Dodaj do ulubionych

Touchpad czy mysza?

20.04.16, 20:16
padała mi mysz i muszę korzystać jedynie z tp. Nie lubię go, nie cierpię wolę mysz. Nad nią mam większą kontrolę i jestem zdecydowanie bardziej precyzyjna. Tak samo mam z brakiem klawiatury bocznej numerycznej - kiedy jej brak czuję się jakbym dopiero zaczęła przygodę z komputerem. Chyba kupię sobie z ekranem dotykowym.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:08
      Trackball. Ani tp ani gryzoń nie dają mi takiej kontroli jak kulka.
      • ola766 Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:19
        Ale przecież tym się posługuje tak samo jak myszką, więc gdzie różnica?
        Ja mam lapka (tylko tp) i zastanawiam się czy cos dokupić, napiszesz, z czym trackball lepszy(/asmile)?
        • mildenhurst Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:24
          w niczym poza manualnym dyskomfortem. to jak z linuxem - trzeba być amatorem
          • araceli Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:27
            mildenhurst napisała:
            > w niczym poza manualnym dyskomfortem. to jak z linuxem - trzeba być amatorem

No i udowodniłaś, że nic nie wiesz ani o jednej ani o drugiej rzeczy big_grin
            • mildenhurst Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:43
              Z checia poczytam nowinek.
            • ola766 Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 23:50
              W ogóle nie wiem o co chodzi z tym mitycznym linuxem.
              Miałam kiedys partycję na dysku (windows-linux), i żadnej róznicy w obsłudze nie widziałam. Inne ikonki, inne trochę ścieżki postępowania (nie wiem jak to się fachowo nazywa) ale normalnie da się korzystać z kompa. A ja obok informatyka nawet nie leżałam:p więc dowolny i dobrowolny uzytkownik tez nie powinien mieć problemów.
              Więc nie rozumiem skąd te podziały i że "o ja, korzystasz z linuxa".
        • berdebul Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 22:02
          Myszą poruszasz (całą), w trackballu tylko kulką a baza stoi. Mój nadgarstek woli kulkę.
          Łatwy do utrzymania w czystości.
          Nie zajmuje dużo miejsca (bo nieruchomy), nie trzeba podkładki.
          I najważniejsze - nikt w pracy nie pcha łap, bo odstrasza wyglądem. big_grin
          • ola766 Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 23:53
            Dzięki,własnie o to mi chodziło, wypróbuję w praktyce w jakimś CH, bo nadgarstek mi się przydajesmile
    • maadzik3 Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:09
      MYSZA
    • thea19 Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:11
      mysz
    • anty_nick Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:21
      ja nie potrafie na myszy w ogóle. smile
      znaczy w pracy musze i sobie radzę, ale w domu? tylko TP.
      • mildenhurst Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:25
        bo w domu to żadna filozofia napisać posta na forum, ale jak masz działać w programach graficznych to padasz i nie powstajesz.
        • aankaa Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:27
          a jaki problem kupić nową mysz ?
          • mildenhurst Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:45
            Bedzie jutro.taki dylemat.
            • aankaa Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 22:47
              zrób sobie wolny wieczór
        • snakelilith Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 22:22
          Bzdura. Używam programów graficznych, a mój mąż to już w ogóle nie okrągło, bo to należy do jego zawodu. Myszy nie używamy od lat. Bezprośrednia praca ręką na tp jest o wiele bardziej precyzyjna niż przesuwanie myszy.
          • mildenhurst Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 22:35
            "Bzdura". Z mysza masz mnie skrótów klawiszowych do uzycia. Nie znam grafika, który pracuje na tp.
            • snakelilith Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 22:49
              Ja za to nie znam grafika, który pracuje na PC, więc możliwie, że mysz ci jest do czegoś potrzebna, o czym ja nie wiem.
              • ola766 Re: Touchpad czy mysza? 21.04.16, 00:01
                A na czym pracują graficy? Zupełnie się nie znam, sądziłam, że PC oznacza komputer osobisty, czyli zapewne stacjonarny (albo może wypasiony laptop?). Albo w ogóle jakieś urządzenie nie będące telefonem czy tabletem.
                To co to jest?
                • snakelilith Re: Touchpad czy mysza? 21.04.16, 01:16
                  Wszyscy graficy, którch ja znam, pracują na komputerach marki Apple. Ja też od lat używam maca, więc nie wiem, czy programy graficzne pracujące na innych sytemach operacyjnych wymagają koniecznie myszy.
    • araceli Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:26
      Trackpoint big_grin
      • mildenhurst Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:47
        Tez poziom tp. Mysz nie odparady wiec jest najlepsza od czasów pców.
        • araceli Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 22:41
          mildenhurst napisała:
          > Tez poziom tp.

I znów cię mylisz.
    • cosmetic.wipes Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 21:47
      Tylko tp. Mysza mnie stresuje.
    • madzioreck Re: Touchpad czy mysza? 20.04.16, 23:56
      Teraz touchpad. Aczkolwiek do wszystkiego można się przyzwyczaić wink Najpierw, po latach pracy w bankowości i klepania bez przerwy w klawiaturę numeryczną, nie mogłam się przestawić na jej brak na lapku w robocie. Mysz miałam podłączaną osobno. W domu normalna klawa + mysz, dopóki nie dorobiłam się stada gryzoni. Po entym łataniu kabli od myszy i klawiatury sprawiłam sobie klawkę bezprzewodową z touchpadem i przyzwyczaiłam się na tyle, że jak muszę skorzystać z komputera męża z normalną myszą, to mnie denerwuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka