Dodaj do ulubionych

Mąż nie chce

15.12.15, 21:07
Kupować mi prezentów. Mówi ze coś kupi a mi nie będzie się podobało.
Teraz mam sobie zamówić prezent na święta.
Obserwuj wątek
    • awesome810 on płaci? 15.12.15, 21:14
      to zamawiaj, zamawiaj... smile
      • onewoman Re: on płaci? 15.12.15, 21:25
        Taksmile
        • angeika89 Re: on płaci? 15.12.15, 21:51
          Skoro on płaci za prezent, a Ty masz sobie wybrać to żaden problem.
          Chociaż będziesz pewna, że dostaniesz coś co na prawdę Ci się podoba...
          Mój zawsze robi mi niespodzianki, ale wiadomo że z niespodziankami różnie bywa.
          Stąd też mam ponad 15 flakonów perfum smile
        • ladyjane Re: on płaci? 16.12.15, 10:28
          Kupuj kobieto! Ja w zeszłym roku kupiłam sobie jak zwykle i do tego mąż mnie zaskoczył...... żelazkiem :p
    • lauren6 Re: Mąż nie chce 15.12.15, 21:14
      To sobie zamów, co za problem. Ja zrobiłam zakupy w zalando na koszt męża i sobie je spakuje na prezent.
    • klamkas Re: Mąż nie chce 15.12.15, 21:17
      Bo może faktycznie nie okazałaś radości z prezentów, które od niego dostałaś?
      • onewoman Re: Mąż nie chce 15.12.15, 21:26
        Raczej okazujęsmile może zbyt wymagająca jestem.
        • klamkas Re: Mąż nie chce 15.12.15, 21:47
          To okazujesz, czy nie, bo jesteś zbyt wymagająca? ;p

Wybacz wątpliwości, ale widzę dwie opcje - mąż do tej pory się starał, ale za mało się cieszyłaś, więc nie chce kolejnej wtopy (opcja bliska mojemu sercu, bo mam kogoś takiego wśród najbliższych - choćbym była z siebie nie wiem jak dumna po realizacji pomysłu, to reakcja i tak sprowadza mnie do najwyżej poziomu podłogi), albo w tym roku wyjątkowo nie ma pomysłu - i (moim zdaniem) warto docenić, że nie chce kupić byle czego, tylko chce, żebyś miała coś, co chcesz.

Rozumiem element zaskoczenia, niespodzianki, romantyczne "powinien wiedzieć". Ale szczerze - wolałabyś cokolwiek, bo akurat w tym roku nic nie wymyślił (skoro poprzednie prezenty cię cieszyły, to ten rok możesz traktować jako wypadek przy pracy), czy bon na kupno czegoś, co faktycznie chcesz?
          • klamkas Re: Mąż nie chce 15.12.15, 21:54
            Ps. My jesteśmy trochę dziwni (tak ogólnie, jako para). I mamy system, który mnie w pełni zadowala - jak są konkretne okazje, to jak mamy pomysł, wiemy, że ktoś coś, to sobie kupujemy, jak nie mamy, to umawiamy się, że nie kupujemy, albo umawiamy co kupić (bo akurat komuś się zamarzyło a, b, c - niespodzianka polega na tym które z 3 się dostanie). A spontaniczne, romantyczne prezenty typu "zawsze wiedziałem, -am, że o tym marzysz" dajemy sobie głównie bez okazji (bo zauważyłam na zakupach, przy czytaniu gazet, bloku reklamowym czy czymkolwiek błysk w oku; albo zupełnie spontanicznie usłyszałam "wow", albo zobaczyłam coś i od razu wiedziałam, że go to zachwyci - nie wytrzymałabym z takim prezentem do konkretnej okazji ;p). Może dzięki temu nie mamy ciśnienia na wielkie podchody z okazji świąt czy urodzin. Podchody robimy w stosunku do córki, ale ona jest łatwa prezentowo wink.
    • stara-a-naiwna Re: Mąż nie chce 15.12.15, 21:31
      u mnie podobnie
      ale ja wiem, ze mi trudno coś kupić - nic nie chce, niewiele mi sie podoba, nic nie potrzebuję

chociaż on mi nie mówi, żebym sobie sama zamówiła - raczej " jak coś znajdziesz to pokaż, to Ci kupię"
      i wolę to niż jakieś beznadziejne coś z czym nie mam co potem zrobić

• millitta Re: Mąż nie chce 15.12.15, 21:33
      W takiej sytuacji żeby zachować choć trochę otoczki prezentowej i niespodzianki, wybrałabym kilka-kilkanaście pozycji i posłała mężowi. Coś jak list do Mikołaja ale w wersji dla dorosłych. smile
      • mariuszg2 Re: Mąż nie chce 15.12.15, 21:42
        millitta napisała:

> Coś jak list do Mikoła
        > ja ale w wersji dla dorosłych. smile

pssst...takie listy adresuj: sniezynka@gazeta.pl
    • thea19 Re: Mąż nie chce 15.12.15, 21:34
      ja zawsze miesiac mysle co ma mi kupic, wiec on sam tym bardziej sie nie podejmuje. czasem cos kupi jak mi cos wpadnie w oko (nawet chwilowo, ale malz juz tego nie wie)
    • shell.erka Re: Mąż nie chce 15.12.15, 22:28
      Nie dramatuj. Moj mąż też histeryzuje jak ty, że ja mu mówię, że ma sobie kupić to, co chce, bo ja się nie znam.
      • bi_scotti Re: Mąż nie chce 16.12.15, 00:26
        Zamowic czy przymowic to ja sie moge o jakas (mniejsza!!!) czesc prezentu ale tak w ogole to ja chce surprise! Nie chce wiedziec co wymyslil - niech chodzi, slucha, glowi sie i niech mi sprawi niespodzianke. Ze swojej strony moge obiecac, ze z kazdej, naprawde kazdej uczciwie sie uciesze, bo mnie juz z zalozenia cieszy sam fakt, ze sie nie spodziewalam smile A jak jeszcze jest pudelko w pudelku a w pudelku koperta z info albo trzeba gdzies cos znalezc, wymacac, wyszukac to ja jeszcze bardziej jestem happy. Zamowic to ja moge subscription na The Economist albo polska Polityke, ale prezent to ma byc totalne zaskoczenie - inaczej sie nie liczy big_grin Cheers.
    • lewapinger Re: Mąż nie chce 16.12.15, 00:30
      😁
      Ja zamówiłam sobie sztabkę złota i taką staroświecką bawełnianą z falbanami u dołu i koronkami na piersiach białą szeroką długą do kostek koszulę nocną😆
      Będę w nocy chodziła po domu i będę duchem 😦
      • aankaa Re: Mąż nie chce 16.12.15, 02:06
        koszula - dobrych snów
        sztabka złota - powodzenia
        • lewapinger Re: Mąż nie chce 16.12.15, 06:08
          A dlaczego nie?

Jedną już mam.
          Nie słyszałaś o małych kilkugramowych sztabkach? Cena to 700-1000 zł.
          JAKIŚ problem, widzisz? 😄
    • asia06 Re: Mąż nie chce 16.12.15, 02:37
      Słusznie. Ja bym chłopa zabiła, jakby mi cos kupił. Nie sądzę, że utrafiłby w gust. i wzajemnie. Dlatego prezenty od zawsze kupujemy sobie sami smile
    • evee1 Re: Mąż nie chce 16.12.15, 04:43
      Ja autorkę rozumiem, chociaż nie wiem dokładnie jaką jest unich sytuacja. U nas, ponieważ mamy wszystkie konta wspolne, to kwestii kto placi ma sie nijak do rzeczy, bo praktycznie i tak kupujemy prezenty za wspolne pieniadze. Ale to nie chodzi o koszt, a o wysilek wybrania I znalezienia prezentu, który ucieszy obdarowanego.
      Ja nie znosze sobie kupować czy wybierać prezentów, bo rzeczy, które bym chciała mogę sobie kupic sama. Jak nie mielibyśmy forsy, to nie wiem czy tez bym była taka zadowolona z tego, że mąż kupuje mi jakiś ekstrawagancki prezent.
      Najlepsze dla mnie są niespodzianki.
      --
      Sens życia wciąż nie został odkryty, ale jak dotąd większość dowodów wskazuje na czekoladę.
      • butch_cassidy Re: Mąż nie chce 16.12.15, 08:00
        Evee1, zgadzam się całkowicie i podpisuję obiema rękami.
        Mnie by było przykro, gdyby tak mąż podszedł do tematu.
        Tylko chyba bym mu o tym grzecznie powiedziała po prostu, ewentualnie dała jakąś wskazówkę oraz poprosiła, żeby w przyszłości jednak robił niespodzianki.
        Na szczęście nie sądzę, aby mój z czymś takim wyskoczył, bo zna moje podejście wink
    • minerallna Re: Mąż nie chce 16.12.15, 05:06
      I słusznie.
      Bezpieczne "prezenty" to dla mnie wyłącznie kwiaty, te ulubione.
      Reszta jest dyskusyjna.
      Po co się rozczarować prezentem którego się nie chce?
      Chociaż... to i owo w życiu wybrałam i dostałam big_grin
    • anorektycznazdzira Re: Mąż nie chce 16.12.15, 05:34
      W większości gospodarstw domowych szkoda kasy na nietrafione prezenty. Nie po to sobie ludzie żyły wypruwają zarabiając na życie, żeby potem zmarnować na coś, co pójdzie w kąt. Prawie zawsze pytam męża, co by chciał, on mnie też a czasem, jak zakup jest trudny (on do mnie: sprzęgło, ja do niego: buty letnie), to jedno drugiemu palcem pokazuje co chce.
      Nic to nie szkodzismile
    • mia_siochi Re: Mąż nie chce 16.12.15, 07:51
      Przecież idealna sytuacja wink przecież to 100 razy lepsze, niż jakas "niespodzianka" z odwłoka smile
    • lilly_about Re: Mąż nie chce 16.12.15, 08:00
      Ale jaki problem? Przynajmniej wiesz, że będziesz zadowolona z prezentu.
    • zazou1980 Re: Mąż nie chce 16.12.15, 08:10
      U nas taki wybor prezentow funkcjonuje z powodzeniem od kilku lat ( chyba od swiat, gdzie konkubin dostal ode mnie blender - mina jego ojca przy odpakowywaniu bezcenna big_grin ). Wszyscy sa zadowoleni...
      • viridiana73 Re: Mąż nie chce 16.12.15, 08:56
        A dlaczego blender? Zaintrygowałaś mnie.
        • zazou1980 Re: Mąż nie chce 16.12.15, 12:04
          Byly to jeszcze czasy, kiedy przeprowadzilismy sie do naszego pierwszego wspolnego mieszkania i nie mielismy blendera (a czasami by sie przydal). Ojciec konkubina jest z tych ludzi, co to nawet herbaty sam sobie nie zrobi, ba nawet nie przyniesie gotowej z kuchni, tylko trzeba mu podac do stolu. Byl prezentem dla swego syna szczerze oburzony...
    • millitta Re: Mąż nie chce 16.12.15, 09:08
      Jedna rzecz mnie tylko zastanawia po przeczytaniu tego wątku, dlaczego tak trudno małżonkom, którzy znają się x lat, wiedzą jaki się ma nawzajem gust i jakie zainteresowania jest tak trudno wybrać prezent? Nie jest to personalny atak na nikogo, jednak zastanawia mnie jak dochodzi do takiej sytuacji?
      • thea19 Re: Mąż nie chce 16.12.15, 09:20
        skoro kobieta nie wie czego chce, to maz tym bardziej i nie chce sie narazac na foch
        • chocolate_cake Re: Mąż nie chce 16.12.15, 09:31
          Dokładnie. Ja sama nie wiem co bym chciała dostać, serio
          to skąd ma wiedzieć mąż? wink
          Zwykle umawiamy się że kupujemy sobie wzajemnie konkretne perfumy
          • millitta Re: Mąż nie chce 16.12.15, 10:43
            Trochę to rozumiem, bo ja też w tym roku nie miałam konkretnych marzeń prezentowych, zresztą zrobiliśmy sobie sami prezent świąteczny nabywając M3. wink A poza tym ogromną radość sprawiają mi przygotowania przedświąteczne i sama Wigilia, którą przygotowujemy.
            Jednak przecież zawsze są jakieś "działy" związane z hobby czy "kobiecym ja", które kobiecie sprawią przyjemność. Oczywiście dla każdej kobiety to będzie coś innego. Ja np. zawsze ucieszę się z dobrej książki, ciekawej biżuterii, interesującej gry, odjechanego gadżetu kuchennego, części do cospley'u prezentu - przeżycia, biletów do teatru itd. Nie macie takich "działów"?
            • chocolate_cake Re: Mąż nie chce 16.12.15, 12:20
              millitta napisała:

. Ja np. zawsze ucieszę się z dobrej książki, ciekawej biżuterii, interes
              > ującej gry, odjechanego gadżetu kuchennego, części do cospley'u prezentu - prze
              > życia, biletów do teatru itd. Nie macie takich "działów"?

Bilety do teatru jak najbardziej smile
              Gier nie lubię, biżuterię lubie bardzo prostą i wolę sama ją wybrac bo 95% tego co jest w sklepach, nie podoba mi się
              Książka też ale wolę zasugerować kilka tytułów do wyboru
      • stara-a-naiwna Re: Mąż nie chce 16.12.15, 12:01
        mi sobie samej trudno coś kupić, więc nie wymagam, żeby on wiedział

inaczej mi to rekompensuje
    • mamusia1999 Re: Mąż nie chce 16.12.15, 11:09
      wiesz, mój mi kiedyś kupił w prezencie z podróży służbowej do Japonii ciucha za (przynajmniej wtedy dla mnie) kosmiczną sumę , którego natychmiast oddałam mojej mamie . nosi go do filharmonii etc. więc ja faktycznie wolę, żeby nie kupował. chyba, że zamowione. na pytanie o prezent urodzinowo-swiateczny od kilku lat odpowiadam : "talon" na kilkudniowe narty w Alpach, z opcją do wykorzystania, że jadę sama.
    • ina_nova Re: Mąż nie chce 16.12.15, 12:28
      i tu jest miejsce na kartę podarunkową big_grin
      • viridiana73 Re: Mąż nie chce 16.12.15, 12:37
        Lepiej nie zaczynajsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka