Dodaj do ulubionych

wnętrzarsko

11.03.16, 11:45
Z wielu powodów wymiana mebli nie wchodzi w grę co najmniej przez rok, a na to co jest nie mogę już patrzeć.
W moim salonie stoją stareńkie (ale nie antyczne wink) meble w kolorze "mahoń". Mam zamiar pomalować na nich pseudoorientalne złote wzorki, jebutne złote uchwyty etc, przerabiając je na styl taki ala kolonialny. Tak, będzie kiczowato, zamierzam to wręcz podkreślić dodatkowo jakimiś figurkami buddy etc.
Salon ma jakieś 25m, jest jasny, ma jasną, drewnianą podłogę.
Myślałam, żeby ściany zrobić jasnofioletowe, liliowe, coś w ten deseń, do tego kolorowe makarony i narzuta na sofę. Ni huhu nie mogę wymyślić koloru tych makaronów i tej narzuty, wszystko mi się jakoś gryzie.
Mogę śmiało poszaleć z kolorami, bo zanim mi się opatrzy wywalę wszystko i zrobię porządny remont.
Obserwuj wątek
    • jdylag75 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 11:55
      Wpisz sobie w wyszukiwarkę "pokój w stylu orientalnym", jest tam czerwień z pomarańczowym, złotym + drewno. Moze znajdziesz inspirację.
    • agni71 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 11:57
      Jeśli to ma być styl orientalny, indyjski, to pomarańcz, róż, granat.
    • mdro Re: wnętrzarsko 11.03.16, 11:59
      Mahoń z jasnym fioletem będzie IMO wyglądał strasznie. Albo idź na całość i daj ciemne ściany w "orientalnych" kolorach, albo potraktuj wszystko jako zabawę i zrób białe, a pograj tylko dodatkami, np. ciemna zieleń + złoto, purpura + złoto etc.
      • agus-ka Re: wnętrzarsko 11.03.16, 12:06
        Zgadzam się, jasny fiolet to masakra. Lepszy będzie pomarańcz, ciemny fiolet, granat, czerwień. Minusem jest ta jasna podłoga, może warto dorzucić jakiś ciekawy dywan?
        • butch_cassidy Re: wnętrzarsko 11.03.16, 20:35
          Ja też bym widziała pomarańcz w tym pomieszczeniu.
    • agusiah Re: wnętrzarsko 11.03.16, 12:05
      Nie idź w makaronysmile
    • edelstein Re: wnętrzarsko 11.03.16, 12:30
      Egal jakie,wazne,ze bedzie pasowac do ciebiebig_grin
    • livia.kalina Re: wnętrzarsko 11.03.16, 13:01
      A daj jakieś zdjęcia z elementami, których jesteś pewna, że chcesz je mieć to łatwiej nam będzie dopasować resztęsmile
    • nenia1 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 13:07
      Brzmi masakrycznie, szczególnie ten mahoń z fioletem w połączeniu z makaronami.
      • kira02 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 15:55
        Tak, brzmi jakby autorka chciała zrobić kicz na maksa.
        • triismegistos Re: wnętrzarsko 11.03.16, 16:15
          Bo chcę. Lubię kicz, a za rok/ półtorej robię generalny remont i wywalę ten pseudoorient, więc mogę spokojnie szaleć smile
          • gama2003 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 16:38
            Szalej jak Ci w duszy gra, Tobie ma się podobać. Zwłaszcza, że w razie przesytu i tak planujesz niedługo remont. Czasami kontrolowany kicz potrafi być świetny. Ale koro planujesz szalone kolory mebli, ścian i dodatków to zostaw coś spokojniejszego - np bez tych makaronów, okna dla równowagi.
            Żeby kolory wariackie cieszyły a nie powodowały bólu zębów.
          • kira02 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 16:53
            Acha. Jeśli dasz radę na to codziennie patrzeć przez rok, to go for it big_grin
            • przystanek_tramwajowy Re: wnętrzarsko 11.03.16, 19:02
              Gorzej, jak z jakiegoś powodu remont się przesunie w czasie i będzie musiała to oglądać dłużej. wink
              • triismegistos Re: wnętrzarsko 11.03.16, 19:14
                Będę miała dobrą szkołę tongue_out Następne wnętrze planuję baaardzo kolorowe, więc akurat będę miała czas, zeby się ewentualnie rozmyślić wink
                • butch_cassidy Re: wnętrzarsko 11.03.16, 20:34
                  Miałam w poprzednim mieszkaniu bardzo nasycone kolory, dużo, każde pomieszczenie w innej tonacji. Nie zmęczyło mnie. Raczej zaspokoiło chęć na zwariowane kolory smile Taka subtelna różnica. W kolejnych dwóch mieszkaniach nie miałam już aż tak kolorowo, ale dopóki nie mówimy o dominacji np. czerwieni, to jak dla mnie ok.
                  Osobiście bardziej by mnie męczyły tylko pastele, albo - jeszcze gorzej - szarości...
                  Tak że uważam, że pomieszczenie musi pasować osobie, która w nim mieszka i tyle. Nie każdego męczy, nudzi... to samo.
    • solejrolia Re: wnętrzarsko 11.03.16, 13:17
      o rany...brzmi masakrycznie.
      • agni71 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 13:19
        Bo to chyba ma być takie z założenia kiczowate?
        • koronka2012 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 16:50
          Są pewne granice... Zamierzony kicz - żeby jakoś zagrał a nie wyglądał od czapy - jest wbrew pozorom bardzo trudny i najłatwiej się na czymś takim wyłożyć.
    • butch_cassidy Re: wnętrzarsko 11.03.16, 14:57
      Wg mnie narzuta kolorowa - ze sklepu indyjskiego, np. Jak kicz, to kicz. I koniecznie poduszki w dużej ilości smile
      A makarony to nie wiem, czy w ogóle, może jakaś zasłonka? Może z sari?
      • triismegistos Re: wnętrzarsko 11.03.16, 15:39
        Jakaś kolorowa firana koniecznie musi być (mam graciarnię na balkonie za tym oknem i absolutnie nie mam opcji, zeby w ciągu roku ją usunąć), nie upieram się przy majaronach, ale wydają mi się pasować. Kolorowa, "indyjska" narzuta to dobry pomysł smile
    • bei Re: wnętrzarsko 11.03.16, 15:52
      smile
      Ma byc z jajem?
      Tak, jak opisalas, bedzie, alllle, nie wypoczniesz w tych pomieszczeniach.
      india-dreams.blog.onet.pl/2007/07/05/wnetrza-w-indyjskim-stylu/
      Sciany na szaro, a dodatki buddha itp w kolorach, o ktorych wspomnialas.
      Ze zdobieniem mebli nie przesadzaj, mozesz jeden mebel caly wysrebrzyc , ze dwa posazki w fiolecie i amarancie, jedna zaslone wymien na obrus indyjski, a najlepiej kup na allegro sari, w kolorach miety, blekitu, srebra i je powies zamiast zaslony.
      Na scianie mozesz powiesic jakas Tare, albo Ganeshe.
      Ile masz mebli?
      Jesli komoda- to przy szufladach mozna powiesic chwosciki.
      Na drzwi szafy mozna przykleic duza fotografie na folii- z Indii. Powinna byc na caly front.
      Wszystko z umiaremsmile
      Moze jakis puf, albo ....

Albo wygooglaj wrota z Indii lub szafe, popatrz na wzorek w zdobieniach, zrob stempel z ziemniaka, umocz w srebrolu lub zlotolu akrylowym, i pobaw sie na jednym froncie.
      Jeszcze inaczej- to kup wosk zloty lub srebrny, mozesz przetrzec nim cala powierzchnie mebla, lub front, pozniej zmieta gazeta zrobic przecierki, by machon wzieral spod spodu.
      Mozesz z meblami nic nie robic, a skupic sie tylko na dodatkach.
      Albo te drobne meble- krzesla, stoliczki pomalowac kolorami boliwoodusmile
      Zazdrosze Ci zmiansmile
      I pomyslu, by zazartowac z pomieszczeniasmile
      Rzuc pozniej jakas fotke, jak nie chcesz pokazywac pomieszczenia to pokaz detalesmile
      Ja kiedys mialam sari jako obrus, do czasu balu karnawalowego- wowczas upielam je na kolezance, wygldala slicznie, jak rajski ptaksmile

Aaaaaa, jeszcze ramki! Szara sciana i kilka pustych ramek- rodem z Indii
      • triismegistos Re: wnętrzarsko 11.03.16, 16:24
        O, szary na ścianach będzie świetny! Przecierki na tych moich meblach się nie sprawdzą, mam już zakupione szablony ze stosownymi wzorkami smile Pufy już są, poszukam po lumpach jakiegoś materiału obiciowego. Dzięki za inspirację smile
        • nuta15 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 18:58
          Meble poza wymianą uchwytów na stare złoto albo czarne z kółeczkiem (często spotkane w kolonialnych meblach) pozostawiłabym w spokoju , a szablony wykorzystała do dekoracji na ścianie w tym stylu czasnawnetrze.pl/i/dz04MDAmaD04MDA=/62d3149f/5112-Tikkurila.jpg
          Na okno rolety bambusowe i ciężkie zasłony, na podłogę "pers" z lumpeksu , na sofę aksamitna albo welurowa narzuta i dużo poduszek, jako oświetlenie nastrojowe lampiony , świeczniki. Do takiego wnętrza bardzo pasują lustra w rzeźbionych ramach. Kolory - indyjski róż, zgaszony turkus albo szmaragdowa zieleń.
          • triismegistos Re: wnętrzarsko 11.03.16, 19:15
            Lampy już mam, od stu lat leżą w piwnicy. Na rolety szkoda mi kasy, to w założeniu ma być tania, tymczasowa aranżacja smile
    • solejrolia Re: wnętrzarsko 11.03.16, 19:43
      W ciągu dnia nie miałam czasu pisać, więc teraz uzupełnię: z takimi planami przedobrzysz. fioletowe ściany, makarony,narzuty będzie kicz, który będzie męczył.
      Widziałaś mieszkanie Martyny Wojciechowskiej- spokojne ściany jako tło, a to, co robi wnętrze jest przede wszystkim w dodatkach, i to dodatki, tkaniny, poduchy, makatka mają mocne kolory, są wyraziste.
      Ty chcesz iść w drugą stronę, zrobić dokładnie na odwrót, i będzie to zbyt dosłowne.

martyna.pl/wp-content/uploads/2013/07/dobre_wnetrze_skan_4.jpg
      i.deccoria.strefa.com.pl/files/51027/97477/bigbd8668747fa4ecc603d78f4d867432c8.jpg
      bi.gazeta.pl/im/98/75/10/z17257624Q,s.jpg
      o, albo to, też jest fajne. na tle neutralnych kolorów można dać mocne kolory i świetnie wydobyć styl, o jaki ci chodzi.
      2.bp.blogspot.com/-zFdHdqT3p8s/UQ4yDw3N9-I/AAAAAAAABLM/btUUJea37iA/s1600/Moroccan-decorating-style-7.jpg
      • lusitania2 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 20:05
        solejrolia napisała:

> o, albo to, też jest fajne. na tle neutralnych kolorów można dać mocne kolory i
        > świetnie wydobyć styl, o jaki ci chodzi.
        > 2.bp.blogspot.com/-zFdHdqT3p8s/UQ4yDw3N9-I/AAAAAAAABLM/btUUJea37iA/s1600/Moroccan-decorating-style-7.jpg

fajne, ale do tego trzeba jeszcze mieć pałac z komnatami pałacowej wielkości.
        Dwudziestopięciometrowy pokój planów autorki wątku nie udźwignie, no chyba, że autorce specjalnie zależy na efekcie cygańskiego pałacu. Cóż, nikt jej tego nie zabroni.
      • kira02 Re: wnętrzarsko 12.03.16, 12:32
        Też w pierwszej chwili pomyślałam o mieszkaniu Wojciechowskiej, ale ona ma chyba bardzo duże mieszkanie + meble z drewna egzotycznego. A u autorki ma myć zamierzony kicz.
    • inguszetia_2006 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 20:04
      Witam
      Orientalne wzorki, ok. Złote też ok. Tylko, dlaczego to ma być tymczasowe? Wszystkie meble idą w pipu? Co byś chciała mieć docelowo? Jak tak sobie policzyłam tę metamorfozę na szybko, to mi wcale nie wyszło zbyt oszczędnie. I nie, nie, nie, nie brałam pod uwagę cen w sklepach, tylko ceny w lumpie, czyli ceny na kilogramywink W Warszawie to i do 80 złotych teraz sobie winszują za kg. Poduchy wzorzyste, kilka pledów wzorzystych(lump), złota farba, farba na ścianę, złote posążki etc. A gdzie lampy? A gdzie świeczniki w różnych kolorach? Obrazy, obrazki, ramy, ramki? A jakaś miska w której będą świeczki pływać z płatkami kwiatów? Niby pierdoły, ale jak się policzy, to nie są waciki. Przydałyby się też porządne zasłony, w jakimś soczystym kolorze... Przemyśl to wszystko i idź na całość;-P Ja bym szła w bohemian modern, zresztą jesteś blisko już teraz.
      Pzdr.
      Ing
      • butch_cassidy Re: wnętrzarsko 11.03.16, 20:42
        Bez przesady. Trzeba umieć szukać smile
        Kolorowe świeczniki to akurat najmniejszy problem - w ikei są za grosze.
        Pierwszy lepszy z brzegu:
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30236228/
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60298663/
        albo latarenka (róż):
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50285581/
        Wiadomo, że to nie są rzeczy super wysmakowane, ale do takiej zabawy, jaką chciałaby mieć Autorka może wystarczające. W lumpeksach też są wyprzedaże, są pchle targi, fora poświęcone wymianie rzeczy...
      • ra-sowa Re: wnętrzarsko 11.03.16, 20:44
        nie maluj ścian na fioletowo, bo to zbyt ciężkie będzie. Daj bardzo jasno szare, lub kość słoniowa, nawet białe i wtedy szalej z kolorami. dużo kolorów czerwonych , pomarańczowych, fioletowych, żółtych, ale na spokojnym tle ściany. Będzie dużo łatwiej wszystko dobrać.
        Tu masz przyklady na jasnym tle
        https://bi.gazeta.pl/im/3/5938/z5938313X.jpg
        https://www.sanit-express.pl/front/upload/pin31.jpg
    • memphis90 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 21:23
      Podepnę się z pytaniem- czy któraś z Was farbowała pokrowiec od kanapy...? Barwnikiem "do pralki". Bo chciałabym, a boję się...
      • wegatka Re: wnętrzarsko 11.03.16, 23:48
        Nie farbowałam, ale chyba obawiałabym się tego, że barwnik będzie się potem odbijał na ubraniach. No chyba, że na kanapie nie będzie nikt siadać wink
        • memphis90 Re: wnętrzarsko 12.03.16, 11:51
          Nie, podobno się nie odbija i nie puszcza koloru podczas prania. Tak czy inaczej- pokrowiec i tak mam do wymiany, bo z beżowego zrobił się niespieralno-plamisty, chcę spróbować przefarbować na szary. Jak nie wyjdzie, to kupię nowy, jak wyjdzie- zaoszczędzę kilkaset złotych vs 20zł wydane na barwnik.
    • biala_ladecka Re: wnętrzarsko 11.03.16, 21:46
      Moj mozg stracil mozliwosci percepcyjne juz na slowie "orientalny" wiec niewiele doradze, ale zaintrygowaly mnie te makarony. Czy ktos moglby sie zlitowac i wyjasnic co to takiego?
      • claudel6 Re: wnętrzarsko 11.03.16, 23:43
        podpinam się. nie mam pojęcia co to jest.
        • wegatka Re: wnętrzarsko 11.03.16, 23:57
          To takie firanki z dyndających nitek

https://www.led-shop.pl/pena/zaslona17.jpg
          • triismegistos Re: wnętrzarsko 12.03.16, 00:10
            Śpieszę donieść, że zdecydowanie nie o taki efekt mi chodzi big_grin
            • wegatka Re: wnętrzarsko 12.03.16, 00:20
              Hahaha, no domyślam się, że nie big_grin Chciałam tylko znaleźć zdjęcie z dobrze wyeksponowanymi makaronami big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka