Dodaj do ulubionych

Moda komunijna 2016 :)

05.04.16, 11:34
Niedługo zbliża się maj, a tu wątków komunijnych jak na lekarstwo.... zamiast oburzać się muzułmańskimi hidżabami, które btw są ładne i stonowane zobaczymy, co będzie królowało w Bączkowicach czy w Wólce Dolnej
1. Dla komunistki: wersja mini panna młoda
https://szpileczka.mpldesign.pl/item/zdjecia/_DSC9887_21022013_349.jpg
2. Dla chłopców garnitur w stylu miłościwie nam panującego prezydenta, czyli po starszym bracie, z za długimi nogawkami
https://img28.staticclassifieds.com/images_tablicapl/367906331_1_644x461_garnitur-chlopiecy-komunia-swidnica.jpg
koniecznie z białymi butami do klocka
https://img07.staticclassifieds.com/images_tablicapl/283752365_3_644x461_sprzedam-biale-buty-komunijne-dla-chlopca-rozm-32-buciki.jpg
3. Dla matki komunisty:
https://imge.pl/p/63768/n/637686126828.jpg
4. Na przyjęciu podamy zimną płytę
https://restauracjapokusa.eu/sites/default/files/gallery_assist/0/gallery_assist36/prev/zimna%20p%C5%82yta.JPG
5. Będzie i tort
https://kurasiak.pl/oferta/torty/komunijne/tk%20002.jpg
6. W pięknie przystojonej sali
https://ksdecor.c0.pl/wp-content/gallery/1/dsc08408.jpg
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 11:38
      Chyba u ciebie :p ja bym taka strzelila tylko nie mam komu. Sama mialam bardzo podobna. elks.ie/dresses/handmade-irish-linen-communionflower-girl-dresses
      • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:48
        A ja podziwiam figurę pani w tej sukienusi z falbanami wink.
      • cosmetic.wipes Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 14:13
        Jaka ładna ta sukieneczka z rękawkami, niekoniecznie z okazji kościółkowej.
    • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 11:48
      Kurczę, u mnie alby, ale chociaż nadrobię bardziej wypasionym okryciem wierzchnim big_grin big_grin big_grin.
      Jakbyś tak dała linka do romskiej komunii, to byłoby chociaż na czym oko zawiesić, zalinkowane kreacje są dość mizerne wink.

BTW, ciekawe, gdzie przeniosły się te wszystkie wątki okołokomunijne.
      Ja mam ochotę założyć, co by se jadu i złej krwi upuścić, ale wiem, że odpowiedź będzie jedna - trza było nie posyłać wink.
      • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 11:50
        BTW, takie same półmiski były na jedynej studniówce, na której byłam jako nauczycielka - w najdroższym hotelu w naszym mieście. I te wszystkie cudeńka były wyraźnie podsuszone, ble, przypomniało mi się wink.
      • ewa_mama_jasia Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 11:55
        A co się dzieje? Przecież masz dziecko w szkole katolickiej, powinno być bez problemu. Ja właśnie w okresie przedkomunijnym syna dziękowałam sobie, że do takiej szkoły go posłałam. Zero praktycznie wymogów od rodziców (żadnych obowiązkowych nabożeństw, karteczek, stempelków), wszystko dobrowolne albo załatwiane w trakcie szkoły.
        • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:16
          Jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o kasę wink.
          I to bynajmniej nie z winy księdza czy katechetki.
          Kwestia jest taka, że jesteśmy najmniejszą grupą, jaka kiedykolwiek tam przystępowała do komunii - a rodzice większością zadecydowali, że wystrój kościoła, pamiątka komunijna, prezenty dla księdza itp. muszą być równie "szykowne", jak w poprzednich latach. Tyle, że w poprzednim roku były 2 klasy i składało się 36 osób - teraz 1/3 tego, bo u nas część dzieci już po (szły ze starszym rodzeństwem rok lub 2 lata temu).
          Są pewne wydatki, których nie da się przeskoczyć, np, fotograf bierze zawsze od głowy tyle samo - ale to akurat jest pożyteczne, bo przynajmniej nikt się nie ośmieli wstawać, pstrykać fleszem i zasłaniać dzieci w czasie uroczystości. Ale niektóre można by jednak zredukować... Zresztą już były kwasy o to, dwie matki demonstracyjnie przeniosły dzieci do parafii i została nas garstka. Miałam do wyboru też albo kombinować z parafią, albo zostać - córka chciała iść z koleżankami i zależało jej na tym, co doskonale rozumiem. Kościółek mamy ładny, księdza bardzo sympatycznego i ten aspekt na pewno będzie taki, jak trzeba.
          I teraz bardzo, bardzo portfel mnie boli - bo naprawdę mniej kwiatów w kościele, rezygnacja z kosza owoców na ołtarzu czy wielkiego tortu dla wszystkich nauczycieli w dzień po, bądź mniej okazała pamiątka I Komunii - nie byłyby chyba aż tak wielkim nieszczęściem. To niby nic, ale w rozbiciu na te 12 osób to co chwila po 40-50 zł więcej i summa summarum duża kwota (z albą ok. 700 zł, a nie liczę tych wszystkich drobiażdżków, które służą dzieciom i które każdy kupował sam, medaliki, łańcuszki, książeczki do nabożeństwa, itp. itd.).
          Prawdę mówiąc, spodziewałam się właśnie więcej skromności po rodzicach w szk. katolickiej, no ale cóż. Dodam, że większość jest średnio sytuowana i sądzę, że tę kwotę jednak odczuwają. No, ale było 3 do 11.
          • ewa_mama_jasia Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:33
            Nawiedzeni rodzice to najgorszy ponoć aspekt przygotowań komunijnych..... Nie pozostaje Wam (rodzicom "zbuntowanym") nic innego, tylko jasno i głośno określić na kolejnym spotkaniu - nas na takie kwoty nie stać. Możemy zapłacić tyle a tyle. Koniec. Przecież kwiatów z ławki Twojej córki nie ściągną. Organista jak będzie gra, to tez dla Twojej córki. Jak siostra czy ksiądz dostanie prezent, to nie będzie wytknięte publicznie "od klasy III za wyjątkiem córki lokitty, syna X i córki Y".
            U syna też były wydatki, ale po pierwsze nie było takich nawiedzonych "hop do przodu" , po drugie - były dwie klasy w roczniku, ponad 30 osób, więc koszty rozkładały się na większa liczbę osób.
            • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:42
              No właśnie, kiedy są dwie klasy, to wszystko wygląda zupełnie inaczej.
              Zapłać np. 300 a 700, to jednak różnica.
              Co do tej odmowy płacenia - pani, która z hukiem się wymiksowała i powiedziała, co o tym wszystkim myśli, została obgadana w niektórych domach przy dzieciach, a stąd to wiem, że niektóre dzieci robiły później jakieś komentarze wobec jej córki. Po głosowaniu pozostało tylko albo przytaknąć, albo zrezygnować - czego nie chciałam robić, córka bardzo chce iść do komunii ze swoimi koleżankami i ja ją rozumiem.
              Co do nawiedzenia - 2 razy głosowaliśmy nawet, jaki ma być kolor okładki Pisma Św. wink.
              • ewa_mama_jasia Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:48
                U nas takie rzeczy jak pamiątki pierwszej komunii zamawiał ksiądz dyrektor. Były pisma święte (NT), obrazek, różaniec. Chyba tyle. Za jakąś śmieszną kwotę, nie pamiętam - 30 zł, czy jakoś tak.
                • ewa_mama_jasia Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:00
                  I całą resztę też zaproponowała dyrekcja. Przedstawili do głosowania 3 wzory sukienek, 3 wzory komzy dla chłopców, zorganizowali spotkanie z fotografem. Z tego wszystkiego tylko fotograf był kiepski. Głosowanie nad albami i sukienkami było błyskawiczne, większość wygrała, nie było publicznych "ale". Kościół też przystrajała ta firma co zwykle.
                  Koszty były sensowne, nikt nie protestował, nikt z rodziców nie miał swoich "mądrych" rad. Było ok. Miałam wrażenie, że nikt nie chce tracić więcej czasu, niż to warte.
                  • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:07
                    U nas wprost przeciwnie.
                    Co śmieszne, ja mam w sumie najwięcej czasu do stracenia, a dla mnie to było okropne. Większość ludzi stawiała się na te ciągłe zebranka prosto z pracy, dzieci siedziały w świetlicy do 19 itp. itd. Bez sensu.
          • kura17 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:17
            Lokitty, 700 zlotych???
            moj syn mial 2 lata temu, mieszkamy w niemczech, wiec niby ceny troche wyzsze...
            z alba wyszlo 100 euro na glowe (25 dzieci), a i to wg mnie sporo, bo rodzice uparli sie na FILM z komunii, a nie tylko zdjecia... w tych 100 euro byla (jak juz napisalam) alba dla kazdego dziecka (szyta na miare w polsce), dziewczynki ze zlota szarfa, chlopcy z niebieska, oraz prezent dla ksiedza.
            albe mozna bylo wykorzystac "stara", od lat szyje ta sama krawcowa takie same alby.

a ksiadz prezentu nie chcial, powiedzial, ze on jest od tego, zeby dzieciom pierwsza komunie udzielic wink
            dostal troche pieniedzy, ktore zostaly z przygotowan, zostaly z tego zakupione 2 bawelniane, lekkie ornanty na lato - podobno pierwsze w parafii i ksieza nam na mszach dziekowali, ze wreszcie sie nie zlewaja potem pod spodem...

700 zl to wg mnie strasznie duzo!
            u nas nic poza tym 100 euro nie placilismy, alby byly za 25 euro, a 20 euro (wliczone w to koncowe 100) trzeba bylo doplacic do filmu, hehe...
            • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:27
              No właśnie z tego na prezent dla księdza i katechetki idzie bardzo mało, w sumie symbolicznie w porównaniu do całości...
              U nas jest maleńka grupa, stąd może też i takie koszty, bo trzeba dorównać poprzednim, gdzie były po 2 klasy, zdecydowanie bardziej liczne. Szmery bajery - wystrojenie kościoła, kwiaty, szarfy, ręcznie wycinane mega hostie i gołębie, jakiś kosz owoców, dzieci dostają chlebki, bukieciki itp. duperele, fotograf, organista, zaproszenia dla różnych kościelnych oficjeli (takie specjalne zestawy do własnoręcznego ozdabiania i wyklejania itp. itd.), tort dla nauczycieli, dar ołtarza itp. Sama alba to raptem 130 zł. U nas rodzice lubią dekoracyjność wink.
              • kura17 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:33
                u nas chlebki sa "od" ksiedza prowadzacego msze.
                dla siostr prowadzacych dzieci i ksiezy udzielajacych spowiedzi i komunii mialy byc kwiaty (skromne "polne" bukiety), ale ksieza lanie poprosili o czekoladki w zamian wink no to dostali, a siostry wiecej kwiatow (czekoladek nie chcialy).
                stroila kosciol siostra z rodzicami, mielismy troche kwiatow przywiezc, ktoras mama pojechala na gielde kwiatowa.

zadnych tortow nie bylo smile

a i tak nam sie wydawalo, ze to droooogo, hmm
              • ewa_mama_jasia Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:48
                Przerąbane. Pytanie, czy większość rodziców faktycznie chce takiego blichtru, czy rej wodzą 2 - 3 mamuśki a reszta się zgadza bo im głupio. Szczerze gdyby mnie nie było stać, to naprawdę powiedziałabym na zebraniu wyraźnie, ze stać mnie na 300 i tyle mogę zapłacić.
                • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 15:35
                  Nie twierdzę, że przez to z głodu umrę. Ale mam istotniejsze wydatki i dziwię się, że ludzie tak beztrosko wywalają tyle kasy.
              • memphis90 Re: Moda komunijna 2016 :) 19.04.16, 18:11
                Rany, bez sensu... Przecież te szarfy, hostie, gołąbki i inne durnostojki i durnowiśki mogłyby być przechodnie z lat poprzednich, a dokupywane tylko świeże kwiaty i to te tańsze - np. margerytki, gipsówka.
                • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 19.04.16, 18:33
                  A wiesz co, ciekawa jestem, co oni z tym wszystkim robią wink.
                  Chociaż po prawdzie, podstawą rzeźbienia tych cudów jest styropian, może po jakimś czasie już się nie nadają.
                  No i ku...wa za same kwiaty grupa beknie tysiaka, miało być nawet więcej.
                  Powiem szczerze, że na osobę czy tam rodzinę przypada ok. stówki - w życiu nie kupiłam jeszcze nikomu kwiatów ciętych za 100 zł... Bezsens.
      • stacie_o Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 11:57
        weź napisz, proszę.
        • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:18
          Odpisałam wyżej Ewie.
          I zaznaczam jeszcze raz, ksiądz nie ma z tym nic wspólnego wink.
          • stacie_o Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:21
            Już czytam. Może rodzice liczą, że z tych pińcset pokryją wydatki?
            • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:28
              Może, bo tam większość ma dwoje dzieci, niektórzy więcej wink.
              Ale oni to już ustalali, kiedy jeszcze nie wiadomo było, kto wygra wybory i czy w ogóle będzie jakieś pińcet.
              Zresztą znam dużo ludzi, którzy z okazji jakiejś uroczystości wydadzą zawsze sporo, bo uważają, że inaczej to nie uroczystość i nie jest odpowiednio podkreślona. M.in. kumpela zrobiła weselisko na ponad 100 osób, prezenty jej tego nie pokryły wink - i później przez 3 lata gnietli się z mężem w kawalerce, bo tylko na to jej kasy zostało.
              Jakoś muszę to przetrawić i tyle. Dobrze, że to tylko raz.
              Weselisko będzie musiała sobie już sama wyprawić, jeśli będzie miała takie życzenie w przyszłości.
    • dido_dido Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 11:53
      Obrzydliwy i odrzucający jest twój wątek.
      Co lepsza chcesz się poczuć? Fajniejsza, bardziej cool, światowa, modniejsza?
      Wyśmiewasz zimną płytę bo u Ciebie vege przekąski, humus, jarmuż i jaglanka?

Jeżeli się nie poznałam i to miał być żart to niestety ale Ci nie wyszedł.
      • lady-z-gaga Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:53
        u Ciebie vege przekąski, humus, jarmuż i jaglanka?

i rower, nie zapomnij o rowerze wink
        • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:58
          I kubek termiczny z latte w łapkę wink.
          • stacie_o Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:00
            latte sojowe koniecznie
            • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:15
              Racja. Mleko jest dla krów, nie dla ludzi wink.
              • aniani7 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 16:03
                A futro, drogie panie, gdzie w tym wszystkim futrobig_grin
                • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 17:08
                  Ekologiczne big_grin
            • undoo Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 01:45
              E tam sojowe, mleko z nerkowców albo migdałów. Soję to z kolei krowy jedzą wink
      • lena36 Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 08:44
        Wątek jest bardzo zabawny, idąc tropem twojego myślenia to z niczego się nie można by pośmiać bo zawsze znajdzie się ktoś nadęty i obrażony poruszonym tematem. Mnie tez bawi ta pseudoelegancka wysadzona do smieszności aranżacja takich uroczystości. Więcej dystansu do siebie życzęsmile
    • wielceszanownypan Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 11:58
      stacie_o napisała:
      > 2. Dla chłopców garnitur w stylu miłościwie nam panującego prezydenta, czyli po
      > starszym bracie, z za długimi nogawkami
      https://img28.staticclassifieds.com/images_tablicapl/367906331_1_644x461_garnitur-chlopiecy-komunia-swidnica.jpg

Ale zegarek pięknie wyeksponowany big_grin
      • ichi51e Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:11
        Smiejcie sie a porzadne garnitury dla chlopcow sa potwornie drogie uncertain juz taniej szyc na miare
        • pade Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:32
          Potwornie to znaczy ile kosztują?
          Mój syn miał do tej pory trzy garnitury, wszystkie z wełenki, wszystkie dopasowane do wzrostu i figury i żaden nie kosztował więcej niż 300zł.
          • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:45
            Garnitur za 300 zł dla 9-latka, który pewnie nie będzie miał już okazji go więcej założyć (bo niestety może wyrosnąć nawet przed rozpoczęciem następnego roku szkolnego) to jednak trochę dużo.
            Sukienki komunijne też są drogie, zwłaszcza, kiedy trzeba szyć specjalnie na wysokie dziecko.
            Dlatego błogosławię albę za 130 zł wink.
            • pade Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:49
              Te mniejsze były sporo tańsze, nawet o połowę.
              • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:59
                Nie znam się, na szczęście nie muszę wink. 150 bym wydała, więcej nie.
    • zottarella Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:01
      Co to są buty do klocka? big_grin
      • stacie_o Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:17
        Jak szukaliśmy butów wizytowych dla syna pani w obuwniczym spytała, czy z czubem, czy do klocka. Okazało się że do klocka oznacza kwadratowe zakończenie na końcu.
    • ciri_77 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:14
      eee, u mnie w tym roku komunii nie ma, cała diecezja pauzuje w związku z sześciolatkami. No i sa alby, więc tylko matki komunistów moga zaszaleć, ew fryzjerki
    • heca7 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:21
      U nas co roku długie alby. Można mieć pożyczoną lub po starszym rodzeństwie. A jak podobna to i z inne parafii wink Buty chłopięce ciemne. Nie widziałam chyba żadnego w białych. Co do jedzenia nie wiem bo my dwie robiliśmy w domu. I takich dziwnych wędlin nie było.
      Syn garnituru nie miał. Tylko spodnie w kant kupione w Zarze, szare. Do tego biała koszula, krawat. Na wierzch alba. Nie za bardzo wiem co miałabym zrobić z całym garniturem? Gdzie w nim miałby chodzić?
      • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:30
        Moja córka ma najdłuższą albę w historii całej szkoły wink.
        Musi być nówka, bo jest szyta na 155-156 wink.
        Podejrzewam, że nie będę miała komu jej odstąpić za rok.
        • heca7 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:20
          Albę można podwinąć. Moja córka miała koleżankę ,która już wtedy była wyższa o co najmniej głowę od innych wysokich dzieci. Albę zamówiono jej z podwinięciem aby nadawała się na następny rok na rocznicę. I było ok. Jak ktoś będzie chciał taniej to odkupi i sobie podwinie. Ja nie kupowałam dla córki w ogóle. Albę miała po dwóch bratanicach , w między czasie kiecka ta zaliczyła komunię u znajomych. Czyli moja córka była jej 4 użytkowniczką. A po niej alba poszła dalej i chyba już po raz 6 w tym roku trafi przed ołtarz wink
      • julita165 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 17:18
        Dokładnie. Ja też nie wiem na cholerkę małym chłopcom garnitur. Wyglądają w nich po prostu śmiesznie.
        • aperol.spritz Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 18:32
          IMO jeszcze śmieszniej wyglądają w albach ??
    • shell.erka Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:25
      To nie jest śmieszne. Ja się nie mam w co ubrać, nie wiem jaka będzie pogoda i nie mam koncepcji.
    • pade Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:29
      jesusiemaryjobig_grinbig_grinbig_grin
      • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:32
        E, bywały bardziej szokujące zdjęcia okołokomunijne tutaj.
        U dziewczynki góra jest ok, jakby dół był taki sam i ozdobiony tym samym, to byłoby całkiem całkiem. A tak, to mi jakąś syrenę przypomina czy co wink.
        • pade Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:33
          Wierzę, że byłysmile Tak czy siak tandetą bije po oczach.
    • morgen_stern Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:46
      Zdjęcie sali się nie wyświetla. Jestem rozczarowana sad
      • stacie_o Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:05
        dla Ciebie Morgen, sama chciałaś:
        ksdecor.c0.pl/?page_id=567
        • morgen_stern Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:08
          Dzięki...
        • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:17
          U mnie właśnie parę stówek od głowy pójdzie na coś podobnego wink.
        • cosmetic.wipes Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 14:18
          Oślepłam...
    • biala_ladecka Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:50
      Smiej sie, smiej, a rzeczywistosc jest taka, ze niejedna ecorka marzy o takiej tandentnej sukni.

Moja mloda idzie w albie ale nadrobi butami. Ze wszystkich dostepnych modeli wybrala styl all inclusive, i tak na butach sa: satynowe kwiatki, plastikowe perelki, lakier, falbana, zlote sprzaczaki i obowiazkowy "obcasik" big_grin
      Dodam, ze nie jestesmy romska rodzina, a dziecko odlicza dni, kiedy bedzie moglo wparadowac w tym zacnym obuwiu do kosciola wink
      • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:00
        Ja mojej wytłumaczyłam, że w takim zacnym obuwiu połowa z tych pierdaczników prawdopodobnie odpadnie, zanim zdąży wejść do kościoła wink.
        • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:05
          BTW, dla dziecka taka strojna suknia i buty mają po prostu rozkosznie księżniczkowy wymiar i to w sumie norma rozwojowa wink.
      • panterarei Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 15:10
        daj linkabig_grin
    • kamyk.w.skarpecie Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:53
      Rodzinne powiat i gminy ematek jawią się jak miejsca daleko, bardzo daleko od szosy, w których czas stanął za 20 lat temu.

Od wielu wielu lat standardem, gdziekolwiek znam, są skromne alby, a nie klimaty w stylu cygańskiego króla.

Na, ale oczywiście wątek miał zadrwić i wyszydzić...standard w wykonaniu forumowych ateistek jaskiniowych big_grin
      • morgen_stern Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 12:58
        "w których czas stanął za 20 lat temu"? W jakim to języku, wtopku? Pisz po polsku, tak szanujesz nasz piękny język?
        • kamyk.w.skarpecie Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:01
          Temat cię nie dotyczy, andżela, ty ani wierząca nie jesteś, a jeśli nawet, to dzieci nie masz big_grin
          • morgen_stern Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:10
            A czy ja się wypowiadam w temacie wątku? Nie zauważyłam.
            No dobrze, to teraz mi powiedz, w czym ty niby jesteś lepszy od całej ematkowej tłuszczy, skoro ją wyśmiewasz w każdej swojej wypowiedzi? Robisz dokładnie to samo, tylko w innym kierunku, co cię czyni lepszym, innym, niewyszydzającym?
      • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:03
        W pierwszej szkole mojego dziecka, z wysokimi wynikami egzaminów i jeszcze wyższym czesnym, gdzie rodzice bardzo ę/ą, już w I klasie zawiązał się komitet obrony sukienki komunijnej - "bo moja córka będzie bardzo źle w takiej prostej albie wyglądała" wink.
        Generalnie znam zresztą niemało ludzi, którzy lubią robić różne rzeczy z przepychem, a ich miejsce pochodzenia nie jest bynajmniej takie, jak sugerujesz. To raczej indywidualne kwestie osobowościowe.
    • ha-ya Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:13
      Moja idzie w tym roku do komunii w bardzo katolickim kraju, a moja aktywnosc okolokomuunijnabograniczyla sie do dwoxh wypraw na zakupy, zamowieniaB tortu, wianka ze swiezych kwiatow I zarezzzerwowania sali na obiad. Szkola katolicka wiec ogarnia wszystko, ja bylam miesiac temu swiadkiem na jej sppowiedzi ( dzieci nie spowiadaja sie w koonfesjonale tylko z rodzicem siedzacym obok). Uroczystosc bedzie w piatek, wiec beda wszystkie dzieciaki ze szkoly ( beda spiewac I grac wink. Po wszytkim szkolaa zaprasza na kawe I ciastka. A pozniej idziemy na obiad. Tyle. Nie ma strojenia kosciola, prezentow, pamiatek itd. Zdjecia niwvwstawie, bo nie umie na tel
      • an.16 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:21
        dzieci nie spowiadaja sie w koonfesjonale tylko z rodzicem siedzacym obok

litościsad( przebili nasz katoland To obiad je sie w "sali" a nie w restauracji albo w domu?
        • biala_ladecka Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:39
          No to jak juz weszlismy na temat restauracji... Wczoraj bylam w pobliskiej restauracji zamowic stolik. Wlascicelka byla wyraznie zszokowana iloscia osob, ktore mialy do tego stolika zasiasc (osiem), ale kiedy wspomnialam, ze poprzestane na obiedzie i deserze i obejdzie sie bez kolacji kobita teatralnie wzniosla oczy do nieba i wykrzyczala "Alez prosze pani! To jest K-O-M-U-N-I-A!!! wink
          • iwoniaw Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 14:06
            Nigdy bym nie wpadła na to, że obiad z deserem dla gości z okazji I komunii to coś niewłaściwego/zbyt skromnego. Kierowniczce restauracji, w której zamawiałam właśnie wspomniany obiad powieka nie drgnęła ani na zakres czasowo-ilościowy imprezy, ani na ilość gości (fakt, więcej niż 8, ale wciąż mniej niż 20).
            • biala_ladecka Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 14:20
              iwoniaw napisała:

> Nigdy bym nie wpadła na to, że obiad z deserem dla gości z okazji I komunii to
              > coś niewłaściwego/zbyt skromnego.

Czlowiek cale zycie sie uczy... wink
        • ha-ya Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:50
          A co zlego w sali? To tzw function room w hotelu, wiec niee wiem co cii sie nie podoba. Nazwa not posh enough? big_grin
          • an.16 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 14:35
            Kojarzy mi się z remiząsmile
            • an.16 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 14:38
              a z katolandem to odniosłam się do spowiedzi w obecności rodzica - jakby ksiądz nie wystarczył... A może ma to zapobiegać deprawacji?
      • najma78 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:24
        Ha-ya bo moze byc inaczej, sa kraje w ktorych jest i dzieci w albach jak zakonnicy nie ida do kumuni, poczestunek skromny po mszy w pomieszczeniu obok kosciola dla dzieci, rodziny, znajomych,ksiedza a nie wystawne imprezy w restauracjach, skromne prezenty w postaci bibli czy krzyzyka a nie laptopow, kladow, x-boxow. Kosciol w tym lawki udekorowane bez sciagania kasy od rodzicow.
        • ha-ya Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:53
          No wlasnie. Tu tez organiuja gypsy style, z kareta, solarium itd ale wiekszosc o zgrozo, idzie do pubu na obiad. O prezentach nie wspomne, bo w porownaniu do polskich sa po prostu mizerne smile
    • kura17 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:19
      u nas na szczescie alby (od lat takie same, dla starszego mialam po synu kolezanki, mam nadzieje, ze za rok dla mlodszego tez bedzie!).

za to rodziny dzieci - dokladnie taki styl, niestety...
      nawet nie to, ze niegustownie, ale za krotko, za obcisle, za przezroczyscie...
      na ogol wszystko na raz.
    • heca7 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 13:27
      Moda modą. Ale właśnie przypomniało mi się, że w mojej parafii komunię miała córka bardzo zamożnego biznesmena z końca lat 80. Na tamte czasy bajeczne pieniądze. I zgadnijcie co miała na głowie? Nie uda się wam. Sama to widziałam na własne oczy. Tylko RAZ w życiu. Nie żebym chciała więcej tongue_out
      Na głowie dziewczynka w sukni "na drutach" miała...

Diadem z PRAWDZIWEJ, NATURALNEJ KOŚCI SŁONIOWEJ.
      Nic tego nie przebiło w mojej parafii przez następne 30 lat.
      Aha. To Warszawa jakby co.
      • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 19:59
        Wygooglałam sobie jeden, w stylu art nouveau, jest w muzeum w Wiedniu.
        Prawdę mówiąc, z deka mnie zemdliło wink.
    • cosmetic.wipes Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 14:09
      Czy wam też zimna płyta przywodzi na mysl prosektorium?
      • heca7 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 14:10
        Mnie bardziej się kojarzy z płytą nagrobną wink
    • kawka74 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 15:35
      Kto ma FB, niech sobie poszuka Oli Radomiak z Piotrkowa Trybunalskiego i jej opowieści komunijnej - pasuje jak ulał! big_grin
    • aniani7 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 16:14
      Koleżanka miała podobną suknię (piszę o komunistce, nie o mamie), wszystkie jej zazdrościłyśmybig_grin Tzn. dół był podobny, góra trochę lżej uszyta. To było baaardzo dawno temu. Widzę, że moda komunijna nic a nic się nie zmieniabig_grin
    • aniani7 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 16:23
      A czytałyście tobig_grin
      "Specjalizujemy się w tworzeniu eleganckich dekoracji imprez okolicznościowych, używając m.in. świeżych kwiatów, materiałów, świec i dodatków. Oferujemy również wynajem namiotów, stołu wiejskiego, fontann czekoladowych, alkoholowych oraz wytwornicy baniek mydlonych. Do każdego zlecenia podchodzimy indywidualnie i dopasowujemy styl dekoracji do wnętrza i wymagań klienta.

Zapraszamy do obejrzenia naszej galerii i do współpracy.

Już do elegancji nie czepiałabym się, bo dla niektórych na bogato to jest elegancja, ale te fontanny alkoholowe chciałabym zobaczyćbig_grin
      • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 17:13
        Też bym chciała zobaczyć fontannę z łyskacza na komunii big_grin big_grin big_grin.
        • iwoniaw Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 18:06
          No bez przesady, "imprezy okolicznościowe" to nie tylko komunia, większość imprez jest jednak dla dorosłych i alkohol (nawet w postaci fontanny) to nie jest jakaś zgroza i faux pas.

W ogóle obserwuję (nie że w tym wątku specjalnie, tylko w rzeczywistym życiu) ostatnio jakąś modę na kwestionowanie oprawy ważnych momentów w ogóle - na zasadzie, że do ślubu to prosto z roboty, po co się "stroić" (o weselu nie wspominając, podjęcie posiłkiem bliskich ludzi z tej okazji to wszak przerost formy nad treścią), po co do teatru elegancka kiecka, dżinsy i sweter są ok, wszak czyste i całe, dziecku strój galowy - niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy, wszak zaraz wyrośnie z koszuli i spodni/butów garniturowych, spokojnie obskoczy dzień patrona i egzaminy w t-shircie (przecież biały) i adidasach itd. itp.
          W kontekście komunii przybiera to formę pt. "pff, co to za jakieś nowobogackie pomysły, żeby robić IMPREZĘ w LOKALU" (cóż z tego, że ta impreza to obiad z deserem, lokal to normalna restauracja, rodzina dziecka idącego do komunii złożona z niego samego i rodziców mieszka na 40 metrach, a rodzina złożona z dziadków dziecka oraz rodzonych sióstr i braci jego rodziców wraz z małżonkami i potomstwem liczy sobie osób 30). Moim zdaniem to jeszcze głupsze i bardziej (tak tak) pretensjonalne niż sprawienie dziecku bezy z falbankami i diademem (choć nie pamiętam już, żebym widziała ubrane tak dziecko później niż w połowie lat 90. ubiegłego stulecia - a rodzinę mam w różnych miejscach Polski, zarówno w parafiach wielkomiejskich, wiejskich, jak i w małych miastach; od lat wszędzie jest uniform w postaci - ładniejszych lub okropniejszych - takich samych i zdecydowanie skromnych strojów).
          • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 19:34
            A nie, ja z kolei uważam, że ważne momenty są ważne - tylko jeśli strojenie kościoła i kupowanie pierdółek jednorazowego użytku ma pochłonąć koszt równoważny tygodniowi pobytu mojego dziecka nad morzem, to mnie portfel i serce boli wink,
            Dziadowania nie znoszę, ale i przepychu ponad miarę też, jakoś w tym jestem chyba pośrodku.
            BTW, fontanny uważam po prostu za kiczowaty akcent, niezależnie od okazji.
            • iwoniaw Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 20:37
              Dziadowania nie znoszę, ale i przepychu ponad miarę też, jakoś w tym jestem chy
              > ba pośrodku.

Hehe, każdy sądzi, że jest pośrodku. Wyważony. Nie przegina. Sknerstwo, jak i przesadny przepych to nie on. Wszystko akurat jak na tę okazję. Kwestia, jak szeroko i z której strony przysłonięty horyzont mu się rozpościera. wink

Co do kosztów, które ponoszone są wspólnie (jak np. dekoracja kościoła), uważam, że powinien być wypracowany jakiś kompromis, swoje wizje niech sobie każdy realizuje w tej części, którą opłaca sam (np. przyjęcie po komunii). Jeśli trafi się na innych rodziców, którzy w większości mają zdanie odmienne od naszego, to w zasadzie mamy pozamiatane, gdyż pozostaje przystać na ich pomysł lub wypisać się z imprezy - czyli dokładnie tak, jak się u Was stało.
              • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 07:45
                Toteż przystałam, żeby zrobić własnemu dziecku przyjemność wink.
                Ale znam zdecydowanie bardziej pożyteczne sposoby wydania takiej kwoty z okazji komunii wink.
                Co bynajmniej nie odbiera mi prawa do zdziwienia, zwłaszcza kiedy wiem, że część rodziców ma raczej przeciętną sytuację finansową, więcej niż jedno dziecko w szkole i nawet przy naszym niewielkim czesnym nie jest tak, że mogą sobie rzucać kasą na prawo i lewo.
                Stąd piszę o tym środku i zdrowym rozsądku, w moim odczuciu nie powinno wydawać się przesadnie dużo na tzw. sprawy dodatkowe, jeśli miałoby to w jakikolwiek bądź sposób naruszać codzienne potrzeby rodziny, choćby o kilkadziesiąt zł. No nic na to nie poradzę, nie jestem zwolenniczką oszczędzania na życiu codziennym, skrócenia sobie np. wakacji czy gorszego standardu życia w imię jednej okazji. A mamy dzieci, których rodzice z oszczędności przekazują sobie ciuchy i buty... Wolałabym wydać połowę tego, a za resztę kupić dzieciakom ze 2 pary nowych i nieużywanych butów jednak wink.
                • iwoniaw Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 11:00
                  I ja generalnie podzielam z Tobą priorytety finansowe, co nie zmienia faktu, że i tak macie lajtowo, "tylko" kościół chcą wszak udekorować wystawnie, nie ma pomysłu prezentu za miliony dla katechety, wynajęcia fotografa najdroższego w mieście, daru dla parafii w postaci oryginalnych drzwi gnieźnieńskich etc. A z tym różnie bywa i nie w każdej konfiguracji postawiłabym przyjemność dziecka ponad swoje wzburzenie w tej kwestii wink
                  • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 11:13
                    No wiesz, wygoda też zadecydowała, dzieci miały dodatkową religię i pani katechetka ładnie je przygotowywała - spotkania w kościele tylko raz w miesiącu, zero jakichś pieczątek i innych cudów wink.
                    W sumie to ja bym więcej nawet dała katechetce i księdzu, bo są bardzo sympatyczni i nie mam do nich zastrzeżeń jako do prowadzących zajęcia i spotkania, zamiast na jakieś tam muśliny i bukiety, no ale trudno się mówi wink. Ksiądz sobie owocków z kosza podje, choć pewnie wolałby jakiś lepszy bon do empiku.
      • alpepe Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 17:14
        stary wynalazek, w końcu wszyscy znamy powiedzenie, że alkohol się lał strumieniami.
    • viridiana73 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 17:33
      Niestety, 9- !0 lat, to taki wiek, kiedy wystąpienie w diademie i sukni a la Kopciuszek na balu, jest szczytem gustu i marzeń. Pamiętam moją 1. Komunię, im więcej perełek, kwiatuszków, marszczeń i drapowań któraś miała na sobie, tym większy zachwyt wzbudzała u rówieśniczek. Teraz będzie ciekawostka: jedna z nas (chyba miała rozsądną matkę) wystąpiła w prostej sukience, włosach splecionych w warkocze i w wianuszku z mirtu. Biedna, miała d..ę obrobioną przez wszystkie koleżanki, że ubogo, że obciachowo... Ostatnio, po latach, wyjęłam moje komunijne, grupowe zdjęcie i powiedziałam sama do siebie: "Jak ładnie ta K. wygląda w tym wianuszku z mirtu... i chyba tylko ona..."
      • beataj1 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 18:21
        no właśnie, ja te suknie traktuje jako element folkloru okołokomuniknego. i fajnie dzieciaki mają radochę że wyglądają jak księżniczki,
        Jeśli jakimś cudem moja córka pójdzie do komunii to spełnie jej nawet najbardziej kiczowate marzenia kieckowe. Niech ma. W końcu to jedna z niewielu okazji by tak zaszaleć z kiczem i przesada
        • viridiana73 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 19:30
          Sama nie wiem... Z jednej strony- niech się dziecko cieszy, niech ma te falbany, o co tu kruszyć kopie... Ale z drugiej- jakoś ta kreacja małej królewny świadczy o guście rodziców. I o ile ubierając siebie/ dziecko oryginalnie, czy wręcz kontrowersyjnie mam/ miałam wywalone na wszelkie komentarze, o tyle zarzut bycia kiczowatą chyba by mnie zabolał. No nic nie poradzę, tak mam.
        • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 19:30
          Teraz najczęściej rodzice wspólnie ustalają alby wink.
          Nie tak drogo, praktycznie, mniejsze ryzyko, że na następny rok - rocznicę - dzieciątko będzie mieć rękaw do łokcia, a sukienkę ciut poza kolanko wink.
          • viridiana73 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 19:52
            U nas już od 13 lat są alby, od rocznika mojego syna właśnie się zaczęły. I jak tak patrzyłam wtedy na dziateczki w albach, to z jednej strony podobało mi się, bo gustownie, bo skromnie, ale jednocześnie moja dusza szlochała: "Czemuż, ach czemuż moje dziecko nie ma fantazyjnej muchy i garnituru i nie wygląda jak młody dżentelmen?" Właściwie do dziś tak we mnie walczy ta rozważna z romantycznąsmile
            • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 20:15
              He he.
              Ja jestem zachwycona albą, bo przy wzroście mojej córki musiałabym kupować sukienkę w salonie ślubnym, a to jednak niemało kasy (szycie sukni jak na niską dorosłą w sumie też). No i mam nadzieję, że nawet jak będzie przykrótka w przyszłym roku, to nie będzie to wyglądało aż tak idiotycznie, jak za mała sukienka.
              Chłopcu od biedy taki garniturek posłuży na zakończenie roku i rozpoczęcie, czy jakąś uroczystość - sukienka za dobre 500+ zł nie przyda się już nigdy.
              • raszefka Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 23:43
                Sorki, że wtrącę ale sukienka komunijna to nie od razu beza i nie kosztuje dużo więcej niż alba. Dziewczynki w mojej parafii idą w sukienkach właśnie i każda jedna była wymierzona indywidualnie (chyba że po starszej siostrze, bo ta sama firma szyje dla parafii od lat). Cena niezależna od wzrostu
                • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 07:47
                  Jak jedna firma szyje i nastawia się na obsługę parafii, to pewnie tak jest.
                  Indywidualnie kiedyś patrzyłam na ceny w pracowniach krawieckich czy salonach ślubnych, to się z lekka załamałam.
                  U nas chyba w tej chwili w większości parafii są alby, ludzie już się przyzwyczaili - no i to pewnie miała być przeciwwaga dla tych bez wink.
              • memphis90 Re: Moda komunijna 2016 :) 19.04.16, 18:22
                Ale dlaczego "po roku"? Co takiego dzieje się po roku, że trzeba się w kiecę komunijną wciskać? Jestem co prawda kilka lat do tyłu za zwyczajami komunijnymi, ale nie spotkałam się z żadnymi obchodami rok po komunii, zeby trzeba było znów alby i kiecki kupować...
                • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 19.04.16, 18:34
                  Rocznica komunii czy jak to tam?
                  Pamiętam, że szłam w nieco przykrótkiej sukience - tylko nieco, bo była z zapasem uszyta.
          • shell.erka Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 07:54
            Za moich czasów (boże, jak to brzmi), na rocznicę szliśmy w białych bluzkach i granatowych spódniczkach.
      • ichi51e Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 20:07
        Moze to ja bylam! Szlochalam Cala noc ze nie mam futerka z pomponikami jak Olka M i bezy jak wszyscy... Nienawidzilam matki za ta sukienke i swieze kwiaty we wlosach. Dzis patrze i wygladalam cudownie...
        • viridiana73 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 20:13
          Jeśli jesteś z Małopolski i szłaś do 1.Komunii w 82. roku, to by się zgadzałosmilesmile
        • viridiana73 Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 20:18
          I co tam futerko, jedna taka Gośka ze skłonnościami do konfabulacji, opowiadała, że pójdzie do komunii w pelerynce z... łabędziego puchu. Oczywiście poszła w wełence, ale jak ta wizja działała na moją rozgorączkowaną wyobraźnięsmile
          • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 20:31
            Teraz już tego nie mawink.
            Sporo rodziców przyzwyczaiło się do alb, dzieci traktują je jako właściwy strój komunijny.
            Ale o prezentach chyba wciąż się gada big_grin.
        • joaaa83 Re: Moda komunijna 2016 :) 19.04.16, 18:22
          W 1992 futerko z pomponikami było standardem. Koleżanka z klasy płakała, bo jej mama kupiła biały sweter, która miała założyć w razie brzydkiej pogody (niestety było zimno). Moja sukienka nie była skromna (mogłoby to się u mnie skończyć depresją) ale też nie należała czołówki (rodzice nie mieli nigdy fantazji). Najbardziej pożądane w tamtym czasie sukienki miały halki i koła (druty na wysokości kolan i kostek) oraz szyte były z błyszczących materiałów jak atłas. Obowiązkowe bufki na ramionach. Rękawiczki do kompletu.
          Jako że rodzice nie chcieli się ze mną zgodzić w kwestii sukienki, pozwolili mi dokonać samodzielnego wyboru wianka. Wianek tiulowy z wplecionymi, srebrnymi serduszkami.
    • jana111 prywata do autorki 05.04.16, 20:18
      kurka, zakladalam watek, nie wolno czy nie wyslalam?
      to w Twoim probuje jeszcze raz
      zagladnij na priv prosze
      • stacie_o Re: prywata do autorki 05.04.16, 22:23
        odpisałam wink
    • kaz_nodzieja Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 20:22
      Poszłabym na komunię, ale już nie ma do kogo młode już po, a nowych nie widać sad Lubię taki imprezy, jest dobre jedzenie, a nie trzeba tańczyć jak na weselu i nie przesadnie długie. Torta dobrego bym zjadła, schabowego z kością.
      • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 20:32
        Coś w tym jest wink.
    • semida Re: Moda komunijna 2016 :) 05.04.16, 20:29
      U nas od lat sa jednakowe alby i to mnie cieszy.
    • undoo Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 01:54
      No ale przecież w Polsce teraz rządzą cud urody alby, a pod nie, jak u nas zakonnica zarządziła, garnitur w ściśle zdefiniowanym odcieniu granatu, bo 'inaczej wyjdzie brzydko na zdjęciu.' Oraz niekończące się próby i kasa wartkim strumieniem płynąca do kościelnej kasy. Wspominam jako koszmar.
      • viridiana73 Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 07:03
        Czyli koszula+ marynarka+ alba? To się módl, żeby było chłodno.
        • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 07:51
          W tamtym roku u nas było tak chłodno, że zamierzam kupić córce na albę jakąś grubą ozdobną marynarkę - bo nic futerkowego pewnie już nie zdążą nam poprawić ani wymierzyć wink. Najwyżej ładna jasna marynarka nam zostanie na inne uroczyste okazje - bo pelerynka z tego samego materiału, co alba, jest śmiechu warta, kiedy na dworze +13 wink.
          • viridiana73 Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 08:03
            Fakt, maj jest nieprzewidywalny. Podczas 1. Komunii syna żar lał się z nieba; rok później (Rocznica) było tak zimno, że chłopak na albę włożył gruby rozpinany sweter.
            • lokitty Re: Moda komunijna 2016 :) 06.04.16, 08:42
              Założę się, że jak już kupię tę odpowiednio grubą i zdobioną marynarkę, to będzie +25 wink. Jak kupuję specjalnie kalosze na wyjazd, to mamy upalne lato - jak nie kupuję, to bywają deszcze, więc może tu też tak będzie wink.
              Mamy w szafie jeszcze futrzane bolerko jakby co, kremowe, tyle, że nie wiem, czy toto da się doczyścić (rękaw maźnięty czerwonym tuszem). I czy to nie będzie jakieś wielkie faux pas, że takie kremowe do białej alby wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka