Dodaj do ulubionych

Biały Targówek

26.05.16, 10:33
Komu przeszkadzają kolorowe dzieci?

Grupa uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 58 na Targówku stworzyła w ubiegłym roku mural, na którym dzieci różnych ras trzymały się za ręce. W lutym 2015 grupa wandali wymazała na nim rasistowskie napisy, zamalowano też twarze czarnoskórych dzieci. Mural właśnie odnowiono. Jednak zobaczymy już na nim twarze dzieci tylko jednej rasy.
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Biały Targówek 26.05.16, 10:39
      Tak trochę obok tematu. Czy już nawet rura ciepłownicza musi być zideologizowana? Mnie wystarczy, żeby nie była brudna i odrapana. Mogą być na niej namalowane pieski, kotki albo białe dzieci.
      • morgen_stern Re: Biały Targówek 26.05.16, 10:50
        A co to za straszna, groźna ideologia kryje się za dziećmi trzymającymi się za ręce? Ta antyuchodźcza histeria sięga takich absurdów, że nawet trudno to skomentować. Co się dzieje z tym krajem, z tymi ludźmi?
        • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:08
          > Co się dzieje z tym krajem, z tymi ludźmi?

Boją się. Na Targówku jest ośrodek dla cudzoziemców, gdzie chciano zakwaterować uchodźców z Afryki.
          • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:12
            Ile to już miesięcy tego strachu? big_grin Głosuję, że to będą nawet lata.
            • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:39
              Dla ciebie takie nastroje społeczne to powód do radości?
              • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:54
                To był histeryczny śmiech.
          • mid.week Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:20
            Proponuję wysiedlić wszystkich studentów polibudy. Skoro już wiemy, że podkładają bomby...
            • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:40
              Ktoś ci płaci za pisanie głupot?
              • morgen_stern Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:42
                A tobie?
                • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:51
                  Ja piszę prawdę, na którą niektóre wolą być ślepe.
                  • mid.week Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:06
                    Prawda jest taka, że mieli nas wysadzić ciemnolicy uchodźcy a nie biali Polacy. Jakieś refleksje by się przydały.
                    • jakw Re: Biały Targówek 03.06.16, 23:34
                      Moja refleksja jest taka, że gość działał sam i ktoś go podkablował. Gdyby mieszkał w czymś takim jak pewna słynna dzielnica Brukseli to
                      a) nie działałby sam
                      b) pewnie nikt by na niego doniósł, bo przecież swój
                      c) po wyprawie do Syrii miałby lepiej opanowane konstruowanie bomb
                  • morgen_stern Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:11
                    Ona tez pisze prawdę, na którą ty jesteś ślepa. I co teraz?
                  • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:15
                    lauren6 napisała:
                    > Ja piszę prawdę, na którą niektóre wolą być ślepe.

Jedyna słuszna prawacka prawda big_grin

Po tym jak napisałaś o 'otwartej na uchodźców' Polsce skompromitowałaś swoją 'prawdę' do cna.
                    • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:31
                      Ja przedstawiłam dowody tej tezy. Ty jedynie potrafisz obrażać ludzi bez jakiejkolwiek głębszej refleksji, do której najwyraźniej nie jesteś zdolna.
                      • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:35
                        lauren6 napisała:

> Ja przedstawiłam dowody tej tezy.

Od kiedy Twoje zdanie jest 'dowodem'?

> Ty jedynie potrafisz obrażać ludzi bez jakiej
                        > kolwiek głębszej refleksji, do której najwyraźniej nie jesteś zdolna.

Że sparafrazuję Twoją wymówkę: Obrażanie przez prawaków prowadzi do radykalizacji nastrojów społecznych. Jesteś WINNA istnieniu i wzmacnianiu lewicowych poglądów big_grin
        • larrisa Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:15
          Niestety, chyba to samo co z innymi krajami, właśnie odwiedziła mnie bliska koleżanka z Niemiec i tam nastroje antyimigracyjne bardzo rosną, a to co opowiada brzmi mocno nieciekawie. Niestety imigranci w większości zupełnie się nie integrują a ich poziom poczucia bezkarności wzrasta.
          • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:17
            Tylko, ze w Polsce ilu jest tych imigrantów? I czy wszystkie mniej lub bardziej ksenofobiczne działania będziemy nimi tłumaczyć? Jak długo?
            • larrisa Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:24
              Po pierwsze Polska nie jest odciętą wyspą, mamy bardzo wielu emigrantów, internet, prasę i ludzie doskonale wiedzą co się dzieje za miedzą i co się może przenieść do nas. Po drugie ja nie tłumaczę ksenofobicznych działań, ale widzę, że taki biało/czarny podział na dobrych i złych, podział lansowany w mediach i tu na forum niczemu nie pomaga. Wręcz radykalizuje postawy. A im większy radykalizm tym więcej takich przypadków. Dlaczego? Bo ludzie czują, ze nie mają prawa do wyrażenia własnych obaw - nawet jeśli twoim zdaniem są bez podstaw, bo w Polsce nie ma fali imigrantów - ludzie jednak się boją. I ponieważ od razu przykleja im się łatki, to nastroje, zaczynają się radykalizować. I wtedy dochodzą do głosu coraz bardziej ekstremistyczne jednostki.
              • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:41
                Zgadzam sie. Z jednej strony mamy dosc prymitywnych ludzi, czesto niezadowolonych ze swej sytuacji i z poczuciem ( slusznym lub nie) krzywdy, z drugiej apoteoze kazdego, kto ma inny niz bialy kolor skory i agresja za kazdy przejaw krytyki wobec takiej osoby. I te osoby, wbrew swym zamiarom przyczyniaja sie do wzrostu postaw rasistowskich. Na ktore to oskarzenie tez reaguja wyzwiskami i agresja.
                • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:48
                  Apoteoza? Dałabyś przykład? I zastanów sie, to "krytyka osoby" jest źle oceniana, czy też jednak krytyka (a właściwie oskarżanie) całej populacji i rozciąganie na nią indywidualnych win konkretnego człowieka/ludzi?
                  • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:55
                    Nie wymagaj cytatow z forumwink jest taki ogolny klimat, na forum rowniez. To co wyrabiala wyborcza przed wyborami to sie w glowie nie miesci, na bank nabili pisowi kilka procent. Potem im jakos przeszlo ale co napsuli to ich. Fakt faktem, ze wielu imigrantow swiezych i nieswiezychwink zachowuje sie w sposob niedopuszczalny ale powiedzenie tego to "krytyka calej populacji". Gdyby na forum ktos protestowal przeciwko przypisywaniu win grupy osob calym spoleczenstwom, slowa bym nie powiedziala. Ba, sama bym protestowala i wielokrotnie to czynilam. Niemniej fakt jest faktem, ze sa dwa spolaryzowane stanowiska i nie jest to ani sluszne ani bezpieczne.
                    • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:01
                      Ano własnie. Ja mam nie wymagać cytatów z forum, nie wymagać zidentyfikowania konkretnego sprawcy, ale ty jednocześnie swobodnie piszesz "apoteoza każdego, kto ma inny niż biały kolor skóry".
                      • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:04
                        No wiesz, ja naprawde nie zamierzam zapamietywac cytatow, wybaczwink komkretne nicki jak najbardziej pamietam ale nie widze celu ich wypisywania. Nicki, ktore postrzegam jako wybitnie rasistwoskie tez kojarze, tak dla przeciwwagi. I - szok - tez nie podam konkretnych cytatow. Niemniej artykuly wyborczej sa dostepne w archiwum.
                        • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:07
                          Widzisz, "apoteoza każdego o innym niz biały kolorze skóry" nie zaistniała nigdy na forum. I nie zaistniała też jak sadzę w polskich mediach - w każdym razie ja sie z czymś równie głupim nigdy nie zetknęłam.
                          Użyłaś kompletnie nieprawdziwego argumentu, a teraz odsyłasz mnie do archiwum....
                          • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:09
                            Coz, mam odmienne zdanie. Odsylam Cie do archiwum celem przeczytania artykulow wyborczej, jesli ich nie czytalas lub ( co chyba niemozliwe???wink nie pamietaszwink
                            • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:15
                              Zasada dyskusji jest taka: to podający argument musi go udowodnić.
                              Ty na słuszność swojej tezy przywołałaś (bałamutny) argument o rzekomej "apoteozie". I nie jesteś w stanie poprzec go żadnym faktem. Kończąc tę jałowiejącą wymianę zdań zaproponuję ci więc tylko, żebyś zastanowiła się, czy model rozumowania jaki stosujesz jest aby logiczny, i czy nie tworzysz sobie równoległej rzeczywistości, w którą bardzo, ale to bardzo wierzysz.
                              • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:19
                                Nie, uwazam ze Ty tworzysz sobie obraz siebie, ktory bardzo Ci sie podoba i nie baczysz na skutki. Nie jestesmy w sadzie tylko na forum. Ale obiecuje na przyszlosc wytykac z dedykacja dla Ciebie wypowiedzi w klimacie, o ktorym pisze.
                                • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:22
                                  Prosżę, zobrazuj mi łaskawie "obraz siebie" jaki sobie twoim zdaniem tworzę.
                                  I zasada o jakiej wspomnialam dotyczy nie sądu, ale dyskusji i dowodów, to tak na marginesie.
                                  • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:27
                                    Mialysmy podobno zakonczyc te dyskusje? Niespecjalnie mam ochote schodzic na poziom analizy personalnejwink poza tym nie widze szansy na uzyskanie plaszczyzny pozorumienia w tej akurat kwestii.
                                    • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:31
                                      A bardzo proszę, ale to ty - nie ja - zasugerowałaś jakieś osobiste analizy.
                                      Ja nie mówię bowiem o tobie (zresztą o sobie także nie), tylko o uczciwych i nieuczciwych sposobach dyskusji. A także tym, do czego takie bałamutne metody prowadzą.
              • jofin Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:42

> nie ma fali imigrantów - ludzie jednak się boją. I ponieważ od razu przykleja
                > im się łatki, to nastroje, zaczynają się radykalizować. I wtedy dochodzą do gło
                > su coraz bardziej ekstremistyczne jednostki.

Czy mozesz napisac,czego sie Ci ludzie boja.
                Czy ten lek jest racjonalny czy raczej jest stworzony przez media I politykow.
                • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:49
                  Jest stworzony przez islamistow. Tych pare bomb jednak wybuchlo. Jezeli we Wroclawiu pytani ludzi czy odetchneli z ulga a jakis pan z osiedla, gdzie mieszkal zamachowiec mowil, ze obawiaja sie czy cos po nim zostalo - to tym bardziej budza strach islamisci. Bo jednak wydarzenia byly niewspolmierne a i to wroclawskie wywolalo lek. Strach jest naturalny, politycy zbijaja na nim kapital ( z obu stron), a idealisci niechcacy podsycaja wrogosc do "innych".
                  • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:53
                    O, dobry przykład. Pan zamachowiec z Wrocławia to doskonały produkt ostatnich miesięcy. I jaka jest nauczka dla żuczka? Żadna.
                    • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:56
                      Ale dla ktorego zuczka? Bo oba zuczki robia zla robote.
                      • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:01
                        A dodam, ze zuczek ktory celowo podsyca rasistowskie klimaty to sie raczej nie ocknie bo wszystko idzie po jego mysli. Wiec tu nie ma co apelowac. Raczej nalezy apelowac do tych, mieniacych sie nie-rasistami aby przemysleli swoja strategie oraz swoje cele. I aby nie byli takimi "miekkimi rasistami" bo czesto takimi mi sie jawia, przestawiajac uchodzcow jako naiwnych durniow, ktorzy wczoraj zjechali na ziemie na promieniu ksiezyca.
                        • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:06
                          Ten pan od bomby był pod wpływem retoryki bardzo znanego polityka. Może tu należy skierować swoje pretensje?
                          • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:11
                            Kto powiedzial, ze nie kieruje? Juz czego jak czeho ale propisowskich pogladow mi nie przypiszeszsmile Niemniej idiotycznym jest walka sposobem, ktory wzmacnia to z czym walczymy.
                            • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:17
                              Nic ci nie przypisuje. Po co? Napiszesz, ze nie głosowałaś na PIS smile Nikt nie głosował.

Czyli twoim zdaniem jedni mają być jak psy spuszczeni ze smyczy, a cała reszta siedzieć cicho? Czy wszyscy powinni się uwolnić ze smyczy? Już wcześniej napisałam. Nie ma problemu z okazywaniem swych poglądów. Jest tylko kwestia formy. Namawianie do agresji, też agresji na tle rasowym jest chyba nawet karalne.
                              • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:24
                                Mysle, ze wystarczy przeczytac moje wypowiedzi na forum by poznac moje poglady polityczne. NIENAWIDZE gleboko podzialu, ktory uwazasz za oczywisty - drobna krytyka "imigrantow" rowna sie zwolennik pis. Idiotyczny, szkodliwy schemat, czarno-bialy podzial swiata i stworzenie pewnego "bloku pogladow" , ktore z automatu maja isc ze soba w parze. ( bo Twoj tekst, ze pewnie napisze ze nie glosowalam na pis bo nikt nie glosowal, odbieram jako ironie i jednak imputowanie mi takich pogladow).
                                • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:28
                                  NIENAWIDZE gleboko podzialu, ktory uwazasz za oczywisty - drobna krytyka "imigrantow" rowna sie zwolennik pis.

Hello! To ty przywołałaś PIS i jeszcze teraz mi go wkładasz w klawiaturę big_grin No naprawdę...
                                  • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:31
                                    Nie - to Ty napisalas o pewnym panu, ktorego produktem jest bomber z Wroclawia i zapytalas czemu do niego nie kieruje pretensji? To kto on jest ten pan? Obama?wink
                                    • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:38
                                      No kropka? Jakiego bardzo znanego polityka mialas na mysli, ktorego podobo JA przywolalam?
                                    • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:00
                                      Korwinie. Jej... Nic nie pisałam o PIS.
                                    • triismegistos Re: Biały Targówek 04.06.16, 11:32
                                      To Korwin.
                              • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:29
                                Nie rozumiem drugiej czesci Twojej wypowiedzi. Ja namawiam do agresji? Popieram namawianie do agresji? Twierdze, ze to nie jest karalne lub ze nie nalezy protestowac przeciwko rasistowskim zachowaniom?
                      • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:02
                        Kwestia, który żuczek obecnie jest groźniejszy. Przypominam, że gdyby nie błąd zamachowca, we Wrocławiu zginęłoby kilkanaście osób.
                        • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:08
                          Rany kota. Grozny jest PRODUKT mimowolnej wspolpracy tych zuczkow. Czemu upierac sie przy protestowaniu przeciw przestepstwu, w sposob ktory jeszcze je podsyca?
                          • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:12
                            Tutaj produkt powstał na konkretne zamówienie.
                            • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:16
                              Ale ja nie o tym. Pisze o przeciwskutecznosci dzialan tych, ktorzy deklaruja chec walki z ksenofobia.
                              • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:20
                                Jestem zaskoczona, że ty nie o tym. tongue_out sama przywołałaś (o ile się nie mylę) pana od bomby we Wrocławiu. Pan nie jest produktem tych, którzy deklarują chęć walki z ksenofobia. Wręcz na odwrót.
                                • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:36
                                  Odpowiem spokojniesmile przywolalam pana z Wroclawia jako przyklad, ze duzo mniejszej rangi wydarzenie niz bomby islamistow wystarczy by wywolac strach.
                                  Inna kwestia, kolejna jest to czyim ten pan jest produktem. Nie napisze czyim bo sama wiesz a jak uzywam nazwy wlasnej reagujesz nerwowowink a mi chodzi o to, ze jesli chcemy walczyc z ksenofobia, ktora sama-wiesz-ktowink sieje, byloby dobrze walczyc skutecznie a nie wybierac metody, ktore sa woda na mlyn sama-wiesz-kogowink
                                  • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:59
                                    To było mniejszej rangi? Bo ludzie mieli fuksa?
                                    • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:28
                                      Bo pan działał sam i nie jest zorganizowaną siatką terrorystyczną? Bo z jego pomysłów nie skorzystają kompani z tej bandy?
                                      • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:30
                                        lauren6 napisała:
                                        > Bo pan działał sam i nie jest zorganizowaną siatką terrorystyczną? Bo z jego po
                                        > mysłów nie skorzystają kompani z tej bandy?

A skąd wiesz?
                                      • livia.kalina Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:44
                                        Brevik nie był islamistą, on "dzielnie walczył z islamistami", działał sam i zabił 77 osób a ranił (w tym bardzo ciężko) 125.
                                        • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:57
                                          I jakoś nikt nie miauczy, że Norwegia to kraj rasistów i ksenofobów.
                                          • livia.kalina Re: Biały Targówek 26.05.16, 17:01
                                            Ty możesz pomiauczeć jak ci tak tego miauczenia brak.
                  • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:56
                    Nie tylko o te kilka bomb tu chodzi. Ludzie jeżdżą na zachód i widzą islamskie dzielnice, do których nawet policja boi się wejść. Z kim bym nie rozmawiała w końcu pada tekst "jak dobrze, że w Polsce tego nie ma".
                    • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:59
                      Wiesz, ale nie uderza cię, że zdarzają się także dzielnice nieimigranckie, do których policja nie wjeżdża? To co mnie uderza, to właśnie brak symetrii. Problem X generowany przez swoich jest niedostrzegalny, problem X generowny przez obcych jest źródłem paniki.
                      • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:15
                        To jest już wynik polityki informacyjnej z ostatniego roku. Próbowano oszukiwać społeczeństwo i ukrywać wystepki imigrantów, przez co osiągnięto efekt odwrotny do zamierzonego. Kłamstwa wyszły na jaw, a ludzie dopowiedzieli swoje i dziś mamy olbrzymią niechęć do uchodźców, która bierze się ze strachu i nadwyrezonego zaufania do tzw autorytetów.
                        • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:28
                          Ale to nie jest kwestia ostatniego roku.
                          To jest taka proteza służąca usprawiedwieniu wybielania (nomen omen) swoich i oczerniania cudzych. Obecnie jest po prostu powszechniej i bardziej bezwstydnie stosowana.
                        • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:21
                          lauren6 napisała:
                          > To jest już wynik polityki informacyjnej z ostatniego roku.

Piękna wymówkę sobie rasiści znaleźli.
                          • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:27
                            O i to jest dokładnie to zjawisko, o którym niżej pisze larrisa. Dzięki takiemu myśleniu tych "poprawnych politycznie" dochodzi do radykalizacji nastrojów społecznych i wzrostu poparcia dla narodowców.
                            • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:31
                              lauren6 napisała:
                              > O i to jest dokładnie to zjawisko, o którym niżej pisze larrisa. Dzięki takiemu
                              > myśleniu tych "poprawnych politycznie" dochodzi do radykalizacji nastrojów spo
                              > łecznych i wzrostu poparcia dla narodowców.

I znów wymówka.
                      • jakw Re: Biały Targówek 03.06.16, 23:17
                        W Polsce są takie dzielnice? Owszem, są dzielnice lepsze i gorsze. Ale policja wjedzie do wszystkich.
                    • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:07
                      Tak, tylko nadal tam się lepiej żyje ludziom ogólnie i też wielu Polakom.
              • kropkacom Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:50
                Jeśli ktoś w obecnej sytuacji widzi problem z wyrażaniem swoich poglądów to ma problem tylko i wyłącznie z formą ich wyrażania. Dwa, na strachu nic pozytywnego się nie ugra. Pielęgnowanie postaw ksenofobicznych to osłabianie kraju. Może nie tak widoczne dla wszystkich ale miarowe i skuteczne. Zawłaszcza dla takich krajów jak Polska, czy Czechy które na ciągle są w trakcie otwierania się na Europę.
                • larrisa Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:33
                  kropkacom napisała:

> Jeśli ktoś w obecnej sytuacji widzi problem z wyrażaniem swoich poglądów to ma
                  > problem tylko i wyłącznie z formą ich wyrażania.

Czy ja wiem? Weźmy casus marzeki - czy to była forumka z problemem z wyrażaniem swoich poglądów? Moim skromnym zdaniem zdecydowanie nie. Ot po prostu miała takie poglądy, że głosowała na PIS. I na forum tak długo jej dostrywano z tego powodu, aż się w końcu z forum pożegnała, choć pisała tu dobre parę lat.
                  Sama często piszesz, doklejając uśmieszki (również w tym wątku) że nikt się nie przyznaje, że głosował na PIS, w domyśle - ludzie kłamią. A nie przyszło ci do głowy, że część się nie przyznaje, nie dlatego że kłamie, ale widzą co się dzieje z tymi, którzy się przyznali i jak są traktowani.
                  I piszę to ja, przeciwniczka PIS (jak sądzisz, że kłamię, poczytaj inne moje wypowiedzi). Po prostu widzę, że człowiek jest istotą trochę bardziej złożoną i robi różne rzeczy, nie tylko dlatego, że jest głupi, zmanipulowany i zły. Czasem robi bo nie widzi innego wyjścia.
                  • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:40
                    larrisa napisała:
                    > Czy ja wiem? Weźmy casus marzeki - czy to była forumka z problemem z wyrażaniem
                    > swoich poglądów? Moim skromnym zdaniem zdecydowanie nie. Ot po prostu
                    > miała takie poglądy, że głosowała na PIS. I na forum tak długo jej dostrywano z
                    > tego powodu, aż się w końcu z forum pożegnała, choć pisała tu dobre parę lat.

Nie. Z Marzeką problem był taki, że mając określone poglądy zawzięcie kreowała się na neutralną, obiektywną i sprawiedliwą.
                    • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:44
                      Tak wlasnie.
                    • larrisa Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:48
                      A wyborcy innych partii nie uważają się za obiektywnych i sprawiedliwych? Hmmmm.....
                      Marzeka otwarcie przyznawała się do głosowania na PIS, a w pewnym momencie dzień bez haseł na zasadzie "Wyborcom PIS dziękujemy -jak można być tak głupim- gdzie się chowasz Marzeka?" był dniem straconym.
                      • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:52
                        Kurczaki a ja znowu nie pamietam cytatow z marzekiwink ewidentnie nie dzien dyskusji dla mniewink oddalam sie zatem myc naczynia, na co czas juz najwyzszywink
                        • larrisa Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:09
                          A ja wcale nie chcę od ciebie cytatów, nie jestem oleną smile

Opieram się na odbiorze, ja miałam właśnie taki.
                      • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:04
                        larrisa napisała:
                        > A wyborcy innych partii nie uważają się za obiektywnych i sprawiedliwych?

Ale tu nie chodzi o uważanie się tylko o kreację. Było wiele dyskusji z Marzeką, gdzie zauważała złe rzeczy tylko jednej strony a twierdziła, że widzi wszystkie itd. Wielokrotnie forumki zwracały jej na to uwagę a ona wciąż robiła to samo coraz bardzie obrażając się. I przychylam się do zdania Iskierki, że forum przestało łykać kreację więc Marzeka zrezygnowała.
                  • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:43
                    Tu sie akurat pozwole nie zgodzic. Tej forumce przysrywano nie z powodu jej pogladow a z powodu hipokryzji level hard, ktora prezentowala.
                    Nie uwazam, ze ludzie "boja sie" przyznac, ze glosowali na pis.
                    • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:47
                      I przypuszczam, ze zniknela bo przestala uchodzic za taka za jaka uchodzic chciala i forum przestalo zaspokajac jej potrzeby. A nie z powodu podlosci forumekwink
                      • larrisa Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:50
                        Mam zupełnie inne odczucia. I tu na forum, owszem uważam, że mało kto się przyzna, że głosował na PIS.
                        • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:53
                          Czy ja wiem? Potrafilabym wymienic pare osob.
                          • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:24
                            Tak i są to twardoskóre jagienki. Przeciętna mamakubusia2008 nie przyzna się do takich poglądów na tym forum, bo nie chce na każdym kroku mieć wypominane, że przez takich idiotów jak ona mamy problemy z TK. Wyznawczynie PO i KODu z tego forum mają duże problemy z szacunkiem wobec odmiennych poglądów politycznych.
                            • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:27
                              lauren6 napisała:
                              > przez takich idiotów jak ona mamy problemy z TK. Wyznawczynie PO i KODu z tego
                              > forum mają duże problemy z szacunkiem wobec odmiennych poglądów politycznych.

Postulujesz szacunek dla łamania Konstytucji?
                            • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:27
                              Niestety, brak szacunku jest po obu stronach. Gdy w realu innemu KOD-owiczowi zwróciłem na to uwagę, na język nienawiści zbluzgał mnie i nie dał dopuścić do słowa. I kolejny raz z niewiadomych przyczyn zostałem nazwany "zwolennikiem PiS-u" choć nie mam z nimi nic wspólnego i nigdy na nich nie głosowałem. Przykre.
      • bazia8 Re: Biały Targówek 26.05.16, 10:59
        Trochę za bardzo obok.
      • mid.week Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:12
        A pieski i kotki też tylko białe? wink
    • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:01
      Przypomniała mi się histoyjka sprzed ho-ho, albo jeszcze dawniej.
      Ford wypuścił w Polsce jakąś reklamę. Jej elementem było zdjęcie pracowników fabryki. Na zdjęciu, jak to w Zachodniej Europie, byli biali, ale i jacyś czarni, i jacyś Pakistańczycy, bodaj nawet Sikh w turbanie się trafił.
      Agencja w Polsce postanowiła jednak zdjęcie ujednolicić kulturowo, i przerobiła na zdjęciu wszystko to, co było kolorowe na różnych Januszów, Jadzie i Svenów.
      Jakaś gazeta się o tym dowiedziała i zamieściła bardzo zjadliwy felieton, zakończony propozycją nowego hasła reklamowego dla zleceniodawcy.
      Brzmiało ono "Kup pan Forda, zbieleje panu morda".
      • zjadaczbigosu Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:13
        A Fordy T były tylko czarne.
        Czy to nie była jakaś dyskryminacja a przynajmniej ośmieszanie białych? big_grin
      • riki_i [...] 26.05.16, 16:01
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:17
          10/10
        • olena.s Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:20
          Dziecino. Ford nie miał podówczas fabryki w Polsce. Więc odniesienie do tego, kto pracuje w (nieistniejącej) fabryce w PL jest chybione - zdjęcie przedstawiało zagranicznych pracowników zagranicznej fabryki wytwarzającej zagraniczne auta.
          Po drugie bez względu na to, gdzie obecnie mieszka, pracuje i żyje "niepracująca paniusia będąca dodatkiem" to w czasach, których dotyczyła moja opowiastka, owa paniusia była panienką pracująca na ful gaz ku chwale niepodległej.
          Jak więc widzisz, kiedy tak ścisnąć twoją wypowiedź wypywa z niej tylko niechęć do posłańca - reszta to śmietki i woda.
          • riki_i Re: Biały Targówek 26.05.16, 18:34
            Nie ma znaczenia czy ta fabryka fizycznie była zlokalizowana w Polsce, czy nie. Reklama była przeznaczona na rynek polski, w związku z tym powinna być zgodna z lokalnymi uwarunkowaniami. Reklamy piwa obecnie pokazywane w polskiej TV też pokazują browary, w których pracują wyłącznie biali ludzie. No i co z tego? Tylko w chorym lewackim łbie może zrodzić się myśl, że to ma związek z rasizmem.
            • jakw Re: Biały Targówek 03.06.16, 23:25
              Przypomniały mi się zarzuty, ze w Wiedźminie sami biali.
              • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 03.06.16, 23:38
                Rasizm sięga dawnych wieków, tu dla odmiany żadnego białego czy np. rasy żółtej:

kleopatraib.blog.onet.pl/wp-content/blogs.dir/1136704/files/blog_mg_4529872_6750057_tr_papirus8.jpg
    • lady-z-gaga Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:14
      kolorowi dorośli też przeszkadzają
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,20137586,nie-jem-kolo-uchodzcow-to-reakcja-przedszkolakow-na-ciemna.html#BoxNewsLink

• mid.week Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:17
        OMG, widziałam opis tego zdarzenia na FB ale byłam pewna, że to żart, przeinaczenie, urban legend...
      • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:27
        lady-z-gaga napisała:
        > kolorowi dorośli też przeszkadzają

Zapewne dzieciaczki 'bojących się' jematek. Ale gdzie tam - w Polsce nieee maaa rasizmu!
        • lady-z-gaga Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:42
          zapewne 99% "bojących się" nigdy w życiu nie przyszłoby do głowy bać się pojedynczego, spokojnie zachowującego się człowieka o odmiennym kolorze skory
        • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:49
          Akurat moje dziecko nie ma problemu z obcokrajowcami. Chodzi do szkoły z dziećmi ciemnoskórymi, skośnookimi. Wyrośli na jednym placu zabaw.

Tyle, że ja niejednokrotnie pisałam, że nie rozmawiam przy dzieciach na trudne tematy, w tym uchodzcowe. Wiem, że są za małe by to zrozumieć.

Dzięki pani Merkel i głupiej postawie UE rok temu Polacy z narodu otwartego na uchodźców wojennych przeszli przemianę na naród w 90% przeciwny przyjmowaniu uchodzcow z Afryki. To musi mieć wpływ na dzieci, które mogą słyszeć rozmowy dorosłych.
          • pani07 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:50
            Ale p. Merkel pewnie dostanie Pokojową Nagrodę Nobla-powód równie absurdalny po tym, co zrobiła, jak danie jej prez. Obamie i tłumaczenie.
          • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:05
            lauren6 napisała:
            > Tyle, że ja niejednokrotnie pisałam, że nie rozmawiam przy dzieciach na trudne
            > tematy, w tym uchodzcowe. Wiem, że są za małe by to zrozumieć.

Naprawdę jesteś naiwna uwazając, że dzieci słysza tylko to co 'przy nich' mówisz.

> otwartego na
            > uchodźców wojennych

Ale BZDURA big_grin I Ty naprawdę w to wierzysz????? Błahahahahahahaha big_grin big_grin big_grin
            • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:18
              Nie bzdura tylko takie były wyniki sondaży przeprowadzonych w Europie.
              • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:20
                lauren6 napisała:
                > Nie bzdura tylko takie były wyniki sondaży przeprowadzonych w Europie.

Pisałaś o POLSCE.
                • lauren6 Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:20
                  Od kiedy Polska nie należy do Europy?

Poczytaj sobie wyniki Europejskiego Sondażu Społecznego z poprzednich lat:

www.ifispan.pl/ess/przegladarka-podstawowych-wynikow-europejskiego-sondazu-spolecznego/

Jeszcze 2 lata temu 2/3 Polaków było za tym, żeby muzułmanie przyjeżdżali do Polski i tu się osiedlali. Teraz 85-95% Polaków jest przeciwko przyjmowaniu imigrantów z Afryki (dane z sondaży TVN24 i TVP). To są fakty, a nie bzdury.
                  • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:25
                    lauren6 napisała:
                    > Od kiedy Polska nie należy do Europy?

Tak pewnie u nasz wszystko jak w Europie. Na pierwszym miejscu zarobki i tolerancja big_grin

Ośmieszaj się dalej.
        • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:24
          Jest, jak wszędzie indziej na świecie. Inna sprawa, że to kolejny antypolski i obrzydliwy fałszywy artykuł na zamówienie, którego wiarygodność jest mniejsza niż Faktu, bo w Fakcie przynajmniej pokazują np. zdjęcia lokalu czy bohaterów. Tu mamy nieznaną miejscowość, nieznany fast food i żadnych świadków (oprócz kolegów bohatera z tej samej grupy), co za szalony zbieg okoliczności.
      • fin-dus Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:45
        Gdybym nie miala na stanie pieciolatka, to bym w to moze uwierzyla. A tak... I juz nie pierwszy raz gazeta cos publikuje, jakąś fantastyczną historyjkę, by potem nie wspomniec jednym zdaniem sprostowania drugiej strony. Mam na stanie pieciolatka, znam cale mnóstwo pięciolatków i zastanawiam się, w jakiej wsi odciętej od świata musiałyby się wychowywać te dzieci, zeby sie tak zachowywac.
        • arwena_11 Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:52
          No przecież gej i to kolorowy po prostu musi być u nas prześladowany. Inaczej biedak nie wiedziałby o czym pisać
        • lady-z-gaga Re: Biały Targówek 26.05.16, 11:53
          dlaczego odciętej od świata? czy w miastach nikt nie ogląda TV Trwam, albo nie słucha RM? dzieci mają uszy i słyszą, a potem po swojemu interpretują
          • fin-dus Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:10
            Pięciolatki? No błagam smile pieciolatki wpadające przy frytkach w histerie, bo obok nich siedzi ktos o innym kolorze skóry? Kiedy ty mialas stycznosc z pieciolatkami, zeby cos takie łykać?
            • lady-z-gaga Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:20
              ja doskonale potrafię sobie wyobrazić, że dziecko, ktore nabiło sobie głowę (przy pomocy dorosłych) strachami, ktore być może usłyszało o jakichś dramatycznych incydentach - może tak zareagować
              • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:49
                Wiesz, moze jedno - z jakiejs wyjatkowo paranoidalnej rodziny. Ale kilkoro? I nauczycielki, ktore miast na uboczu uspokoic dziecko, robia takie sztuki?
                Dla mnie sytuacja z gatunku - uwierze jak zobacze.
        • iskierka3 Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:14
          Kurcze, mi tez ta historia wydaje sie niewiarygodna. I to zachowanie nauczycielek.
          • fin-dus Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:20
            Zachowanie nauczycielek, ktore wiecznie chodza na jakies przedstawienia z dziecmi, na warsztaty, czesto maja dzieci innego koloru skóry w przedszkolu, zapraszają do przedszkola np. Senegalczyków na warsztaty z dziecmi... I to nie tylko w Warszawie, w małych miastach, miasteczkach również. Pieciolatki, które w piaskownicy bawią sie bez problemu z dziecmi skośnookimi, czarnoskórymi itd, gdyz w całej Polsce tacy ludzie mieszkają. Tak, u mnie na wsi 30 lat temu pierwszy Murzyn może robił wrażenie. Aktualnie jego dzieci leczą teraz w szpitalu. Boże, przeciez mamy lekarzy obcokrajowców, ciemnoskórych często! Biedne pięciolatki, pewnie by z takiego szpitala uciekły...
            • lady-z-gaga Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:36
              >Tak, u mnie na wsi 30 lat temu pierwszy Murzyn może robił wrażenie

W Warszawie też 30 lat temu nie robił wrażenia. Był nawet bezpieczniejszy, niż teraz.
          • kota_marcowa Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:08
            Tak samo ta historia jest prawdziwa, jak ta o murzynce pobitej w parku przez 150 kilowego chłopa, który uciekł jak sprinter big_grin
            • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 13:20
              kota_marcowa napisała:
              > Tak samo ta historia jest prawdziwa, jak ta o murzynce pobitej w parku przez 15
              > 0 kilowego chłopa, który uciekł jak sprinter big_grin

Oczywiście. Tylko doniesienia o napadach przez uchodźców na rasistowskich portalach są prawdziwe suspicious
              • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:20
                Jak ekspedientka niezbyt miło obsłuży grubą klientkę to od razu wiadomo jaki sklep, jaka sieć, nawet nagranie się trafi. A tu ani miejsca, ani adresu. Wiarygodność Radia Erewań.
              • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:28
                Przynajmniej często podają miasto i okolicę (miejsce) w którym to się zdarzyło.
            • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:30
              W dodatku bijący tak, że nie znać śladów. I pechowo żadnych świadków (oprócz jej koleżanek, równie tajemniczych jak ona sama). Na policję też ciężko podejść było panience. Przecież ustalenie personaliów osoby o takich wymiarach w Polsce gdy takich osób jest jeszcze stosunkowo mało to kwestia czasu. Chyba, że Pan istniał tylko w wyobraźni czerskiego lewactwa.
      • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:18
        Kolejna grubymi nićmi szyta historyjka. Nie wiadomo jaki lokal, nie wiadomo gdzie, a wydarzenie potwierdzają inni członkowie tej grupy czyli jego koledzy. Błagam, przecież to kolejny wyssany z palca artykulik.
        • arwena_11 Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:30
          zwłaszcza, że podobno jadł sam. To skąd koledzy wiedzą jak było? Z bajań geja?
          • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 16:35
            Tak jak kiedyś wymyślano wyssane z palca historyjki o Żydach atakujących Niemców (np. niemieckie dzieci) tak teraz wymyśla się fałszywe historyjki na Polaków. Trwa na nas obława. Pechowo dla pewnej strony faktycznie rasistowskich ataków jest w Polsce malutko więc trzeba coś wymyślić. Obrzydlistwo.
          • araceli Re: Biały Targówek 26.05.16, 17:28
            arwena_11 napisała:
            > Z bajań geja?

Bo jak gej to 'baja'? W sumie co niedziela słuchasz 'bajania' facetów w sukienkach to rozumiem skąd skojarzenie big_grin
            • kaz_nodzieja Re: Biały Targówek 26.05.16, 18:01
              Dla mnie nie ma znaczenia czy gej czy lubiący od tyłu lub na jeźdźca lub z własną ręką, jego prywatna sprawa.
              Dla mnie ma znaczenie wiarygodność źródła. Jakoś nikt oprócz jego kolegów (np. ktoś z obsługi lub przypadkowych gości) nie potwierdził wydarzenia, nawet nie wiadomo w jakim miejscu to było. W dodatku podobno spożywał posiłek sam, a nagle koledzy potwierdzają to wydarzenie? To w końcu byli tam z nim czy samotnie jadł?
    • kota_marcowa Re: Biały Targówek 26.05.16, 12:33
      A komu przeszkadzają białe dzieci? Niedługo samo bycie białym, będzie uważane za rasizm.
      • sylwus34 Re: Biały Targówek 26.05.16, 17:19
        ???
      • sylwus34 Re: Biały Targówek 26.05.16, 17:21
        Przecież białe nie były zamalowywane. Chyba zajarzyłam o co ci chodzi.
        • kota_marcowa Re: Biały Targówek 26.05.16, 17:46
          Wielki kwik, że ktoś namalował białe dzieci. Coś się stało? Jest jakiś obowiązek malowania kolorowych?
    • zona_mi wklejone przez moderatora - autor: kaz_nodzieja 03.06.16, 19:53
      03.06.16, 19:48
      Przynajmniej tak uważają ci, którzy po raz kolejny przemalowali znany warszawski mural. Zamiast dzieci wyłącznie białych pojawiły się także ciemnoskóre.
      Osoby uważające, że walczą z rasizmem właśnie pięknie podkreśliły, że jednak kolor skóry jest istotny, gdyby nie był zostawili by mural z białymi dziećmi, w końcu rasizm polega na tym, że kolor skóry jest istotny:

natemat.pl/181225,warszawa-jednak-nie-dala-sie-rasistom-zniszczony-mural-zostal-odmalowany-tym-razem-z-ciemnoskorymi-dziecmi
    • mid.week HAPPY END 04.06.16, 10:25
      Joanna Górczyńska z fundacji Pomocy Rodzinie Sowa, która przygotowała wspólnie z dziećmi mural, mówi, że pokryto go specjalnym podkładem. Trzeba było odczekać 48 godzin, zanim nałoży się kolejną warstwę farby. - Powstało nieporozumienie, że dzieci będą tylko białe. Nie poddaliśmy się wandalom. Graffiti wróciło do pierwotnej wersji. Mamy nadzieję, że nie będzie już niszczone. Jeżeli tak się stanie, to bazgroły uda się łatwo usunąć
      • kaz_nodzieja Re: HAPPY END 04.06.16, 10:43
        Mam dwa pytania:

- dlaczego w kraju w którym ludzi o innym odcieniu skóry jest naprawdę garstka na muralu nie mogą być same białe dzieci? Czy np. w Chinach obraziłabyś się gdyby na muralu były tylko żółte dzieci (a przecież na pewno mieszka tam garstka białych czy czarnych) a w kraju afrykańskim tylko czarne? Uznałabyś, że to rasizm?
        - skoro zdaniem osób (tych od murali) rasizm jest czymś złym, czemu tak wielką uwagę przywiązują do koloru skóry dzieci na muralu? Były same białe, ale przecież tylko rasiści uważają, że kolor skóry jest ważny, więc skoro jest nieważny to chyba dla nich powinno być wszystko jedno czy dzieci są białe, mieszane czy różowe?
        • mid.week Re: HAPPY END 04.06.16, 10:52
          kaz_nodzieja napisał(a):

> Mam dwa pytania:
          >
          > - dlaczego w kraju w którym ludzi o innym odcieniu skóry jest naprawdę garstka
          > na muralu nie mogą być same białe dzieci?

Mogą. Nie mogą być okraszane chamskimi tekstami i intencjonalnie zamazywane.

Czy np. w Chinach obraziłabyś się gdy
          > by na muralu były tylko żółte dzieci (a przecież na pewno mieszka tam garstka b
          > iałych czy czarnych) a w kraju afrykańskim tylko czarne? Uznałabyś, że to rasi
          > zm?

Nigdy nie byłam w Chinach.

> - skoro zdaniem osób (tych od murali) rasizm jest czymś złym, czemu tak wielką
          > uwagę przywiązują do koloru skóry dzieci na muralu? Były same białe, ale przeci
          > eż tylko rasiści uważają, że kolor skóry jest ważny,

Nieprawda. Kolor skóry jest ważny a w walce z rasizmem chodzi o to by każdy byl akceptowany i traktowany tak samo.

• kaz_nodzieja Re: HAPPY END 04.06.16, 11:46
            Nie powinno być chamskich napisów, czy dotyczących białych dzieci czy czarnych albo żółtych lub po prostu brzydkich (moim zdaniem najbardziej prześladowani są niezależnie od rasy brzydcy, przy czym bardzo niewiele się o tym mówi i walczy). Nie powinno być zamalowywania muralu z biało-czarnymi dziećmi i tak samo nie powinno być zamalowywania muralu z białymi dziećmi. Jaki jest sens (jeżeli nie ma brzydkich napisów czy zniszczeń) zmieniania muralu tylko dlatego, że są na nim białe dzieci? To nie rasizm? Mural z wyłącznie białymi dziećmi kogoś obraża? To jeszcze powinno się walczyć z polskimi reklamami praktycznie wszystkiego w których występują wyłącznie białe kobiety, biali mężczyźni i dzieci. Nie dochodzimy czasem do jakiejś paranoi, która niczemu nie służy?
            • mid.week Re: HAPPY END 04.06.16, 12:30
              To nigdy nie był mural z samymi białymi dziećmi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka