mariola233 22.01.16, 10:04 Witam,córka chce iść do fryzjera pomalować włosy na czekoladowy brąz,czy byście swoim 13-latkom pozwoliły na malowanie włosów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spanish_fly Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 10:08 13-latce pozwoliłabym może na jakieś delikatne pasemka na lato, ale na czekoladowy brąz to stanowczo nie. W przypadku ciemnych włosów jakaś koloryzująca płukanka ewentualnie, ale nie farbowanie. Ale już nie zdziwiłabym się gdyby 15-latka ufarbowała sobie włosy w ogóle nie pytając mnie o zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 10:28 Nie wiem. Mój 13-latek ma długie włosy, do łopatek. Pozwalam. A farbowanie? Zakładam, że z natury córka ma ciemne włosy i chce im nadać wyrazu? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 10:39 Zależy. Jakby córka miała mocne włosy po tej części rodziny, której włosy są niezniszczalne, niech idzie i wyrabia co chce, choćby na różowo i zielono niech farbuje. Jakby miała delikatne piórka, to usiadłabym i na spokojnie wytłumaczyła, że niestety ma na głowie byle co po mamusi i z serca jej radzę, aby była bardzo ostrożna, omijała fryzjerów jak najdłużej się da, a najlepiej poczytała blogi włosomaniackie. Seria "Moja włosowa historia" u Anwen, polecam każdej nastolatce. Oprócz tego popatrzyłabym, dlaczego teraz i dlaczego taki kolor. Jakby bardzo potrzebowała akurat teraz się wylaszczyć, ale decyzja o kolorze byłaby zła i podjęta pod wpływem klasowej mody i przyślepawych koleżanek, to pomogłabym znaleźć coś lepszego. Zaprowadziłabym do swojej fryzjerki i jeszcze dorzuciła poradę makijażową w perfumerii. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 10:44 Odradzałabym farbowanie u fryzjera ze względu na późniejsze odrosty, ale pozwoliłabym na koloryzujący szampon. Ekt taki sam, a nie będzie problemu z powrotem do naturalnego koloru, ani zmianą koloru na inny, jak się znudzi. A znudzenie w tym wieku, może przyjść bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 10:45 Efekt taki sam - miało być Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 11:04 Moje farbowały w tym wieku, ale podczas wakacji i szamponetkami(do 24 myć), aby w razie czego dało się szybko kolor usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 12:36 Moja farbowała na wakacjach włosy pianką na niebiesko,i do tej pory całkiem kolor nie zszedł,córka ma jasne włosy i jasną cerę odradzam jej ten brąz ale się uparła Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 12:40 Idź z nią poprzymierzać peruki. Jak się uprze to nie ma chyba sensu o coś takiego kruszyć kopii, ale niech przynajmniej wie czego się spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 13:05 Na jakiej to zapadłej wsi post-PGR-owskiej mówi się na "farbowanie włosów" "malowanie"? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 13:36 Też mnie zawsze zastanawia słowo "malowanie" zamiast farbowania. Nigdy tego nie słyszałam w realu Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: malowanie włosów 13-lat 23.01.16, 10:46 Na Podkarpaciu sie z tym spotkalam. Malowane wlosy - myslalam, ze o takie kosmetyki w formie blyszczyku do wlosow chodzi. Byly modne w latach 90. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: malowanie włosów 13-lat 23.01.16, 09:01 moja babcia Stefa tak mówiła na zapadłej wsi w lubelskim, jest pędzel i farba to dlaczego nie malowanie, choć sama tego słowa nie używam, a koloryzacja was nie wkurza? bo mnie bardziej niż malowanie Odpowiedz Link Zgłoś
mika2 Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 13:29 U nas w szkole obniżaja za to zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 13:50 Pozwoliłabym. Po pierwsze włosy nie zęby - odrastają. Po drugie sama zaczęłam mniej więcej w tym wieku i straszliwych konsekwencji to nie miało - a fajnych wspomnień i zdjęć z dziwnymi efektami moich eksperymentów mam kupę po trzecie to jest idealny czas na podejmowanie złych dezycji w kwestii doboru koloru, sprawdzania kombinowania i (czasem) żałowania tych decyzji. Niech to będzie jakaś zmywalna farba i niech się dziewczyna bawi. Czas na idealne dobieranie cienia odcienia jeszcze przyjdzie. Teraz niech sie bawi i wygłupia... Odpowiedz Link Zgłoś
aleks2539 Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 14:08 Jagoda, a na którą chodzisz do pracy? Bo ja większość życia na 7, zdarza się w sezonie wcześniej a jak jest inwentaryzacja to pracowałam od 7 rano do 1 w nocy. I jak ja wstaję o 5 rano aby być na 7 do pracy to Ty pewnie śpisz. Za to w niedzielę idę odreagować. Do galerii... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 18:01 O, był niedawno wątek o słówkach i zwrotach. które nas osłabiają. Malowanie włosów jest zapewne jednym z nich, malować to można ścianę farbą olejną, lamperię se strzelić na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 18:54 Regionalizm? Moja mama też tak mówi i też mnie złości Ja bym raczej nie pozwoliła. Zakładając, że moje dziecię by na to wpadło. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 19:05 pierwszy raz słyszę i bardzo mi się podoba. takie poetyckie, szczególnie w połączeniu z nazwami kolorów farb . Odpowiedz Link Zgłoś
melisaa4 Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 19:00 jeśli naturalny ma brązowy i chce dodać głebi włosom to super pozwoliłabym, jeśli jest blondynką to najpierw sama oceniłabym czy jej pasuje jeśli tak nie miałabym nic przeciwko, jeśli nie będzie pasować odradzałabym ale i tak pewnie zrobiłaby swoje i nauczyła się na błędzie. Włosy odrastają więc niech testuje jeśli chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: malowanie włosów 13-lat 22.01.16, 19:08 nie, ale wszystko przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: malowanie włosów 13-lat 23.01.16, 04:52 Nie absolutnie, ma jeszcze czas na farby na włosach. Akurat na czasie, bo moja corka ma 12.5 roku. Wiec wiem ze bym jej nie pozwoliła. Szkoda włosow, no i farbowanie nie jest dla małolatów. Odpowiedz Link Zgłoś
xoxdoraxox Re: malowanie włosów 13-lat 23.01.16, 06:16 Z blondu bym odradzała, ale jakby się uparła to tak, ale raczej szamponetką a nie u fryzjera. Blond odrosty są koszmarne na farbowanych ciemnych włosach, do teraz mam przed oczami dziewczynę z mojej szkoły która pofarbowała włosy z naturalnego rudego na czerń. Po jednej koloryzacji zrezygnowała, a jak wyglądała potem z rudymi odrostami do ucha, to jej Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: malowanie włosów 13-lat 23.01.16, 10:50 O, szamponetke tez tylko w Lubelskiem slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
xoxdoraxox Re: malowanie włosów 13-lat 23.01.16, 17:14 Fakt, ja z Lubelszczyzny pochodzę Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: malowanie włosów 13-lat 23.01.16, 08:29 pomalować? czy pofarbować? to to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: malowanie włosów 13-lat 23.01.16, 09:20 Moja corka ma 13 lat i oczywiscie ze nie pozwolilabym jej na to. Powodow jest kilka, po pierwsze jej naturalny kolor jest bardzo ladny i pasuje do niej najlepiej, po drugie ona ma dopiero 13 lat i zwyczajnie nie potrzebuje ani make up ani farbowania wlosow a zwyczajny dziweczecy naturalny wyglad. Corka na szczescie to rozumie. 13 lat to dopiero co wchodza w okres nastoletni i jeszcze sporo przed nimi. Osobiscie takie mlode osoby z make up albo pofarbowanymi wlosami lub jedno i drugie (na ogol idzie w parze) to jak to ematki nazywaja patologia. Farbowanie to chemia i jakby na to nie patrzec ma skutki uboczne. W szkole corki farbowane wlosy sa niedopuszczalne i gdyby to zrobila bylyby konsekwencje, jedna z nich odeslanie ze szkoly i powrot po doprowadzeniu koloru do naturalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: malowanie włosów 13-lat 23.01.16, 15:21 W wieku 13 lat nie pozwoliłabym pofarbować trwałą farbą ale jakieś lekkie zmywalne pasma na lato - czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś