fionka3 26.09.04, 19:18 mam pytanie ile każdą z was w zależnosci od możliwosci kosztowalo niemowlę, jego wyprawka i potem jak roslo .jaki to miesięczny koszt????tak pi razy drzwi bo wiem ,że tego dkolładnie nie da się wyliczyć.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanka_79 Re: zbieram opinie 26.09.04, 20:01 Nigdy nie liczyłam i nie mogę sobie przypomnieć ile kosztowały np. pieluchy tetrowe czy śpioszki, kaftany. Koszt jest minimalny w porównaniu do wrażeń i przeżyć. Pamiętam "grubsze" wydatki, np. wózek 700 zł, pieluch tetr. miałam ok 60 sztuk ale nie wiem ile za jedną. Kocyk 30 zł, rożek 30 zł, wanienka 40 zł, paczka pampersów w zależności od ilości: od 30- 70 zł. Na kosmetyki niewiele, bo przez pierwsze pół roku używałam tylko mydła tzn i do mycia i do włosów, jakiś talk lub puder, oliwka, krem- groszowe sprawy. Nocnik- 20 zł. Największe wydatki ( śmiesznie to brzmi- Mała ma 3,5 roku) do tej pory, to niezbędne kurtki- ok 50- 70 zł, buty na zimę- od 60 zł, spodnie- 40- 70 zł, Nie, to jakoś śmiesznie brzmi, dużo, dużo więcej wydaję na siebie i aż mi głupio tak to wszystko podliczać. A tak z czystej ciekawości: po co Ci to?? Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 Re: zbieram opinie 26.09.04, 20:02 Oj, nie przeczytałam chyba dokładnie, Tobie chodziło o koszt miesięczny? Nie mam pojęcia ile. Nigdy tak dokładnie nie liczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotadu Re: zbieram opinie 26.09.04, 20:05 widze że jednak podjęliście decyzję życzę powodzenia i trzymam kciuki - warto Odpowiedz Link Zgłoś
fionka3 Re: zbieram opinie 26.09.04, 20:16 heheheh widzę ,że mnie pamiętasz?! nieźle się musieliśmy wydzierać na forum ,że nas zapamietano...ja nadal mam dylemety, ale kto nie ma?narazie zbieram opinie i staram się nie zwariować, choć mało mi już brakuje. Ostatnio byłam u gina i stwierdzila ze moje jajniki proszą się o bejbika.....hehehe gorzej ze mną.booozzzeee bojje sieeeee.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. jak urodzę juz mi nie wystarczy na waciki.............heheheheheeheheh Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: zbieram opinie 26.09.04, 21:46 Dzieciaczki nie sa tanie, wiec wole nie liczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: zbieram opinie 26.09.04, 22:19 U mnie wyprawka pewnie zamknie się w okolicach 2000, ale już wiem, że za wózek i łóżeczko z akcesoriami pieniądze zwrócą dziadkowie (uparli się), więc pewnie będzie tak z 1000 mniej. Nie jest tak tragicznie... ale ja prawie wszystko kupuję używane. Ubranka dostaję - wszyscy "krewni i znajomi królika" mi je znoszą, czasem muszę zapłacić jakąś dość symboliczną w porównaniu do sklepowych cen sumę - np. kupuję ubranka od koleżanki, która nie ma pieniędzy. A potem się zobaczy... chyba źle nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 Re: zbieram opinie 26.09.04, 22:25 No chyba żartujesz, że te opinie potrzebne do podjęcia decyzji o ciąży????????? Odpowiedz Link Zgłoś
zarra Re: zbieram opinie 26.09.04, 22:35 He he, akurat masz ten temat na "tapecie" gazety. Z dokładnym wyliczeniem. Od siebie: Trudno rozpatrywać dziecko w kategorii kolejnego wydatku. W ten sposób zawsze będzie za mało. A latka lecą... Ile masz, tyle ci starczy A odpowiadając wprost : "im dziecko starsze tym droższe" Kosztuje wyprawka, ale moze kosztować 3000, 1000 i 500 zł. Zależy od wymogów rodziców. Ja nawet niewiem ile nas kosztowała. Upiekło nam się ze "sprzętami", bo dostalismy za darmo łózeczko (prawie nieużywane, Drewex-u),fotelik samochodowy (przechodni w rodzinie), a wózek kupilismy używany za 100 zł (Polak- a,z pompowanymi kołami),ubranek nagle dostałam tyle toreb, że nie we wszystkim mała "chodziła". Pościel itp- to były w prezentach. Ciuchów nawet nie musiałam kupować, ale chciałam żeby pierwszą bieliznę miałą nową. Potem wiek niemowlęcy-ubranka cały czas przychodziły, dziecko na piersi, a wiec pierwsze pół roku kosztowały nas tylko pieluchy i płyn do kąpieli. Po pół roku do kosztów doszły zupki i deserki. Teraz mała ma 18 m-cy i odszedł koszt zupek i deserków, bo je już "normalne" zupki i owoce, czyli to co kupuje dla całej rodziny. Pozostał koszt pieluch (ale znacznie mniej sie ich zużywa niż na poczatku) i mleka modyfikowanego. Ojej..nie chce mi sie juz liczyć, wolę popatrzeć na moją małą niz policzyć ile mnie kosztuje, to znacznie przyjemniejsze p.s poczytaj wątek , w którym emamy piszą , że kupowanie dzieciom sprawia im większą radość niż kupowanie sobie Odpowiedz Link Zgłoś
26magda3 Re: zbieram opinie 27.09.04, 14:26 a myśmy kiedyś przeliczyli ile miesięcznie kosztował nas synek: to jest wyliczenie tak do około roku, bo potem było juz dużo mniej: tylko za : pieluchy Pampers, mleko Bebilon i kosmetyki (był alergikiem - więc maści były dosyć drogie) miesięcznie wychodziło nam około 500zł. a wyprawkę prawie całą dostaliśmy więc wydatek niewielki teraz nasz syn ma 3 latka i naprawdę niewiele nas kosztuje - jedyną stałą opłatą jest żłobek. Ubranka żadko kupujemy bo babcie ciągle nas czymś obdarowują))) Odpowiedz Link Zgłoś
fionka3 Re: zbieram opinie 28.09.04, 11:46 bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie informacje te szczre i te z brakiem zrozumienia.pozdrawiam. ide do roboty.......)))) Odpowiedz Link Zgłoś