Dodaj do ulubionych

krem na powieki

16.02.16, 14:38
Jaki krem stosujecie na powieki, po makijaż? Ten sam co smarujecie całą twarz czy inny? A podkład do twarzy też nakładacie na powieki i potem puder? Ja właśnie tak zawsze robiłam, czyli na powieki i wokół oczu nakładałam te same preparaty co na całą twarz czyli krem, podkład, puder a potem cienie itd. Od jakiegoś czasu moje powieki są bardzo podrażnione, wysuszone, szczególnie jedna. Podejrzewam jakieś uczulenie, czekam na wizytę u lekarza, ale ciekawa jestem czy nie popełnia błędu przy makijażu.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: krem na powieki 16.02.16, 16:35
      Kremy które stosuje się do pielęgnacji skory oczu to nie to samo co do twarzy,nie stosuje się ich na powieki. Popelnilas blad i to zasadniczy.
      • magata.d Re: krem na powieki 16.02.16, 19:49
        To jeszcze napisz jaki stosujesz krem na powieki pod makijaż, bo to mnie ciekawi.
        • jola-kotka Re: krem na powieki 18.02.16, 05:14
          Filgora time filler eyes
    • kk345 Re: krem na powieki 16.02.16, 16:42
      >Jaki krem stosujecie na powieki, po makijaż?
      Podkład pod cienie. Ale na podrażniona skórę nie nakładaj bez konsultacji z lekarzem (okulistą?) niczego, żadnych kremów czy cieni.
      • magata.d Re: krem na powieki 16.02.16, 19:52
        Nie, teraz nic nie nakładam, nie robię makijażu. Czyli na umyte powieki zakładasz bezpośrednio podkład pod cienie? Tak? A na twarz umytą zakładasz najpierw krem potem podkład?
    • edelstein Re: krem na powieki 16.02.16, 16:46
      Podklad pod cienie
    • pade Re: krem na powieki 16.02.16, 18:06
      Pod oczy używam genialny Shiseido, koi, nawilża, natłuszcza, mój nr 1 wśród kremów pod oczy a próbowałam ich wiele. Nie używałabym kremów do twarzy na powieki a już tym bardziej podkładu.
      • pade Re: krem na powieki 16.02.16, 18:09
        Aha, a na powieki kupiłam właśnie bazę Clarinsa, ma nie tylko przedłużać trwałość cieni ale i pielęgnować skórę powiek, zobaczymysmile
        Polecane przeze mnie produkty są drogie, ale starczają na bardzo długo, więc moim zdaniem warto zainwestować.
        • magata.d Re: krem na powieki 16.02.16, 19:55
          Dzięki, zobaczę.
      • jola-kotka Re: krem na powieki 16.02.16, 18:11
        Tylko nadal pod oczy to nie to samo co na powieki.
        • pade Re: krem na powieki 16.02.16, 18:20
          Akurat ten krem można używać i na powieki, jest przeznaczony do skóry wokół oczu.
          • jola-kotka Re: krem na powieki 16.02.16, 18:29
            O to ja sobie kupie,dzieki smile
            • pade Re: krem na powieki 16.02.16, 19:49
              wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=25253
              to ten
              • magata.d Re: krem na powieki 16.02.16, 20:24
                Tak czytam o tym kremie i jest to krem pod oczy a nie na powieki.
                • pade Re: krem na powieki 16.02.16, 22:45
                  "Aplikuj na powieki oraz pod oczami, rano i wieczorem jako ostatni krok zabiegu pielęgnacyjnego"
          • magata.d Re: krem na powieki 16.02.16, 19:59
            No właśnie, bo mi nie chodzi o krem pod oczy, który ma chłodzić, likwidować sińce, worki czy zmęczenie. Ja takiego kremu nie potrzebuję, a takie widzę szukając kremu do okolic oczu.
            • pade Re: krem na powieki 16.02.16, 20:18
              A co to za kremy? Bo mnie by się taki chłodzący na rano przydalsmile
              • magata.d Re: krem na powieki 16.02.16, 20:37
                Koleżanka sobie chwali np. Vichy, ale ona ma tendencję do worków i sińców pod oczami rano. Ja takich problemów nie mam.
    • mika_p Re: krem na powieki 16.02.16, 19:40
      A ja używam tego samego kremu i na powieki, i pod oczy, i na całą twarz. Jak ma mi coś zaszkodzić, to faktycznie skóra koło oczu zareaguje najszybciej, ale w takim układzie caly krem idzie won, bo to tylko kwestia czasu. Dodatkowo pod oczy nakładam wazelinę i jest OK.
      Nie używam podkładu, a cienie najwyżej kilka razy w roku.
      • magata.d Re: krem na powieki 16.02.16, 20:06
        Ja używałam kremów na całą twarz, ale ja zawsze kupuje dobre kremy, na których jest napisane że można stosować w okolicach oczu. Nigdy nie miałam żadnych problemów. Jak pojawił się problem szukam czegoś na powieki specjalnie.
        • snakelilith Re: krem na powieki 17.02.16, 01:03
          Problemem jest w takim razie nie krem, a raczej podkład i/albo puder. Te kosmetyki mogą wysuszać (odtłuszczać) delikatną skórę wokół oczu, więc nie poleca się stosowanie ich w tej okolicy. Powieki mogą drażnić także same cienie, uczulenie na kosmetyki kolorowe wcale nie jest takie rzadkie, szczególnie te perłowe. Niektóre mogą działać też jak papier ścierny, szczególnie gdy nakładasz je gąbeczką. A z bazą pod cienie też różnie bywa, ja stosowałam bardzo popularną bazę Artdeco, którą wiele kobiet sobie chwali, jest taka lekko chłodząca, mnie ona podrażniała. Może być też, że twój problem to po prostu za dużo pudrowych kosmetyków na powiekach na raz.
          Generalnie istnieją też dwie szkoły, jedna poleca stosowanie specjalnych kremów w okolicach oczu, druga jest zdania, że to niepotrzebne i dobrze dobrany krem do twarzy wystarczy. Ponadto, kremy do okolicy oczu nie są jakieś super duper preparaty z ekstra składnikami, tylko są takim bardziej rozcieńczonymi, mniej bogatymi kremami z olejami, które nie "wędrują", bo skóra pod oczami i oczy mogą może reagować wrażliwie. Tak naprawdę te kremy nie robią jednak nic specjalnego. Mogą być jednak lepsze, gdy normalny krem jest bardzo tłusty i/albo ma (za) dużo aktywnych substancji (przeciwzmarszczkowych itp).
    • lady-z-gaga Re: krem na powieki 17.02.16, 07:39
      Krem ten co twarz, na to podkład i puder. W ten sposób, bez żadnej bazy, cienie trzymają się do wieczora i wyglądają nieskazitelnie nawet gdy się spocę na fitnessie.
      • nuta15 Re: krem na powieki 17.02.16, 10:30
        Znasz cienie w kremie ? Są idealne dla osób które mają bardzo wrażliwe oczy i nie mogą używać cieni pudrowych, sypkich bądź w kamieniu. Nakładając je nie potrzebujemy bazy , wystarczy odrobina delikatnego kremu pod oczy.
        • ola_dom Re: krem na powieki 17.02.16, 10:34
          nuta15 napisała:

> Znasz cienie w kremie ? Są idealne dla osób które mają bardzo wrażliwe oczy i
          > nie mogą używać cieni pudrowych, sypkich bądź w kamieniu.

Czyżby?
          Krem w tych cieniach to dodatkowy składnik, potencjalnie alergizujący.
          W moich cieniach mineralnych są tylko sproszkowane minerały.
          Cienia w kremie chyba nie odważyłabym się użyć, jak znam swoje oczy i ich reakcje na kosmetyki.
          • nuta15 Re: krem na powieki 17.02.16, 10:52
            Dla mnie są ok , nie uczulają , można zrobić test . Cienie mineralne też są bardzo dobre dla alergików , używasz bazy ?
            • ola_dom Re: krem na powieki 17.02.16, 10:55
              nuta15 napisała:

> Cienie mineralne też są bardzo dobre dla alergików , używasz bazy ?

Używam bazy Art Deco od kilku lat i jest bardzo fajna. No i nie uczuliła mnie smile
              • magata.d Re: krem na powieki 17.02.16, 15:59
                Parę lat temu uczuliły mnie cienie artDeco, więc już nic tej firmy nie kupuję.
    • nihiru Re: krem na powieki 17.02.16, 10:40
      Przyznam się, że ja właśnie tak robię: i krem, i podkład, i puder stosuję na całą twarz, łącznie z powiekami. Nic mnie nigdy nie uczulało, a cienie dobrze się trzymały.

Firmy kosmetyczne przekonują, że skóra wokół oczu jest bardziej delikatna i "zwykłe" kosmetyki za bardzo ją obciążają, ale prawdę powiedziawszy, nie mam przekonania, czy po prostu nie próbują sztucznie napompować popytu.
      • lady-z-gaga Re: krem na powieki 17.02.16, 10:57
        > prawdę powiedziawszy, nie mam przekonania, czy po prostu nie próbują sztucznie napompować popytu.

ależ dokładnie tak jest smile w dodatku kosmetyki pod oczy , mając mniej substancji aktywnych, kosztują drożej, a powinno być na odwrót
      • pade Re: krem na powieki 17.02.16, 11:16
        Mnie pieką oczy gdy za daleko zajadę kremem do twarzy, więc może coś w tym jest.
        • snakelilith Re: krem na powieki 17.02.16, 11:27
          To znaczy tylko, że w tym kremie coś jest, czego twoje śluzówki nie lubią. To nie muszą być nawet jakieś aktywne, drażniące składniki, to mogą być po prostu "wędrujące" tłuszcze, które rozłażą się po nałożeniu kremu i drażnią oczy. To mogą być też barwniki, albo perfumy w kremie, których twoja skóra nie lubi. Pewno wiesz, że kiedyś kosmetyki takie jak kremy do twarzy, testowało się właśnie na króliczych oczach, bo tam reakcja na potencjał drażniący była najszybsza i najbardziej widoczna. W sumie wskazówka, że ten krem nie jest dla ciebie idealny.
      • snakelilith Re: krem na powieki 17.02.16, 11:18
        Co do kremu pod oczy jestem tego samego zdania. Jednak podkładu i pudru na powieki bym już nie nakładała. Kiedyś nakładałam podkład jako bazę, ale kiedyś to moja skóra była młodsza i bardziej tłusta. Teraz jest sucha i delikatna, wszystko co matuje skórę za bardzo ją wysusza i powieki reagują podrażanieniem jako pierwsze. Na suchej skórze cienie się też już tak nie rozłażą, więc nie potrzebuję bazy. Jeżeli jednak zależy mi na "naturalnej" skórze na powiekach, czyli wyglądającej jak nieumalowana, ale nienagannie jednolita, to używam na powieki kremowego (nie płynnego) concealer, tego samego co pod oczy. Zresztą warto zainwestować też w dobre gatunkowo cienie, to nakładanie bazy na powieki nie jest konieczne. Mnie zawsze dziwi, że kobiety podkład dobierają zwykle bardzo starannie, a tam gdzie kosmetyki mają kontakt ze śluzówkami (cienie, szminka) eksperymentują z byle czym, zwracając uwagę głównie na kolor i niską cenę, rzadziej na jakość.
      • antychreza Re: krem na powieki 17.02.16, 16:47
        Zdecydowanie próbują. A durne baby w to wierzą i trują, że krem na powieki to nie to samo co pod oczy. Za niedługo wmówią nam, że krem do opuszek palców to nie to samo, co krem do grzbietu dłoni...
    • drinkit Re: krem na powieki 17.02.16, 16:40
      Krem nawilżający do oczu, podkład, baza pod cienie,puder

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka