Dodaj do ulubionych

Ubranie do szpitala

22.11.15, 10:13
Nie wiem na jakim oddziale będę leżeć. Mam tyle dziwnych objawów, że nie wiadomo gdzie mnie wysłać. Bardzo często będę się rozbierać. Jestem zmarzluchem, musi być mi ciepło i wygodnie w tym czymś spać.
Piżama?, chociaż kojarzy mi się z 70+, ja jestem po 30.
Co teraz nosi się w szpitalu?. Podpowiedzcie
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:22
      Na noc piżama, na dzień wygodny dres, legginsy.
    • marzeka1 Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:22
      W zeszłym roku spędziłam ponad miesiąc w szpitalu- i też zmarźlak jestem smile
      Co miałam? Na początku: piżama + skarpetki + bawełniany i ciepły szlafrok do chodzenia, jak już chodzić mogłam. Potem bawełniane getry i bawełniana koszulka (krótki lub długi rękaw).
      Weź to, w czym czujesz się dobrze.
      Aha, miałam też skórzane klapki i plastikowe klapki, które zakładałam, gdy brałam prysznic.
    • tereska.z.bombaju Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:24
      Starsze panie klasycznie koszule nocne całą dobę.
      młodsze raczej legginsy i tiszerty, kolorowe piżamy.
      ja leżałam tydzień w tym operacja. Spałam w krótkiej koszuli a w ciągu dnia miałam na sobie legginsy do kolan i koszulkę
      • tereska.z.bombaju Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:28
        A i dodam, że w szpitalu raczej nie zmarzniesz- zazwyczaj grzejniki odkręcone są na maxa bez możliwości przykręcenia a jeśli średnia wieku na sali to 50+ to zapomnij o częstym wietrzeniu i uchylonych oknach
    • peonka Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:27
      Ja podpowiem tylko, że są i "mlodziezowe" piżamy, nie tylko flanelowe w kratkę wink
      Ja mam polarowa. Wiem ze bawełna zdrowsza, ale ta polarowa jest ciepła i taka miła w dotyku!
      • feromona Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:32
        To jeszcze podpowiedzcie dziewczyny gdzie się trzyma te wszystkie rzeczy. W reklamówce, jakiejś torbie czy ma się szafeczkę?.
        Miałyście ze sobą komórkę, tableta.? Jak się wtedy tego sprzętu pilnuje, jeżdżąc co rusz na rożne badania?. Czy nie brać tych wszystkich sprzętów?.
        • landora Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:36
          Miałam szafeczkę, miałam Kindla, tableta i komórkę. Nawet nie pomyślałam w sumie, że ktoś mógłby mi to ukraść. Leżało sobie na widoku.
          Spałam w koszuli nocnej, ale ja nie cierpię piżam. W dzień przed operacją łaziłam w dresie (nie cierpię tego szpitalnego rozmemłania w przypadku osób "na chodzi" - cały dzień w szlafroku, ble), w dzień po - prosto z koszuli wskoczyłam w normalne ciuchy i poszłam do domu.
        • marzeka1 Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:38
          Miałam obok szafeczkę i tam miałam ubrania, zresztą mąż był u mnie codziennie i w razie potrzeby donosił rzeczy na zmianę lub prał na bieżąco. Miałam komórkę i czytnik ebooka. Przez 3 tygodnie leżałam sama w małej sali,więc nie bałam się o swoje rzeczy, ale potem w pokoju 3 -osobowym też nic się nie stało, ale wychodząc na badania- nie zostawiałam na widoku.
        • tereska.z.bombaju Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 11:15
          w małej szafce trzymałam drobiazgi do mycia, telefon, leki, jedzenie itp.
          pod łóżkiem miałam torbę z ubraniami i bielizną na zmianę.
          torba z laptopem stała obok łóżka-leżałyśmy na sali we cztery i pilnowałyśmy swoich rzeczy nawzajem.
    • thank_you Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:55
      W ciągu dnia wygodne spodnie dresowe/getry i koszulka, na noc pidżama. Nie zmarźniesz, w szpitalach jest tak gorąco, że można się rozchorować.
    • kwietniowka2011 Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 10:57
      w ogóle nie mam piżam wink w szpitalach nosiłam dresy/legginsy i t-shirty + ewentualnie bluza
      szafeczki są zwykle mikroskopijne
      • feromona Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 11:38
        Dzięki dziewczyny za wszystkie podpowiedzi.
        Na dzien będę miała leginsy, koszulkę i bluzę. Na noc jednak gustowną piżamke. Wezmę duzą torbę, komorke i tableta, co by z nudów nie paść. Mam nadzieje, ze trafię na młodych ludziwink.
        Najbardziej boje się z kim będę leżeć, młodzi dodają optymizmu. Starsi chorzy ludzie mocno mnie przygnębiają i wpadam w jakiś depresyjny nastrój.
        Pewnie nie mozna sobie wybrać sali.? smile
        A właśnie, kto sale i łóżko wybiera?, lekarz, pielęgniarka.? Można coś sugerować personelowi?.
        • tereska.z.bombaju Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 11:42
          jak ja leżałam na chirurgii to pielęgniarki dobierały pacjentki- na zasadzie ciężko chore z ciężko chorymi, stany lżejsze z lżejszymi.
          nas dobrała tak,że byłyśmy na sali we 4, wszystkie z tym samym schorzeniem, w wieku 20-40 lat.
          było bardzo fajnie, wesoło-oczywiście jak na szpitalne warunki. pomagałyśmy sobie, miałyśmy sporo wspólnych tematów i do dziś utrzymujemy kontakt.
          • feromona Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 11:46
            Super, przynajmniej sie rozumialyscie i miałyście w sobie oparcie.
        • landora Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 11:42
          Salę wskazała mi pielęgniarka, byłam pierwsza, więc łóżko sobie mogłam wybrać.
        • feromona Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 11:43
          Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z jedzeniem. ?Jeśli ja jestem na diecie bezglutenowej i nie jem nabiału. To decyzja lekarza, nie moja. To ja mogę to gdzieś zgłosić i będę dostawała coś innego do jedzenia, czy w tym przypadku ja i rodzina musimy zadbać o moje żywienie?.
          Jak to wygląda w polskich szpitalach?.

• tereska.z.bombaju Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 11:49
            musisz zgłosić dietę przy przyjęciu. ale jak to jest z karmieniem w polskich szpitalach to chyba wiesz? tongue_out
            • feromona Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 12:22
              Tylko słyszałam, że gorzej jak w więzieniu. winkNigdy jednak nie praktykowałam. Miałam nadzieje, że coś się zmieniłowink
          • mary_lu Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 11:53
            Zgłoś to przy przyjęciu, ale spodziewaj się, że jedyne, co będą mieć od tej pory dla cIebie do jedzenia, to herbata, marchew i ryż. Czasem jajko na twardo... Raczej musisz się nastawić na jedzenie z domu.
    • klubgogo Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 12:00
      Gdybym szła na diagnostykę, na noc zabrałabym koszulę nocną, bo piżam nie lubię, na dzień normalne luźne ubranie, legginsy i tiszert. Gdybym była obłożnie chora - kilka koszul nocnych. Poza tym zależy też co szwankuje, do badań ginekologicznych wygodny jest ubiór łatwo zdejmowany od dołu. Ale jeśli masz problemy np. z drogami oddechowymi - coś zdejmowane tylko od góry.
      • feromona Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 12:23
        Dzięki dziewczyny jeszcze raz, dużo mi rozjaśniłyście. Pójdę na spokojnie w pełni przygotowana.
        • tereska.z.bombaju Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 13:07
          No to zdrowia życzęsmile
        • dydaki Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 13:45
          Weź sobie kubek nieplastikowy i swoją herbatę czy kawę, co tam lubisz pić. Herbata szpitalna z przydziału bywa tak ohydna że trudno to przełknąć. Czajnik bywa na ogół do dyspozycji więc sobie możesz gorące picie zrobić, o ile masz swój kubek.
    • 18lipcowa3 Re: Ubranie do szpitala 22.11.15, 13:10
      ciepły dres?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka