kaz_nodzieja 31.12.15, 21:33 Boją się najwidoczniej Belgów i Francuzów: www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/belgia-sylwester-w-brukseli-odwolany-z-obawy-przed-zamachami,607058.html A jak z innymi europejskimi stolicami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia-loi Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 31.12.15, 21:46 Francja też się boi. www.tvn24.pl/sylwester-francja-wzmacnia-srodki-bezpieczenstwa,607254,s.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 31.12.15, 22:48 Płacze Belgia, płacze Francja, tak się kończy tolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 00:34 Wiesz, że ten tekst nadaje się na dobrą sygnaturke Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 12:18 Bierzcie i korzystajcie z tego wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 12:04 Gazet, mogę do sygnaturki? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 19:18 Gazet zaorał. Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 31.12.15, 22:59 Londyn- fajerwerki beda jak zwykle, ale sie nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 31.12.15, 23:01 Rozsądna decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Monachium 01.01.16, 09:00 ewakuacja dworca wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19416445,zagrozenie-atakiem-terrorystycznym-w-monachium-ewakuowano-dworce.html?lokale=czestochowa#BoxNewsImg Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Monachium 01.01.16, 11:35 Przykre. Jeden z komentarzy, jakże celny, choć cyniczny: "a jeszcze kilka miesięcy temu witali ich na tym dworcu ?chlebem i solą?." Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Monachium 01.01.16, 11:56 szkoda zwykłych/szarych obywateli Niemiec , którzy dziś i w przyszłości, będą musieli użerać się z ta hołotą. ktoś pokroju A.Merkel nie bedzie miał z nimi do czynienia na co dzień. oni mają to gdzieś. a będzie coraz gorzej, wszak oni są przekonani, że i więcej imigrantów, tym lepsza przyszłość ich narodu... Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Monachium 01.01.16, 12:03 Polecam. Aż dziw, że nie zamknęli ZDF za niepoprawny politycznie reportaż i islamofobię. m.youtube.com/watch?v=JWIQ9teFq8o Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Monachium 02.01.16, 14:06 Dziwię się, że takie szkoły (koraniczne, jakby ktoś nie oglądał filmu) są w ogóle legalne i spokojnie funkcjonują w cywilizowanych krajach, przecież to jest jak HitlerJugend tylko opcja inna. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 09:08 W Warszawie wprawdzie Sylwester miejski był ale ludzi w porównaniu z innymi laty jakoś mniej. Mróz? Czy mniejsza chęć do zabawy? Obawy? W każdym razie nie było tłumów. I nie widziałam zbyt gorliwie kontrolującej policji choć ich akurat było sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 12:30 Wychodzili sie na demonstracjach. Teraz to w modzie, nie jakies tam zwykle swieta. Za slabe widowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 12:36 Za rok odwołają BN żeby muslimów nie urwazić... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 18:32 wioskowy_glupek napisała: > Za rok odwołają BN żeby muslimów nie urwazić... A to już było w 2015 r. we Włoszech, chodziło o choinki. Wklejałam już na tym forum link. Jak znajdę to wkleję jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: znalazłam 01.01.16, 18:57 oto obiecane linki: wiadomosci.onet.pl/swiat/wlochy-nie-draznic-imigrantow-swietami-bozego-narodzenia/krv2hs www.fakt.pl/swiat/wlochy-w-szkole-nie-bedzie-bozego-narodzenia-by-nie-dyskryminowac-muzulmanow,artykuly,594153.html www.fronda.pl/a/wlosi-zwariowali-rezygnuja-z-chrzescijanskich-ozdob-swiatecznych-by-nie-urazic-muzulmanow,61286.html Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Moskwa 01.01.16, 18:34 też się boi. Fajnie. Coraz więcej miast. Widać za mało już w Europie biednych psuedo uchodźców. A granice Europy wciąż otwarte. Każdy może wejść, zwłaszcza bez dokumentów. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19418561,bomby-na-dwoch-dworcach-w-moskwie-po-anonimowym-telefonie-ewakuowano.html?lokale=czestochowa#BoxNewsImg Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 18:42 A tu podliczenie, ilu Europejczyków zamordowano w 2015 roku Nie wiem, ale dla mnie to podsumowanie, a zarazem p. Merkel, która wygłasza orędzie z arabskim tłumaczeniem- to dziwnie brzmi. Czy to były plotki, ze tak było, czy ktoś mieszkający w Niemczech to widział? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 19:02 Przemówienia Merkel nie widziałam, ale można zobaczyć sobie powtórkę na stronie tagesschau.de. Nie widzę żadnego tłumaczenia, ani na arabski, ani żaden inny język. A co do Sylwestra, to świętowano go wszędzie. W Paryżu trochę spokojniej, Bruksela odwołała swój fajerwerk, to normalne, po ostatnich zdarzeniach, ale w Berlinie i w Kolonii jak co roku. W Monachium nic nie było, fałszywy alarm, więc dajcie sobie spokój z tym dramatyzowaniem. Módlcie się lepiej, by Merkel została przy władzy, bo inny, mniej propolski kanclerz na pewno nie będzie się bawił w dyplomację w stosunku do nowego polskiego rządu. Pojęcie o polityce i prawdziwych zagrożeniach, to wy macie żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 19:09 snakelilith napisała: W Monachium nic nie było, fałszywy alarm, więc dajcie sobie spokój z tym dramatyzowaniem. Ja myślę, że terroryści osiągnęli swój cel: Europa się boi i będzie się bała coraz bardziej. Nigdy nie wiadomo kiedy i gdzie będzie zamach. Nawet fałszywe alarmy powodują, że Europa się boi. A najłatwiej zrobić fałszywy alarm. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 19:27 "Pojęcie o polityce i prawdziwych zagrożeniach, to wy macie żadne." A możesz podzielić się swoją wiedzą na ten temat? Bo nie ukrywam, ze mogę pojęcia nie mieć, ale zalinkowany przeze mnie wyżej artykuł z TVN24 , w którym podsumowano, ilu Europejczyków zamordowali w 2015 dżihadyści- jest zagrożeniem, dla rodzin, które straciły tych swoich krewnych- to było prawdziwe zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 19:49 marzeka1 napisała: Bo nie ukrywam, ze mogę poję > cia nie mieć, ale zalinkowany przeze mnie wyżej artykuł z TVN24 , w którym pods > umowano, ilu Europejczyków zamordowali w 2015 dżihadyści- jest zagrożeniem, dla > rodzin, które straciły tych swoich krewnych- to było prawdz Żal mi tych ludzi, tak samo jak żal mi wszystkich ofiar wypadków samochodowych i pożarów, a jednak nie wyciągasz z tych faktów podobnych wniosków. Terroryzm w Europie był też zawsze i tu należałoby się zająć raczej prawdziwymi przyczynami, a nie uchodźcami i polityką pani Merkel. Niemcy nie popierali wojny w Iraku, w wyniku kórej powstało ISIS. Przypominam też, że Bin Ladena wychodowały sobie USA na własnej piersi wspierając i kształcąc militarnie islamistów swego czasu w Afganistanie. Wiąc lepiej uważaj, bo nie wiesz w co wciągnie was Wielki Brat zza oceanu i czym Polska będzie w przyszłości za to płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 19:33 Taaak, za to Ty ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 19:53 Też byś miała większe, gdybyś się więcej informowała i spróbowała zrozumieć, jakie znaczenie ma polityka wewnętrzna krajów Europy dla Polski. Wy nawet nie rozumiecie, że od wsparcia uchodźców nie ma odwrotu i możecie sobie tupać nóżkmi jak dzieci dalej, inne kraje zadecydują za was. Na razie nie spełniają się też wasze marzenia o dojściu w Europie faszystów do władzy. Wybierając populistów narobiliście bałaganu tylko we własnych kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 20:12 A rozumiesz, że jest różnica między imigrantami a uchodźcami? I tym, co jest problemem, jest niepanowanie nad przepływem nadmiaru, ogarnięcia tych ludzi: Pana Tuska skrytykowano w Unii za tę wypowiedź: chaos na granicach - to był październik. A tu wypowiedź ministra MSZ Niemiec z grudnia !!!: chaos i opanowanie go - bo odkryto m. in. problem poważny: "Kilka dni temu niemiecka gazeta "Welt am Sonntag" podała, powołując się na dane służb wywiadowczych, że dżihadyści z organizacji Państwo Islamskie (IS) ukradli dziesiątki tysięcy czystych, niewypełnionych paszportów, które mogą być wykorzystane przez terrorystów podających się za uchodźców. We wtorek minister spraw wewnętrznych Bawarii Joachim Herrmann powiedział, że uchodźcy z podrobionymi syryjskimi paszportami ukryli się w Niemczech oraz że są powody, by myśleć, że pozostają w kontakcie z bojownikami IS. Do Niemiec przybyło w tym roku ponad milion uchodźców." Jeśli wg Ciebie to nie jest problem, to trudno: różnimy się w odbiorze tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 20:18 Jeśli uważasz, że ponad milion ludzi "skądś" w Niemczech zaledwie roku nie jest poważnym zagrożeniem- to jest to dziwne dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 21:33 I to nie osób zróżnicowanych wiekowo i płciowo, ale głównie młodych mężczyzn. Z tego tolerancyjne kraje będą miały jesień średniowiecza, duża liczba młodych, zdeterminowanych mężczyzn, bez własnych kobiet, bez rodzin, agresywnych i zdeterminowanych, z jakiegokolwiek by nie byli kraju wróży to niewesoło. Oto moje słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 22:18 marzeka1 napisała: > Jeśli uważasz, że ponad milion ludzi "skądś" w Niemczech zaledwie roku nie jest > poważnym zagrożeniem- to jest to dziwne dla mnie. Nie liczba uchodźców, czy jak to nazywasz "ludzi skądś", jest zagrożeniem terrorystycznym, a polityka danego kraju na Bliskim Wschodzie oraz znaczenie tego kraju na międzynarodowej arenie. Jak widzisz uchodźców w Niemczech jest o wiele więcej nie we Francji, ale zamachy nie miały miejsca w Berlinie, a w Paryżu. Do zamachu wystarczy naprawdę tylko kilku chętnych, więc nawet Polska nie jest taka bezpieczna, jak się narazi islamistom. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 22:29 Brak zamachów w DE świadczy jedynie o tym, że ich służby antyterrorystyczne są obecnie skuteczniejsze od francuskich. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 22:39 . Jak widzisz uchodźców w Niemczech jest o wiele > więcej nie we Francji, ale zamachy nie miały miejsca w Berlinie, a w Paryżu. Ale to raczej dlatego ze terrorystow jest tam w tym przybylym milionie az tyle ze musieliby 'swoich' zabic przy okazji wiekszego zamachu, wiec siedza chlopaki i glowkuja co robic... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 02.01.16, 14:42 asmarabis napisała: > Ale to raczej dlatego ze terrorystow jest tam w tym przybylym milionie az tyle > ze musieliby 'swoich' zabic przy okazji wiekszego zamachu, wiec siedza chlopaki > i glowkuja co robic... Ach, jasne, bo oni przejmują się, że gdzieś tam giną inni muzułmanie. Jak ty jesteś naiwna. O konflikcie pomiędzy szyitami i sunnitami nie słyszałaś? Jedni i drudzy mordują się wzajemnie bezproblemowo, a na czole nikt nie ma wypisane jakiego jest odłamu. To nie islam jest przyczyną terroryzmu, a polityka i walka o władzę oraz wpływy. Poczytaj sobie skąd wzięła się Al-kaida i ISIS. A gdyby nie chcieli trafić w swoich, to mieli do dyspozycji tysiące niemieckich jarmarków świątecznych albo noworoczne imprezy publiczne. Tam porządnego muzułmanina nikt by się nie spodziewał. Jak widzisz nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 02.01.16, 15:21 To nie islam jest przyczyną terroryzmu, a polityka i walka o > władzę oraz wpływy. A od kiedy islam to nie polityka? To maslo maslane przeciez Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 02.01.16, 15:39 To tak jakby powiedzieć w latach 30-tych, że nazizm to nie polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 02.01.16, 15:41 asmarabis napisała: > A od kiedy islam to nie polityka? Islam to religia z różnym obliczem. Czego innego chcą sunnici z ISIS, a czegoś innego szici z Iranu, a jeszcze czegoś innego salafiści w Europie. Możesz ignorować jak chcesz wrzucając do jednego worka, ale w ten sposób postępujesz jak nieudolna amerykańska administracja w Iraku, która swoją ignorancją doprowadziła do utworzenia ISIS i zwiększenia zagrożenia terrorystycznego w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 02.01.16, 16:03 To nie Ty i Tobie podobne w wątkach o religii katolickiej w szkole polskiej miauczycie, że sprawa religii powinna być prywatną sprawą każdego człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 02.01.16, 16:07 Możesz igno > rować jak chcesz wrzucając do jednego worka, ale w ten sposób postępujesz jak n > ieudolna amerykańska administracja A jak ty ich rozdzielasz- w sensie np ten co trzyma kalasznikow jest grozny ale juz ten co pomyka z zaslonieta twarza i w burce ciagnacej sie przez pol ulicy to lagodny baranek i przyjaciel chcacy nieba uchylic euroejczykom? Czy jakies inne kryteria masz? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 20:23 Pojęcie o polityce i prawdziwych zagrożeniach, to wy macie żadne. Chyba się mylisz. Kryzys imigracyjny i zagrożenia z tym związane to nie jest wymysł forumek. Istnienie tego problemu uznają wszystkie panstwa europejskie i nie tylko. Zarówno politycy jak i "zwykli" obywatele. Nie widzisz tego? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 20:41 "four key areas: MIGRATION AND INTERNATIONAL SECURITY, sound finances and a robust eurozone, Europe as an innovator and job creator and forward-looking climate and energy policy." To są głowne zadania prezydencji EU na pierwszą połowę 2016. Może czytają ematkę Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 22:22 Kryzys imigracyjny to JEST problem, ale nie zagrożenie terrorystyczne. I tego problemu się nie rozwiąże antyislamskimi hasłami i histerycznym zamykaniem granic przed wszelkimi "obcymi". Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 22:31 > Kryzys imigracyjny to JEST problem, ale nie zagrożenie terrorystyczne. Wzrusza mnie to uparte negowanie rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 02.01.16, 15:48 lauren6 napisała: > Wzrusza mnie to uparte negowanie rzeczywistości. Ty się możesz wzruszać i dalej reagować emocjami z brzucha, do niczego konstruktywnego to nie doprowadzi. Widać zresztą nie tylko po najnowszej historii Polski. Ja pozostanę przy europejskim pragmatyźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 02.01.16, 15:51 Nam nic nie brakuje, mamy względny spokój w kraju i względny dobrobyt, mamy wolność i żyjemy w kraju monokulturowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 02.01.16, 14:44 Przed wszelkimi nie, ale tymi muzułmańskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 20:02 Angela Merkel's NY speech /w Arabic subtitles: "Hate in Germans who think Germany belongs to them" Odpowiedz Link Zgłoś
krecik Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 20:19 Jakze skrupulatnie zacieniowano logo stacji tv w lewym gornym rogu... Ag Odpowiedz Link Zgłoś
dziaadek Sylwester w Paryzu 01.01.16, 22:01 www.leparisien.fr/paris-75/paris-75008/un-reveillon-sous-haute-surveillance-aux-champs-elysees-30-12-2015-5411013.php Odpowiedz Link Zgłoś
dziaadek Re: Sylwester w Paryzu 01.01.16, 22:08 Przepraszam pomylka, to nie bylo zdjecie z tego roku tu jest video i zdjecia z tegorocznego sylwestra na polach elizejskich rtl.fr/actu/societe-faits-divers/en-images-bonne-annee-2016-les-celebrations-sur-les-champs-elysees-a-paris-7781105854 Odpowiedz Link Zgłoś
dziaadek Re: Sylwester w Paryzu 01.01.16, 22:09 www.rtl.fr/actu/societe-faits-divers/en-images-bonne-annee-2016-les-celebrations-sur-les-champs-elysees-a-paris-7781105854 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: W Brukseli sylwestra nie będzie. 01.01.16, 22:11 TEGO nie pokazywano w niemieckiej telewizji. Nie wiem kto to w ogóle tłumaczył i na jaki użytek. Nie chce mi się nawet sprawdzać, czy angielskie tłumaczenie jest poprawne, a arabskim w ogóle nie władam. Odpowiedz Link Zgłoś