kadfael Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 16:35 To tu może jeszcze głos jezuity o WOŚP. Może pozytywnie o tym mówić przedstawiciel Kościoła katolickiego? Może! www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/komentarze/art,2263,spojrzmy-inaczej-na-wosp.html Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 18:16 Oprócz medycznego sprzętu, jest jeszcze coś jeszcze. I to bardzo cennego. Dzięki WOŚP tysiące ludzi w ten jeden dzień w roku wychodzi na ulice, bawi się wspólnie, cieszy, uśmiechając się do innych. Jest poczucie wspólnoty, jedności, wspólnego celu. Można zarzucać tym, co na co dzień nikomu nie pomagają, że w ten jeden dzień wrzucając 5 zł do skarbonki wosp poprawiają sobie samopoczucie, ale co z tego? Dobrze, że chociaż raz w roku. I niestety właśnie ta wspólnota i radość tysięcy ludzi jest solą w oku tych, którzy węszą wszędzie spiski, a tłumy na ulicach chcieliby widzieć tylko z okazji smutnych rocznic lub pielgrzymek. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 21:20 Dlatego ja daję potrójnie. Raz, na dzieci, dwa- na Owsiaka, trzy- na Woodstock. Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 21:54 Jakieś mało wiarygodne te źródła... Zresztą jeśli nawet połowa tylko trafia do dzieci, to i tak warto dać coś od siebie. Jeśli to tylko połowa to i tak dużo z tego jest sprzętu. Gdyby nie te pieniądze wiele szpitali nie było by stać na zakup specjalistycznych urządzeń. Jeśli za te pieniądze kupią chociaż jeden inkubator, który uratuje choć jedno maleńkie życie to i tak warto. I to należy zapamiętać. A Ty kol.ja nie rób ludziom wody z mózgu nie mając konkretnych dowodów i wiarygodnych źródeł... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:10 A może zróbmy pojedynek na sprzęt. Caritas vs. WOŚP, kto zbierze i kupi więcej ten wygrywa, a NFZ wpłaci dwukrotność na wskazany przez zwycięzcę cel Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:14 a to nie jest tak, że oni zupełnie czym innym się zajmują? Nie przypominam sobie, zeby WOŚP organizował letni wypoczynek dla dzieci, rozdawał jedzenie i ubrania Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:28 Fundacji organizujących wypoczynek, karmiących, rozdających używane ubrania jest od metra (i dobrze). Ale w porządku, przedefiniujmy wyzwanie. Zróbmy konkurs na najefektywniejszą fundację, najwyższe przychody, najniższe koszty utrzymania, lepszy wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:32 znalazłam coś takiego, szukam czegoś nowszego ale nie widzę wiadomosci.onet.pl/kraj/wosp-nie-zbiera-najwiecej-caritas-gora/m4c2h Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:43 Zarzucasz nierzetelność sprawozdaniom WOŚP, jakoś tam przetrzepanym jednak przez sądy, by za chwilę powołać się na luźne cytaty z "Uważam Rze". Ile znasz osób, ktorym pomógł Caritas i ile znasz takich, ktorym pomogła WOŚP? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:50 Nie znam nikogo komu pomógł WOŚP, w sensie osobiście nie znam. Moje dzieci nie korzystały z ich sprzętu. Za to znam wiele osób, którym pomagał Caritas - sama załatwiałam kolonie dla dzieci z biednych rodzin, robiłam paczki na święta ( z darów jakie ludzie zostawiali w kościele ). Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:55 Nie znasz nikogo, kto ma dziecko urodzone w lub po 2002 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:58 Moja córka urodzona w 2002r nie miała żadnych badań opłacanych przez WOŚP. Co do innych to w sumie nie wiem. Ja nie korzystam z państwowej służby zdrowia, poza pobytami w szpitalu - ale w ostatnim szpitalu nie przypominam sobie żadnego sprzętu z serduszkami Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 23:06 Powszechny program przesiewowego badania słuchu noworodków finansowany przez WOŚP rozpoczął się w 2002 roku. Tak, tak, już wiemy, że twoja córka jakoś się uchowała przed tym badaniem Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 23:18 sprawdziłam w książeczce - żadnego wpisu Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Owsiak i WOŚP 06.01.16, 21:09 naprawdę nie masz ani jednej koleżanki, kuzynki, sąsiadki, przyjaciółki, kogoś w pracy - nawet kolegów, znajomych, których dziecko mniejsze bądź większe a nawet starsze osoby korzystałyby z pomocy sprzętu WOŚP?? A dzieci, którym zaraz po urodzeniu robi się przesiewowe badania słuchu sprzętem WOŚP? albo - sory - kłamiesz albo twoi znajomi to kilka max osób w trakcie ciąży groził mi przedwczesny poród, leżałam w szpitalu pod W-wą, przez tydzień ilość urodzonych tam dzieci poszła w setkę, jak nie więcej, wszystkie te dzieci miały zrobione te badanie sprzętem WOŚP, to obce mi osoby, z niektórymi leżałam tylko na sali, więc znałam je przez moment ale nikt mi nie powie, ze nie pomaga się, ze nie zna takich osób mam znajomych ultra katolików, niewierzących, prawosławnych itd. itd. - nawet ci ultra potwierdzili, ze ich dzieci korzystały ze sprzętu, wiec jesteś jakim novum albo zwyczajnie nie mówisz prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 23:05 Dla mnie obie fundację są potrzebne, gdyż obie robią coś dobrego (nie zależnie ile z tego trafia do cudzych kieszeni). Jednakże uważam, że wośp robi to na szerszą skalę i więcej ludzi skorzysta z ich pomocy. Z takiego jednego zakupionego sprzętu skorzysta setka dzieci, a caritas daje pomoc konkretnym rodzinom, nie uważam, że są mnie potrzebni. jednak fakt jest taki, że to zupełnie inna działalność. Przy okazji pozwolę sobie wspomnieć o caritasie z mojego rodzinnego miasta. "Pomoc" zwykle trafiała do rodzin z najbliższego otoczenia ofiarodawców, a jeśli już dostawali cos inni były to, że się tak wyrażę "ochłapy" np trochę mąki, cukru, litr mleka czy kilka konserw. Więc nie porównujmy działalności owych fundacji. Wszelkie fundację robiące coś dobrego dla ludzi, zwierząt i naszego otoczenia są potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 23:27 mamma_2012 napisała: > Ile znasz osób, ktorym pomógł Caritas zna biskupa ,przeciez caritas jest do utrzymywania kurii Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:48 m.forbes.pl/ranking-najwieksze-opp-w-polsce-kto-zbiera-najwiecej-pieniedzy,artykuly,174020,1,1.html Zwracam uwagę na "dotacje państwowe na realizację zadań zleconych" w opisie Caritasu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:53 szkoda że nie ma podanego całego rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 22:57 Co znaczy całego? Masz podanych 10 "najbogatszych" fundacji. Caritas na 3 miejscu. WOSP na 8. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 23:01 ok, nie zauważyłam że tam trzeba dodatkowo wejść. Szukałam w samym artykule Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 23:19 arwena_11 napisała: > a to nie jest tak, że oni zupełnie czym innym się zajmują? Nie przypominam sobie, zeby WOŚP organizował letni wypoczynek dla dzieci, rozdawał jedzenie i ubran ia sama nazwa"świąteczna" mówi wszystko , to co za głupie dywagacje stosujesz ?? zbierają raz na jakiś jeden określony cel i basta Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 23:21 a przeczytaj post na jaki odpowiadałam. Nie da się porównać tych dwóch fundacji. Każda robi co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
alka7777 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 23:40 robi co innego to odczp się od orkiestry i dawaj forsę na paczki i kolonie za 1500 zl za tydzień. fora ze dwora moja droga proszę idz na forum caritasu i tam się udzielaj.Nikt od ciebie nie chce nawet tych twoich 2 zł bo ci w gardle stanie jakbyś dała, bo twoje dzieci bogu dzięki nie musiały korzystać ze sprzętu WOSP. Wydrukuj sobie kartkę i dla całej rodziny że nie życzysz sobie korzystać z apartatury kupił Owsiak. Bądź honorowa w 100% i korzystaj tylko ze sprzętu, ktory kupił NFZ lub twój caritas. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 02.01.16, 23:51 odczep się ode mnie i załóż sobie prywatne forum. Na forum publicznym mogę komentować co chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
alka7777 Re: Owsiak i WOŚP 03.01.16, 00:03 boli to co napisałam no się wkurzylaś i jesteś agresywna. prawda w oczy kole czyż nie???? wielki katolu bez krzty zrozumienia dla innych. tego cię uczyli na katechezie???? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Owsiak i WOŚP 03.01.16, 00:12 ale co ma boleć? bzyczenie muchy? no proszę cię. Jak na razie obserwuję jak się miotasz i nie umiesz spokojnej dyskusji prowadzić. Sama zaczynasz osobiste dowalanki, to nie dziw się, że dostajesz rykoszetem Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Owsiak i WOŚP 06.01.16, 21:02 ale za to robią coś, czego nie robi Caritas organizuje kursy pierwszej pomocy, co powinno być obowiązkowe, dzięki czemu młody człowiek wie, co ma zrobić w sytuacji, gdy komuś trzeba pomóc a to o wiele więcej, niż pseudo paczka z batonikami za 99 gr Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Wklejal już ktoś? 06.01.16, 20:24 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15267842,Ministerstwo_Pracy_zabiera_glos_ws__finansow_WOSP_.html Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Wklejal już ktoś? 06.01.16, 20:46 Tak, nawet został założony wątek na ten temat, ale jakiś mało popularny jest. Trolle nagle nie wiedzą co odpowiedzieć po żarliwych zapewnieniach, że połowę kradnie Owsiak. He he. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Wklejal już ktoś? 06.01.16, 20:52 No biedactwa, az mi ich szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś