Dodaj do ulubionych

religia w szkole

25.03.16, 22:17
właśnie odkryłam, że dzieci mają dwie godziny religii tygodniowo. Od kiedy tak jest? Nigdy nie byłam przeciwna ale dwie godziny! tak samo jak angielskiego, nasze państwo oszalało.
Szukam szkoły dla mojego dziecka, zapisaliśmy do szkoły katolickiej i dumam czy dwie godziny religii to nie za dużo? Po dokładnym przeczytaniu planu lekcji w państwowej szkole odkryłam również dwie godziny religii. Nie mogę wyjść z podziwu jak kler to załatwił???
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: religia w szkole 25.03.16, 22:21
      Trollujesz.

Komuś, kto z własnej woli zapisuje dziecko do szkoły KATOLICKIEJ, nie powinny przeszkadzać dwie godziny religii w tygodniu.

Słaby trolling.
      • nena20 Re: religia w szkole 25.03.16, 22:32
        napisałam poważnie. Szkoła katolicka ma bardzo dobre wyniki i tylko 4 osoby związane z klerem. Uczęszczają tam dzieci różne na pewno większość rodziców nie lata co tydzień do kościoła. Szkoła ma dobry poziom nauczania np. angielski codziennie, fajne zajęcia dodatkowe i jest tańsza niż inne prywatne. Ciężko się tam dostać, aktualnie pusty rocznik więc mamy dużą szansę.
        Jak już pisałam nie jestem ateistką do kościoła chodze kilka razy w roku, księdza przyjmuje.
        Ja w szkole miałam 1 godzinę religii i byłam pewna, ze nadal tak jest.
        • amoreska Re: religia w szkole 25.03.16, 22:36
          Dziwię ci się.
          Będąc katoliczką, nie zapisałabym dziecka do wyznaniowej szkoły np. muzułmańskiej, nawet gdyby 100% jej absolwentów bez problemu dostawało się do Harvardu.
          • nena20 Re: religia w szkole 25.03.16, 22:43
            ale oni tam oprócz dodatkowej mszy mają to samo co w szkołach państwowych czyli dwie godziny religii i naprawdę bardzo dobry poziom nauczania.
            Już wszystko przeczytałam, jeśli moje dziecko w państwowej szkole nie będzie uczęszczało na religię to nie będzie mogło przystąpić do komunii więc nie ma wyjścia.
            Zwyczajnie uważam, że 2 godziny to za dużo, ta 1 godzina była ok.
          • kolter Re: religia w szkole 25.03.16, 23:21
            amoreska 25.03.16, 22:36
            Dziwię ci się.
            Będąc katoliczką, nie zapisałabym dziecka do wyznaniowej szkoły np. muzułmańskiej, nawet gdyby 100% jej absolwentów bez problemu dostawało się do Harvardu.

rodzice zamachowca z Brukseli nie mieli problemu z tym, żeby ich dziecku w katolickiej szkole zryć beret
        • mama303 Re: religia w szkole 25.03.16, 22:46
          nena20 napisała:

> napisałam poważnie. Szkoła katolicka ma bardzo dobre wyniki i tylko 4 osoby zwi
          > ązane z klerem. Uczęszczają tam dzieci różne na pewno większość rodziców nie la
          > ta co tydzień do kościoła. Szkoła ma dobry poziom nauczania np. angielski codzi
          > ennie, fajne zajęcia dodatkowe i jest tańsza niż inne prywatne.

tak z ciekawości, na czym polega katolickośc tej szkoły?
          • nena20 Re: religia w szkole 25.03.16, 22:55
            jest to szkoła selezjanów. Dyrektor jest księdzem, jego zastępca jest księdzem. do nauki religii bo to dwie godziny tygodniowo zatrudniony jest jakiś zakonnik i ktoś jeszcze (na szkołę podstawową i gimnazjum). Z akcentów katolickich to raz w tygodniu jest msza święta i tyle. Reszta odbywa sie normalnie jak w każdej szkole, tylko mają więcej godzin jezyka angielskiego (codziennie) drugi język początkowo jedna godzina potem dwie. Fajne zajęcia dodatkowe. zajęcia prowadzone są przez osoby świeckie.
            • mama303 Re: religia w szkole 25.03.16, 23:46
              nena20 napisała:

> jest to szkoła selezjanów. Dyrektor jest księdzem, jego zastępca jest księdzem.
              > do nauki religii bo to dwie godziny tygodniowo zatrudniony jest jakiś zakonnik
              > i ktoś jeszcze (na szkołę podstawową i gimnazjum). Z akcentów katolickich to r
              > az w tygodniu jest msza święta i tyle. Reszta odbywa sie normalnie jak w każdej
              > szkole, tylko mają więcej godzin jezyka angielskiego (codziennie) drugi język
              > początkowo jedna godzina potem dwie.

czyli taki pic na wodę?
              • nena20 Re: religia w szkole 26.03.16, 07:08
                Raczej tak, choć zaświadczenie z kościoła też chcą. W nim musiało widnieć że jesteśmy małżeństwem, przyjmujemy kolędę, chodzimy do kościoła.
                Chodzą tam dzieci różnych ludzi bo to szkoła jedna z lepszych.
                Myślę że szkola musiała odpuścić i być bardziej świecka. Koszt wynosi. 400 zł.
          • kolter Re: religia w szkole 25.03.16, 23:22
            mama303 25.03.16, 22:46

>tak z ciekawości, na czym polega katolickośc tej szkoły?

czesne dla biskupa idzie
    • triss_merigold6 Re: religia w szkole 25.03.16, 22:22
      Czekaj, zahibernowali Cię w 92' i odmrozili teraz?
      • amoreska Re: religia w szkole 25.03.16, 22:25
        Najwyraźniej... wink
      • nena20 Re: religia w szkole 25.03.16, 22:36
        Po co te uszczypliwości, wydało się dość stara już jestem.
        Nadal nie mogę pojąć jak ktoś mógł zgodzić się na dwie godziny religii. W sumie mam dziecko w przedszkolu i na religię chodzi ale byłam pewna, że dwa razy w tygodniu po 15 minut a nie po 45 minut.
        • maslova Re: religia w szkole 25.03.16, 23:00
          No ale jak stara? Ja mam 41 lat i mialam juz religię w liceum, w każdym roku po 2 godziny, to naprawdę żadne nowym.
          • maslova Re: religia w szkole 25.03.16, 23:02
            *nowum
          • nena20 Re: religia w szkole 25.03.16, 23:05
            To już sama nie wiem, ale to była jedna godzina tak mi się zdawało.
          • olinka20 Re: religia w szkole 25.03.16, 23:29
            Maslova serio???
            To chyvba w katolickiej szkole, jestem od ciebie młodsza i u nas w szkole była godzina w tygodniu, na bank nie 2.
            • maslova Re: religia w szkole 26.03.16, 09:52
              Nie, normalne państwowe liceum
              • olinka20 Re: religia w szkole 26.03.16, 10:51
                U mnie była jedna godzina. Może to też zalezalo od miejsca zamieszkania. A konczylam liceum przed 2000 rokiem.
                • maslova Re: religia w szkole 26.03.16, 11:33
                  Czyli liceum działało niezgodnie z rozporządzeniem MEN?
                  • little_fish Re: religia w szkole 26.03.16, 15:13
                    ja kończyłam w 93 i na bank od 92 były dwie godziny religii - wiem ile okienek miałam wink
                  • olinka20 Re: religia w szkole 26.03.16, 15:33
                    Nie mam pojęcia. Ale nosz kurczę dam się pokroić ze była godzina.
                    • grrrrw Re: religia w szkole 26.03.16, 15:37
                      Calkiem mozliwe, ze byla jedna (np.z przyczyny brakow kadrowych).
                    • jowita771 Re: religia w szkole 26.03.16, 22:22
                      Ja kończyłam liceum w 1996 i tez miałam jedną godzinę.
                      • arwena_11 Re: religia w szkole 28.03.16, 17:41
                        Matura rocznik 94, dwie godziny religii
      • olinka20 Re: religia w szkole 25.03.16, 23:28
        Ale to od 92 są 2 godziny religii??
        Bo ja sie zszokowałam jakis czas temu, za moich czasów wink była godzina. A nie jestem az tam bardzo stara wink
        • ewa_mama_jasia Re: religia w szkole 26.03.16, 00:33
          Konczylam szkole w '91. Na bank nie bylo 2 religii tygodniowo. To byl pierwszy rok religii w szkole.
          • maslova Re: religia w szkole 26.03.16, 09:56
            No to teraz zgłupiałam. Może coś mi się myli i była tylko 1 religia? W takim razie sorry za zamieszanie.
            • mondovi Re: religia w szkole 26.03.16, 11:09
              Zdawałam mature w 1998 r. i od wprowadzenia były 2 h.
          • maslova Re: religia w szkole 26.03.16, 10:21
            Mam:
            Rozporządzenie MEN z 1992 roku w sprawie nauczania religii:
            "par. 8 1. Nauka religii we wszystkich typach szkół odbywa się w wymiarze dwu godzin lekcyjnych tygodniowo".
            Ja kończyłam liceum w 1994 roku.
            Kiedy Ty chodziłaś obowiązywała jeszcze Instrukcja MEN dotycząca powrotu nauczania religii do szkoły w roku szkolnym 1990/91, może wtedy obowiązywała właśnie jedna godzina.
    • ludborka Re: religia w szkole 25.03.16, 22:45
      dwie godziny religii i jedna informatyki- tak to wygląda w pierwszej klasie.
      • livia.kalina Re: religia w szkole 25.03.16, 22:52
        Jedna informatyka w tygodniu! WOW! Mój syn w rejonowej podstawówce w klasach 1-3 miał informatykę raz w miesiącu. Muzykę - raz na dwa tygodnie ale dopiero od drugiego półrocza I klasy.
        religia zawsze 2 x w tygodniu.
        • ludborka Re: religia w szkole 25.03.16, 22:59
          Nie wiem czy śmiać się czy płakać...
    • plater-2 Re: religia w szkole 26.03.16, 01:03
      Od 10 lutego 1925, czyli od konkordatu zawartego między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską .

• kolter Re: religia w szkole 26.03.16, 08:35
        plater-2 26.03.16, 01:03
        Od 10 lutego 1925, czyli od konkordatu zawartego między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską .

2 godziny w tygodniu ?
        • plater-2 Re: religia w szkole 26.03.16, 15:50
          Jak komus nie pasuje dwie godziny w tygodniu, można napisac do biskupa, zeby jedna godzine. Druga zrobic poza planem lub w kosciele.
          • nena20 Re: religia w szkole 26.03.16, 15:59
            To tylko teoria, praktycznie nie mamy wyboru.
          • kolter Re: religia w szkole 26.03.16, 16:09
            plater-2 26.03.16, 15:50
            Jak komus nie pasuje dwie godziny w tygodniu, można napisac do biskupa, zeby jedna godzine. Druga zrobic poza planem lub w kosciele.

papier jest cierpliwy a twoja naiwność powalająca
            • plater-2 Re: religia w szkole 26.03.16, 22:54
              Moje dzieci chodzily do szkoly spolecznej. Szkola spoleczna nie ma obowiazku organizowac lekcji religii. Rodzice (nie wszyscy) byli zainteresowani, bo chcielismy, zeby nasze dzieci mogly isc do komunii, do bierzmowania itd. No i ustalono jedna godzine, tylko w klasie komunijnej dwie.
              • arwena_11 Re: religia w szkole 28.03.16, 17:43
                Mój syn w szkole prywatnej obecnie - nie ma w planie w ogóle religii, obowiązkowa dla wszystkich etyka. Religia raz w tygodniu chyba za zerówce.
    • ichi51e Re: religia w szkole 26.03.16, 07:22
      W katolickiej szkole jest wiecchyba wiedzialas ze religii bedzie duzo. Ja bym sie zmartwila ze angielskiego malo
      • nena20 Re: religia w szkole 26.03.16, 07:29
        Ale o to chodzi że religii jest tyle samo co w państwowej szkole. Wynika z tego że i ojciec dyrektor uważa dwie godziny za wystarczające.
        • nena20 Re: religia w szkole 26.03.16, 07:31
          angielski jest codziennie i jedna godzina niemieckiego a w czwartej klasie dwie godziny.
          • ewa_mama_jasia Re: religia w szkole 26.03.16, 09:16
            No to się ciesz. Gorzej, jakby bylo odwrotnie. Szkoly katolickie są fajne. Jest większa dyscyplina, dobry poziom nauczania i mniej korowodow z przygotowaniami do komunii. Żadnych podpisów, karteczek od spowiedzi, obowiazku chodzenia na te wszystkie wymagane nabożeństwa. Generalnie i tak się chodzi, ale dobrowolnie a nie od przymusem.
    • yenna_m Re: religia w szkole 26.03.16, 10:28
      Ależ oczywiście. O ile dobrze pamietam - w klasie komunijnej moje dzieci mialy trzy religie.
      Teraz gimnazjum. Dwie religie a np. tylko jedna fizyka.
      Jak dla mnie - proporcja jest mocno zaburzona.
      • yenna_m Re: religia w szkole 26.03.16, 10:29
        Szkoła publiczna. Raczej mocno świecka (nigdy nie było cyrków z maszą na rozpoczęcie roku szkolnego ani nigdy nie organizowano wyjść na rekolekcje).
      • grrrrw Re: religia w szkole 26.03.16, 10:37
        Mialy w klasie komunijnej trzy religie, bo w poprzednim roku mialy jedna godzine.
        • yenna_m Re: religia w szkole 26.03.16, 15:02
          Niezależnie od tego: podstawówka, klasy 1-3: 2 religie i 1 historia. Coś nie bardzo, moim zdaniem...
          • grrrrw Re: religia w szkole 26.03.16, 15:24
            W klasach 1-3 nie ma historii. W klasach 4-6 przewidziano 130 godzin na trzy lata. Raz wypadnie 2 godziny w tygodniu, a raz jedna.
    • anorektycznazdzira Re: religia w szkole 26.03.16, 16:02
      Ale wiesz, 2 h religii, 3 matematyki, 3 polskiego, 2 angielskiego, 1 historii, 1 biologii, 2 wuefu, 1 fizyki...
      CZY NIE WIDZISZ JAK POGARDLIWIE I AGRESYWNIE TRAKTOWANA JEST RELIGIA, KTÓREJ PRAWIE W SZKOLE NIE MA, W PORÓWNANIU Z CZASEM POŚWIĘCANYM TAM NA WSZYSTKO INNE?!
      • nena20 Re: religia w szkole 26.03.16, 17:48
        Możesz powiedzieć po co komu religia w wymiarze 2 godzin od 1 klasy?
        • kolter Re: religia w szkole 26.03.16, 18:10
          nena20 26.03.16, 17:48
          Możesz powiedzieć po co komu religia w wymiarze 2 godzin od 1 klasy?

no a w szóstej ?
        • salinas Re: religia w szkole 26.03.16, 18:21
          nena20 napisała:

> Możesz powiedzieć po co komu religia w wymiarze 2 godzin od 1 klasy?

Przecież możesz nie zapisać dziecka na religię. Nie wiem po co gardłujesz już drugi dzień? Ale, fakt , komunia w trzeciej klasie. Pytanie tylko po co , skoro do kościoła zaglądasz kilka razy w roku. Odpuść sobie i bądź ateistką w pierwszym pokoleniu, bo takim zachowaniem rzucasz cień na ludzi wierzących . I myślę, że celowo trollujesz, bo to na forum takie dżezi i trędi tongue_out
          • nena20 Re: religia w szkole 26.03.16, 18:43
            No właśnie mam dylemat. Jednak do kościoła chodzę kilka razy w roku bo mam taką potrzebę. Księdza przyjmuję. Zapewne wypadam przeciętnie na tle innych i proboszcz wydał zaświadczenie do szkoły bez problemu.
            Mnie zdziwiły dwie godziny religii uważam że to przesada. Jeśli wybiorę państwową szkołę to może zrezygnujemy z religii.
            • arwena_11 Re: religia w szkole 28.03.16, 17:45
              w szkole katolickiej przypuszczam, że religia obowiązkowa jest. Nie da się nie zapisać dziecka.
          • kolter Re: religia w szkole 26.03.16, 22:28
            salinas 26.03.16, 18:21
            Pytanie tylko po co , skoro do kościoła zaglądasz kilka razy w roku. Odpuść sobie i bądź ateistką w pierwszym pokoleniu, bo takim zachowaniem rzucasz cień na ludzi wierzących . I myślę, że celowo trollujesz, bo to na forum takie dżezi i trędi

gdyby ci co kilka razy w roku bywają w kościele, dzieci do komunii by nie poprowadzili to w kościele byłby tylko pleban i jego organista smile
        • anorektycznazdzira Re: religia w szkole 28.03.16, 20:12
          >Możesz powiedzieć po co komu religia w wymiarze 2 godzin od 1 klasy?
          Niestety nie mogę Ci powiedzieć, za to mogę dodać, że własnie dlatego, moje dziecko na religię nie chodzi a i Twoje także nie musi, bo religia nie jest obowiązkowa. Natomiast stado baranów woli dawać się strzyc bez końca i bez opamiętania, niż wyłamać choćby o milimetr.
        • arwena_11 Re: religia w szkole 29.03.16, 09:20
          Tyle, że taki katecheta może mieć lekcje w innej szkole również. Poza tym przychodzenie na 1-2 lekcje 5 okienek i kolejne lekcje to również problem.

Nie mówiąc o tym, że inni nauczyciele też chcą zaczynać od 1 lekcji, a nie 3,

Zazwyczaj w gimnazjum walczy się aby na ostatnich lekcjach był w-f. Bo dla dzieciaków to większy komfort jak mogą wrócić do domów po ćwiczeniach a nie siedzieć na lekcjach spoceni.

ale ty chcesz dać dziecko do szkoły katolickiej, więc naprawdę twoje zdziwienie jest śmieszne. Nawet jakby mieli 5 religii od 1klasy, to już ich sprawa.
          • little_fish Re: religia w szkole 29.03.16, 09:35
            "Nie mówiąc o tym, że inni nauczyciele też chcą zaczynać od 1 lekcji, a nie 3," - hmmm zawsze mi się wydawało, że w szkole priorytetem powinien być uczeń, a nie nauczyciel... I to plan ucznia powinien być ważniejszy, a nie to, że nauczyciel chce zaczynać pracę o 8 rano
            • arwena_11 Re: religia w szkole 29.03.16, 09:38
              no to ci się tylko wydawało. Wiem z kilku źródeł, że rady na których powstają plany lekcji to horror.

Chociaż ostatnio dyrektorzy korzystają z jakiegoś programu, gdzie wrzucają preferencje jakie dają im nauczyciele i plan się sam układa. Tyle że nie zawsze da się wszystko uwzględnić i zaczynają się zamiany.
              Uczeń jest w tym na ostatnim miejscu.
              • grrrrw Re: religia w szkole 29.03.16, 09:44
                Nie ma przeszkód, zeby komputer zaprogramowac na klasę bez religii.
                • arwena_11 Re: religia w szkole 29.03.16, 09:52
                  Ale musiałabyś mieć w szkole jeżeli to gimnazjum to co najmniej 3 takie klasy a w podstawówce 6.

I teraz zbierz minimum 25 osób w roczniku. Mało wykonalne na poziomie podstawówki, w gimnazjum może już bardziej, ale raczej trudno zebrać 30 osób do takiej klasy.
                  • grrrrw Re: religia w szkole 29.03.16, 10:11
                    Przepisy mowia o 7 chetnych w klasie. Wynika z tego,ze jesli byloby mniej, to chetni na religie musieliby dolaczać do innych klas.
                    • arwena_11 Re: religia w szkole 29.03.16, 10:19
                      Przepisy mówią, że wtedy musi być dla nich etyka a nie że religii ma nie być. Jak w klasie 7osób nie będzie chodziło na religię to nadal 22 będą. I to pod nie będzie plan ułożony.

Poza tym znaleźć w roczniku te 7 osób nie jest łatwo. U znajomych nawet ciężko zrobić etykę międzyklasową bo 3-4 osoby max nie chodzą na religię ze wszystkich klas.
                      Etyka jest więc dla klas 1-3 i 4-6. No i musi być tak ustawiona aby wszystkim pasowała, co oznacza, że właściwie chyba nikt nie chodzi, bo albo trzeba czekać na etykę, albo na lekcje.
                      • little_fish Re: religia w szkole 29.03.16, 10:41
                        Arwena - ja wiem jak się układa plan lekcji i to nie "z kilku źródeł", a z własnego doświadczenia, bo robię to w szkole od kilku lat.
                        Nie musi być siedmiu osób które nie chodzą na religię, aby ta była na ostatniej lekcji - może być jedna w klasie, jeśli tylko jedna taka jest w danym roczniku, przecież dla dzieci chodzących na religię żadną krzywdą nie będzie jeśli ta lekcja będzie na ostatniej godzinie.
                        Nie mówimy teraz o organizacji etyki - bo to oddzielny kłopot (moje młodsze dziecko ma etykę o 15.30 podczas gdy lekcje kończy o 13 lub 10.30), mówimy o tym, żeby tych niechodzących dać do jednej klasy, aby łatwiej dało się ułożyć plan z religią na końcu lub początku.
                        "Chociaż ostatnio dyrektorzy korzystają z jakiegoś programu, gdzie wrzucają preferencje jakie dają im nauczyciele i plan się sam układa. Tyle że nie zawsze da się wszystko uwzględnić i zaczynają się zamiany.
                        Uczeń jest w tym na ostatnim miejscu." - i taka szkoła zawsze będzie do niczego, uczeń bezwzględnie powinien być na pierwszym miejscu. I dopóki to podejście się nie zmieni i dodamy do tego postawę "A co to szkodzi, że uczeń posiedzi w szkole na dwóch niepotrzebnych okienkach" to lepiej nie będzie
                        • arwena_11 Re: religia w szkole 29.03.16, 10:54
                          Dlatego jak na razie mam dzieci w prywatnych szkołach. W tym roku syn idzie do liceum i już się boję tego co będzie.

Dobro nauczyciela w większości szkół jest zawsze najważniejsze. Nie można zwolnić kiepskiego nauczyciela, mimo petycji dzieci, rodziców itd. On będzie uczył dopóki się da. I to jest chore.

Dla odmiany w szkole mojego syna religia jest traktowana po macoszemu, obowiązkowa jest etyka dla wszystkich. Gdybym to wiedziała zanim syn poszedł na egzaminy i podpisaliśmy umowę to pewnie by tu nie chodził.
                          Inna rzecz, że katechetka też głupia, bo wyznaczyła godzinę na religię na zerówce zamiast po lekcjach. Na zerówkę docierają 3 osoby, które i tak o tej porze są w szkole, bo rodzice je wożą jadąc do pracy.
                          Na szczęście syn ma możliwość zaliczenia religii w parafii
                          • grrrrw MEN 29.03.16, 11:02
                            Religia i etyka nie są dla ucznia przedmiotami obowiązkowymi, udział w nich jest dobrowolny.

Uczeń może uczestniczyć w zajęciach z religii, z etyki, z obu przedmiotów, może też nie wybrać żadnego z nich.

Jeżeli uczeń nie korzysta w szkole z nauki religii lub etyki, szkoła ma obowiązek zapewnić temu uczniowi w czasie trwania lekcji religii lub etyki opiekę lub zajęcia wychowawcze.

Szkoła organizuje zajęcia z religii (określonego wyznania) i etyki w klasach (oddziałach) lub grupach międzyklasowych (międzyoddziałowych), gdy otrzyma co najmniej siedem zgłoszeń dotyczących danego przedmiotu.

Czyli siedmiu chetnych na zjecia, nie siedmiu niechodzacych.

Jeśli w szkole zgłosi się mniej niż siedmiu uczniów, dyrektor szkoły przekazuje oświadczenia organowi prowadzącemu, który organizuje odpowiednio zajęcia z etyki w grupach międzyszkolnych oraz zajęcia z religii – w porozumieniu władzami zwierzchnimi kościoła lub związku wyznaniowego – w pozaszkolnych punktach katechetycznych.
                            • arwena_11 Re: MEN 29.03.16, 11:14
                              ale nadal chętni na religię są w większości i plan jest ustalany pod nich.

Pamiętam jak miałam fakultety maturalne.

No nie dało się ich ustalić tak aby nikt nie czekał albo nie miał okienek. Stałe były polski, matematyka, język maturalny, wf. Reszta musiała być dopasowana pod 5 klas maturalnych.
                              No i np na wf musiałam czekać 2 okienka, a że był na ostatniej lekcji to załatwiłam sobie zwolnienie lekarskie, podobnie jak i 3/4 innych uczniów. Inne okienka wykorzystywało sie do nauki.
                              • grrrrw Re: MEN 29.03.16, 12:48
                                Czyli nie tylko lekcje religii i etyki jako nieobowiazkowe utrudniaja ulozenie planu.
                                • little_fish Re: MEN 29.03.16, 14:18
                                  Oczywiście, że nie tylko. Ale one traktowane są z wyjątkowym lekceważeniem. Nie spotkałam się z sytuacją, gdy część klasy ma zajęcia z języka a druga część okienko. A w przypadku religii to norma. Ja wiem, że czasem jest naprawdę trudno, ale w większości przypadków po prostu nikt sobie tym głowy nie zawraca i nawet nie próbuje tego planu ułożyć inaczej
                                  • arwena_11 Re: MEN 29.03.16, 14:52
                                    a ja miałam fakultety z historii, inni w tym czasie z biologii, a ci co na geografię mieli okienko, bo ich było najmniej.
                                    Na fakultety chodziło się z różnymi klasami. Tyle, że tak jak biologów czy historyków było 2, matematyków z 5 to geograf czy fizyk był jeden i musiał jeszcze załatwić inne klasy z normalnymi lekcjami.
                                    Ja miałam co najmniej trzy okienka, z czego jedno między ważnymi lekcjami a dwa pod rząd przed w-f. Żeby nie tracić czasu zrezygnowałam z wf-u
                                  • grrrrw Re: MEN 29.03.16, 15:04
                                    Jesli polowa klasy nie chodzi na religie i ma wtedy okienko, to naprawde jest to lekcewazenie . Jest to argument, zeby tej klasie zrobić religie na pierwszej i ostatniej godzinie.
          • nena20 Re: religia w szkole 29.03.16, 09:48
            Już pisałam, byłam pogodzona z myślą dwóch godzin religii w szkole katolickiej ale okazało się że w państwowej jest to samo. Nadal jestem zdziwiona jak do tego doszło i kto wyraził na to zgodę. Zarówno ja jak i mąż mieliśmy po jednej godzinie.
            Wynika z powyższego że nawet szkoła katolicka nie wprowadza więcej religii bo uważa że lepiej codziennie uczyć angielskiego niż pacierza. Nie wiem dlaczego mnie obrażasz. Z tego co widzę większość rodziców jak stado potulnych owieczek godzi się na wszystko choć do końca zadowolonych nie jest.
    • jopowa Re: religia w szkole 26.03.16, 18:28
      U nas w szkole nie ma religii ale ja nie mieszkam w Polsce. Mi sie wydaje,ze jak zycie trwa okolo 80 lat, a wiecznosc trwa wiecznosc to chyba czlowiek powinien bardziej dbac o wiecznosc niz o zycie.
      • little_fish Re: religia w szkole 26.03.16, 19:02
        pod warunkiem, że w tę wieczność wierzy. smile
        A poza tym, jeśli lepiej dbać o wieczność, to po cholerę wierzącym jakiekolwiek inne przedmioty? Niech się tylko modlą
        • jopowa Re: religia w szkole 26.03.16, 19:24
          na religie chodza wierzacy
          • little_fish Re: religia w szkole 26.03.16, 20:33
            ale do szkoły, w której jest religia rozwalająca plan lekcji, nie tylko wierzący...
          • kolter Re: religia w szkole 26.03.16, 22:30
            jopowa 26.03.16, 19:24
            ?na religie chodza wierzacy

ciekawe w co wierzy przedszkolak ?
            • grrrrw Re: religia w szkole 26.03.16, 22:51
              Religia nie jest obowiazkowa, mozna nie chodzic. Poza tym nie potrzeba byc wierzacym, zeby na nia chodzic. Moze chodzic kazdy, nikomu nic do tego.
              • little_fish Re: religia w szkole 26.03.16, 23:04
                no chyba, że ktos nie chce - wtedy kwitnie gdzieś przez dwie godziny tygodniowo. Pół biedy, jeśli w świetlicy lub bibliotece....
                W gimnazjum, do którego chciał pójść syn dyrektor wyraźnie dał do zrozumienia, że ci niechodzący to dla niego kłopot, bo nie wiadomo co z nimi zrobić....
                • grrrrw Re: religia w szkole 27.03.16, 10:10
                  Nie ma zakazu chodzenia na tej godzinie, gdy klasa ma religie czy inna lekcje nieobowiazkowa na lekcje z inna klasa, skoro uwazasz, ze w bibliotece sie marnuje czas.
                  • little_fish Re: religia w szkole 27.03.16, 20:46
                    Żeby pójść na lekcje z inną klasą musi być zgoda/ zarządzenie dyrekcji -tak właśnie jest w wymarzonym gimnazjum. W tym pierwszym dyrektor wspomniał jedynie o bibliotece (przeciwko której nic nie mam, nigdzie nie napisałam, że to strata czasu), po czym szybko dodał " o ile pani bibliotekarka będzie".
                    • grrrrw Re: religia w szkole 27.03.16, 21:15
                      No to dyrektor nie ma racji, bo zaden przepis tego nie zabrania. Jak jest wycieczka lub wyjscie (np. do teatru) to ci, ktorzy nie pojechali ida na lekcje z inna klasa i jakos da sie to zalatwic.
                      • little_fish Re: religia w szkole 27.03.16, 21:27
                        Tak, da się załatwić rozpisujac oficjalne zastępstwa. To może zrobić jedynie dyrektor. Gdyż nauczyciel bierze odpowiedzialność za uczniów będących pod jego opieką. Dziecko nie może ot tak wejść na zajęcia innej klasy. Nigdzie nie napisałam, że zabrania tego jakiś przepis, tylko, że musi to być decyzja dyrekcji. A ten konkretny dyrektor takiego rozwiązania nie przedstawił. Dyrekcja innego gimnazjum owszem.
                        • grrrrw Re: religia w szkole 28.03.16, 09:18
                          No to zwroc sie do dyrektora, ze chcesz, by twoje dziecko chodzilo w czasie religii na cos tam, co wybierze np. niemiecki.
                          • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 11:25
                            mam nadzieję, że jednak dostanie się do gimnazjum, w którym nie jest to problemem.
                            Co nie zmienia faktu, że wkurza mnie marnowanie czasu w wymiarze dwóch godzin tygodniowo przez 12 lat edukacji. Bo dużo szczęścia trzeba mieć, żeby je sensownie zagospodarować.
                            • grrrrw Re: religia w szkole 28.03.16, 11:31
                              Przeczytaj wypowiedz plater-2. Nawet w szkole spolecznej, choc nie kazdej (bo sa szkoly spoleczne, ktore programowo sie reklamuja jako "szkoly bez religii") rodzice sa zainteresowani lekcjami religii dla swoich dzieci, bo planuja dla nich I komunie i bierzmowanie. Jak cie wkurza , to moze szukaj "szkoly bez religii" ?
                              • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 11:57
                                nie ma w moim mieście takiej, niestety sad
                                - jak rodzice chcą posłać dziecko do komunii, to mogą je wozić na religię po południu do salki katechetycznej, prawda? Moje dziecko pływa - ale wożę je na basen popołudniami, nie oczekuję organizacji zajęć w środku lekcji
                                • grrrrw Re: religia w szkole 28.03.16, 12:18
                                  Rownie dobrze mozna powiedziec "Jak ktos nie chce religii w szkole niech szuka(zaklada) szkole bez religii".
                                  • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 13:20
                                    Nie ma takiej w moim mieście jak już pisałam. Zapisałabym tam dzieci w podskokach.
                          • mama303 Re: religia w szkole 28.03.16, 13:55
                            grrrrw napisała:

> No to zwroc sie do dyrektora, ze chcesz, by twoje dziecko chodzilo w czasie rel
                            > igii na cos tam, co wybierze np. niemiecki.

ale po co ma wybierać cos na siłę wtedy gdy inne dzieci ida na dodatkowe /nieobowiązkowe/ zajecia?
                            • grrrrw Re: religia w szkole 28.03.16, 17:07
                              Skoro nie chce, zeby czas okienka dziecko spedzalo w swietlicy czy bibliotece, to mozna ten czas inaczej zagospodarowac.
                              • mama303 Re: religia w szkole 28.03.16, 17:10
                                grrrrw napisała:

> Skoro nie chce, zeby czas okienka dziecko spedzalo w swietlicy czy bibliotece,
                                > to mozna ten czas inaczej zagospodarowac.

nie, ona nie chce żeby dziecko miało okienko z powodu zajęć dodatkowych innych dzieci. Czy to tak trudno zrozumieć?
                              • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 17:35
                                Grrrrw w gimnazjum nie ma świetlicy, a przebywać w bibliotece może tylko wtedy, gdy jest tam nauczyciel. Który może być chory lub pójść na zastępstwo... co wtedy z moim dzieckiem dyrektor nie umiał odpowiedzieć
                                • grrrrw Re: religia w szkole 28.03.16, 19:57
                                  Rozumiem, ze ona nie chce żeby dziecko miało okienko z powodu zajęć dodatkowych innych dzieci, bo to łatwo zrozumiec.

Pisze, ze rozwiązanie w szkole publicznej jest takie, jak proponuje plater-2 - klasa bez religii - lub naciski na dyrekcje, zeby klasa, do ktorej chodzi to dziecko miala religie na pierwszej i ostatniej godzinie, wtedy dziecko nie bedzie mialo okienka.

No to trzeba to pytanie, ktore zadalas dyrektorowi i na ktore nie potrafił odpowiedziec, ze w bibliotece przebywac można tylko wtedy, gdy jest tam nauczyciel, który może być chory lub pójść na zastępstwo, zadac na pismie i zlozyc je w wydziale oswiaty.
                                  • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 20:10
                                    Słuchaj ja to wszystko wiem. Msm dzieci w systemie edukacji od sześciu lat. W dodatku sama jestem nauczycielem, znam przepisy, wiem co powiedzieć dyrektorowi, który mowi "tak nie można". Ale niepomiernie irytuje mnie fakt, że to ja s nie szkoła szuka rozwiązań, które będą najbardziej korzystne dls mojego dziecka. Które może i jest w mniejszości, ale nie jest uczniem drugiego sortu. Niestety dyrektorzy często prezentują postawę "nie da się" , albo "a co to szkodzi" że posiedzi w świetlicy, w innej klasie, na religii akbo w schowku na mopy. I wkurza mnie, że muszę walczyć o coś, co powinno być oczywiste. A dyrektor z dwudziestoletnim stażem dziwi się jak szpak, że mozna deklaracje o religii zbierać podczas rekrutacji. A młodsze dziecko dopiero w pierwszej klasie i nie wiem, czy stsrczy mi sił i cierpliwości
                                    • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 20:50
                                      matko, ale literówek nawaliłam. Przepraszam. Pisanie w telefonie podczas jazdy autem nie jest łatwe wink
                                    • grrrrw Re: religia w szkole 28.03.16, 20:57
                                      Dziwne, przeciez samej dyrekcji powinno zalezec, zeby ci, ktorzy nie chodza na religie czy rodzinne czy jezyk mniejszosci nie petali sie po szkole i okolicy (skoro nauczyciel obslugujacy biblioteke czesto jest nieobecny) a poszli sobie do domu lub przyszli pozniej. Jak bym byla dyrekcja to dla mnie bylby to powazny argument.
                                      • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 21:14
                                        tak, tylko jak dyrektor jest z frakcji "A co to szkodzi jak sobie posiedzi na religii" to innych rozwiązań nie chce mu się szukać. Wystarczy rodzicowi laikowi powiedzieć "Nie da się ułożyć planu tak, żeby wszystkie klasy miały religię na początku lub na końcu". I już! Na moją odpowiedź, że "Owszem, to może być trudne, ale wnioskuję z pana wcześniejszych wypowiedzi, że nie macie zbyt wielu uczniów, którzy nie chodzą na religię. Więc nawet jak się trafi dwóch lub trzech, to można ich dać do jednej klasy i tej jednej klasie ułożyć religię na lekcjach krańcowych. To się da zrobić z całą pewnością gdyż jestem nauczycielem i biorę udział w układaniu planu dla szkoły, która ma trzy razy więcej oddziałów niż wasza, więc wiem jak to działa" dyrektor się zapowietrzył i wystękał elokwentnie "No tak..." A notowania szkoły u mnie poleciały na łeb na szyję. I teraz zaciskam kciuki, żeby syn dostał się do wymarzonego gimnazjum
                                        • arwena_11 Re: religia w szkole 28.03.16, 21:16
                                          pod warunkiem, że ci uczniowie wybrali ten sam profil klasy, albo mają te same języki
                                          • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 21:20
                                            nie ma profilowanych klas w tym gimnazjum, jeśli chodzi o język to też mały wybór - albo kontynuacja angielskiego + podstawy niemieckiego (zdecydowana większość) albo na odwrót. Uwierz mi, to nie jest problem ułożyć tak plan, pod warunkiem, że się chce
                                            • grrrrw Re: religia w szkole 29.03.16, 08:46
                                              Plan ulozyc tak, by wszyscy mieli religie na pierwszej lub ostatniej godzinie jest bardzo trudno, zwlaszcza gdy przewidziano inne nieobowiazkowe przedmioty. Ale gdyby byla jedna klasa, ktorej zalezy, to na pewno sie da. Skoro mozna profilowac klasy pod katem jezyka czy innych zainteresowan, to można i pod katem religii.
                                              • little_fish Re: religia w szkole 29.03.16, 08:52
                                                no dokładnie - z wypowiedzi dyrektora wynikało, że tacy uczniowie są rzadkością. Gdyby było inaczej, nie zastanawiałby się, co zrobić z takim dzieckiem. Problem polega na tym, że w dokumentach rekrutacyjnych na temat religii nie ma ani słowa, a na zebraniu we wrześniu będzie pozamiatanie. I to też mnie wkurza - ten facet jest dyrektorem od 20 lat, religia w szkole od 24 i nadal nie wpadł na to, żeby zebrać informacje i chociaż postarać się zrobić tym dzieciakom korzystny plan. Bo on ma to gdzieś. Bo jego postawa to "no przecież nie zmuszamy nikogo do chodzenia na religię..."
                                                • little_fish Re: religia w szkole 29.03.16, 09:00
                                                  a i jeszcze jedno - w tej szkole jest w tej chwili chyba 10 klas, więc prawdopodobnie mają jednego katechetę. I nawet w tym układzie sporo klas może mieć religię na krańcowych lekcjach - religia ma pierwszej lekcji: pon i wt - jedna klasa, środa i czw - druga klasa, zakładając , że w gimnazjum jest średnio 6-7 godzin : pon i wt 6 lekcja trezcia klasa, pon i wt 7 lekcja - czwarta klasa, środa i czw 6 lekcja - piąta klasa, środa i czw 7 lekcja szósta klasa, piatek 1 i 6 lekcja - siódma klasa - czyli większość klas może mieć religię na lekcjach krańcowych. Pojawia się jeden problem - katecheta będzie miał okienka, omójboże, no jak to tak!!! Niech okienka mają uczniowie tongue_out
              • kolter Re: religia w szkole 27.03.16, 10:27
                grrrrw 26.03.16, 22:51
                Religia nie jest obowiazkowa, mozna nie chodzic. Poza tym nie potrzeba byc wierzacym, zeby na nia chodzic. Moze chodzic kazdy, nikomu nic do tego.

zacznij sobie te bzdety sam opłacać to wtedy będziesz mógł buńczucznie szczekać ze nikomu nic do tego
    • phantomka Re: religia w szkole 27.03.16, 21:26
      Jeszcze ciekawiej jest u mojej corki w podstawowce. Tam sa 2 h religii, ale etyki juz tylko jedna, bo nie ma kasy na 2 h?
    • plater-2 Re: religia w szkole 28.03.16, 12:43
      Na miejscu little fish na zebraniu organizacyjnym dla rodzicow dzieci idacych do tego gimnazjum zwrocilabym sie do rodzicow i dyrekcji o zorganizowanie klasy bez religii. Jesli byliby chetni, nic nie stoi na przeszkodzie, zeby taka klasa była. Nawet moznaby do planu wprowadzic etyke o ile szkola ma nauczyciela etyki i rodzice chcieliby.
      • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 13:18
        Podczas rozmowy zasugerowałam zebranie informacji o chęci uczęszczania już podczas rekrutacji. Wtedy tych nie chodzących można dać do jednej klasy, nawet jeśli będzie ich tylko dwóch, to ta jedna klasa może mieć religię na krancowych lekcjach i wszyscy będą zadowoleni. Póki co, nikt tych informacji nie zbiera. Zobaczymy jak będzie.
        • plater-2 Re: religia w szkole 28.03.16, 13:21
          Słusznie, deklaracje o chodzeniu na lekcje nieobowiazkowe powinny byc zebrane na zebraniu informacyjnym wiosną, nie we wrzesniu.
        • mama303 Re: religia w szkole 28.03.16, 13:56
          little_fish napisała:

> Podczas rozmowy zasugerowałam zebranie informacji o chęci uczęszczania już podc
          > zas rekrutacji. Wtedy tych nie chodzących można dać do jednej klasy, nawet jeś
          > li będzie ich tylko dwóch, to ta jedna klasa może mieć religię na krancowych l
          > ekcjach i wszyscy będą zadowoleni. Póki co, nikt tych informacji nie zbiera.
          > Zobaczymy jak będzie.

tez cos takiego sugerowałam, ale "nie da się"
          • plater-2 Re: religia w szkole 28.03.16, 17:05
            To nie jest odpowiedz, poszlabym do wydzialu oswiaty, gdyby mi zależało.
            • jopowa Re: religia w szkole 28.03.16, 20:58
              ok;mtra
            • little_fish Re: religia w szkole 28.03.16, 21:02
              można iść do wydziału oświaty, pisać do ministerstwa albo i sądu najwyższego, tylko dlaczego trzeba to robić? Dlaczego po ponad 20 latach obecności religii w szkole nadal nie ma ujednoliconych procedur, tylko wszystko zależy od uznania dyrektora. A rodzic wymyśla rozwiązania najlepsze dla jego dziecka, po to, żeby usłyszeć "nie da się"! Ja z moją wiedzą mogę odpowiedzieć : "Owszem, da się" i jeszcze podpowiedzieć dyrekcji jak ma to zrobić, ale co ma zrobić rodzic, które takiej wiedzy nie posiada? Ja już nawet nie liczę na szkołę bez religii, ale chciałabym żeby myślano też o dzieciach, które na nią nie chodzą. Tylko tyle. Albo aż tyle. Miło byłoby usłyszeć - dziecko w czasie religii może iść do klasy x na WF, albo do klasy Y na matematykę, albo spędzić ten czas w bibliotece szkolnej. A nie usłyszeć głupawy tekst "No oczywiście nie zmuszamy nikogo do chodzenia na religię, ale wie pani...."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka