hedna 07.02.16, 11:02 cos w ten deseń,od wczoraj czuje sie tragicznie,wszystkie objawy jak sobie szybko pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karme-lowa Re: rotawirus 07.02.16, 11:09 A jakie masz leki? Chociaż lekarz przy rotawirusie kazał wszystkie leki odstawić. Staraj się dużo pić, jedź (pewnie nie jesteś w stanie) paluszki z solą. Dużo zdrowia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: rotawirus 07.02.16, 11:56 a po co do lekarza? żeby zarazić osoby czekające w poczekalni? lekarz nic nie poradzi, trzeba pić i czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: rotawirus 07.02.16, 13:21 Ja w takim przypadku bylam u lekarza, dostalam oprocz oczywistych zalecen lek na recepte. No i l4.. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: rotawirus 07.02.16, 20:28 lucy-luka napisał(a): > a po co do lekarza? żeby zarazić osoby czekające w poczekalni? lekarz nic nie p > oradzi, ale wypisze ZUS ZLA do roboty. Po to właśnie w Polsce człowiekowi potrzebny lekarz przy grypach, przeziębieniach i sraczkach i innych atrakcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: rotawirus 08.02.16, 13:40 Może dlatego u nas ludzie więcej chorują niż za granicą, bo jak za granicą chore, to siedzą w domu. A u nas jak chore, to jeżdżą po zwolnienie i roznoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: rotawirus 07.02.16, 12:13 A tak serio kup sobie iberogast, buscopan, probiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: rotawirus 07.02.16, 11:26 Teraz jest dużo różnych wirusów zbliżonych do tego. Jeśli mocno dopadło a pracujesz to musisz i tak pojsc jutro do lekarza. Wirusa organizm pokona sam, więc tylko dużo pij, też herbat ziołowych lub ze świeżego imbiru z cytryną i miodem(glukoza), żebyś się nie odwodnila (też coś słonego na zatrzymanie h2o w ciele, jak radzą juz inni). Minie. Gute Besserung und ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: rotawirus 07.02.16, 11:49 Dużo pić i weź "Smecta". Mężowi pomogło... Odpowiedz Link Zgłoś
tereska.z.bombaju Re: rotawirus 07.02.16, 12:33 Obawiam się, że mówiąc dosadnie musisz wysr... i wyrzygać to co trzeba. Leki nie są zalecane bo spowalniają pozbycie się wirusa. U mnie to trwało 2 dni. Pamiętaj tylko o piciu, żebyś się nie odwodniła. Najlepszy jest gastrolit ale to jest nietety tak wstrętne, że niewypijalne. Ja piłam wodę, herbatę i litrosal. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: rotawirus 08.02.16, 19:17 Gastrolit nie jest najlepszy, to najstarszy z "elektrolitów", bez dodatków smakowych. Obecnie można wybrać w aptece dowolny produkt (Jonolit, Orsalit, Floridral, Hydronea i jeszcze pewnie kilka innych) i każdy będzie tak samo dobry, ale smaczniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: rotawirus 07.02.16, 12:39 Dać się oczyścić porządnie, mnie jeszcze pomaga coca cola, którą piję tylko przy dolegliwościach jelitowo-żołądkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
79gina Re: rotawirus 07.02.16, 13:03 Jakiś probiotyk, elektrolit np Human jest dla dorosłych jak i dla dzieci i dużo picia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: rotawirus 07.02.16, 13:09 Dużo pij małymi porcjami. Smecta, Enterol, Lakcid i węgiel (nie wymiennie, tylko razem, każde robi co innego - Smecta wyściela, Enterol to elektrolity, Lakcid odbudowuje florę bakteryjną) . Być może węgiel działa jak placebo, bo teoretycznie na rota działać nie powinien, ale na moją rodzinę działa zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: rotawirus 07.02.16, 13:16 Enterol to grzybnia chyba, taka probiotyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: rotawirus 08.02.16, 19:18 Węgiel zwiąże i zneutralizuje smectę i probiotyki. Więc albo węgiel, albo smecta z probiotykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: rotawirus 07.02.16, 13:24 Wygazowana ciepła cola małymi łyczkami, a jak już żołądek zacznie cokolwiek przyjmować, to słone precle Działa! Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: rotawirus 07.02.16, 13:25 Oczywiście zwykła cola/ pepsi, a nie dietetyczna - ma zawierać cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: rotawirus 07.02.16, 13:50 nic nie bierz, żadnych leków. Bardzo dużo pij, najlepiej wodę, ew. jakis elektrolit /choćby lekko osolona i posłodzona wodę/ Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: rotawirus 07.02.16, 14:24 ja wlasnie wychodze z podobnego wirusa i oprocz tego, co juz napisano (czyli pij, pij, pij) dodam: odpoczywaj. Lez, siedz, daj sie obsluzyc. jak juz poczujesz sie troche lepiej to jedz - czesto ale niewiele - gotowane jablka, banany, ryz, gotowana marchewka, sucharki. a jak znowu bedzie troche lepiej to dobry bulion cie wzmocni. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: rotawirus 07.02.16, 20:20 Jedyny szybki sposób - znaleźć lekarza lub pielęgniarkę i podłączyć kroplówki. Samopoczucie wraca do normy już po przyjęciu dożylnie litra płynów. Wszelkie próby picia czy jedzenia, elektrolity doustnie, probiotyki itp. niestety pomagają tylko minimalnie, a czasem przez kilka dni to co wypijemy przelatuje zaraz na drugą stronę. Kroplówy za to działają jak czarodziejska różdżka. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: rotawirus 08.02.16, 13:38 I zarazić wszystkich na około sr@czką. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: rotawirus 08.02.16, 13:49 Po raz kolejny zadziwiasz mnie swoimi dziwacznymi teoriami zdrowotnymi. To znaczy, że mamy się nawadniać nieskutecznie, bo wtedy mniej zarażamy? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: rotawirus 08.02.16, 14:25 Jak masz kroplówkę w domu, to proszę bardzo, chyba że już umierasz, wtedy siła wyższa... Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: rotawirus 08.02.16, 14:56 Zaprzyjaźniony lekarz, pielęgniarka albo ratownik idzie do apteki i kupuje wszystko, co jest potrzebne. Można zamówić oficjalnie wizytę domową, prywatnie, można skorzystać z ogłoszeń typu "odtrucie alkoholowe". Ale jak ktoś woli kilka dni umierać z odwodnienia, to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
shige Re: rotawirus 08.02.16, 17:33 Tak samo jak kroplówka dożylna działa woda z miodem i cytryną, szczyptą soli podawana zimna po 5ml co kilka minut łyżeczką. Taniej, skuteczniej i szybciej. Dożylna kroplówka to ostateczność i powinna być podawana w warunkach ambulatoryjnych i pomimo, że jestem lekarzem kroplówkę w domu podskórnie podawałem tylko psu... Ludzie się odwadniają dlatego że przy wymiotach i biegunkach przestają pić a jak już cokolwiek piją to " na ciepło" od razu w dużych ilościach co tylko wzmaga wymioty i koło nam się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: rotawirus 08.02.16, 18:23 Miałeś kiedyś rotawirusa? Daj spokój z tym piciem łyżeczką, przecież to robota głupiego. Odrzuca wtedy od płynów, a skumulowanie kilku łyżeczek w żołądku powoduje potrzebę udania się do toalety i wydalenia dołem kilkuset mililitrów, gwałtownie i z okropnym bólem. Kiedyś podczas takiej wyprawy zemdlałam i rozwaliłam sobie luk brwiowy, mama złamała nogę. Wystarczy poleżeć godzinę pod kroplówką i wraca się do żywych w błyskawicznym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
shige Re: rotawirus 08.02.16, 19:01 >Miałeś kiedyś rotawirusa? Nie raz i to głównie szczepy typowo szpitalne czyt. wredne i nieprzewidywalne. >przecież to robota głupiego. Odrzuca wtedy od płynów, a skumulowanie kilku łyżeczek w >żołądku powoduje potrzebę udania się do toalety i wydalenia dołem kilkuset mililitrów, >gwałtownie i z okropnym bólem. Głupoty Pani pisze i tyle. Tu ładnie opisane wytyczne WHO : www.farmacjaija.pl/zdrowie/gastrologia/plyny-nawadniajace-szybka-pomoc-w-biegunce.html Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: rotawirus 08.02.16, 23:03 Niektórzy mają wrażliwy żołądek (dyspepsja i te sprawy) i wypicie wody z cytryną, mogłoby wydłużyć chorobę o następy tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: rotawirus 08.02.16, 23:13 Jestem alergiczka, kiedyś, tak podrażniłam żołądek (zjadłam porcję krowiego białka po długim okresie abstynencji), że przez dwa dni nie mogłam przyjąć nawet pół łyżeczki płynu, bo wszystko natychmiast leciało górą albo dołem. Wtedy kroplówka by mi się bardzo przydała ale wytrzymałam te dwa dni zupełnie na czczo, i po tygodniu jadłam i piłam już normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: rotawirus 08.02.16, 14:28 Wlewy nawadniające chyba musi zlecic lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: rotawirus 08.02.16, 14:35 Kroplówkować można każdego, ważniejsza jest prędkość z jaką to leci Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: rotawirus 08.02.16, 14:45 Płynów do wlewów jest troche, jednemu potrzebna glukoza, innemu sól fizjo a jeszcze innemu elektrolity. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: rotawirus 08.02.16, 14:47 W stanie odwodnienia cokolwiek, będzie lepsze niż nic Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: rotawirus 08.02.16, 19:21 Niekoniecznie, bo po kroplówce rozcieńcza się potas - niekontrolowane kroplówki w odwodnieniu mogą skończyć się zaburzeniami elektrolitowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: rotawirus 08.02.16, 14:53 Nawadnianie w rotawirusach nie jest wiedzą tajemną. Dorosłego bez innych obciążeń chorobowych bez problemu można nawodnić tak, że wróci do normalnego funkcjonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: rotawirus 08.02.16, 14:27 U nas się zaczęło, rzyganie i temp. Na razie dziecko i mąż. Mam nadzieję, że się uchowam, jak zwykle, bo takich chorób nie miewam. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: rotawirus 08.02.16, 14:42 Ja tez leze, juz w sobotę było nie tak, a w niedziele doszło rzyganie. Dopiero przed chwila zjadłam kawałek tosta. Pije śpię i leżę. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: rotawirus 08.02.16, 14:53 Już pół Polski choruje. Podobno jednodniówka. Odpowiedz Link Zgłoś
shige Re: rotawirus 08.02.16, 17:26 Prosze nie brać żadnych leków, dużo pić, nie jeść owoców, nie pić mleka i położyć się spać. Przy rotawirusie najlepszy jest odpoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: rotawirus 08.02.16, 17:38 Oj tak, ja przespałam chyba 16 godzin na dobe z przerwami na pobyty w wiadomym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś