Dodaj do ulubionych

Doradzcie mi kolacje

08.01.16, 10:39
Nocuje kuzynki w dlugiej podrozy i kiedy przyjada, raczej poznym wieczorem chcialabym podac cos lekkiego, ale cieplego. Biesiada z piwkiem i salatkami raczej odpada, bo kierowca i ciezarna i rano znow jada. Co wiec?
Obserwuj wątek
    • swiezynka77 Re: Doradzcie mi kolacje 08.01.16, 10:42
      jakaś pożywna zupa, np. gulaszowa lub z soczewicy
    • anuusia_80 Re: Doradzcie mi kolacje 08.01.16, 10:44
      ja pewnie zrobiłabym zupę i jakieś mięso/zapiekankę
    • dyzurny_troll_forum Re: Doradzcie mi kolacje 08.01.16, 10:46
      moofka napisała:

> Nocuje kuzynki w dlugiej podrozy i kiedy przyjada, raczej poznym wieczorem chci
      > alabym podac cos lekkiego, ale cieplego. Biesiada z piwkiem i salatkami raczej

Łączysz piwko z sałatkami?! Bóg Cię opuścił? Do sałatki to lekkie białe ewentualnie różowe (ale to raczej latem) winko...

Piwko natomiast znakomicie komponuje się z pieczonym żebrem, pieczoną golonką, pieczonym boczkiem, pieczoną roladą z indyka, zawiesistymi sosami jak na przykład gulash. A jak ktoś jest wegetariański to sery, od pleśniowych do twardych...
    • saszanasza Re: Doradzcie mi kolacje 08.01.16, 10:48
      Myślę, że zupa będzie najlepsza, ew. jakaś sałatka
    • dido_dido Re: Doradzcie mi kolacje 08.01.16, 10:57
      A może makaron (rurki) z kurczakiem, sosem pomidorowym z dodatkiem rukoli albo bazylii?
    • atenette Re: Doradzcie mi kolacje 08.01.16, 11:17
      Leczo, zupa (np. zupa gulaszowa, meksykańska), jakaś zapiekanka makaronowa np. z brokułami, sałatka makaronowa na ciepło (pełno przepisów w internecie), a jeżeli chcesz coś innego, egzotycznego to może coś takiego: passionfruit.blox.pl/2013/06/Indyjskie-pomidorowe-thokku-z-jajkami.html
    • run_away83 Re: Doradzcie mi kolacje 08.01.16, 11:29
      Ja w podobnej sytuacji robię na obiad curry/risotto/paellę, z mięsem/krewetkami/innym białkiem i dużą ilością warzyw, gotuję więcej i część zjadamy całą rodziną na obiad, a część przygotowuję do odgrzania i jak goście dotrą, to dostają ciepłą kolację w mgnieniu oka. Jak dania kt9re eymieniłm to nie twoje klimaty, to zupa typu krupnik z mięsną wkładką albo żurek z kiełbasą też byłaby jak znalazł. Albo filiżanka rosołu czy czystego barszczu i do tego naleśniki z jakimś sycącym nadzieniem - np. szpinak, kurczak i gorgonzola. Niezależnie od upodobań kulinarnych celowałbym w potrawy, które można przygotować wcześniej tego dnia w większej ilości, podać całej rodzinie na obiad, a wieczorem kiedy zjawią się goście, tylko szybko podgrzać przewidziane dla nich porcje.
    • angeika89 Re: Doradzcie mi kolacje 08.01.16, 11:32
      Ja bym zrobiła zapiekankę, może być ziemniaczana, czy makaronowa
      Albo jakaś zupa, np pomidorowa, brokułowa, czy krem z dyni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka