17.05.16, 09:36
O to cudo moje dziecie meczy mnie juz pol roku. W klasie oczywiscie chlopcy z paczki maja wszyscy. Mimo, ze nie ma tej gry wie o niej wszystko, jest zakochany w niej normalnie. No ale do tej pory nie zgadzalam sie bo wydaje mi sie ze jak na 6/7 lat byla chyba zbyt brutalna ta gra. Tzn tak mi sie wydaje bo znam ja tylko z opisów syna. Noi jakbym chciala toto mu kupic to normalnie stacjonarnie plytke sie kupuje (jakis empik czy cos)? Czy to jakos sie sciaga z neta? Nie ma gdzies mozliwosci za darmo tego sciagnac (tak tylko pytam)? Jesli nie to ile ta gra kosztuje?
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Minecraft 17.05.16, 09:39
      Można sobie na stronie producenta założyć konto i ściągnąć demo do wypróbowania (jakieś 2 godziny gry). Zobaczysz wtedy, co to jest.
      • asiula1987 Re: Minecraft 17.05.16, 09:42
        ale chodzi mi o pelna wersje gry, zbliza sie dzien dziecka i tak mysle czy synowi wreszcie tego cuda nie sprawic. przy okazji patrzylam w sklepach typu empik, ale zadnej takiej gry na plycie nie ma. wiec sie zastanawiam czy to tylko przez neta sie da kupic?
        • oqoq74 Re: Minecraft 17.05.16, 09:53
          Tą podstawową wersję możesz ściągnąć przez net. Ta gra ma kilka lat i w pudełkach możesz dostać teraz wersje rozbudowane, mody i inne takie, w większości na konsole.
    • ertyla Re: Minecraft 17.05.16, 09:40
      gra moim zdaniem bardzo rozwija , cwiczy mózg
      mój syn rozpisywał na kartkach z bloku plany rozwoju własnego w minecrafcie, wypisywał w punktach co zamierza osiagnąć, rysował plany
      podobno dzieci grające w minecrafta wyrózniają się bystrością na tle pozostałych - był kiedyś artykuł w Wyborczej
      jedna moich córek też grała

pozwól, ale oczywiście postaw granice jakie uważasz za słuszne - gra w weekendy lub pół godziny dziennie, to już od ciebie zależy, bo gra wciąga bardzo

ale przechodzi z wiekiem, na pocieszenie
      • asiula1987 Re: Minecraft 17.05.16, 09:43
        ale gdzie toto kupic? smile
        • milka_milka Re: Minecraft 17.05.16, 09:47
          Chyba tylko elektronicznie, przez internet. minecraft.net/pl/
          • asiula1987 Re: Minecraft 17.05.16, 09:58
            ok dzieki
            • ertyla Re: Minecraft 17.05.16, 10:28
              wejdz na youtuba i obejrzyj filmiki pasjonatów minecrafta którzy nagrywają swoją grę, zobaczysz jak to wygląda
              w empiku można kupić Craftera - to wychodzący od niedawna raz na dwa miesiące magazyn dla wielbicieli, również z plakatami
              w kauflandzie i innych pasażach z książkami są poradniki minecrafta, dzieci to czytają od deski do deski, kup mu ucieszy się niezmiernie

mozesz kupić grę na xboxa lub playstation, płytę

możesz wykupić dostęp do internetowj sieciowej wersji, takie jakby konto użytkownika i to jest najlepsze, można grać też z innymi użytkowami, z kolegami się umawiać na seansiki
              • asiula1987 Re: Minecraft 18.05.16, 08:46
                kupiłam wczoraj synowi ksiazke, poradnik dla poczatkujacych. az sie zachlysnal i dostal czkawki ze szczesciasmile
            • justyna-anna Re: Minecraft 17.05.16, 18:02
              Możesz kupić także w każdym sklepie rtv agd na playstation 3 smile
    • fifiriffi Re: Minecraft 17.05.16, 09:43
      to nie jest brutalna gra big_grin
      za darmo możesz ściągnąć demo.Mój brat ściągnął na kom moim chłopakom.
    • oqoq74 Re: Minecraft 17.05.16, 09:50
      W minecrafcie może na początku być w opcji tworzenie i wtedy buduje sobie różne światy, budowle, co mu tam wyobraźnia podpowie. Inne opcje to dopiero gra w sieci z innymi użytkownikami.
      Na początek ściągnij jakąś wersję demo. A jak się wciągnie to wtedy możesz dokupić nowe wersje czy opcje.
    • atena12345 Re: Minecraft 17.05.16, 09:51
      to nie jest brutalna gra
    • nniunnia1 Re: Minecraft 17.05.16, 09:52
      Ja gram z córkom (7 lat) ale na trybie pokojowym (bez potworów, które atakują i z którymi trzeba walczyć) Fajna gra. Poradnik minecrafta to pierwsza książka jaką przeczytała moja córka od a do z smile
      Czasami musi zabić jakieś zwierzęta ale jak twierdzi zabija dokładnie tyle ile jest jej potrzebne, nie dla zabawy.
      Na YT jest bardzo dużo filmików pokazujących jak wygląda gra.
      • kitek_maly Re: Minecraft 17.05.16, 10:42
        > Czasami musi zabić jakieś zwierzęta ale jak twierdzi zabija dokładnie tyle ile jest jej potrzebne, nie dla zabawy.
        >

Taaaak, to wiele zmienia...
        • rulsanka Re: Minecraft 17.05.16, 11:07
          No właśnie o ile zabijanie potworów jest zrozumiałe (złe, brzydkie, groźne potwory) to zabijanie sympatycznych zwierząt moim zdaniem bardzo stępia wrażliwość dziecka.
          • edelstein Re: Minecraft 17.05.16, 12:28
            Te milutkie zwierzatka wiekszosc dzieci ma na talerzu dzien w dzien.
          • eliszka25 Re: Minecraft 17.05.16, 17:48
            ale zwierzat nie zabija sie ot tak. po prostu na ekranie widac, ze trzeba zdobyc cos do jedzenia, bo stracisz zycie. moi synowie graja i zwierzeta zabijaja tylko po to, zeby miec jedzenie. poza tym hoduja sobie psy, swinie, krowy, konie, owce, kury itd.
          • justyna-anna Re: Minecraft 17.05.16, 18:05
            Bez przesady. Mój syn kocha zwierzęta, w domu ma nawet maly zwierzyniec smile co nie przeszkadza mu być fanem tej gry smile
            • justyna-anna Re: Minecraft 17.05.16, 18:31
              To było do ruslanki. Odpowiedź źle się podpieła wink
              • rulsanka Re: Minecraft 17.05.16, 18:45
                Bo dzieci są fanami minecrafta. To ciekawie przedstawiony, wielowarstwowy świat, który naprawdę zyskałby, gdyby wyeliminowano dosłowność zabijania zwierząt.
                Twój syn kocha zwierzęta, fajnie. Ale to nie zmienia faktu, że gra zawiera brutalne sceny.
    • lauren6 Re: Minecraft 17.05.16, 10:36
      Moje dziecko w tym wieku grało. Ściąga się z neta i płaci za klucz - nie pamiętam ile... z 90 zł?
      Uważam Minecrafra za bardzo fajną grę, rozwijającą wyobraźnię. Jestem pod wrażeniem jak czasem obserwuję co moje dziecko tam tworzy.
      • oqoq74 Re: Minecraft 17.05.16, 10:44
        Gdzieś czytałam, że dzieci grające w nią, mają lepsze wyniki w matmie, ile w tym prawdy nie wiem. Ale na pewno gra pomaga rozwijać wyobraźnię przestrzenną, a to przydaje się przy okazji omawiana na matmie figur, brył itd.
    • rulsanka To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 11:04
      Zabijanie owcy, na samym początku gry:
      www.youtube.com/watch?v=BH6gINZz0iY

Zwierzęta można też spalić, dzięki czemu zyskujemy pieczone mięso.

Fabryka pieczonego mięsa, radośnie płonące owieczki:
      www.youtube.com/watch?v=uzT4D3X4jWU
      Mój mąż gra w różne FPS - naprawdę są to niewinne zabawki, w porównaniu z minecraftem, gdzie trzeba zatłuc niewinne, sympatyczne zwierzę. Widziałam dużo gier i nigdy nie byłam w szoku, aż do tej pory.

Naprawdę przeraża mnie to, że nikt tego nie widzi. Nieświadoma tego, jak to wygląda, pozwoliłam mojemu siedmiolatkowi grać w minecraft i jak zobaczyłam go radośnie zabijającego owcę to autentycznie się popłakałam, w takim byłam szoku. A ja raczej nie jestem przesadnie wrażliwa.
      • spanish_fly Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 11:21
        Nie jecie mięsa? Mam na myśli świat realny nie Minecrafta.
        • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 16:58
          Ale widziałaś te filmiki?
          Jemy mięso, ale w realu to rzeźnicy zajmują się ubojem i obróbką mięsa. Z jakiegoś powodu jest to temat, z którym normalny człowiek, nie będący psychopatą, nie chce mieć osobiście nic do czynienia. A tutaj nie wiedzieć czemu zabijaniem musi zajmować się gracz. Naprawdę, wartość edukacyjna minecrafta nie zmniejszyłaby się, gdyby ten aspekt pominąć.
          • oqoq74 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 17:15
            Normalnie ludzie zabijali i zabijają zwierzęta, dla jedzenia, skór. Ptactwo domowe, świnie, krowy, owce itd. I nie, nie byli, nie są psychopatami. Twoje wynurzenia są absurdalne.
            • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:28
              Normalnie, czyli ty byś zabiła ot tak, idziesz sobie i zamiast do sklepu idziesz zarżnąć świnkę? Nie zaprzeczaj, wolisz, żeby tę brudną robotę zrobił ktoś inny. Normalni ludzie zazwyczaj zabijają, bo nie ma kogoś, kto zrobiłby to za nich. I ja to rozumiem, również w określonych okolicznościach mogłabym zabić. Natomiast nie ma kompletnie sensu tego zabijania uczyć dziecka w ramach gry "edukacyjnej".
              • oqoq74 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 19:11
                Sorry, ktoś kto nazywa psychopatami ludzi, którzy zabijają zwierzęta, a później chętnie mięso z nich je, ma jakiś poważny problem.
                I dla jedzenia, zabiłabym, tak jak robili to moi przodkowie.
                Podobne jest w grze. I dzieci to szybko chwytają. Nie zabijają dla zabijania.
                • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 19:33
                  Nie nazywam psychopatami, tylko piszę, że osoba nie będąca psychopatą WOLI nie mieć do czynienia z zabijaniem i jeżeli jest możliwość by zrobił to ktoś inny to z niej korzysta.
                  Dlatego uważam, że zabijanie zwierząt w minecrafcie jest w ogóle zbędne, wprowadza element przemocy wobec bezbronnych istot. Jeśli już miałoby być zabijanie, to w sposób bardziej symboliczny, np. strzelasz i zwierzę zamienia się w kotlet. Ja również zabiłabym zwierzę, żeby je zjeść, ale nie podpaliłabym go żywcem jak to ma miejsce w tej grze.
                  • oqoq74 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 19:40
                    Przeczytaj swoją wypowiedź wyżej.
                    Jest tyle gier, dużo bardziej brutalnych. Jak Ty masz z tą problem, to w nią nie graj.
                    • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 20:18
                      Napisałam tak "Z jakiegoś powodu jest to temat, z którym normalny człowiek, nie będący psychopatą, nie chce mieć osobiście nic do czynienia. " Kluczem jest słowo NIE CHCE. Czasem musi, jednak nie jest to kwestia na zasadzie: może tę świnkę zaszlachtować wujek albo ja, no to w takim razie ja to zrobię. Dlatego uważam, że skoro dorośli ludzie nie stają na co dzień przed koniecznością zabijania zwierząt (możemy kupić mięso w sklepie albo zlecić zabicie wujkowi Zenkowi na wsi) to i w grze, szczególnie grze dla dzieci, nie jest to element niezbędny.
                      Co do brutalności gier, to tak jak niżej pisałam - zazwyczaj zabijani są wrogowie, potwory. Wtedy mamy do czynienia z mniej lub bardziej dosłownie przedstawioną walką dobra ze złem. Natomiast zabijanie niewinnej, bezbronnej istoty, i to w okrutny sposób poprzez spalenie żywcem - cóż, jeśli dla ciebie to jest zjawisko normalne, to przychodzą mi na myśl jedynie komory gazowe, tam też był element utylitarny big_grin
                      • oqoq74 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 20:33
                        Ależ Ty bredzisz. Ja rozumiem,że dla swojej psychiki wygodnie jest myśleć, że jest się super, bo się zwierząt nie zabija własnoręcznie, tylko robią to inni. Ale fakt pozostaje faktem, że ktoś kto je mięso, tak samo przyczynia się do zabicia świni, jak ten co pracuje w rzeźni.
                        Jakoś nie płaczesz nad bezbronnymi, niewinnymi świnkami,kurczaczkami, które pod postacią kotleta czy innej nóżki zjadasz. Zadziwiające.A jeśli dorosła osoba nie potrafi odróżnić gry, od rzeczywistości, powinna udać się po pomoc.
      • oqoq74 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 11:24
        Mój syn jest bardzo wrażliwy, po śmierci naszego psa płakał długo, różne filmy,programy go wzruszają. Jest wrażliwy na krzywdę zwierząt. Grał w minecrafta gdzieś tam od początku podstawówki.

Moim zdaniem, przesadzasz. A już na pewno z płaczem za owieczką z kostek w minecrafcie.
      • lauren6 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 11:44
        Helloł, mówimy o dzieciach w wieku szkolnym, a nie siusiumajtkach.

7 latek, który nie wie skąd bierze się schabowy, który je na obiad, musiałby być upośledzony.

Zwierzęta, prócz zabijania, można oswoić, wybudować im schronienia, traktować jako towarzyszy podróży, którzy pomagają w walce z potworami.
        • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 17:07
          Zwierzęta, prócz zabijania, można oswoić, wybudować im schronienia, traktować jako towarzyszy podróży, którzy pomagają w walce z potworami.

No właśnie i to jest niefajne. Zwierzę potencjalnie będące przyjacielem i pomocnikiem jest zabijane w okrutny sposób. Wiedza o tym, skąd bierze się schabowy ma się nijak do samego zabijania. Zabiłabyś owieczkę w realu? Spaliłabyś ją żywcem? Nie? A jagnięcinę jadasz?
          Wiesz dlaczego tak jest? Bo mając do czynienia z realnym zwierzęciem jest ci go zwyczajnie po ludzku żal, odczuwasz empatię. Dziecko angażuje się w grę podobnie jak w świat realny. Jak pierwszy raz zobaczyłam owcę w minecrafcie, ucieszyłam się, widząc matkę z jagnięciem. Po chwili syn planował zabić owcę (zrobił to mąż, bo syn nie chciał) która robiła się coraz bardziej czerwona z każdym ciosem. Dla mnie to jest drastyczne, szkodliwe i niepotrzebne.
          • tak_to_nowy_nick Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 17:21
            > Zabiłabyś owieczkę w realu? Spaliłabyś ją żywcem? Nie?

Twój mąż zastrzeliłby w realu innego człowieka, wbił mu w gardło nóż, podpalił przy użyciu miotacza płomieni, rzucił mu pod nogi granat? Nie? A przecież sama pisałaś, że gra w gry typu FPS smile

> mając do czynienia z realnym zwierzęciem jest ci go
            > zwyczajnie po ludzku żal, odczuwasz empatię.

Dokładnie to samo czuje twój mąż w stosunku do innego człowieka, prawda?

> Dziecko angażuje się w grę podobnie jak w świat realny.

100% bzdury w bzdurze. Dziecko doskonale rozumie różnicę między grą a światem realnym, tak samo jak twój mąż.
            • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:36
              "Twój mąż zastrzeliłby w realu innego człowieka, wbił mu w gardło nóż, podpalił przy użyciu miotacza płomieni, rzucił mu pod nogi granat? "

Zrobiłby to i ja też, w określonych okolicznościach. W tym przypadku chodzi o zabijanie WROGÓW lub W SAMOOBRONIE. Zwierzęta z minecrafta wywołują uczucie sympatii, nie są wrogami, nie atakują, są bezbronne. Zabijanie ich jest łamaniem pewnej podstawowej zasady moralnej.

"Dokładnie to samo czuje twój mąż w stosunku do innego człowieka, prawda?"

Nie, mój mąż nie czułby empatii wobec hitlerowskiego okupanta ani osoby, która chce mnie zabić lub zgwałcić. Ja również nie mam w tym przypadku cienia empatii.

"Dziecko angażuje się w grę podobnie jak w świat realny.
              >
              > 100% bzdury w bzdurze. Dziecko doskonale rozumie różnicę między grą a światem realnym, tak samo jak twój mąż."

Chciałabym, żeby tak było, ale badania psychologiczne temu przeczą.
      • melancho_lia Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 11:56
        A twoje dzieci to wiedza skąd sie schabowy wziął na stole?
        • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 17:10
          Odpowiedziałam wyżej. Jesz mięso? Zabiłabyś owcę osobiście? I nie jednym strzałem prądu, tylko kilkoma ciosami pałki? Spaliłabyś ją żywcem? Dlaczego w grze musi to być przedstawiane tak realistycznie? Czy wychowujemy dzieci na rzeźników?
          • oqoq74 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 17:17
            Ty chyba nie widziałaś realistycznej gry.
          • eliszka25 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 17:59
            no to ci odpowiem tak: wychowalam sie na wsi, w wieku mojego starszego syna, czyli mniej wiecej 10 lat, umialam zabic kure na rosol. wczesniej pomagalam mamie w zabijaniu kaczek, gesi, a kilka lat pozniej towarzyszylam ojcu przy swiniobiciu. dobrze wiem, jak wyglada zabijanie zwierzat, ale nikt z nas nie robil tego dla zabawy, tylko po to, zeby bylo co do gara wlozyc. nie wyroslam ani na rzeznika ani na psychopate, ani nawet na morderce.

moi synowie graja w minecrafta, ale najwiecej frajdy sprawia im tryb tworzenia. uwielbiaja budowac, tworza cale miasta, zakladaja hodowle zwierzat i to, ze od czasu do czasu musza zabic owce, krowe czy swinie w swoim wirtualnym swiecie, nie przeszkadza im w dbaniu o pozostale wirtualne zwierzeta. rozbudowuja stajnie i obory, robia wieksze klatki, zakladaja pastwiska itd. natomiast w realnym swiecie ostatnio obaj zrobili "ule" dla dzikich pszczol i w weekend pojdziemy do lasu, zeby je zamocowac w odpowiednim miejscu wg instrukcji. jakos nie zauwazylam, zeby ich rzeczywista wrazliwosc ucierpiala.
            • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:21
              A ja uważam, że warto rodziców ostrzegać, że takie sceny mają miejsce, a nie bezkrytycznie polecać rodzicom dzieci wczesnoszkolnych jako grę POZBAWIONĄ PRZEMOCY. Sceny zabijania zwierząt są absolutnie zbędne. Mięso można by pozyskiwać w sposób bardziej symboliczny, nie tłukąc osobiście owcy pałką czy paląc ją żywcem.
              • eliszka25 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:35
                a ja uwazam, ze rodzice sa na tyle dorosli, zeby sprawdzic, w co graja badz chca grac ich dzieci. my sprawdzilismy, najpierw w domu pojawilo sie jakies demo, potem gra.

moje dzieci bawia sie tez rycerzami z playmobil: urzadzaja bitwy, strzelaja z armat, "zabijaja sie", ale w realnym zyciu nikogo nie krzywdza.
                • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:40
                  No nie porównuj jednego do drugiego. Zabawa w rycerzy to świetna zabawa, przede wszystkim obie strony, czyli zabijający i zabijany zgadzają się na udział. Poza tym zabawa w realu ma to do siebie, że przebiega głównie w wyobraźni, nie ma charakteru dosłownego zabijania.
                  W przypadku minecrafta masz niewinnie spacerujące, ufne, sympatyczne zwierzątko, które tłuczesz pałką, robi się czerwone aż w końcu zdycha.
                  • lauren6 Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:46
                    Ty na prawdę nazwałaś piksele zwierzątkiem?

Padłam.
                    • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:49
                      To leż i odpoczywaj w spokoju. Po coś te postaci są i coś mają przedstawiać, tak czy nie? Bo jeżeli nic nie przedstawiają, to jaki jest sens gry?
                  • edelstein Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:49
                    Jessu moj syn karmil kurczatkami ptaki drapiezne w wieku lat 4.Wie z czego jest kotlet na talerzu.Kangura tez jadl,a to takie slodkie zwierzatko.
                    • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:52
                      A ty znowu to samo. Wiedza to nie to samo, co osobiste zabijanie. Moje dzieci też wiedzą, co jedzą, wiedzą, czym żywią się drapieżniki itp.

Ale jeśli pozwoliłaś czterolatkowi karmić żywymi kurczakami ptaka drapieżnego, to jesteś psychopatką, co i tak wiadomo nie od dziś.
                      • edelstein Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 21:10
                        Oczywiscie,ze pozwolilam,kurczaczki mialy ukrecone lebkibig_grin byly twoje dzieci kiedys w Zoo w Porze karmienia czy to zbyt brutalne (smiech)
                        • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 21:26
                          Czegoś nie rozumiesz w sformułowaniu ŻYWYMI? Skoro miały ukręcone łebki to nie były żywe, chyba że to jakieś zombiaki. big_grin
                          Skoro nie były żywe, to nie ma się czym ekscytować, zwierzęta się odżywiają innymi zwierzętami i nie podlega to ocenie moralnej.
                          Ja moim dzieciom robię czasem zajęcia z anatomii przy np. patroszeniu ryby albo kurczaka, uważam że to ciekawe i pouczające.
                          • edelstein Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 21:30
                            A gdzie ja pisalam,ze one byly zywe.Z reguly zwierzeta odzywiaja sie zywymi stworzeniami,a nie takimi z ukreconymi lebkami.
                            • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 21:43
                              Nie to ja pisałam, że jeśli pozwoliłaś karmić ŻYWYMI to jesteś psychopatką. A ty napisałaś, że POZWOLIŁAŚ, ale były MARTWE... No więc się nie zrozumiałyśmy.
                              Co zwierzęta jedzą to ich sprawa.
      • edelstein Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 12:34
        Rozumiem,ze chronisz swoje dziecko przed widokiem baraniny w piekarniku.
      • edelstein Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 12:44
        Moment gdy czlowiek zaczyna plakac nad owca z kostek w wirtualnej grze jest odpowiednim na udanie sie do psychiatry
        • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 18:24
          Nie płakałam nad owcą tylko nad tym, że pozwoliłam dziecku grać w zabijanie owcy. Po prostu nastąpił szok poznawczy, byłam przeświadczona, że w tej grze zabija się jedynie potwory. Płacz nad wirtualnym zwierzęciem to rzeczywiście problem psychiatryczny.
          • tak_to_nowy_nick Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 20:22
            > nastąpił szok poznawczy, byłam przeświadczona, że w tej grze zabija się jedynie potwory

A nad sympatycznym potworem to już nie zapłaczesz?? Bo brzydki a owieczka słodka? Czemu wartościujesz życie po wyglądzie?
            • rulsanka Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 20:42
              "Czemu wartościujesz życie po wyglądzie?"

Nie po wyglądzie, tylko po zachowaniu. Potwory są groźne, atakują, zabijają. Zabijamy je w samoobronie.
              Zresztą to prawda, że w naszej podświadomości zakorzenione jest skojarzenie brzydki = zły, ładny = dobry. Niektóre nowoczesne bajki starają się łamać ten stereotyp, pojawiają się miłe potwory. Spalenie żywcem miłego potwora jest tak samo nie ok jak spalenie owcy.
        • blackwadera Re: To bardzo brutalna gra! Zabijanie zwierząt :/ 17.05.16, 23:45
          Hmmm. Przyznam ,że zaniepokoiłoby mnie zachowanie dziecka które biłoby kijem pluszowego misia i obrywałoby mu pluszowe łapki. Serio. Na szczęście w moim otoczeniu dzieci były normalne
    • aquella Re: Minecraft 17.05.16, 22:46
      mój syn ma tą wersję do budowania- ujdzie choć mnie ten świat sześcienny dołuje na maksa, nie mam ochoty patrzeć nawet jak chce pokazać co wykopał/zbudował, ale zgodzę się, że ta wersja rozwija. Natomiast ta gdzie się hlastuje sześcianikowym narzędziem sześcianikowe zwierzątka jest po prostu wynaturzona- w realnym świecie dzieci zabijają świnki,owieczki?
      Jedyne co mi się z Minecraft podoba to pluszak ośmiorniczka i torty w stylu minecraft
      • rulsanka Re: Minecraft 17.05.16, 23:21
        Hej, a możesz podpowiedzieć, jak się nazywa ta wersja bez zabijania? Młody sobie coś ściągnął i czasem gra, ale może jest lepsza wersja?
        • aquella Re: Minecraft 17.05.16, 23:30
          exploration lite ( mamy na telefonie poprzez sklep za ok.40zł)
          • rulsanka Re: Minecraft 17.05.16, 23:31
            A, to sprawdzę co on ma, dzięki.
      • tak_to_nowy_nick Re: Minecraft 18.05.16, 01:05
        > ta gdzie się hlastuje sześcianikowym narzędziem sześcianikowe zwierzątka jest
        > po prostu wynaturzona- w realnym świecie dzieci zabijają świnki,owieczki?

W realnym świecie dzieci budują domy, kolejki na torach, generatory, fabryki?
        To jest GRA.
        • aquella Re: Minecraft 18.05.16, 04:01
          dokładnie z klocków lego chociażby

>> To jest GRA

No co ty?
    • olewka100procent Re: Minecraft 18.05.16, 08:22
      Brutalna?? Bez przesady
    • demonii.larua Re: Minecraft 18.05.16, 09:36
      Dzieć mój gra już kilka lat tongue_out
      Można kupić płytkę, albo bezpośrednio na dysk, ceny zależne od tego czy na konsolę czy na pc, od wersji itp. Klamotów okołogrowych jest też od groma, kubki, plakaty, maskotki, figurki, Lego, koszulki, pościel... Kasy możesz wydać mnóstwo wink
      Ściągnij darmowe demo, zobaczysz na czym to polega.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka