20.11.15, 10:41
Wyszedł którejś kiepsko a było ok? Dziś odebrałam wyniki i HE4 norma między 0 a 60 a ja mam 94,5. Ca125 w normie. Umówiłam się do mojej ginekolog na przyszłą środę, telefonicznie mówiła tylko, żeby się nie denerwować ale jednak. Siostra ojca i kuzynka zmarły krótko po 40 na raka jajnika więc jakieś podstawy do zdenerwowania mam.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Test Roma 20.11.15, 10:43
      O rany, myślałam, że to znowu coś o imigrantach...
      • mag1982 Re: Test Roma 20.11.15, 10:48
        Przykro mi, że Cię rozczarowałam.
        • morgen_stern Re: Test Roma 20.11.15, 10:57
          Po co sarkazm? Raczej mnie rozbawiło to skojarzenie.
    • joanna_poz Re: Test Roma 20.11.15, 10:54
      tez mam zalecenie żeby to zrobić, ale wybieram się dopiero za tydzien, poltora...
      chętnie poczytam.
    • dorek3 Re: Test Roma 20.11.15, 11:41
      Jestem w temacie bardziej niż bym chciała. Od 9 miesięcy wiem, że mam podwyższone ca125 (ostatnio 71 przy normie do 35), ostatnio badane he4 było w normie (64 przy normie do 76), teraz czekam na wynik. Ponieważ przeczytałam już mnóstwo na temat raka jajnika to z Twoimi wynikami bym zrobiła bardzo wnikliwą diagnostykę absolutnie nie poprzestając na usg. Oczywiście, że podwyższone markery nie muszą świadczyć o chorobie nowotworowej. Tego się trzymaj, ale koniecznie badaj i co więcej monitoruj sytuację .
      • mag1982 Re: Test Roma 20.11.15, 12:08
        Usg pokazało torbiel o średnicy 4 cm i dlatego lekarka zaleciła test Roma.
        • dorek3 Re: Test Roma 20.11.15, 12:12
          Pewnie poczekałabym z jeden cykl czy się nie wchłonie (jeśli czynnościowa), i wtedy zdecydowanie nalegałabym na laparoskopie.

BTW, ja dziś idę na usg, chyba 5 w tym roku. A we wtorek usuwam prawdopodobnie ognisko endometriozy z blizny po cc. Ciągle liczę, że po tym to CA spadnie.
          • mag1982 Re: Test Roma 20.11.15, 12:19
            To usg miałam pod koniec sierpnia, test robiłam 2 października, czyli już w kolejnym cyklu, teraz to chyba już 4 leci. Trochę to przeciągnęłam ale nie sądziłam, że coś będzie nie tak. Tym bardziej, że lekarka zapewniała mnie, że torbiel wygląda typowo.
            • dorek3 Re: Test Roma 20.11.15, 12:25
              Zrobiłabym usg. Jeśli torbieli nie ma to git, ale i tak bym monitorowała marker i jajniki bo he4 ma mniej powodów żeby wzrosnąć ot tak sobie niż ca125. Jeśli torbiel jest nie odpuściłabym laparoskopii. HE4 ma tę przewagę nad ca125, że podnosi się na wczesnych etapach, kiedy zwykle ciężko coś wykryć i ca125 bywa zupełnie niskie. Ten marker jest zdecydowanie bardziej specyficzny, mniej czuły na wahania związane z cyklem miesiączkowym, endometriozą itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka