Dodaj do ulubionych

But po kontuzji

25.05.16, 10:47
Dziewczyny pomóżcie. Moja mama wychodzi z kontuzji kostki. Jest już lepiej, ale tego roku raczej na pewno nie pobiega w lekkich sandałkach, które lubi. Musi mieć coś co jednak ładnie utrzyma stopę, ale nie będzie jednak takim pełnym butem. Bo na upały, to brr...
Macie jakieś doświadczenie, pomysły? But musi mieć dobra podeszwę i ładnie trzymać piętę. Raczej z zabudowanymi palcami, bo na początku to pewnie będzie jeszcze z bandażem a na niego skarpetką. I skórzane. Ja wiem, że to będzie raczej ortopedyczne obuwie, ale chodzi tu o wygodę i żeby sie jednak nie uparzyć w upał. Ktoś coś?
Ja myślę o czymś mniej więcej takim - Tekst linka
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: But po kontuzji 25.05.16, 11:03
      jesli chodzi o wygodę, to riekery (jak zalinkowane) są super
    • mikams75 Re: But po kontuzji 25.05.16, 11:54
      wprawdze nie ze skory ale j polecam buty sportowe - mam adidasy z taka przewiewna siateczka, sa oznaczone cool clima i na dlugie lazenie w upaly spisuja sie idealnie. Tez sie zdziwilam, ale sama mam problematyczne stopy i zazwyczaj latem stopy mi puchna a na koniec dnia sa umeczone ale wlasnie w tych adidasach nic sie takiego nie dzieje, idealnie leza i o dziwo wcale sie w nich nie poce, maja swietna wentylacje np. wiosna na rowerze to mi w nich zimno, bo czuc wiatr miedzy palcami.
      Tez mialam jedno takie lato po skreceniu kostki, ze mi bylo zle w sandalach czy w balerinach i pokochalam buty sportowe, choc wczesniej zawsze wydawalo mi sie, ze to nie jest obuwie na lato.
      • kadfael Re: But po kontuzji 25.05.16, 12:45
        To jest jakiś pomysł! dzięki!
    • 1ewok Re: But po kontuzji 25.05.16, 12:51
      A jaka wysokosc obcasa zalecil lekarz? Plaska podeszwa czy 2-2.5cm obcas?
      Ze skorzanych butow na lato, polecam niezmiennie Geoxa:
      baleriny lola (model z dziurami)
      polbuty fragr (bez palcow, pelny tyl)
      ew. jak moga byc sportowe to dzieciecy model Roxanne wystepujacy w rozmarze do 41 Roxanne
    • nastjaa Re: But po kontuzji 25.05.16, 13:07
      Ja właśnie mam skręconą (chyba 10 raz) kostkę. Pierwsze skręcenia, kiedy byłam dzieckiem każdorazowo leczyli mi gipsem, potem niczym - teraz pierwszy raz kazali mi kupić ortezę na kostkę. Nie wiem jak ja mogłam bez tego żyć. Mimo poważnego skręcenia po kilku dniach jestem w stanie chodzić kilkukilometrowe odcinki i jeździć po kilka godzin na rowerze. Tak więc to jest pierwsze co Ci polecę - nie żadne bandaże. Tylko, że ortezę też wybierz odpowiednio - musi być elastyczna, lepszej jakości itp. - moja w sklepie stacjonarnym kosztowała 200 zł, ale znalazłam taką samą w necie za 125. Po drugie przez te wszystkie lata przeszłam wiele różnych rodzajów butów - do tej pory jedynie ecco biomy dają radę (naprawdę dobrze trzymają kostkę) - nawet jak w nich skręciłam nogę to skręcenie było lżejsze. Do tego sa z takiej skóry, że latem w nich noga nie poci się a zima nie marźnie. Ostatnio kupiłam inne ecco i niestety skręciłam w nich poważnie nogę - teraz już czeka mnie operacja sad Akurat na ecco sa teraz promocje. Oprócz tego są takie opaski elastyczne na kostkę - stosuję zamiast bandaża jak coś mnie pobolewa w kostce oraz na łyżwy i rolki. Niestety skręcenie zawsze następuje w najmniej oczekiwanym momencie - staram się zawsze mieć dobre buty. Na sandały jeszcze dobre nie trafiłam.

Tak wyglądają ortezy (na skręcenia stosuje się te elastyczne nie łupki):
      www.google.pl/search?q=orteza+stawu+skokowego&biw=1745&bih=958&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiJgIKaivXMAhWH3iwKHUUPAdQQ_AUIBigB&dpr=1.1#imgrc=TnKz-SUWtvdvaM%3A
      A tak wyglądają opaski elastyczne:
      www.google.pl/search?q=opaska+elastyczna+na+staw+skokowy&biw=1745&bih=958&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj878nIivXMAhUBXCwKHSodAV0Q_AUIBigB
      • nastjaa Re: But po kontuzji 25.05.16, 13:31
        I jeszcze - tego, który zalinkowałaś bym nie kupiła - przynajmniej po tylu skręceniach. Biom ecco naprawdę ładnie trzymają kostkę, z balerin np. te: www.google.pl/search?q=ecco+biom&biw=1745&bih=958&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwibmduTjvXMAhUC2SwKHfnYCgQQ_AUIBigB#tbm=isch&q=biom+lite+w+baleriny&imgrc=uo4GnEwRSMe5xM%3A

Adidasy, np. te: www.google.pl/search?q=ecco+biom&biw=1745&bih=958&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwibmduTjvXMAhUC2SwKHfnYCgQQ_AUIBigB#tbm=isch&q=ecco+walk&imgrc=Y5tlBm_LssnanM%3A

z adidasów korzystam praktycznie okrągły rok. Dodatkowo mam baleriny. Ecco ma outlety - tam na ogół kupuję buty , dużo taniej niż w normalnych ecco. Czasem tez kupuję też poza sezonem, np. w necie. Od razu warto zainwestować , bo skręcenia lubią wracać uncertain
        • kadfael Re: But po kontuzji 25.05.16, 14:00
          Bardzo Ci dziękuję! Orteza jest -to było od razu bardzo rozsądne zalecenie lekarza. Z nogą mamy jest coraz lepiej, ale jak wiadomo - przez jakis czas będzie musiała uważać, a podpowiedź z ta opaską - cenna. I buty tudzież. big_grin
    • sfornarina Re: But po kontuzji 25.05.16, 14:17
      Kupiłabym lekkie adidasy, dadzą spokojnie radę.

Jeśli to było skręcenie - jako weteranka urazów kostki zalecałabym Twojej mamie fizjoterapię i ćwiczenie równowagi na tej nodze. Choćby stanie na niej codziennie podczas mycia zębów, naczyń, oglądania telewizji.
      Inaczej kolejne skręcenie jest bardzo prawdopodobne i nawet wysokie buty za kostkę nie pomogą uncertain

Ja wiem, że te ćwiczenia wydają się banalne i niepotrzebne, ale one są bardzo ważne do wytrenowania - uwaga! - mózgu, żeby odpowiednio reagował i nie dopuszczał do kolejnego skręcenia. U mnie po x urazach, gdy nikt nigdy nawet się nie zająknął, że trzeba kostkę po wyleczeniu ćwiczyć, doszło do tego, że skręcałam ją po 5 razy do roku, idąc na przykład na boso na dywanie sad.
      • kadfael Re: But po kontuzji 25.05.16, 15:35
        Tak, tak - mama ma już zalecenia ćwiczeń - znajomy rehabilitant pokazał, co może robić sama. I pilnie się stosuje. Ona miała już kiedyś w młodości podobny uraz i mówi, że bardzo długo dochodziła do siebie, więc teraz nie marudzi jak jej przypominamy.
    • klaviatoorka Re: But po kontuzji 25.05.16, 14:49
      Dzięki dla wszystkich linkujących konkretne strony, właśnie dziś założyłam wątek w podobnej sprawie, bardzo przydadzą mi sie Wasze porady, dzięki sfonarina za radę odnośnie ćwiczenia kostki!
      Wszystkim życzę dużo zdrowia!
      • kadfael Re: But po kontuzji 25.05.16, 15:38
        Czyli dobrze, że założyłam watek wink Odnoszę wrażenie - że mamą sie dobrze zaopiekowano - i wszystko, co dziewczyny wyżej napisały jest robione, tylko z tym butem był problem. Chyba posłucham dziewczyn i pójde w kierunku lekkiego adidasa.
    • 4investments Re: But po kontuzji 29.05.16, 17:11
      Dołączę pytanie. Czy ktoś znatańszy sklep z ortezami od tego? sklep.medreha.pl/pl/c/STOPA-KOSTKA/67 interesuje mnie orteza stawu łokciowego z zegarem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka