lioka 15.05.16, 22:39 do odebrania na poczcie, list polecony. Czy jak mój facet pójdzie z moim dowodem to mu wydadzą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:29 Zla bo nie wydadza. Chyba ze macie w dowodzie ten sam adres. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:31 A dobra doczytalam branie twojego dowodu nic nie da. Napisz kartke w stylu ja ania kowalska legitymujaca sie dowodem xxxx upowazniam janka malinowskiego (nr dowodu yyyyy) do odebrania listu poleconego w dniu... Podpis. Zawsze dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:09 Nie działa. Teraz mają druki upoważnienia, które upoważniający wypełnia przy panience z poczty. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:42 Poczta usiluje wymusic upowaznienia pocztowe, bo na nich zarabia. Ustawa z dnia 23 listopada 2012 r. Prawo pocztowe Art. 374 2) przedstawicielowi ustawowemu adresata lub pełnomocnikowi adresata upoważnionemu na podstawie pełnomocnictwa udzielonego na zasadach ogólnych lub na podstawie pełnomocnictwa pocztowego: Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dostałam awizo 16.05.16, 15:38 Nie uprawnienie pocztowe to jest cos innego. Wtedy trzeba osobiscie. Takie odreczne tez moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:41 Nie, nie wydadzą. Twoj facet nie ma prawa iść gdziekolwiek z Twoim dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
lioka Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:43 Jak nie ma prawa, skoro mu dałam dowód żeby odebrał za mnie bo ja osobiście nie dam rady. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:45 mi listu dla męża nie wydali, mimo,że miałam jego dowód.... Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:51 a pani na poczcie jest wróżką czy jasnowidzem żeby wiedzieć że TY mu ten dowód dałaś? A moze on ci ten dowód zabrał podstępem, generalnie się żrecie io jesteście w trakcie rozwodu a on chce przejąć twoją korespondencję złośliwie? Już pomijam kwestię że NIE WOLNO posługiwać się cudzymi dokumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:29 lioka napisała: > Jak nie ma prawa, skoro mu dałam dowód żeby odebrał za mnie bo ja osobiście nie > dam rady. I co z tego, ze dałaś, przepisy są takie a nie inne, równie dobrze mógł ukraść twój dowód. Jak chcesz żeby odbierał twoją korespondencję wyrób mu pełnomocnictwo na poczcie. Posługiwanie sie cudzym dowodem osobistym jest karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:34 Bez przesady, przepisy przepisami, ale zwykle na poczcie bez problemu wydadzą Ci to co trzeba i raczej nie powiadomią władz, że masz dowód męża przy sobie. Wielokrotnie odbierałem dla członka rodziny avizo z poczty i wszystko było bez problemu (bez upoważnienia), raz nawet listonoszka wydała mi na ulicy przesyłkę sądową. Oczywiście może zdarzyć się poczta z wyjątkowo rygorystycznymi pracownikami, ale to raczej wyjątek. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:50 > przepisy są takie a nie inne, Jak chcesz żeby odbierał twoją korespondencję > wyrób mu pełnomocnictwo na poczcie. Przepisy ne sa takie. Dlaczego ma placic za pelnomocnictwo pocztowe, skoro wystarczy ogolne? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dostałam awizo 16.05.16, 15:36 Od kiedy to się płaci za pełnomocnictwo pocztowe? Pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 16.05.16, 17:21 cennik.poczta-polska.pl/plik,1/cennik_oplat_dodatkowych_do_uslug_powszechnych_i_niepowszechnych_w_obrocie_krajowym_i_zagranicznym_01032016.pdf Poz. 3. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:46 lioka napisała: > Jak nie ma prawa, skoro mu dałam dowód żeby odebrał za mnie bo ja osobiście nie dam rady. No mieć sobie ma prawo, ale nie ma prawa użyć Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:45 Z jej dowodem nie. Musi zabrać swój. I awizo. Wpiszą na liście kto odebrał. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:49 O ile w swoim ma ten sam adres i nazwisko, co adresatka, to owszem - niektore polecone można odbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Dostałam awizo 16.05.16, 00:27 adres musi mieć ten sam, nazwisko może mieć inne... Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:11 no to upoważnienie potrzebne niestety, kiedyś pytałam na poczcie i powiedziano mi, że za każdym razem trzeba mieć nowe upoważnienie na konkretna przesyłkę - czyli np mąż pracujący do późna nie może mi wystawić stałego upoważnienia, żebym mogła odbierać pisma z US itp (ktore przychodzą na inny adres, a nie tu, gdzie mieszkamy) Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:04 Mój narzeczony/konubent miał właśnie takie stałe upoważnienie. Musieliśmy oboje stawić się na poczcie, podpisałam dokument w obecnści pani urzędniczki i został u niech w dokumentacji. Później już jak szedł na pocztę po moje przesyłki, podawał tylko numer upoważnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 00:48 To chyba tylko w Polsce. W UK wydają bez najmniejszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Dostałam awizo 16.05.16, 02:24 No tak, z Polski wyjechałaś jako zarodek w czyimś łonie i udajesz że nie wiesz jak to w tej Polsce jest z odbieraniem korespondencji? Po co ten komentarz skoro do dyskusji niczego nie wnosi? A potem będzie że hejt? Rosa, proszę daj na luz, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dostałam awizo 16.05.16, 02:31 Nie, nie tylko w Polsce. W Niemczech też nie wydadzą. Na całe szczęście, bo takiego braku poszanowania prywatności jak w UK bym siebie nie życzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 05:45 Jakiego braku poszanowania? No błagam! Żebym mogła odebrać paczkę, która przyszła do mojego męża, to muszę mieć jego dowód. Myślisz, że kradnę mu go w nocy, a on nie jest w stanie jego braku zauważyć? U nas punkt odbioru przesyłek poleconych i paczek jest czynny w chorych godzinach, bo od 7 rano do 12 w południe. Mąż musiałby się zwalniać z pracy, żeby swoje przesyłki odbierać. Na szczęście ja je mogę odbierać po okazaniu jego d.o. lub on sam w soboty, o ile nie pracuje w ten dzień oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dostałam awizo 16.05.16, 14:04 Sorry, ale nie wiesz o czym mówisz. Mój mąż ma na przykład inne nazwisko, bo ja zachowałam swoje panieńskie. To jest częsty zwyczaj na świecie. Dla urzędnika na poczcie jest więc dla mnie obcą osobą. A nawet gdybyśmy mieli to same nazwisko, to ludzie się rozwodzą, kłócą, sądują, więc wydawanie poleconego na piękne oczy jest łamaniem prawa, bo nie każdy chce, by (eks)małżonek, czy (eks)żona odbierała mu paczki, czy listy. Osoba o tym samym nazwisku, to może być też brat, siostra, matka, ojciec, ciotka, wujek i kuzyn, czy nawet piąta woda po kisielu z którą procesuję się o spadek. Jakim prawem mogliby odbierać moje polecone listy? Adres zameldowania też nic nie daje, bo zwyczajowo w Niemczech mieszkania (nie w bloku) nie mają numerów, więc adres identyczny do mojego mają wszyscy sąsiedzi zamieszkujący mój dom, to jest 9 mieszkań. No i sorry, ale w cywilzowanym świecie urząd pocztowy otwarty jest także w późniejszych godzinach, u mnie codziennie do 18 (sobota do 12.30), a jest to tylko mała dzielnicowa filia. Nie wiem na jakim zadupiu ty żyjesz. Ja mam poza tym miłych sąsiadów, którzy odbierają moje paczki podczas mojej nieobecności, na awizo mam ich nazwisko, więc wiem, gdzie dzwonić, albo dostaję nawet maila od listonosza, do kogo mam się pofatygować. Z tego powodu na pocztę muszę pójść zwykle tylko po niezwykle rzadkie listy polecone. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dostałam awizo 16.05.16, 15:37 Zgadzam sie. Moj bratanek ma to samo nazwisko co ja. Za to moj synek ma inne Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 16:02 > Żebym mogła odebrać paczkę, która przyszła do mojego męża, to muszę mieć jego dowód W Jukeju wprowadzili instytucję dowodów osobistych? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 16.05.16, 08:48 > W Niemczech też nie wydadzą. To jednak wymaga uzupelnienia. W Niemczech awizo wielkosci 1/3 A4 (koloru cegly - zeby nie przeoczyc, nie wyrzucic niechcaco z reklamymi) jest jednoczesnie drukiem upowaznienia do odbioru, wystarczy wypelnic i wreczyc osobie upowaznianej. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dostałam awizo 16.05.16, 13:44 Tak, w ten sposób formularz staje się wtedy urzędowym upoważnieniem, które zostaje zeskenowane na poczcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Dostałam awizo 16.05.16, 07:19 W UK wolno się posługiwać cudzymi dokumentami? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 07:27 kalina_lin napisała: > W UK wolno się posługiwać cudzymi dokumentami? Wychodzi na to, że tak. Mój mąż w zeszłym tygodniu odebrał paczkę dla kolegi pokazując jego dowód. Oczywiście podpisał się na dokumencie odbioru swoim nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Dostałam awizo 16.05.16, 12:09 rosapulchra-0 napisała: > kalina_lin napisała: > > > W UK wolno się posługiwać cudzymi dokumentami? > > Wychodzi na to, że tak. Mój mąż w zeszłym tygodniu odebrał paczkę dla kolegi po > kazując jego dowód. Oczywiście podpisał się na dokumencie odbioru swoim nazwisk > iem. Dowód? W Wielkiej Brytanii? A to oni już dorośli do wprowadzenia sobie dowodów osobistych? Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:30 rosapulchra-0 napisała: > To chyba tylko w Polsce. W UK wydają bez najmniejszego problemu. > Ale jak sama zapewne zauważyłaś pytanie autorki dot. Polski, w związku z tym twoja odpowiedź jest jakby z 4 liter wzięta. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:33 W uk to paczki zostawiaja na klatce schodowej :p Ja tam bym chciala zeby w pl tak bylo niestety nie ten poziom rozwoju cywilizacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Dostałam awizo 16.05.16, 12:10 ichi51e napisała: > W uk to paczki zostawiaja na klatce schodowej :p > Ja tam bym chciala zeby w pl tak bylo niestety nie ten poziom rozwoju cywilizac > yjnego. W PL tez tak zostawiają i wtedy ematka przylatuje na forum z rantem że kurier, barbarzyńca, zostawił jej paczkę na schodach/u sąsiada/w szopie w ogrodzie i że to skandal, obraza Buzka, w normalnym kraju byłoby to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dostałam awizo 16.05.16, 15:40 No ja wiem ze ematce to przeszkadza ja za to mieszkajac w uk bardzo ten zwyczaj i mozliwosc nie czatowania na paczke bardoz lubilam Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dostałam awizo 16.05.16, 14:17 Moje przesłyki z Uk też są wpychane w skrzynkę, albo zostawiane na skrzynce, nie wymagają bowiem podpisu. To jest może wygodne, ale sprzyja zaginięciom paczek i niejasnej sytuacji, kto za paczkę jest wtedy odpowiedzialny. Niemieckie przesyki, zwykłe, nie polecone, muszę zawsze pokwitować (albo kwituje sąsiad) i wtedy wiadomo, przez kogo przesyłka została odebrana. Często jest tak, że standard "rozwoju cywilizacyjnego" nie jest wynikiem wyższej moralności obywateli, a przyzwyczajeń wynikających z pewnego oficjalnego porządku, dlatego niemiecka poczta uchodzi za stosunkowo niezawodną. Im mniej dziur do wykorzystania dla cwaniaków, tym mniej paczek ginie. Nie wiem, jak to jest w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:26 lady-z-gaga napisała: > Nie, nie wydadzą. > Twoj facet nie ma prawa iść gdziekolwiek z Twoim dowodem. Dokladnie. Wydaliby mu na jego dowód, gdybyście mieli ten sam adres zameldowania. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:45 U mnie na poczcie by nie dali. A cudzymi dokumentami nie wolno sie poslugiwac. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotanagazecie12 Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:46 bez pełnomocnictwa nic nie poradzisz - dla wydającego przesyłkę fakt, że ktoś ma twój dowód nic nie znaczy - mógł go zabrać bez twojej wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 05:48 Kilka lat temu, gdy mąż był w Warszawie to przyszedł nas list polecony, było tam moje i jego nazwisko. Poszedł na pocztę odebrać i co? I nie dostał. Bo mnie nie było. Dla mnie to chora sytuacja. Dopiero jak pojechał do urzędu, z którego był ten list (pani w okienku łaskawie pokazała mu kopertę), to otrzymał kopię listu, który przez pocztę został zwrócony z adnotacją, że adresat się po list nie zgłosił. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:10 Bo korespondencje urzedowa niektórych typów można odebrać jedynie osobiście. Sądy, skarbówka itp Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:01 Niekoniecznie, zależy od listonosza. U mnie nie było z tym problemu (w sumie dwa razy). Ale jak mąż był pierwszy raz w Warszawie i pewnie nie znany pracownikom poczty to mógł być problem. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Dostałam awizo 16.05.16, 12:12 rosapulchra-0 napisała: > Kilka lat temu, gdy mąż był w Warszawie to przyszedł nas list polecony, było ta > m moje i jego nazwisko. Poszedł na pocztę odebrać i co? I nie dostał. Bo mnie n > ie było. Dla mnie to chora sytuacja. Dopiero jak pojechał do urzędu, z którego > był ten list (pani w okienku łaskawie pokazała mu kopertę), to otrzymał kopię l Uwielbiam ludzików, którzy nie potrafią docenić ludzkiej uczynności i jak im urzędniczka na poczcie pokaże, kto wysłał list, mimo że mogłaby ich spuścić na drzewo, to p*erdolą że zrobiła to "łaskawie". Odpowiedz Link Zgłoś
tereska.z.bombaju Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:47 Jeśli jest zameldowany tu gdzie ty to wydadzą. Chyba, że jest to list z policji, sądu lub skarbówki to nie wydadzą, a właściwie nie powinni Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Dostałam awizo 15.05.16, 22:49 Nie,tylko wtedy mu wydadza jesli w swoim dowodzie ma ten sam adres zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 15.05.16, 23:50 "Osoba pełnoletnia zamieszkała wspólnie z adresatem może odebrać przesyłkę w placówce pocztowej po złożeniu na piśmie oświadczenia o zamieszkiwaniu razem z adresatem, o ile adresat nie złożył w placówce pocztowej zastrzeżenia w zakresie wydawania przesyłek w ten sposób." Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 [...] 16.05.16, 05:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:59 Zachowanie "pani" nie zmienia obowiazujacych przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Dostałam awizo 15.05.16, 23:36 świetna rada... niech napisze upoważnienie i zniesie je na pocztę, tam się wylegitymuje i napisze upoważnienie na pocztowym druku oraz wniesie opłatę tylko jak juz pójdzie na tą pocztę to chyba może odebrać przesyłkę zjawienie się na poczcie ze świstkiem niewiadomego pochodzenia i nic nie mówiącym podpisem nie jest umocowaniem do odbioru przesyłki Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 16.05.16, 00:45 > zjawienie się na poczcie ze świstkiem niewiadomego pochodzenia i nic > nie mówiącym podpisem nie jest umocowaniem do odbioru przesyłki Regulamin świadczenia usług powszechnych § 32 1. Przesyłki pocztowe mogą być doręczone pełnomocnikowi adresata na podstawie pełnomocnictwa udzielonego na zasadach ogólnych lub na podstawie pełnomocnictwa pocztowego. PEŁNOMOCNICTWO OGÓLNE Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 05:50 Przepisy sobie, a życie sobie.. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:36 Nie musisz zanosic upowaznienia osobiscie - musi je miec osoba odbierajaca - moze to byc kompletny swistek (napisany przez kazdego badz na kompie byle podpisany) byle byly numery dowodu (nie pesel) Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Dostałam awizo 15.05.16, 23:37 U nas wydają, mimo że nie jest moim mężem, nie zabieram jego dowodu, a żeby było zabawniej, mam inny adres w dowodzie niż na awizie. Widać, mam buzię budzącą zaufanie Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 15.05.16, 23:53 Przesyłki przekazujemy bezpośrednio do rąk odbiorcy, po stwierdzeniu tożsamości i uzyskaniu pokwitowania odbioru. Istnieje możliwość odebrania przesyłki także przez inną osobę niż adresat: - w punkcie partnerskim przesyłkę odebrać może pełnomocnik bądź przedstawiciel ustawowy, - w punkcie odbioru (czyli placówce pocztowej) przesyłkę odebrać może pełnomocnik, przedstawiciel ustawowy lub dorosły domownik. Osoba pełnoletnia zamieszkała wspólnie z adresatem może odebrać przesyłkę w placówce pocztowej po złożeniu na piśmie oświadczenia o zamieszkiwaniu razem z adresatem, o ile adresat nie złożył w placówce pocztowej zastrzeżenia w zakresie wydawania przesyłek w ten sposób. www.poczta-polska.pl/paczki-i-listy/odbior/paczki/odbior-w-punkcie/ Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Dostałam awizo 16.05.16, 00:25 nie, bo posługiwanie się cudzym dowodem jest karalne... Jeśli razem z facetem macie ten sam meldunek i nie jest to pismo za potwierdzeniem odbioru to mu wydadzą w innym wypadku musi mieć upoważniene. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 07:50 Mam inne nazwisko, ten sam adres-odbieram wszystkie przesyłki męża na poczcie tylko i wyłącznie ze swoim dowodem. Nie mogę odebrać tylko pism z sądu-tu potrzebowałabym upoważnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Dostałam awizo 16.05.16, 07:58 Jeżeli w dowodzie męża jest ten sam adres co u ciebie a list nie jest z sądu to wydadzą. Twoim dowodem nie ma prawa się posługiwac Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Dostałam awizo 16.05.16, 08:09 Wydadzą mu na jego dowód, jeżeli macie ten sam adres i jeśli nie jest to pismo sądowe. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:12 Co wy z tym adresem tak uparcie. W nowych dowodach go nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:15 little_fish napisała: > Co wy z tym adresem tak uparcie. W nowych dowodach go nie ma Racja-mam nowy dowód od kilku dni-w domu awizo na męża-za godzinę odpowiem czy wydali jak zwykle, czy był problem. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 10:48 b-b1 napisała: > little_fish napisała: > > > Co wy z tym adresem tak uparcie. W nowych dowodach go nie ma > > Racja-mam nowy dowód od kilku dni-w domu awizo na męża-za godzinę odpowiem czy > wydali jak zwykle, czy był problem. Wydali bezproblemowo sprawdzając dodatkowy dokument z adresem-u mnie prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Dostałam awizo 16.05.16, 10:51 czyli po staremu - adres musi się zgadzać Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:21 lady-z-gaga napisała: > czyli po staremu - adres musi się zgadzać Dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Dostałam awizo 16.05.16, 12:02 U mnie na poczcie wydali mojemu ojcu list do mojego męża. Adresu w dowodzie brak, nic innego nie chcieli, nazwisko oczywiście kompletnie inne, nie wskazujące na powinowactwo Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 08:43 Art. 275 KK § 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dostałam awizo 17.05.16, 21:40 Ale tu przecież chodzi o podszywanie się pod czyjś dowód, a nie okazanie go Sama ostatnio dowoziłam dowód męża do sklepu z zaopatrzeniem rehabilitacyjnym, żeby potwierdzić prawo do refundacji ortezy ortopedycznej i nijak nie wyobrażam sobie, żebym miała iść za to do więzienia... A wcześniej pokazywałam jego dowód w rejestracji izby przyjęć szpitala, bo on siedział na wózku w poczekalni - i co, znów "posługiwałam się dokumentem"...? Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Dostałam awizo 16.05.16, 08:51 Na drugiej stronie awizo jest chyba rubryczka na upoważnienie? Wystarczy wpisać id meza i niech idzie na pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:15 Dadzą i bez dowodu (jego), wystarczy Twój dowód i avizo pod warunkiem, że macie to samo nazwisko i adres zameldowania, sprawdzone w praktyce (odbiór innemu członkowi rodziny, to samo nazwisko i adres zameldowania, pokazywałem wyłącznie swój dowód i ustnie informowałem kto to dla mnie). Nie wiem jak z przesyłkami sądowymi, listonoszka mimo pewnych obaw mi wydała, ale ona mnie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
tagliatele Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:08 Za posługiwanie się cudzym dowodem grozi odpowiedzialność karna - w skrajnych przypadkach urzędniczka na poczcie może wezwać policję w celu zatrzymania takiej osoby - taki ma obowiązek i zdarzały się już takie sytuacje, więc nie wprowadzaj nikogo w błąd. To że na Twojej poczcie łamią prawo, nie znaczy, że to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:10 Cieszę się w takim razie, że mam normalnych ludzi na poczcie, ludzkich, a nie maszynki do przepisów i utrudniania innym życia. Odpowiedz Link Zgłoś
tagliatele Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:41 Powodzenia zatem w sytuacji, gdy ktoś Ci ukradnie dowód i odbierze Twoje przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Dostałam awizo 16.05.16, 12:21 tagliatele napisała: > Powodzenia zatem w sytuacji, gdy ktoś Ci ukradnie dowód i odbierze Twoje przesy > łki. Wtedy przyleci na ematke i będzie pruć japę, ze wydano bez zezwolenia, bezprawnie korespondencję, ze to granda etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dostałam awizo 16.05.16, 12:41 Do odbioru przesyłki potrzebne jest avizo oraz dowód. Musiałby ktoś jednocześnie zakraść się do Twojej skrzynki pocztowej. I to akurat w dniu w którym przyszło avizo. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Dostałam awizo 16.05.16, 14:08 Bez awiza możesz odebrać przesyłkę. Jak odbiera ktoś z domowników, to oczywiście awizo powinien miec w łapie, ale adresat niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dostałam awizo 17.05.16, 08:07 Z avizo i dowodem mi wydawali. Bo wtedy marna szansa, że jestem złodziejem, więc zachowywali rozsądek. Nie odbierałem nigdy na sam dowód i nie wiem jak wtedy by się zachowali. Mało prawdopodobne, że złodziej jednocześnie ukradł i dowód (w dodatku będąc osobą tej płci, wieku i mniej więcej wyglądu co ja) i jeszcze świsnął awizo ze skrzynki, zachowajmy więc zdrowy rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dostałam awizo 17.05.16, 08:09 O bez przesady - mogl ukrasc torebke a w portfelu byl dowod i awizo np. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dostałam awizo 17.05.16, 08:15 Ta osoba jeszcze musiałaby być podobna do osoby z dowodu. Zresztą ile jest przypadków takiej kradzieży? Złodziej nie chce mieć dodatkowych kłopotów, a avizo może oznaczać zwykłe pismo z urzędu, a nie paczkę wypełnioną złotem. Na poczcie swoje trzeba odstać, jest monitoring, pracownik poczty może kojarzyć stałych klientów i na co mu to? Bierze pieniądze z torebki i tyle, avizem nie zawraca sobie głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dostałam awizo 17.05.16, 10:03 No ja tez tak uwazam - na choine komus cudza paczka? Poczta polska raczej cicocia stare swetry wysyla niz sklep komputer czy telewizor. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Dostałam awizo 17.05.16, 10:18 >Mało prawdopodobne, że złodziej jednocześnie ukradł i dowód (w dodatku będąc osobą tej płci, wieku i mniej więcej wyglądu co ja) i jeszcze świsnął awizo ze skrzynki, zachowajmy więc zdrowy rozsądek. A co ja innego napisałam? >Nie odbierałem nigdy o, ponowna zmiana płci? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 09:20 Jakby był duży problem z odebraniem w godzinach pracy, to spróbuj dogadać się z listonoszem, jeśli Cię kojarzy, że mieszkasz pod tym adresem, to może Ci wyda. Jak w starym miejscu zamieszkania tak miałam, że listonoszka mi zostawiała w sklepie i zostawiała awizo, gdzie list mam odebrać. Raz w czasie jej urlopu przyszło do męża pismo z US. Listonoszkę zastępczą kojarzyłam ledwo ledwo, ale zagadałam do niej, wymieniłyśmy się numerami i jak skończyła obchód, to puściła mi sygnał, żebym przyszła na pocztę i wydała mi list w okienku. Mąż był za granicą, pismo ze skarbówki mogło być pilne, więc musiałam coś wykombinować, żeby je dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 10:38 Nie wydadzą. ani Twój dowód mu nic nie da ani awizo, ani ten sam adres zameldowania czy nazwisko. Takie są przepisy. Chyba, że znasz swoje panie z poczty ew. panie z poczty mają przepisy w D. to może się uda. Wszyscy, którzy piszą, że się da zapewne spotkali takie panie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:05 przepisy pozwalają na to, by odebrała osoba pełnoletnia, ktora mieszka razem z adresatem wyjątkiem są pisma z sądu, US, oraz te z adnotacją "do rąk własnych" Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 14:36 Przepisy pozwalają by odebrała osoba pełnoletnia ale jak listonosz doręcza w domu. Nie jak się idzie na pocztę z awizo. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 16.05.16, 14:51 2. Przesyłka pocztowa, jeżeli nie jest nadana na poste restante, może być także wydana ze skutkiem doręczenia: 3) osobie pełnoletniej zamieszkałej razem z adresatem, jeżeli adresat nie złożył w placówce pocztowej zastrzeżenia w zakresie doręczenia przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego: a) pod adresem wskazanym na przesyłce pocztowej, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej, b) w placówce pocztowej, po złożeniu na piśmie oświadczenia o zamieszkiwaniu razem z adresatem; Ustawa swoje i maggi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 16.05.16, 14:55 Poczta tez wprowadza w blad na swojej stronie? "Osoba pełnoletnia zamieszkała wspólnie z adresatem może odebrać przesyłkę w placówce pocztowej po złożeniu na piśmie oświadczenia o zamieszkiwaniu razem z adresatem, o ile adresat nie złożył w placówce pocztowej zastrzeżenia w zakresie wydawania przesyłek w ten sposób." Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:29 > Nie wydadzą. > ani Twój dowód mu nic nie da ani awizo, ani ten sam adres zameldowania czy nazw > isko. Takie są przepisy. A konkretnie? Ktory przepis "taki jest"? Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Dostałam awizo 16.05.16, 11:19 Ale jak ma pójść z twoim dowodem? Równie dobrze mógłby ci go ukraść i odebrać korespondencję, która go nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Co mowi prawo? 16.05.16, 12:09 Dz.U. z 2012 poz. 1529 • Brzmienie od 1 stycznia 2013 USTAWA z dnia 23 listopada 2012 r. Prawo pocztowe 1) 2) Art. 37. 1. Przesyłkę pocztową lub kwotę pieniężną określoną w przekazie pocztowym doręcza się adresatowi pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej. 2. Przesyłka pocztowa, jeżeli nie jest nadana na poste restante, może być także wydana ze skutkiem doręczenia: 1) adresatowi: a) do jego oddawczej skrzynki pocztowej, z wyłączeniem przesyłek rejestrowanych, b) w placówce pocztowej, jeżeli podczas próby doręczenia przesyłki pocztowej adresat był nieobecny pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej albo doręczenie za pomocą oddawczej skrzynki pocztowej nie jest możliwe, c) w miejscu uzgodnionym przez adresata z operatorem pocztowym; 2) przedstawicielowi ustawowemu adresata lub pełnomocnikowi adresata upoważnionemu na podstawie pełnomocnictwa udzielonego na zasadach ogólnych lub na podstawie pełnomocnictwa pocztowego: a) pod adresem wskazanym na przesyłce pocztowej, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej, b) w placówce pocztowej; 3) osobie pełnoletniej zamieszkałej razem z adresatem, jeżeli adresat nie złożył w placówce pocztowej zastrzeżenia w zakresie doręczenia przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego: a) pod adresem wskazanym na przesyłce pocztowej, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej, b) w placówce pocztowej, po złożeniu na piśmie oświadczenia o zamieszkiwaniu razem z adresatem; 5. Do doręczenia kwoty pieniężnej określonej w przekazie pocztowym, z wyłączeniem przekazów nadanych na poste restante, stosuje się odpowiednio przepisy ust. 2 pkt 1 lit. b oraz pkt 2-6. ----- I na stronie Poczty Polskiej Przesyłki przekazujemy bezpośrednio do rąk odbiorcy, po stwierdzeniu tożsamości i uzyskaniu pokwitowania odbioru. Istnieje możliwość odebrania przesyłki także przez inną osobę niż adresat: - w punkcie odbioru (czyli placówce pocztowej) przesyłkę odebrać może pełnomocnik, przedstawiciel ustawowy lub dorosły domownik. Osoba pełnoletnia zamieszkała wspólnie z adresatem może odebrać przesyłkę w placówce pocztowej po złożeniu na piśmie oświadczenia o zamieszkiwaniu razem z adresatem, o ile adresat nie złożył w placówce pocztowej zastrzeżenia w zakresie wydawania przesyłek w ten sposób. ----- Wszelkie inne wymagania "pan z okienka" sa nizgodne z przepisami i powinny skutkowac napisaniem skargi/reklamacji. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Co mowi prawo? 16.05.16, 12:19 Pełnomocnictwo ogólne Na podstawie art. 37 ust. 2 pkt. 2b Prawa pocztowego operator pocztowy może wydać przesyłkę ze skutkiem doręczenia w swojej placówce także pełnomocnikowi adresata upoważnionemu na podstawie pełnomocnictwa udzielonego na zasadach ogólnych. Przepis ten dotyczy wszystkich przesyłek z wyłączeniem przesyłek doręczanych na zasadach specjalnych (ustawy: Kpc, Kpk, OP, PPSA, Kpa). W takim przypadku należy: zweryfikować to, czy przedłożony dokument zawiera informacje jednoznacznie wskazujące na osobę upoważnioną (imię i nazwisko oraz wskazanie jakim dokumentem się legitymuje przy złożeniu pełnomocnictwa), mocodawcę (koniecznie podpis mocodawcy) oraz na prawidłowy zakres (odbiór korespondencji w placówce pocztowej); przekazywać takiej osobie wyłącznie korespondencję, do której nie stosujemy przepisów szczególnych w zakresie doręczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Co mowi prawo? 16.05.16, 15:34 W takim przypadku > należy zweryfikować (...), mocodawcę (koniecznie pod > pis mocodawcy) jak urzędnik z poczty weryfikuje czy na świstku z którym ktoś się zgłasza jest podpis mocodawcy? a nie jego samego? mają karty wzorów podpisów wszystkich? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Co mowi prawo? 16.05.16, 17:39 filipianka napisała: > W takim przypadku > > należy zweryfikować (...), mocodawcę (koniecznie pod > > pis mocodawcy) > > jak urzędnik z poczty weryfikuje czy na świstku z którym ktoś się zgłasza jest > podpis mocodawcy? a nie jego samego? mają karty wzorów podpisów wszystkich? Manipulujesz trescia. "W takim przypadku należy: zweryfikować to, czy przedłożony dokument zawiera informacje jednoznacznie wskazujące na osobę upoważnioną (imię i nazwisko oraz wskazanie jakim dokumentem się legitymuje przy złożeniu pełnomocnictwa), mocodawcę (koniecznie podpis mocodawcy) oraz na prawidłowy zakres (odbiór korespondencji w placówce pocztowej); przekazywać takiej osobie wyłącznie korespondencję, do której nie stosujemy przepisów szczególnych w zakresie doręczeń. Urzednik powinien zweryfikowac, czy polnomocnictwo zawiera wymagane informacje (mocodawca, podpis), a nie wlasnorecznosc podpisu mocodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Dostałam awizo 16.05.16, 14:25 Na mojej poczcie wydają mi polecone do męża na mój dowód. Zgadza się nazwisko tylko bo ja adresu w dowodzie nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
birch70 Re: Dostałam awizo 16.05.16, 15:47 Nie wiem czemu, ale od razu przypomniała mi się moja ulubiona scena przy okienku kasowym z Barei ("Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz"): - Nie mogę pani wypłacić, gdyż na zdjęciu jest pani całkowicie niepodobna do siebie. - Niepodobna, bo to dowód szwagra, ?chociaż 500zł, co? - 200 mogę pani wypłacić, chce pani? - No dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Dostałam awizo 17.05.16, 22:10 Nie wydadzą. Bo facet nie będzie osobą w dowodzie. Jeśli ma adres zameldowania ten sam - chyba da radę ze swoim dowodem Odpowiedz Link Zgłoś