klasie z matmy tongue_out Tez sie lubie chwalic zdolnym dzieckiem, a co wink
    • mum2004 Re: Pochwale sie 11.11.15, 17:00
      Mogłabym praktycznie to samo napisać o moim synu - też zapalony piłkarz i tęga głowa do matmy. Ma 7 lat.
    • kura17 Re: Pochwale sie 11.11.15, 17:13
      fajnie, gratuluje smile

moge cos poradzic, po 4 latach doswiadczenia z moim starszym synem?
      tez byl niby najlepszy w klasie, wszystko przychodzilo mu "samo".
      no i przyzwyczail sie, ze nie musi nic robic, a i tak bedzie wszystko umial/wiedzial...
      na dluzsza mete to nie jest dobre, bo jednak w gimnazjum trzeba sie uczyc duzo, duzo wiecej, a moj mlody byl nieprzyzwyczajony zupelnie do wyzwan edukacyjnych...

nie wiem, co doradzic, jak to ogarnac, bo sama nie wiem.
      chcialam tylko zwrocic uwage, ze taki "problem" moze wystapic (moze nie u Was, oby!).

jeszcze raz gratuluje malemu i mamie smile
      • edelstein Re: Pochwale sie 11.11.15, 19:09
        Wiem,wiem,widze,ze pochwaly go ciesza,ale i powoduja,ze nos mu sie zadzieratongue_out niestety Charakterny jest bardzotongue_out i trzeba go temperowac.
    • rulsanka Re: Pochwale sie 11.11.15, 18:34
      Gratulacje. Mój w klasie w zasadzie nigdy nic nie robi, czyli dokładne przeciwieństwo sad Za to w piłce też jest super.
      A tak dla porównania, ile twój syn ma lat i co konkretnie umie z matematyki?
      • dorek3 Re: Pochwale sie 11.11.15, 19:13
        Edel, uważaj, to śliski grunt. Zaraz się okaże, że reszta forumowych ematek to samo umiała idąc do przedszkola big_grin
        • wioskowy_glupek Re: Pochwale sie 11.11.15, 19:23
          To brawa dla młodego wink oby tak dalej
    • tatrofanka Re: Pochwale sie 11.11.15, 19:33
      Gratuluję! Jest się z czego cieszyć.
      Wiem co czujesz bo u mego syna objawil się duży talent plastyczny. Nie wiem po kim ale tez pękam z dumy gdy rodzice innych dzieci szeptaja ze pewnie jemu to ktos dorosly narysował (a to nieprawda).
      No i nagroda za nagrodą w kazdym konkursie plastycznym w którym bierze udział.

Ostatnio wyróżnienie w konkursie ogólnopolskim. smile
    • mamusia1999 Re: Pochwale sie 11.11.15, 19:58
      życzę jeszcze wielu takich matczynych uniesień. nawet o swoich zimnych nogach się zapomina, nie?
    • andziulec Re: Pochwale sie 11.11.15, 21:11
      Gratulacje smile U nas podobnie, tylko klasa druga. I też geny eksa, bo ja miałam zawsze korki z matmy big_grin
      • marianna_ch Re: Pochwale sie 12.11.15, 08:09
        Nie wiem jak jest w Niemczech ale w 1 klasie u mojego syna do tej pory poznali cyferki 1,2,3 więc narazie nie ma szans wykazać się zdolnościami matematycznymi smile
        Za to z polskiego zostały im do "poznania" tylko dwuznaki i zdecydowanie więcej robią,piszą już krótkie opowiadania,dużo czytają itp.
        • edelstein Re: Pochwale sie 12.11.15, 08:22
          Juz sa na zadaniach na dodawanie,z niemieckiego pisza krotkie zdania typu .Mama umarmt Uta.
          • marianna_ch Re: Pochwale sie 12.11.15, 08:51
            Ja bardzo ubolewam nad tym że matematyka jest na takim słabym poziomie.
            Moim zdaniem odrazu powinni ćwiczyć dodawanie i odejmowanie do 10 i stpniowo rozszerzac ten zakres.
            Przecież cyferki wszyscy znają .
            • edelstein Re: Pochwale sie 12.11.15, 10:03
              Moj ma dodawanie do 20 aktualnie.
              • stillgrey Re: Pochwale sie 12.11.15, 19:31
                Kiedy moj syn byl w pierwszej klasie zaczelam sie z nim "bawic matematyka". Tlumaczylam mu o co chodzi np. w mnozeniu i zadawalam pozniej zagadki podczas spacerow czy jazdy samochodem. Okazalo sie, ze Mlody tak szybko chlonal wiedze i tak szybko przeliczal w pamieci, ze po pierwszym polroczu potrafil w pamieci dodawac i odejmowac bardzo skomplikowane dzialania, znal tabliczke mnozenia i rozne sztuczki matematyczne jak np. mnozenie dowolnej liczby przez 11 czy 5. Znal kolejnosc dzialan i wykonywal zlozone rownania. Potrafil swobodnie operowac cyframi rzymskimi i nie mial problemu z zamiana np. 569 na rzymski odpowiednik. Rozumial potegowanie i wykonywal proste obliczenia typu 2 do potegi 3 czy 1 do potegi 666 wink
                Opanowal ulamki zwykle i dziesietne i proste obliczenia na nich, typu 2,5+1,5 czy 1,75+13,05, w ulamkach zwyklych dodawal i odejmowal ulamki o roznych mianownikach.
                Z geometrii opanowal obliczanie pola i obwodu prostokata i kwadratu.
                Rozwiazywal tez zadania z kangurka.

Nauczyciele byli w szoku, wyslali go do poradni na badania, zdal przed dyrekcja test drugoklasisty z pozytywnym wynikiem i mial zorganizowane dodatkowe zajecia z matematyki (z wychowawczynia, ktora okazala sie byc glabem matematycznym wink). Niestety od nowego roku szkola nie dostala dotacji na zajecia dodatkowe, synowi szybko znudzilo sie robienie jakichkolwiek zadan dodatkowych w domu, ja nie naciskalam zeby go nie zniechecic i obecnie jest w 3 klasie i podejrzewam, ze jakbym mu teraz dala do rozwiazania taki sam zestaw zadan jak w I klasie, pewnie polowy zagadnien by juz nie pamietal wink
                Najwazniejsze jednak, ze matematyke wciaz bardzo lubi i nie ma z nia najmniejszych problemow na obecnym etapie edukacji. Licze, ze moze jeszcze kiedys sam zechce zglebiac jej tajniki wink A mozliwosci ma ku temu duze, bo w fazie zachwytu nad jego "geniuszem matematycznym" huehue, nakupowalam mu tone ksiazek o matematyce i przeroznych zeszytow cwiczen i zagadek logicznych etc. ktore do tej pory sie kurza na polkach.

Sprobuj Edel ze swoim, moze tez sie okaze, ze wszystko bedzie lapal w lot i szybko wyjdziecie poza zakres dodawania do 20 smile Takie zabawy matematyczne sa swietnym cwiczeniem dla mozgu i na pewno zaprocentuja. Ryzyko jest jedynie takie, ze syn bedzie sie pozniej na lekcjach nudzil, bo zadania, ktore klasie beda zajmowac cala lekcje on bedzie robil w 10 min wink Ale madry nauczyciel sobie poradzi i bedzie wiedzial jak go zajac. Moj syn do tej pory nigdy nie narzekal, ze lekcje go nudza, wrecz przeciwnie, ma satysfakcje z tego, ze wszystko jest dla niego takie proste wink
                • edelstein Re: Pochwale sie 12.11.15, 20:00
                  Juz wyszlismy poza dodawanie do 20.Szkola,szkola,syn woli trudniejsze.Jak go spytal m ile jest 5+2 to powiedzial "mama,ty tak na powaznie?"tongue_out ja jestem matematyczna noga,wiec siedzimy z kalkulatorem.Ja pisze mu np 25+10 a on ma obliczyc,po czym sprawdza wynik.Ja bym go chetnie dalej uczyla,ale jestem dyskalkulikiemtongue_out
    • dziennik-niecodziennik Re: Pochwale sie 12.11.15, 11:26
      gratulacje smile udał Ci sie chłopak, fakt smile
    • jola-kotka Re: Pochwale sie 12.11.15, 17:07
      Gratuluje smile
    • niktmadry Re: Pochwale sie 12.11.15, 17:42
      Ja tam mam z językami. Ile kasy wywaliłam na to by dzieci znały porządnie języki to tylko ja wiem. Dziś matkę uważają za antytalencie językowe bo się matka poprawnie czasami posługiwać nie potrafi i zbitków literowych we francuskim nie rozumie. sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka