Dodaj do ulubionych

Lesne przedszkole

• inguszetia_2006 Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 10:58
      Witam
      Ja bym chciała chodzić do takiego przedszkola. Zastanawia mnie co innego - co się dzieje, jak dzieci się bawią a tu idzie locha z małymi? Albo jakaś wataha psia się pojawia? Żmija wygrzewa się na słońcu? Przecież las to nie tylko kleszcze.
      Pzdr.
      Ing
      • wioskowy_glupek Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 12:17
        Nie posłałabym, dla mnie to idiotyzm.
        Owszem jak najbardziej kontakt z naturą - długie spacery - cały dzień nawet w lesie ale jak jest ciepło i nie pada. Jak pada czy jest zimno to mi się nie chce wychodzić z domu, czemu miałabym do tego zmuszać dziecko ? I to jeszcze przez cały dzień ? Zabawa w kałużach czy na śniegu jest fajna ale nie dzień w dzień po 6-8 h...
      • ichi51e Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 15:29
        Starszaki prawdopodobnie sa juz w stanie rozszarpac loche golym rekami a zmije to samym spojrzeniem przeganiaja....
    • sunndal Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 17:39
      Super taka skandynawska opcja ??
    • rozaly Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 17:56
      To ja mam takie pytanie do mam twierdzących, że wystarczy się dobrze ubrać - co proponują na takie dni jak np. dzisiaj w Krakowie - temperatura ok. 7 stopni, słońca brak, cały dzień (dosłownie cały) pada zimny deszcz, wieje. Proszę o konkretne propozycjesmile
      • atena12345 Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 18:05
        rozaly napisała:

> To ja mam takie pytanie do mam twierdzących, że wystarczy się dobrze ubrać - co
        > proponują na takie dni jak np. dzisiaj w Krakowie - temperatura ok. 7 stopni,
        > słońca brak, cały dzień (dosłownie cały) pada zimny deszcz, wieje. Proszę o kon
        > kretne propozycjesmile

tez się zastanawiam, bo u nas dziś podobnie. Nie wiem z jakiego powodu miałabym zmuszać dziecko do siedzenia w taką pogodę przez cały dzień w lesie, czy nawet w baraku big_grin
      • ichi51e Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 18:47
        Z tego co pamietam ztego co pisala jedna z norweskich matek - bawelna polar na to kombinezon przeciwdeszczowy. W lesie przeciez tak nie pada!
        • rozaly Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 18:58
          A jakie parametry takiego kombinezonu, żeby po całym dniu deszczu nie przemókł, co na głowę, ręce?
          • ichi51e Re: Lesne przedszkole 28.04.16, 11:53
            Stawiam ze cos z tego range'u www.outdoorlife.com/blogs/hunting/2013/10/gear-test-best-hunting-raingear
        • lacitadelle Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 19:45
          tak, deszcz odbija się od liści i wraca do nieba smile
          • mozambique Re: Lesne przedszkole 28.04.16, 11:03
            boskie smile))
    • mynia_pynia Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 18:50
      U nas w okresie letnim kiedy nie jest realizowany program dzieci całe dnie na dworze, mają piknik. Natomiast nie wyobrażam sobie tego w trakcie roku szkolnego, gdy ćwiczą szlaczki, układają klocki, ćwiczą przedstawienia, wycinają, śpią itp. Oczywiście można to robić w kurtkach przy wietrze i słocie ale czy to ma sens. Może dla 3 latków, bo 4-5 u nas mają normalne zajęcia i oczywiście w programie też jest las i wyjścia, od przyszłego roku na min. 2h dziennie w teren no ale nie 8-9h.
      • ichi51e Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 18:52
        Mylse ze dzieci w lesnym pkolu nie lepia z plasteliny i nie rysuja szlaczkowbig_grinDDD
        • kawka74 Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 19:09
          Lepią z błota, a szlaczki rysują patykiem po ziemi.
    • aagnes Re: Lesne przedszkole 27.04.16, 19:49
      Fajne, jako wycieczka co jakis czas, ale codziennie - nie dziekuje. nie wyobrazam sobie, zebym musiala w ramach atrakcji wloczyc sie po mokradlach i moczarach codziennie i przymusowo.
      w przedszkolu i szkole mojej corki, zwyklych osiedlowych codziennie jest wyjscie na dwor bez wzgledu na pogode, wiec to naprawde zadna zagraniczna atrakcja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka