Dodaj do ulubionych

Porady kosmetycznej potrzebuję

19.02.16, 09:44
Dzieki wam dziewczęta zaopatrzyłam się w Savon Noir, czarne mydło Agafi i rękawicę Kessa. Jestem zachwycona i w związku z tym chciałabym więcej kosmetyków naturalnych.

Co mozecie jeszcze polecić, zwłaszcza do pielegnacji twarzy?
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 10:48
      Z kosmetyków powiadasz naturalnych i na twarz? big_grin big_grin big_grin Znam jeden, darmowy big_grin
      • aquella Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:10
        tylko żadnej chętnej na maseczkę?
    • lady-z-gaga Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 11:07
      Podciągam, bo sama chętnie poczytałabym coś ciekawego smile
    • lola211 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 11:09
      Wode pietruszkowa zamiast toniku.
      Zalewam garsc posiekanej natki ciepła woda (wody nie duzo, bo po tygodniu reszte niezuzyta wylewam)- i tak trzymam w lodówce.Super odswieza, tonizuje skore.
      Maseczki z glinki- ja teraz zachwycam sie biała.
      • cosmetic.wipes Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 11:27
        Ponieważ przestał mi słuzyć ulubiony płyn micelarny, to wody pietruszkowej chetnie spróbuje.

A coś na zmarchy?
        W sensie olejki jakoweś czy inne mazidła bez syntetyków. Może nie zmarchy, ale w okolicy oczu skóra mi zaczyna wiotczeć.
        • sanrio Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 11:34
          olejek macadamia. Do kupienia w sklepach eko. Świetny również do włosów, jeśli masz mało porowate. A tu byłaś? mazidla.com
          • cosmetic.wipes Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 12:39
            Żescie mi z kurą zrobiły niezłe kuku - zamiast sie robota zająć, to wślipiam się w te strony wink

Coś konkretnego na początek podpowiecie?
            • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:11
              A wiesz, że z savon noir możesz robić peeling enzymatyczny na twarz? Tylko max. 5 min. Ewentualnie myć nim twarz - kilka razy w tygodniu i koniecznie sprawdzać, czy aby na pewno skóra dobrze reaguje. smile
              • cosmetic.wipes Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:18
                Właśnie do peelingu kupiłam.
                Jest idealny, bo jako jedyny enzymatyczny nie podraznia mi skóry.
                • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:49
                  Nooo, jest genialne. smile))
              • sara_lund Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:06
                ale jak peeling - Ja też nabyłam to mydło - 2,3 razy w tygodniu myje nim twarz, i chwile tę piane trzymam na facjacie. Coś jeszcze dorzucacie ściernego do tego?
                • ola_dom Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:10
                  sara_lund napisała:

> ale jak peeling - Ja też nabyłam to mydło - 2,3 razy w tygodniu myje nim twarz
                  > , i chwile tę piane trzymam na facjacie. Coś jeszcze dorzucacie ściernego do tego?

Na pewno piszesz o savon noir, nie o mydle Babuszki Agafii?
                  Bo savon noir za bardzo się nie pieni, nakładasz mazidło na skórę, trzymasz kilka-kilkanaście minut i zmywasz. No i dlatego jest "enzymatyczny", że nie ściera, tylko rozpuszcza stary naskórek.
                  • sara_lund Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:14
                    no może z "pieni" to mnie poniosłosmile takie białe się robi, na pewno savon noir.
                    • ola_dom Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:24
                      sara_lund napisała:

> no może z "pieni" to mnie poniosłosmile takie białe się robi, na pewno savon noir.

No to wystarczy, trzymasz kilka minut i potem spłukujesz. Razem z niechcianym naskórkiem smile
                      • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:33
                        Ale takiego peelingu nie możesz robić codziennie, max. raz w tygodniu. Można jednak używać tego mydła zamiast innych kosmetyków myjących - czyli nabierasz odrobinkę, myjesz kilkanaście sekund i spłukujesz - i pewnie o takiej opcji pisze sara_lund.
                  • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:31
                    Pieni się, gdy myje się nim twarz. Lekko, ale się pieni.
                    Gdy stosuje się jako peeling - czyli zostawia na kilka minut (na twarzy) to się nie pieni. wink
            • kura17 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:34
              ja teraz mam ten olej monoi - bosko pachnie, jakby gardenia.
              mieszam go z kwasem hiarulinowym (tym slabszym, potem bede z mocniejszym, tez mam).
              i tyle.
              mam tez olej arganowy, ale uzywam go rzadko (bo cuchnie), tak samo jak powyzej.
              mam olej rozany (z innego sklepu) oraz olej z opuncji figowej (tez innyc sklep) oraz macerat a owocow goji. uzywam dokladnie, jak powyzej. czesto na wilgotna skore, jak radzila Pade.
              czeka nieotwarty olejek z malin smile

pomoglam? pewnie nie, ja tez na tamtej stronie spedzilam wieki, zanim cos kupilam...
              • cosmetic.wipes Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:37
                Chyba pomogłaś.

Czyli na początek powinnam kupić kwas hialuronowy (roztwór czy w proszku?) i jakiś olejek i wystarczy?
                A retinol mogę do tego dorzucić, czy oślepnę od takiej mieszanki? wink
                • ola_dom Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:40
                  cosmetic.wipes napisała:

> A retinol mogę do tego dorzucić, czy oślepnę od takiej mieszanki? wink

Jak dla mnie to retinol zawsze warto dorzucić wink
                  I to czym prędzej, bo aura idealna na retinol.
                • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:48
                  Możesz, tylko zacznij od jakiegoś delikatnego. smile))
                • kura17 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:10
                  > Czyli na początek powinnam kupić kwas hialuronowy (roztwór czy w proszku?) i ja
                  > kiś olejek i wystarczy?

ja kupilam w plynie, jest taki w plastikowej buteleczce, jak nacisne, to akurat taka kropka na jedno smarowanie wychodzi wink
                  ja na dlon najpierw wyciskam kwas, potem dodaje porcje olejku jakiegos, rozcieram miedzy dlonmi i sie smaruje. uwielielbiam, swietne uczucie.
                  przy ladnie pachnacym olejku to i pachnidlo wyjdzie, hehe. kwas nie ma zapachu.

> A retinol mogę do tego dorzucić, czy oślepnę od takiej mieszanki? wink

nie probowalam, ale moze dokupie???

aha, ja bardzo lubie kosmetyki naturalne weledy (olejek i kremy z serii rozanej sa genialne!), tylko one dosc drogie sa. a te oleje i kwasy tanie i starczaja na wieki cale...
                  i jeszcze lavere lubie, ich serum do zmarch jest swietne!
        • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 12:42
          Idąc za wodą pietruszkową polecam wodę ryżowąsmile Ryż zalewasz na noc przegotowaną wodą, rano odcedzasz i przemywasz twarz.
          Pod oczy polecam olejek z pestek granatu, na twarz pachnotkę, wszystko zmieszane z kwasem hialuronowym a jak masz ochotę to i z kolagenem.
          • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 12:44
            aa zapomniałam, fitomed ma taki fajny olejek witaminowy z q10, dodaję do kremów, balsamów
            możesz też rozpuścić masło shea i zmieszać z hialuronem i olejkiem ale to już kroplą i smarować tym twarz i skórę pod oczami
            • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 12:45
              Fitomed ma świetne płyny - różany i lawendowy. smile
              • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 12:46
                Własnie odebrałam paczkę z płynem różanym, masłem shea i kremem arganowymbig_grin
                • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:09
                  Co to za krem arganowy?
                  • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:12
                    Ma olej arganowy, hydrolat oczarowy i maso kakaowe.
                    Zobacz na wizazu mój krem nr 5
                    • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:45
                      Znam, jest super, ale nie skojarzyłam, że te wszystkie zakupy to z fitomedu. smile))
                      • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:46
                        A właśnie, chyba sobie zamówię, bo mi się krem kończy. smile)))
                • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:10
                  Podzielę się jeszcze radą i przepisem. Rada: olejek kładź na mokrą skórę. Inaczej ją wysuszysz, wiem coś o tymuncertain
                  A przepis jest na balsam do ciała. Proporcje 80% do 20% stałe oleje do płynnych.
                  Maslo shea, olej kokosowy rozpuszczasz w kąpieli wodnej, dodajesz takie oleje jakie chcesz, ja dałam migdałowy, ryżowy, olejek witaminowy i jojoba oraz pare kropli aromatycznego. Wkładasz miskę do zamrażarki na 20 minut, wyjmujesz i miksujesz z 10 minut na puszystą masę, przekładasz do czystego pudełka i masz świetne maslo do ciała.
                  Można w ten sam sposób zrobić krem do twarzy, odrobinkę zmieniając proporcje, więcej olejów płynnych.
                  Nie ma w nich konserwantów, więc trzeba zużyć w dwa tygodnie. Olejek jojoba trochę konserwuje, to samo parę kropli wit E.
                  • kura17 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:31
                    > Podzielę się jeszcze radą i przepisem. Rada: olejek kładź na mokrą skórę.

tak, potwierdzam!
                  • cosmetic.wipes Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:39
                    Pade, ja świeżak jestem i chyba jeszcze nie udźwigne psychicznie miksowaniabig_grin
                    Na razie bym chciała coś prostego, albo gotowca.
                    • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:00
                      Ja też to pierwszy raz robiłambig_grin
                      Nie ma czego zepsuć, naprawdęsmile
                      A na poważnie to zacznij od retinolu pod oczy i tu był kupiła dermokosmetyk.
                    • nenia1 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 15:38
                      Ja też kupuję gotowce, raczej samodzielnie nie stworzę takiej kombinacji różnych olejków jakie są w serii Hand Made Planeta Organica, którą osobiście polecam. Szczególnie lubię z tej serii toniki, serum i żywe oleje do twarzy. Maseczki, akurat dla mnie, słabsze, darowałabym sobie, ale reszta naprawdę niezła.
            • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 12:45
              A jeśli się nie chcesz głaskać tylko skorzystać z zimy to sesdermę pod oczy kup z retinolem, czy redermic i zrob kurację, a wiosną głaszcz się olejkamismile
    • kura17 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 12:18
      zobacz na ta strone:

www.zrobsobiekrem.pl/

ja tam kupuje rozne oleje (sa dokladne opisy) i kwas hiarulinowy, mieszam na rece po pare kropli i sie smaruje, zamiast kremow. smaruje tez dlonie i wlosy.
      bardzo lubie smile

niektore oleje pachna swietnie (monoi), niektore cuchna (arganowy), ale krotko wink
    • obrus_w_paski Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 13:59
      Interesuje mnie mieszanie olejkow z kwasem.
      Ten kwas hialuronowy kupowac w plynie czy w proszku? Bo u mnie widze mnostwo w opcji w proszku, a w plynie tylko cos w tym stylu: www.amazon.com/Cosmedica-Skincare-Hyaluronic-Serum-Ounce/dp/B0090UJFYI
      to o taki kwas chodzi?

Jesli chodzi o olejki to polecam rozany pod oczy- bardzo fajnie wygladza. Stosuje tez kapsulki A+E firmy GAL (zolte "rybki"). Zapach maja troche dziwny, ale sa swietne na podroze albo na "po silowni" - mam zawsze mnostwo tych rybek w kosmetyczce, bo nie chce mi sie tachac calych kremow.
      • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:01
        Ja kupuję gotowy na ZSK. Potrójny kwas hialuronowy 1,5%
      • kura17 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:22
        > Interesuje mnie mieszanie olejkow z kwasem.
        > Ten kwas hialuronowy kupowac w plynie czy w proszku?

ja kupilam w plynie i jest swietny.
        to co zalinkowalas to pewnie to, jesli nie ma skladu, to pewnie to "pure acid", tak?

> Jesli chodzi o olejki to polecam rozany pod oczy- bardzo fajnie wygladza.

olejki rozane sa swietne TEZ ze wzgledu na zapach wink

> Stosuje tez kapsulki A+E firmy GAL (zolte "rybki").

gdzie kupujesz te rybki?
        bo znalazlam je tylko na polskich stronach (ja jestem w niemczech).
    • eilian Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:12
      ja właśnie też nabyłam savon noir (chyba po tym samym wątkuwink) i nie wiem, czy kupiłam złe, czy jak, bo to strasznie szczypie w oczy. Pomijam konsystencję i zapach smaru do maszyn, dla urody można to znieść, ale to szczypanie jest nie do wytrzymania. Wy też macie takie doświadczenia?
      • ola_dom Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:25
        eilian napisała:

> ja właśnie też nabyłam savon noir (chyba po tym samym wątkuwink) i nie wiem, czy
        > kupiłam złe, czy jak, bo to strasznie szczypie w oczy.

Bardzo dobre, ono właśnie okropnie szczypie i oczy trzeba omijać. Piszą o tym na opakowaniach, w wątku też było, sama pisałam.
      • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:32
        Szczypie, dlatego nie zbliżam się do oczu, a gdy zmywam twarz to zaciskam powieki najmocniej jak potrafię. wink
        • eilian Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 16:48
          Dzięki, że odpowiedziałyście. W takim razie dam mu drugą szansę.
    • mynia_pynia Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:19
      Ja na noc olejuje twarz, olejem kokosowym albo olejem z wiesiołka albo rossmanowskim olejkiem niby do ciała pomarańcza - brzoza - używam wymiennie.
      Często też olejuje na noc włosy tymi samymi olejami co akurat twarz - wycieram sobie ręce ;P
      • kura17 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:27
        > albo rossmanowskim olejkiem niby do ciała pomarańcza - brzoza

mialam ten olejek, bardzo fajnie pachnie!

> Często też olejuje na noc włosy tymi samymi olejami co akurat twarz - wycieram
        > sobie ręce ;P

robie dokladnie tak samo smile
    • mynia_pynia Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:21
      Na okres słoneczny zamierzam kupić sobie olej z pestek malin jako ochrona przed słońcem oraz olej z nasion dzikiej marchwi.
    • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 14:35
      Cosmetic, jeśli chodzi o maseczkę, to polecam ci maseczkę domową, w wersji podstawowej: mleko+miód.
      Albo w wersji zaawansowanej: mleko+miód+mąka ziemniaczana. Ja dorzucam czasami trochę miąższu z aloesu albo gliceryny. W ogóle mąka ziemniaczana jest zajebista - i do kąpieli (najpierw trzeba zrobić krochmal) albo do maski na włosy (są potem takie sypkie, śliskie, lśniące).
      • cosmetic.wipes Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 15:03
        Ty wiesz, ze rano przeczytałam o maseczce mleczno-miodowej, z tym, że nie dowierzałam. No ale jak twierdzisz, że się sprawdza, to oczywiście, że spróbuje. Z mąką.

Aha i kupiłam te składniki do miksturki. Kwas, retinol i olej z lnianki.

Oświadczam wam uroczyscie, że:
        - jak zadziała, to stawiam wódkę,
        - jak oslepnę/skóra mi zejdzie to was znajdę i się zemszczę tongue_out
        • thank_you Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 15:06
          To ja wolę wódkę. wink

A maseczka może nie działa cudów, jednak twarz jest tak mięciutka, że aż chce się jej dotykać. smile))
          Spróbuj dosypać łyżkę mąki do maseczki do włosów, to zobaczysz różnicę. smile))
          • kura17 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 15:20
            ja tez wole wodke!
            dowolna soplice smakowa, prosto z zamrazalnika big_grin
            ja teraz mam w swoim zamrazalniku malinowa.
            tzn w domu, bo akutalnie jestem w rosji, lol, wodki tu pod dostatkiem! (dobrej wodki!)
        • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 15:49
          A który retinol kupiłaś?
          • lalkaika Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 19.02.16, 20:04
            tez kupilam te kosmetyki agafii po Waszym watku ,mydla wymiataja,mam wlosy jak lalka ,no ,az z przyjemnoscia ukladam czego juz nienawidzilam z sianskiem po extraordinair loreal ach.Never more. zamierzam sie do olejkow ichnich ,czy ktoras probowala ?
            Maseczki w malych popakowaniach przyjemne,ale raz,ze na 3 razy czyli by trzeba bylo nakupic duzo ,dwa ,ze po SAMYM mydle wydaja mi sie lepsze .
            Krem pod oczy spoko ,wzielam tez pare maseczek do twarzy .Cenowo b. mi odpowiadaja tez smile tylko drogo mi wysylka wychodzi za granice ,z tej polskiej strony kupowalam <lawendowa szafa< jak chcecie to jest rabat -20% ZIMOWY /kod/ ,ja szukam innego dostepu (Wlochy) ,jak ktos wie to prosze sie podzielic .
            Ah i przy okazji polecam zajebisty kreemik ruski za grosze naprawde a dziala.Do cery wypryskowej ahim? ,i do zmniejszania porow. www.google.it/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiDrfqcwoTLAhWDPRoKHRzyDicQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Flawendowaszafa24.pl%2Fpl%2Fp%2FZel-balsam-Czaga-%25E2%2580%259E911%2C-100-ml-Twins-Tec%2F2643&psig=AFQjCNFwxURT8RseLF81TPvpx0fuMQZcTA&ust=1455995006637459
          • cosmetic.wipes Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 20.02.16, 09:01
            Dokładnie palmitynian retinylu. Ten

Ten jest w innej formie (chyba lepszej?), ale na piewszy raz wzięłam tańszy, bo jakbym miała wywalić do smieci, to wolę dychę, niz dwie dychy wink
            • pasquda77 Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 20.02.16, 10:16
              Z fajnych sklepów z kolejkami polecam Ecospa -ceny i wybór jak na ZSK ale na plus to, że produkty są w szklanych buteleczkach a nie w przasnych plastikowych.
            • pade Re: Porady kosmetycznej potrzebuję 20.02.16, 10:50
              Palmitynian retinylu jest w maści z witaminą A. Krzywdy Ci nie zrobismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka