Dodaj do ulubionych

Ubranka dla wczesniakow

07.04.16, 07:50
Pomocy. Szukam gdzie mozna kupic ubranka dla wczesniakow (troche na zapas moze bo matka jeszcze trzyma ale 29 tydzien i ryzyko duze) jak myslicie jaki rozmiar brac?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 07:53
      A i w ogole gdyby ktos mial jakis pomysl co moze sie przydac rodzicom wczesniaka to prosze o rade wink rodzice z tych co nic nie maja bo ostatnie dziecko 6 lat temu i wszystko rozdane
      • wuika Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 07:56
        W tesco bywała rozmiarówka zamiast 0-3, to po prostu 0, rozmiar 52 czy 48 nawet, takie naprawdę tyci ubranka. No i pieluchy w rozmiarze 0 suspicious Też niedostępne zazwyczaj od ręki, ale generalnie produkowane - to tutaj apteka albo jakiś sensowny sklep, który sprowadzi.
        • wuika Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 07:59
          O, niżej napisano, rozmiar 50 i 44 w tesco. Takie tyci-tyci. Niewielki wybór był, ale na sam początek się przydadzą.
      • leni6 Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:07
        Może monitor oddechu, jeśli dziecko ma spać samodzielnie w łóżeczku.
      • edelstein Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:12
        Moim zdaniem Lampa nagrzewajaca, mozna kupic stojace i takie które mozna przykrecic nad komoda do przewijania.Moj syn wczesniakiem nie byl,a uwielbial sie grzactongue_out
    • melancho_lia Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 07:56
      W tesco widziałam rozmiary 44 i 50. I chyba jeszcze w H&M.
    • kai_30 Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 08:23
      Na allegro są bez problemu. Koleżanka urodziła dziecko z wagą 1900g, mieścił się na luzie w rozmiar 44, w rozmiarze "O" się po prostu topił.
    • kai_30 Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 08:25
      Ale myślę, że jeśli maluch jeszcze w brzuchu, to można sie wstrzymać z zakupami, może jeszcze urośnie. Jak u mnie - groził mi przedwczesny poród, powstrzymany tak skutecznie, że dziecko się urodziło ponad czterokilowe i niemieszczące się w rozmiar 56 smile A nawet jeśli się urodzi przed czasem, to będzie czas na zakupy zanim wyjdzie ze szpitala, wtedy będzie przynajmniej wiadomo, jaki rozmiar brać.
      • ichi51e Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:23
        no wiem. ale tak juz sobie ogladamy z nudow bo lezec trzeba... big_grin
    • mikams75 Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 08:43
      moje dziecko, nie wczesniak, nawet ciut po terminie, mialo 48 cm i dobrze, ze mialam pare ubranek w tym rozmiarze 48 bo wszystkie inne byly za duze, dziecku sie nogi plataly w spiochach. Nawet to na 48 mialo za dlugie rekawy i przez miesiac bylo bardzo luzne.
      A czy mniejsze znajdziesz to nie jestem pewna.
    • katriel Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 08:58
      W C&A bywają ubranka w rozmiarach 42, 46 i 50. Niewielki wybór, ale są.
      Ale z zakupami faktycznie lepiej poczekać, bo nie wiadomo ile dziecko zdąży urosnąć (czy to w brzuchu mamy, czy w inkubatorze) zanim ich faktycznie zacznie potrzebować. Ewentualnie kupić jakiś żelazny zapas: dwa bodziaki na krzyż - jeśli matka ma się od tego czuć bezpieczniej, to warto.
      • mikams75 Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:03
        oo wlasnie, ja mialam te 46 z c&a, wg mnie spore byly, 42 nie widzialam.
        • straggly Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 10:14
          w Kappahl sá 44 i 50, tyle ?e ichnia rozmiarówka jest troche zawuzona. i czesto jest promocja na te wlasnie rozmiary. Seria newbie.
    • cosmetic.wipes Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:07
      Mój młody miał 38 cm "wzrostu", kiedy się urodził. Przy czym powinnas wiedzieć, że w okresie inkubatorowym dziecko nie potrzebuje ubranek. No moze poza skarpetkami. I pieluchy malutkie się przydają, 19 lat temu najmniejsze dostepne pampersy zaczynały sie młodemu pod pachami, a kończyły poniżej kolan.

Teraz są dla wczesniaków:
      https://www.calineczka.pl/sklep/images/A/happy-before-newborn.jpg
      https://img2.sprzedajemy.pl/540x405_pieluszki-pampers-baby-micro-22408872.jpg
      • cosmetic.wipes Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:09
        www.dlawczesniaka.pl/pl/c/Ubranka/18
        sklep.ezaza.pl/
        • andaba Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:13
          Jak będzie takie małe to i tak sobie będzie leżeć w inkubatorze w samym pampersie.
          Przy wypisie i wskoczeniu we własne ciuszki będzie mieć około 2 kg i ubranka na 50-56 ujdą, a takie dziecko rośnie w oczach, więc może nie być sensu kupowania ekstra małych rzeczy.
          Kup pampersy, to się zawsze przyda.
          • ichi51e Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:26
            tez tak mysle w sumie ale matka sie nudzi bo ile mozna dziergac koce big_grin zawsze przyjemnie poogladac wink
          • cosmetic.wipes Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:38
            > Jak będzie takie małe to i tak sobie będzie leżeć w inkubatorze w samym pampers
            > ie.

To właśnie napisałam w poście powyżej.

> Przy wypisie i wskoczeniu we własne ciuszki będzie mieć około 2 kg i ubranka na
            > 50-56 ujdą,

Ni zawsze. Syn miał przy wypisie 3 i poł miesiąca, ważył 2,1 kg. Kiedy miał 5 miesięcy i dobijał do 3,5 kilo kupiliśmy mu zimowy kombinezon w rozmiarze 52 i do końca zimy nie był za mały.
            • andaba Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 10:07
              Moja miała taki maleńki kombinezonik, ale bardzo szybko z niego wyrosła, na pewno miała na chrzcie, potem nie pamiętam jak długo...
              Resztę zimy "nosiła" śpiworek na 68, faktycznie starczył na całą zimę.

Ale moje dzieci, poza jednym, nie były byt gigantyczne i do majtających się nogawek od śpiochów przywykłam smile
    • ricemice Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:12
      Widziałam w tesco ubranka opisane "Tiny baby" chyba 44cm.
      • lifecolor Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:27
        H&M na pewno, smyk online od 44
    • asia_i_p Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:33
      A jaka waga dziecka? Ja rodziłam o czasie, ale drobne i na córkę (2600) 56 były z lekka przyduże, być może przydałyby się 50. A poniżej dwóch kilo myślę, że już jednak 44.
      Takie ubranka są w Tesco, H&M i w Mothercare na pewno. Z tym, że wszystkie, na jakie trafiłam, to były po prostu pomniejszone wersje ubranek na donoszone noworodki, nie trafiło mi się znaleźć niczego ze szwami na wierzchu (a kiedyś wszystkie koszulki w najmniejszym rozmiarze tak się szyło!).
      Na pewno przydadzą się spore ilości cienkich bawełnianych kocyków, jedno i dwuwarstwowych, do stopniowania otulania. Z ubranek body, pajacyki, skarpetki i (przepraszam, za brzydkie słowo), czapeczki, wcześniaki łatwo się wychładzają.
    • antychreza Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:34
      W smyku są ubranka na 44 cm. Aż ciarki przechodzą jaki malutkie sad
      Ale jak pisał ktoś wcześniej, na początku maluch w inkubatorze leży w pampersie i skarpetkach, ewentualnie ma jeszcze osłonki na rączki.
    • arwena_11 Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:47
      mother care kiedyś kupowałam dla córki - rozmiar 45.

Koleżanka urodziła w 30 tygodniu i jej córeczka miała 41 cm - bo rosła, ale nie przybierała na wadze ( matka miała zatrucie ciążowe )
      Ale widziałam i wcześniaki po 30 cm

• yoma Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 09:57
      Nie brać, bo nie masz pojęcia, jak duże się urodzi i ile będzie leżeć w inkubatorze. To samo dot. sprzętu. Może będzie potrzebny np. koncentrator tlenu i co wtedy?

Duży zapas pampersów zerówek ewentualnie.
    • dziennik-niecodziennik Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 10:10
      normalne ubranka, tyle że w rozmiarze 50 lub nawet 44. bywają w każdym sklepie, tyle ze faktycznie nie za wiele i czasem trudno znaleźć. za czasow małości corki dużo takich mikrociuszków było w Pepco, w Tesco, kupowalismy tez na Allegro.
      a co sie moze przydac rodzicom wczesniaka? - to samo co przy normalnym dziecku. Plus osobiscie polecam rożek - moja córka uwielbiala spac ciasno zapakowana w rożek, a i mi było poręczniej ją podnosić w takim pakuneczku.
    • bbuziaczekk Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 10:54
      Na allegro masz tego dużo wystarczy wpisac wczesiak allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=wczesniak&search_scope=category-11764&bmatch=base-relevance-bab-1-1-0406

I to tez zależy kiedy urodzi bo przecież nie musi już.
      Ja rodziłam 34 tydzień i mój wczesiak był wielkości donoszonego dziecka. Rozm ubran 56 g 2330 g
      Wiec ze 2 komplety możesz kupic rozm 50
      Kaftanik można podwinąć rękawy
      Spiochy można zalozyc skarpetki i nic wisieć nie będzie.
      W razie czego zawsze można podejść do sklepu z dziecieca odzieżą i kupic cos mniejszego. W marketach może nie być ale w małych sklepikach owszem.
      A co może się jeszcze przydac ? no na pewno monitor oddechu choć ja tego nie miałam.
      I wsumie tyle. Wszystko się okaze jak się dziecko urodzi, w jakim stanie, czego będzie wymagac. Teraz tego się nie da powiedzieć.
    • bbuziaczekk Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 10:56
      Aha no i pewnie polezy w inkubatorze jakiś czas wiec nic potrzebne nie będzie oprócz pampersow.
      A czas na zakup ubranek odpowiedniego roziaru będzie w trakcie lezenia w inkubatorze. Wtedy będzie wiadomo jaki rozmiar kupować.
      Ja bym się wstrzymala. Ewentualnie kupila 1-2 komplety 50 jakies najtańsze i pampersy.
      • czarna_kita Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 12:54
        Jako mama dwójki wcześniaków ( bliźniaki, waga po 2 kg 45 i 47cm) powiem Ci - poczekaj. Jak sie urodzi wcześniak to i tak bedzie w inkubatorze gdzie mu ubrań nie trzeba ( jak ktos napisal, ew skarpetki i pieluszka), poza tym bedziecie mieli czas po porodzie na zakupy. Ze szpitala nie wyjdzie tak od razu więc spokojnie zdążycie zrobic odpowiednie zakupy. Bez sensu kupowac na zapas skoro noe wiesz kiedy sie urodzi i jak duze. Dodatkowo wcześniak szybko rosnie wiec dosłownie kilka ubranek wystarczy na poczatek. Pieluchy dla maluchów kupisz w aptece, internecie lub sklepie typowo dziecięcym takim gdzie jest wszystko od butelek po wózki.
        • arwena_11 Re: Ubranka dla wczesniakow 07.04.16, 13:17
          Duże te twoje bliźniakismile Moja siostra prawie 30 lat temu urodziła takie po 3,5 kg.

Za to moja córka - na granicy bo 21 dni przed terminem miała 49 cm i podobno 2800, piszę podobno bo na wyjściu miała niecałe 2400, a tkanki tłuszczowej nie miała w ogóle i marzła w największe upały. Bałam się nią zajmować, bo syn urodzony 2 lata wcześniej, ważył 4 kg i miał 57 cm.No to było dziecko. Ona jak laleczka wyglądałasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka