Dodaj do ulubionych

Matematyka - martwić się?

02.06.16, 11:10
Klasa V. Nie kontroluję córki na bieżąco więc jakoś mi to umknęło wcześniej. Program podzielony mają na trzy części. Liczby całkowite, geometria, ułamki. Do każdego działu osobne ćwiczenia. Widziałam, że kończą geometrię - kończy się rok szkolny więc wszystko mi się zgadzało - ale nie. Oni w poniedziałek ZACZNĄ ułamki. To nie będzie powtórka - chodzi o ułamki dziesiętne, które mają dopiero poznać. Cały rok szkolny robili dwa ćwiczenia a trzecie z zupełnie nowym zagadnieniem chcą przerobić w dwa/trzy tygodnie i to już po wystawieniu ocen (czyli widzę jak się dzieci do nauki przykładają).
Co robicie:
a) wierzycie, że nauczyciel wie co robi i da radę
b) pilnujecie by dzieć uczył się sumiennie mimo wystawionych ocen
c) Przerabiacie z dzieciem samodzielnie ten ostatni podręcznik, żeby w 6 klasie dziecko nie miało zaległości.

O niczym tak nie marzę jak o nadrabianiu z córką matematyki w wakacje.
Obserwuj wątek
    • koralik12 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:14
      Zadna z powyższych odpowiedzi

d) sądzę że nauczyciel będzie musiał od tego materiału zacząć w klasie 6 i że to jego problem
      • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:17
        No super. Ciekawe jak się zatem wyrobi z materiałem dla klasy VI. W klasie VI musi się wyrobić bo część dzieciaków będzie zdawała testy do lepszych gimnazjów. I nie będzie tłumaczenia - tego nie zdążyliśmy przerobić. Albo przerobią po łepkach - kto załapie ma farta - reszta niech się martwi. Nie przejęłabym się gdyby to były klasy 1-3.
        • agnzimka Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:40
          Czasem jest tak, że godziny dyrektorskie są przeznaczone np dla klasy 6 i nauczyciel wie, że będzie miał więcej czasu niż teraz. Broń boże nie uczcie się w wakacje smile
    • wuika Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:16
      Dopytałabym nauczyciela, czy zamierza to upchnąć w dwa tygodnie, czy przełoży na wrzesień. Jeśli to pierwsze, to niestety pewnie potrzebna będzie jakaś pomoc, bo zaległości w tak po łebkach traktowanym materiale potem się mogą odbić czkawką.
    • joa66 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:16
      Jeżeli to już V klasa to raczej wiem czy nauczycielowi wierzyć czy nie smile. W razie wątpliwości - punkt b. (tylko raczej przekonywanie dziecka a nie pilnowanie, jestem kiepskim "pilnowaczem"))
    • oqoq74 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:21
      W IV klasie chyba też są ułamki, więc tak czy tak będą musieli to powtórzyć.
      U syna najpierw nauczyciel leciał z materiałem, a teraz powtarzają wszystko (to akurat złe nie jestwink.
      • oqoq74 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:22
        w VI klasiesmile
        • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:26
          Wolałabym, żeby w VI powtarzali a nie uczyli się od początku. W klasach 1-3 to nie problem ale tuż przed gimnazjum - Owszem.
          • ewa_mama_jasia Re: Matematyka - martwić się? 03.06.16, 09:36
            Nie przesadzaj. Naprawdę wolałabys, żeby przez 2 lata przerobili wszystko a w VI przez cały rok tylko powtarzali? Podejrzewam, że nauczycielka Twojej córki rozłożyła sobie program na cały rok szkolny, nie na zasadzie - do egzaminów / wystawienia ocen a potem już nic. A skoro nic, to po co chodzic do szkoły?
    • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:25
      Zostawię chyba do wakacji. Zobaczę ile się córka nauczy. W najgorszym przypadku będziemy musiały poświęcić kolka dni na dokończenie tych ćwiczeń,. Na szczęście praca samodzielna z córką idzie mi o wiele szybciej niż ich praca w klasie. Obawiam się jednak, że w VI klasie trzeba będzie kontrolować nie tylko dziecko ale i panią.
      Starsza jak pisała (dawno temu) test szóstoklasisty poległa na obliczaniu objętości brył - jak cała jej klasa - nauczycielka sama przyznała, ze tego jeszcze nie przerabiali bo mają na to cały czerwiec. Ta sama nauczycielka.
    • zielonakrasnoludka Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:29
      Ulamki dziesietne sa rowniez w programie 4 klasy.
      • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:31
        NIe znam programu. W klasie IV nie mieli. Mieli jedynie ułamki zwykłe a i to takie najprostsze przykłady bez sprowadzania do wspólnego mianownika.
        • oqoq74 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:35
          Ułamki dziesiętne do wspólnego mianownika?
          Czy masz na myśli cały dział, łącznie ze zwykłymi?
          • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:38
            W IV klasie mieli tylko ułamki zwykłe. I to bez sprowadzania do wspólnego mianownika.
            Obecnie w V klasie PO RAZ PIERWSZY w poniedziałek zaczną ułamki dziesiętne. Nie wiem czy w programie IV klasy są dziesiętne czy nie - oni nie mieli.
            • julka-4 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 14:13
              Są , moja właśnie je przerabia wink
          • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:41
            Nawet jak niedawno - mieli jeszcze geometrię i mieli w ćwiczeniach podane wymiary figur geometrycznych aby obliczyć obwód i pole to nauczycielka im mówiła, zeby nie zwracali uwagi na liczby po przecinku. Czyli np. jeśli w ćwiczeniach bok a miał 1,5 m to oni liczyli jako 1 m.
            Nie wtrącałam się bo myślałam, że nauczyciel zna program i wie co powinni umieć.
            • oqoq74 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:49
              Hm, u syna jednak mieli najpierw ułamki, zwykłe i dziesiętne i potem przy bryłach to się przydawało, bo przy obliczeniach jak wyszły przecinki, czy ułamki to wiedzieli jak liczyć.
            • sanrio Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 20:51
              ale to wszystko w V klasie? Moja córka to robi w IV, dziwne. Te ćwiczenia z ułamkami mieli najpierw, teraz powrócili znów do geometrii i do końca roku będzie ona (w tego samego powodu co pisze oqoq)
              PS nauczyciel dziwak
        • zielonakrasnoludka Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:40
          To chyba jednak w sumie kluczowe jest, bo ulamki zwykle w programie czwartej klasy sa (dlatego pewnie w piatej klasie beda potraktowane pobieznie, jako przypomnienie). Liczenie, przeliczanie jednostek itp.

Nie zagladalas do podrecznikow? W tamtym roku przerobiony byl caly material? W zaleznosci od wydawnictwa tresci moga byc roznie rozlozone na lata 4-6.
          Moj syn w czwartej klasie ulamki duzo cwiczyl, zwykle i dziesietne, ale dopiero teraz rozpoczal bryly.

Na pewno nie cwiczylabym przez wakacje, ale od wrzesnia zadbalabym o uzupelnienie ewentualnych brakow.

• niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:47
            Mają dokładnie taki zestaw - tylko do klasy V
            allegro.pl/matematyka-z-plusem-6-podrecznik-3-x-cwiczenia-i6236336136.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_mshockffers&bi_c=Product&bi_term=Ksi%C4%85%C5%BCki+i+Komiksy-7_Podr%C4%99czniki+do+szk%C3%B3%C5%82+podst.+i+%C5%9Brednich-66820_Szko%C5%82a+podstawowa-111775_Matematyka-111787

W poniedziałek zaczną zielone ćwiczenia. Kontrolowałam oceny córki. Nie kontrolowałam nauczyciela bo wierzyłam, że ucząc w szkole wie co robi i ile powinien wymagać od uczniów. widząc pozytywne oceny córki nie wtrącałam się.
            • zielonakrasnoludka Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:54
              No to moj syn tez. O ulamkach pisalam j.w.

Tu masz podrecznik klasa 4:
              flipbook.apps.gwo.pl/display/1979

A tu klasa 5:
              flipbook.apps.gwo.pl/display/2152

Jak widac, w piatej klasie sie powtarza ulamki, a nie wprowadza.
              • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:57
                Już pisałam. W 4 klasie mieli ułamki zwykłe. Teraz będą mieć dziesiętne. Nie wiem jak to jest ujęte w programie - gdyby mieli te ułamki w 4 klasie to by ich przy geometrii używali.
                • ewa_mama_jasia Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 13:45
                  To coś jest nie tak. Jeśli córka miała ten podręcznik w IV klasie, to tam sa ułamki zarówno zwykłe jak i dziesiętne. Wlaśnie mój syn zakończył temat ułamków dziesiętnych, w poniedziałek pisał z tego klasówkę. Ten sam podręcznik, IV klasa. Ale ułamki dziesiętne robili krótko, parę tygodni, może miesiąc. Tak że córka do końca roku będzie miała temat przerobiony.
                  • ewa_mama_jasia Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 14:06
                    Nie wiem, jak jest w podręczniku do V klasy, ale w IV jest bardzo ładne przejście z ułamków zwykłych do dziesiętnych. Przyznam, ze nie pamiętam, czy w IV klasie było sprowadzanie ułamków zwykłych do wspólnego mianownika. Chyba nie było. Nawet się zdziwiłam w pewnym momencie, ze nie widze. Na pewno było skracanie ułamków.
                    Przy dobrze wytłumaczonych ułamkach zwykłych pojęcie dziesiętnych to jest chwila.
        • stillgrey Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:57
          Ale czym ty sie przejmujesz? Przeciez to banal jest. Ułamki zwykłe, w tym spowadzanie do wspolnego mianownika i ulamki dziesietne, przerabialam pare lat temu z moim 7 latkiem w ramach rozrywki i zalapal blyskawicznie, a Ty sie martwisz, ze V-VI klasista bedzie mial problem. Wyluzuj.
          • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 12:02
            Ja bym chciała, żeby w VI klasie sumiennie i w odpowiednim terminie przerobili cały materiał. Tak, żeby dziecko mogło z równymi szansami podejść do testu w gimnazjum - i o ile taki będzie. Dziwi mnie tak rozłożony materiał. PO 4 miesiące na jedne ćwiczenia i dwa tygodnie na ostatnie. Ja wiem, że mogę dzieciaka sama nauczyć ale :
            1) nie jestem zwolenniczką nauki w wakacje
            2) jeśli w VI klasie będą się uczyć materiału z klasy V to kiedy przerobią klasę 6?
            NIe chcę by dziecko poszło do gimnazjum z zaległościami z tak ważnego przedmiotu.
            • mama303 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 20:28
              nie martw się, matematyka to akurat taki przedmiot, że się ciągle wraca do materiału.
        • hanusinamama Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 08:32
          Musili mieć. Oni to tłuką kilka lat.
          Ułamki zwykłe tez były w 4 klasie
    • grzalka Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:50
      Ja bym dopilnowała dziecka w czerwcu, żeby pojęło dobrze ułamki dziesiętne. Ma na to całe 3 tygodnie, spokojnie się wyrobi. Oraz zapytałabym nauczyciela o powód takiej dysproporcji. Oczywiście, gdybym w ogóle o niej wiedziała, bo raczej mam tendencję do zostawiania szkoły uczniom i nauczycielom i w sumie nie mam pojęcia jak daleko moje dzieci są z materiałem w czymkolwiek. Co się może kiedyś zemści, ale póki co nie smile
      • hanusinamama Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 08:33
        Te ułamki były juz w 4 klasie, teraz są w 5. Matemtyka jest tak rozpisana ze te działy tłuką kilka razy w ciągu nauki
    • mari.sol Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 11:51
      Podstawa programowa przewidziana jest na etap nauczania a nie na poszczególne klasy. Rozkład godzin z przedmiotów planuje dyrektor i może zaplanować te godziny różnie. Nie można sugerować się podręcznikami. Pracuję w gimnazjum i z niektórych przedmiotów część I podręcznika skończyła się w lutym/marcu, z innych przedmiotów zaś pewnie będą kontynuować stare podręczniki w klasie drugiej. Wydaje mi się, że dyrektor mógł zaplanować większą ilość godzin matematyki właśnie na klasę szóstą, w której jest egzamin szóstoklasisty (tzn. był egzamin).
      Sprawdziłam, że w drugim etapie edukacyjnym musi zostać zrealizowane 385 godzin matematyki. Odliczając dni wolne, wycieczki i nieprzewidziane sytuacje zwykle liczy się 1 godzina tygodniowo = 30 godzin w roku szkolnym. Wynika z tego, że na etap powinno być jakieś 13 godzin. Można to podzielić tak: 4,4,5 lub 4,5,4 lub 3,5,5 lub 3,4,6...
    • magdalenka79k Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 12:41
      "Pieczemy z dzieckiem ciasteczka" nie będziemy czasu marnować na taką zbyteczną wiedze jak ułamki. Poza tym zdaje się, że dzieci powinny przyswajac wiedze nawet jak oceny są wystawione, czego ty oczekujesz, że nauczyciel matematyki będzie im potańcówki urządzał po wystawieniu ocen.
      • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 12:48
        Oczekuję, że nauczyciel ich nauczy a nie jedynie po lepkach przerobi. Jeśli na pozostałe ćwiczenia potrzebował 4 miesięcy to dlaczego na te ostatnie zostawił sobie 2 tygodnie?
        • zielonakrasnoludka Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 14:48
          bo moze klasa jest stosunkowo slaba i najpierw chcial z nimi wycwiczyc co innego
          bo moze inaczej rozpisal sobie program
          bo moze troche lekcji nie bylo albo maja tej matematyki obecnie mniej

Jak pisalam - moj syn ulamki dziesietne mial w czwartej klasie i tak domyslnie zaklada to program wg GWO. Ale w koncu to jest banalna sprawa, jest sens o to robic afere?

• ana119 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 16:32
            Nauczyciel mojego dziecka zmienił kolejność przerabiania działów właśnie z tego powodu
        • filifionka.b Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 07:43
          Po łebkach, nie po łepkach.

Pisanie na forum jest o wiele bardziej skuteczne niż spytanie nauczycielki, oczywiście 😂

A tak serio, odpuść sobie. Jeśli będziesz czuła palącą potrzebę przerobienia ułamków z dzieckiem to to zrobisz w wakacje, ale do tego czasu daj nauczycielowi szansę. Myślisz, że nie wie, że ma program do zrealizowania? 🤔
        • hanusinamama Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 08:34
          A czy ty patrzyłaś w program> Chyba nie.
          Twoje dziecko ułamki zwykłe i dziesiętne miało w 4 klasie, teraz ma znowu ale troche trudniejsze.
    • ana119 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 12:53
      Zerknij na dział i zobacz zadania. Ten dział jest krótki a zadania z zamiany do przerobienia w czerwcu. Myślę że ważniejsza była geometria
    • ana119 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 12:58
      Co do pilnowania przedmiotu to tak pilnuje bo matematyka jest ważna tak samo jak język polski i angielski. Ma sie uczyc tych trzech przedmiotow. Kiedy ma mieć sprawdzian do dostaje zadania ze zbioru zadań.
    • kamunyak Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 15:35
      opcja a).
      Nigdy nie wiedziałam co moje dziecko przerabia w V klasie, z żadnego przedmiotu i czy idzie zgodnie/wbrew programowi. Od tego jest szkoła i nauczyciel.
      Twoje dziecko ma problemy z nauką? że się martwisz.
      • mum2004 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 23:00
        Nie masz się czym chwalić.
    • mama303 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 20:23
      ułamki dziesiętne są dla dzieci proste o ile zrozumiały co to są ułamki zwykłe. Tu nie potrzeba bardzo wielu ćwiczeń
      • mum2004 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 23:03
        Ale w piątej klasie w tych ćwiczeniach ułamki dziesietnę to mała częśc. Głównie są ułamki zwykle, sprowadzanie do wspólnego mianowNika, dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie ułamków zwykłych.
        • niktmadry Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 23:09
          W poniedziałek ZACZYNAJĄ te ćwiczenia www.haniaijas.com.pl/pl/podreczniki-szkolneplecaki-tornistry-i-artykuly-szkolne/360-matematyka-z-plusem-.html do tej pory nietknięte. Z tego co widziałam one się tylko zaczynają ułamkami dziesiętnymi. Są tam też inne działy. Nie chcę już teraz chodzić do córki pokoju po książkę bo się w końcu spać położyła. Albo przerobią byle jak - z naciskiem na dużą ilość prac domowych albo nie przerobią wcale.
          • zielonakrasnoludka Re: Matematyka - martwić się? 03.06.16, 09:30
            Pani zdecydowala sie - nie wiem, z jakich wzgledow - na wersje rozszerzona cwiczen, tj. kilka czesci. Istnieje rowniez taka, gdzie masz tylko 2 lub nawet tylko 1 zeszyt cwiczen na caly rok.
            Wiecej cwiczen = lepsze wytrenowanie, ale i skutkiem tego nie wszystko udalo sie zrobic wczesniej.

Inne dzialy to tez utrwalenie i przypomnienie wiedzy z czwartej klasy.
          • bluea.nne Re: Matematyka - martwić się? 03.06.16, 21:18
            To jest wydawnictwo gwo czyli ułamki dziesietne były w 4 klasie
        • mama303 Re: Matematyka - martwić się? 03.06.16, 14:21
          dokładnie
    • mum2004 Re: Matematyka - martwić się? 02.06.16, 22:59
      Zdecydowanie b. Ale fakt faktem że na moje oko nauczyciel zawalił. U nas ułamki zajęły naprawdę sporą część piątej klasy, z tego co sobie przypominam to z matematyki właśnie głównie ułamki wałkowali.
      Geometrie mieli podzieloną, najpierw cześć ćwiczeń, potem przerwa na coś innego i znów geometria.
    • an.16 Re: Matematyka - martwić się? 03.06.16, 14:51
      A co córka nie ma zamiaru odrabiać prac domowych i chodzić do szkoły w czerwcu? Zamiast myśleć o nadrabianiu w wakacje, niech pracuje normalnie do końca roku.
    • phantomka Re: Matematyka - martwić się? 03.06.16, 21:27
      W ogole dziwny material, bo to material 4 klasy.
      A w temacie, na razie nic bym nie robila. Jak corka ogarnie, to nie ma prpblemu. Jezeli nie, to egzekwowac od poczatku nastepnego roku szkolnego powtorke materialu.
      • truscaveczka Re: Matematyka - martwić się? 06.06.16, 16:24
        Nie wiem, czy 4 klasy, moja uczy się z książek Nowej Ery i teraz zdążyli tylko obskoczyć budowę ułamka, porównywanie ułamków i dodawanie/odejmowanie przy tym samym mianowniku. Umie więcej, bo ja jej pokazałam, kiedyś do czegoś potrzebowała, ale w szkole tyle było.
    • asia_i_p Re: Matematyka - martwić się? 06.06.16, 17:38
      U nas z matematyki też nie zrealizowali programu - piąta klasa chyba jest przeładowana. Dziesiętne owszem, zrobili, ale figury płaskie nieruszone.
      Matematyk mówi, że nadrobią w szóstej klasie - ponieważ szósta klasa była rozplanowana tak, żeby zdążyć z programem do sprawdzianu, którego nie będzie, więc mu raczej wierzę.
      • asia_i_p Re: Matematyka - martwić się? 06.06.16, 17:40
        Pomyliłam się jednak, zajrzałam do dziennika elektronicznego, zrobili dzisiaj "Pole figury". Ale nie skończą tych płaskich nie ma bata.
    • myelegans Re: Matematyka - martwić się? 06.06.16, 17:46
      opcja a)
      I tak przez wakacje zapomni i zaczna 6 klase od powtorek
    • taki-sobie-nick Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 01:03
      Przez osiem lat to chyba już ta córka skończyła szkołę...
      • mama_duzych_dzieci Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 07:15
        a Ty tak szukasz gdzie można odpowiedzieć po 8 latach?
        • slonko1335 Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 08:30
          pewnie ktoś wrzucił reklamę i wyciągnął a potem moderacja skasowała...
    • kanna Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 08:15
      Nadrabianie czegokolwiek (poza - hipotetyczną - poprawką w sierpniu) to opcja: po moim trupie.
    • ichi51e Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 08:17
      Przecież ułamki zaczęły w 4
      • hanusinamama Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 08:34
        Oczywiśćie ze tak.Były w 4 klasie, są znwou w 5 i będą w 6.
        Tam wszystko jest przerabiane w kółko tylko co rok jest troche trudniej.
      • kamin Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 08:40
        To wykopalisko sprzed 8 lat. Łatwo się zorientować czytając wpis startowy, bo autorka nawiązuje do końca roku szkolnego.
        Gdy ten wątek powstawał niekonieczne materiał był podzielony tak jak dziś
        • szeptucha.z.malucha Re: Matematyka - martwić się? 09.01.24, 08:56
          Az miałam ochotę cofnąć się w czasie i zakrzyknąć: "Żadnego gimnazjum nie będzie!"😩

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka