Dodaj do ulubionych

Po co PISowi trybunał

03.12.15, 18:43
Załóżmy, że PIS postawi na swoim i będzie miał całą władzę jaką tylko się da. Prezydenta, większość parlamentarną, w TK, obsadzi sobie po uważaniu wszelkie służby, agencje, pozmienia naczelników sądów, i wszystkich innych prezesów itd.

Puśćmy wodze fantazje, co będzie dalej? Czy ktoś trafi do więzienia i kto to będzie? Czy komuś odbierze się majątek i komu? Czy będzie całkowity zakaz aborcji, in vitro? Jakich innych wiekopomnych osiągnięć można się spodziewać po miłościwie nam panujących?

Ciekawią mnie zwłaszcza przypuszczenia zwolenników PIS, bo zapewne lepiej wiedzą czego należy oczekiwać.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 18:49
      >Jakich innych wiekopomnych osiągnięć można się spodziewać po miłościwie nam panujących?

Przeczytałam "mściwie nam panujących" big_grin

Gdzieś tam w odchłani internetu powstała kiedyś PISowska wersja konstytucji, ale zniknęła tuż przed wyborami. Nie czytałam, ale może ktoś z forum się zapoznał i wie co pisuary nam szykują.
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:08
        Nie pamiętam szczegółowo, ale m.in. wykreślili równość kobiet i mężczyzn i dopisali sobie katolickie odniesienia.
      • araceli Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:17
        lauren6 napisała:
        > Gdzieś tam w odchłani internetu powstała kiedyś PISowska wersja konstytucji, al
        > e zniknęła tuż przed wyborami. Nie czytałam, ale może ktoś z forum się zapoznał
        > i wie co pisuary nam szykują.

Tu opis zmian:
        wyborcza.pl/magazyn/1,147741,18645574,za-pomoca-nowej-konstytucji-pis-zaknebluje-wolnosc-religijna.html#TRwknd#BoxGWImg
        A tu linki do całości:
        www.wykop.pl/link/2813111/pis-konstytucja-2010-pdf/
    • lusitania2 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 18:50
      spanish_fly napisała:

> >Jakich innych wiekopomnych osiągnięć można się spodziewać po miłośc
      > iwie nam panujących?

rozwalenia finansów państwa na długie dziesięciolecia.

>
      > Ciekawią mnie zwłaszcza przypuszczenia zwolenników PIS, bo zapewne lepiej wiedz
      > ą czego należy oczekiwać.

oczekiwania zwolenników pis sprowadzają się do: 1. państwo mi da na wszystko. 2. pogonią tych złodziei (chociaż żadnych dowodów na to, że ktokolwiek cokolwiek ukradł nie ma).
      Także na odpowiedzi zwolenników pis bym nie liczyła.
      • gogologog Re: Po co PISowi trybunał 04.12.15, 00:27
        > rozwalenia finansów państwa na długie dziesięciolecia.

Tak jak rozwalilo finanse PO zadluzajac kraj na pokolenia, to bedzie trudno.
        Zmian boja sie glownie odsunieci od koryta zlodzieje i ubecja - wiec piszcza ze sie krzywda dzieje, ze zagrozona demokracja i ze precz z komuna
        Zamknie sie ich i da sie w Polsce zyc normalnie
        • aankaa Re: Po co PISowi trybunał 04.12.15, 00:33
          zmień dilera, pigułki, albo lekarza
        • spanish_fly Re: Po co PISowi trybunał 04.12.15, 00:39
          O fajnie, że wpadłaś. Co to Twoim zdaniem znaczy żyć normalnie i jak PIS Ci to zapewni? Kogo chcesz zamknąć, ale tak konkretnie proszę.
          • gogologog Re: Po co PISowi trybunał 04.12.15, 00:52
            Np na poczatek wypadaloby zeby bul i przestepcza organizacja oddaly 180 baniek wywalone na referendum.
            Bedzie jak znalazl na 500+.
            Na ile to bedzie rocznych wyplat? Szybko licze ...
            Dla 30000 dzieci, przez rok, fiu fiu, to sie zlodziejaszki zabawili
            Mendia jakos nie trabily o tym, i marszy protestacyjnych KOD nie robil, gdzie byl Zoll wtedy?
            Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhahahahahahhahahahhahaha
            • spanish_fly Re: Po co PISowi trybunał 04.12.15, 01:20
              Zgadzam się, że to były zmarnowane pieniądze. Ale przecież nigdy ich już nie zobaczymy. Nie frasuj się tym - pieniądze te przecież trafiły w dużej mierze w ręce zwykłych Polaków, którzy przy referendum pracowali. Po prostu swoje parę stówek ze wspólnej kiesy zainkasowalu wcześniej.

Jako wizja państwa pod rządami najlepszej z partii to skromny ten Twój plan, spodziewałam się co najmniej rozprawki o rozwoju jaki nas teraz czeka i jak to PIS zamierza spowodować.
    • iskierka3 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 18:50
      To Ci już moge powiedzieć, co oni odpowiedzą - siedzieć pojda złodzieje i zdrajcy tudziez winni katastrofy smolenskiej ( tfu - zamachu), majątki odbierze sie tym co je ukradli ( a kto ukradł to my juz dobrze wiemy, nieprawdaż), swobód sie nie ograniczy bo to katolicki kraj i nikt takich wyuzdanych swobod nie potrzebuje. I wreszcie będzie normalniewink
      Hejsmile
      • spanish_fly Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 18:57
        Ale tak nazwiskami poproszę. Klich? Tusk? Kopacz? Arabski?

Będą konfiskować majątki?
        • iskierka3 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:00
          Aż tak się w zwolennika pisu wczuc nie umiemwink
          • iskierka3 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:05
            Natomiast może nie na temat - ale wczoraj w programie Moniki Olejnik wystepowal taki, ekhem , człowiek taki, co to twierdził, że Henryka Krzywonos to w ogole żadną bohaterką Solidarności nie jest, wielkie rzeczy ale jego, o jego to juz jako 17latka milicja dobrze znaławink ( co zabrzmiało tyleż obraźliwie i głupio co dwuznaczniewink.
            • spanish_fly Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:16
              To ten który się urodził w 1970? Pewnie palił papierosy pod szkołą.
            • fiu-bzdziu2010 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:20
              może sikał, tam gdzie 17-latkowi nie przystoi i milicja była sroga
              • iskierka3 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:39
                Nie wiem, w którym roku, gruby w okularach. Tak właśnie, dokładnie tego rodzaju zainteresowanie milicji jego osobą o jakim piszecie było moim pierwszym skojarzeniem. Niemniej nie byłam w stanie go dłużej słuchać i wyłączyłam.
            • lusitania2 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:37
              iskierka3 napisała:

> ale jego, o jego to juz jako 17latka milicja dobrze znaławink ( co zabrzmiało tyleż obraźliwie i głupio co
              > dwuznaczniewink.

Jojo?
              • iskierka3 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:41
                Lusitania czy Twoja sygnaturka to żart, czy on naprawdę tak powiedział???
                • lusitania2 Re: naprawdę 03.12.15, 20:09
                  www.rp.pl/Polityka/151209799-Karczewski-Bogaci-bioracy-500-zl-skompromituja-sie.html
                  • iskierka3 Re: naprawdę 03.12.15, 20:18
                    Już właśnie przeczytałam w innym wątku. Porażające.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:08
      też nie rozumiem, czego się obawiają, jak będą działać zgodnie z konstytucją, to po co ten strach przed Trybunałem
      przez analogie: normalny Polak policji się nie boi, co innego złodziej albo inny aferzysta
      • spanish_fly Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:14
        No jak to? Trybunał złośliwie uwalałby im nawet ustawy zgodne z Konstytucją. Jak mogłaś się nie domyślić...
    • nisar Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:11
      Odnoszę wrażenie, że pisowi fajnie było gonić króliczka, ale jak złapie, to nie będzie wiedział co z nim zrobić, bo nie wystarczą mgliste opowieści ale trzeba będzie nie tylko wiedzieć, jak to wszystko o czym się mówiło wdrożyć w życie, ale także skąd na to wziąć.
      • spanish_fly Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:56
        Mam podobne wrażenie. Nikt nie wie co będzie, nawet sam prezes. Idzie na żywioł, a potem się zobaczy.
        • oqoq74 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 20:00
          Nie zgadzam się.
          Kto jak kto, ale Kaczyński wie co chce osiągnąć i do czego dąży. My niekoniecznie widzimy to do czego on zmierza.
          • spanish_fly Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 20:17
            On wie do czego dąży, ale jego wizja o obejmuje tylko niewielki wycinek spraw o których dane jest mu decydować. Poza tym nawet w zakresie tego wycinka okazuje się nieudolny, co było widać ostatnim razem, kiedy miał władzunię.
      • aankaa Re: Po co PISowi trybunał 04.12.15, 00:02
        PiSowi było dobrze być opozycją (Duda jako z góry stracony)
        teraz zjadają własny ogon i nie wiedzą jak to zrobić
    • feliz_madre Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 19:22
      Pisałam już w wątku co planuje prezes:
      Kaczyński chce zemsty. Na kim? Na Tusku oczywiście. Nie od dziś wiadomo, że obwinia go o śmierć brata.

"Adam Lipiński powiedział, że były premier Donald Tusk?ma sporo na sumieniu? i powinien stanąć przed Trybunałem Stanu. Lipiński, który jest jednym z najbliższych współpracowników Jarosława Kaczyńskiego i ministrem w kancelarii premiera, wymienił kilka powodów. ? Mam tu na myśli choćby oddanie śledztwa smoleńskiego Rosjanom, zaniedbania przy wyjaśnianiu katastrofy smoleńskiej, wreszcie niesprowadzenie wraku do Polski. To byłoby symboliczne zwycięstwo PiS."
      Rzecznik rządu Elżbiety Witek zasugerowała, ze postawienie Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu byłoby ?dobrą sprawą?.

Marek Borowski stwierdził, że: "Trybunał Konstytucyjny ma PiS nie przeszkadzać, to znaczy, że szykowane są takie ustawy, które z konstytucją są sprzeczne."
      • martishia7 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 20:16
        > Pisałam już w wątku co planuje prezes:
        > Kaczyński chce zemsty. Na kim? Na Tusku oczywiście. Nie od dziś wiadomo, że obw
        > inia go o śmierć brata.

Zgadzam się całkowicie. Co do Trybunału, to są dwie możliwości. Pierwsza - mają całą szufladę projektów, co do których wiedzą, że są niekonstytucyjne, więc muszą sobie zrobić przedpole taktyczne. Do niedawna tak mi się wydawało, aczkolwiek te ustawy, które na razie wrzucili są ewidentnie pisane na kolanie, więc mam wątpliwości co do stopnia zapełnienia rzeczonej szuflady. Druga możliwość jest taka, że pamiętają swoje potknięcia przed TK (ustawa lustracyjna) i uważają, że to była czysta złośliwość i niechęć TK. Więc jako partia ludzi z manią prześladowczą, boją się, że TK uwali im wszystko, nawet jak będzie wspaniałe, z 500 na dziecko włącznie.
        • misiekzdzisiek2 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 22:17
          Poszerzenie kompetencji słuzb specjalnych by kontrolowac.
          I tu jestem pewna, ze Trybunał by im to zastopował.
          • aankaa Re: Po co PISowi trybunał 04.12.15, 00:05
            big_grin
    • paloma_blauwinder Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 22:31
      całą władzę jaką tylko się da. P
      > rezydenta, większość parlamentarną, w TK, obsadzi sobie po uważaniu wszelkie sł
      > użby, agencje, pozmienia naczelników sądów, i wszystkich innych prezesów itd.
      Jeszcze najpierw będzie chciał rząd dusz - media i edukację.
    • iziula1 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 23:01
      Chodzi o zmianę konstytucji. Na tą jedyną słuszną. Konstytucja wg PIS gwarantuje władzę prezydencką. Przykładem jak to może wyglądac po jej uchwaleniu jest obecna Białoruś tam obowiązuje system prezydencki i oczywiście przykładem Rosja gdzie Putin robi , co chce bo jest carem.
      Jeśli ktoś jest zainteresowany wersją konstytucji wg PIS -prosze o kontakt na maila chętnie udostępniam.
      Kwestie równościowe są tu drugorzedne, najgroźniejszy jest brak możliwości demokratycznie sprawowanych rzadów, bezkarność prezydencka. Zbyt późno bym teraz o tym pisała ale p. Borowski świetnie to analizował więc szukajcie w sieci.
    • aankaa Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 23:22
      żeby nie doszukiwać się sprzeczności w ustawach, które przez najbliższe 2-3 lata zgłosi większość parlamentarna (senat przyklepie a prezydęt nawet na nie nie spojrzy)
      • spanish_fly Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 23:27
        No ale co takiego mają te ustawy uczynić?
        • iziula1 Re: Po co PISowi trybunał 03.12.15, 23:32
          spanish_fly napisała:

> No ale co takiego mają te ustawy uczynić?

Nikt z nas nie wie co ma w planach J. Kaczyński. Należy podejrzewać że skoro dąży do obalenia Trybunału Konstytucyjnego i Konstytucji RP jest to coś niezgodnego z demokracją. Nie chcę znowu żyć w czasach czarnego komunizmu.
          Gdyby ich zamiary były czyste nie obawiali by się Trybunału Konstytucyjnego, prawda?

• spanish_fly Re: Po co PISowi trybunał 04.12.15, 00:00
            Skąd pomysł, że kieruje nimi obawa? Może po prostu chcą kolejnych państwowych stanowisk, bo im już braknie etatów dla najwierniejszych.
            • aankaa Re: Po co PISowi trybunał 04.12.15, 00:11
              wyborcza.biz/biznes/1,100896,19285905,tauron-i-energa-nocne-zmiany-w-spolkach-energetycznych.html?biznes=warszawa#BoxBizLink
              • tinywee Borowski o projekcie konstytucji 04.12.15, 10:51
                wyborcza.pl/1,75968,18584582,pis-chce-demokratury.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka