Dodaj do ulubionych

Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac?

24.06.16, 23:42
I to dwa lata pod rzad? wszedzie czytam ze dzieci w klasach 1-3 nie moga nie zdac no chyba ze w jakis skapilikowanych przypadkach ze wtedy decyduje rada pedagogiczna i RODZICE a tu kolezanki corka juz drugi rok nie zdaje 2 klasy....kolezanka twierdzi ze nauczycielka sie uparala na te dziewczynke...Ale czy jest taka mozliwosc? bo chyba nie tylko jedna nauczycielka decyduje o niezdaniu takiego malucha? Matka jest niestey lekko uposledzona wiec pewnie nie umiala skutecznie bronic dziecka...Kurcze co takie dziecko musialo by nie umiec zeby nie zdac 2 klasy? Matka twiedzi ze czytac umie co prawda nie plynie ale ja pamietam ze moja wlasna corka nawet w 3 klasie nie czytala plynie i nawet nie bylo pomyslu zeby nie zdala.Czy po wydaniu swiadectwa da sie jeszcze cos zrobic? Kurcze szkoda mi tej dziewczynki .. pod koniec roku dostala orzeczenie ze ma pojsc do szkoly specjalnej ...no ale zeby wiedzac o tym ze od wrzesnia idzie do specjalnej nie przepuscic to szok.Dziewczynka jest prrzemilym dzieckiem bardzo grzecznym wiec zachowanie nie moglo o tym przewazyc.
Obserwuj wątek
    • madame_edith Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 07:53
      Owszem w 1-3 można nie zdać z klasy do klasy i nie jest to znowu taka rzadkość. Zapewne przypadki takie omawiane są na radzie pedagogicznej wiec nie decyduje wyłącznie nauczyciel.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 07:59
      Przypuszczam ze nie zdala bo po prostu nie jest w stanie ogarnac materialu (trzeci rok w szkole i nie czyta plynnie - to o czyms świadczy). Jesli matka jest uposledzona to moze dziecko tez ma jakis problem w ten desen i stad wyszla ta szkola specjalna. A w szkole specjalnej inaczej przydzielaja do klas, wiec to nie ma znaczenia.
      Przepuscic ot tak nie mogli, bo jakby sie matka nie zgodzila na przeniesienie to mieliby w trzeciej klasie dzieciaka ktory nawet drugiej nie ogarnal i co wtedy?...
    • lauren6 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 08:13
      Myślę, że upośledzona matka nie ogarnia tego co nauczyciele do niej mówią i stąd ta wersja o uwzięciu się na dziewczynkę.
    • jagienka75 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 08:13
      znam przypadek dziecka, które nie zdało do drugiej klasy, ale nie robiło ono kompletnie nic.
      nadal nic nie robi, więc przepychają dzieciaka z klasy do klasy, ale już w 4 kl nauczyciele nie będą tak łaskawi i nie wiadomo, czy dziecko nie trafi do szkoły specjalnej.
    • jakw Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 08:34
      Jak raz nie zdała to w następnym roku ma inną nauczycielkę
    • memphis90 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 09:33
      Dziecko idzie do szkoły spacjalnej,a matka jest upośledzona umysłowo, tak? To jaki jest sens przepychać dziecko, które nie ogarnęło podstaw, do kolejnej klasy, skoro będą tam inne wymagania i inny poziom? Żeby dalej było najgorsze i nie nadążało, ale za to nazywało się, że wreszcie jest w trzeciej...? Taka niedzwiedzia przysługa.
    • arwena_11 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 09:36
      Nie wiem jak teraz ( poczytać ustawę trzeba ), ale parę lat temu dziecko w klasach 1-3 nie mogło nie zdać - BEZ ZGODY RODZICÓW.

Niech koleżanka poczyta przepisy. Jeżeli tak jest nadal, to zrobiłabym pani taką jesień średniowiecza, że na łożu śmierci by pamiętała.

Po wydaniu świadectwa walczysz przez Kuratorium i Ministerstwo. Jest możliwość cofnięcia decyzji rady pedagogicznej nawet w wakacje.

Wieczorem mogę poszukać przepisów.
      • memphis90 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 11:46
        >Niech koleżanka poczyta przepisy. Jeżeli tak jest nadal, to zrobiłabym pani taką jesień średniowiecza, >że na łożu śmierci by pamiętała.
        Tak, tak, oczywiście, bo w interesie dziecka kwalifikującego się do szkoły specjalnej (!) jest przepychanie na siłę z klasy do klasy z opinią tłuka i nieuka uncertain Dziecko, które ledwie duka literki, a powinno być już w 4 klasie... Ważne, żeby po katolicku dżihad komuś zrobić i żeby papierek niuniuś miał, a że sobie nie poradzi i że wymagania kolejnej klasy będą dla niego potwornym stresem i traumą- a co to ematkę obchodzi uncertain
        • arwena_11 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 15:55
          a może po prostu jest to dziecko nie dopilnowane i mające do tej pory dupę a nie nauczyciela, który zamiast dziecku pomóc dało mu łatkę głupola?

Może ma niezdiagnozowaną dysleksję? Moja córka gdybym z nią nie pracowała pierwsze trzy lata po kilka godzin dziennie ( czytanie, ćwiczenie słuchu fonematycznego ), też by dukała, bo dysleksji sama by nie przeskoczyła.
        • taki-sobie-nick Memphis, a dlaczego koniecznie katolicki? 25.06.16, 18:15
          Ateistyczna albo obojętna religijnie ematka nie może być roszczeniowa i wredna?

To się jakoś integralnie z wiarą wiąże, koniecznie chrześcijańską?

Bo miałam/mam różnych znajomych i twoja teza się nie zgadza.
          • memphis90 Re: Memphis, a dlaczego koniecznie katolicki? 25.06.16, 18:40
            A bo mi się jakoś Arwena z katolską Andabą popier...liła wink
    • mama303 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 09:44
      chyba rodzic musi wyrazić zgodę.
      • aaa-aaa-pl Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 09:53
        Potrzebna jest opinia rodzica.Może być negatywna lub poozytywna.Opinia , a nie zgoda .Decyduje, w glosowaniu, rada pedagogiczna.Dla wspomnianej dziewczynki szansą jest szkolnictwo specjalne.Tu zacznie osiągać sukcesy.
    • aurinko Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 09:59
      Pani się uwziela? Przeciez klasy 1-3 z reguly maja te sama pania do konca 3 klasy wiec jak dziecko nie zda to trafia do innej pani. I co kolejna sie uparla? Albo to sciema albo z dzieckiem cos nie halo.
      • maj18-98 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 10:26
        Nie ma się co denerwować w tym przypadku, ani skarżyć do kuratorium i podejrzewać nauczycielkę o złą wolę. Skoro dziecko jest upośledzone to znaczy że nie radzi sobie z programem szkoły masowej, decyzji o przeniesieniu do specjalnej nie podejmuje się ot, tak sobie. Widocznie mama dziewczynki taż musiała do tej decyzji dojrzeć,
        Dziewczynka nie zdała raz, podjęto decyzję o potrzebie kształcenia specjalnego tzn jest upośledzona i nie radzi sobie, gdyby dostała promocję to po zmiana szkoły?
        Jednak w szkole specjalnej pójdzie do klasy trzeciej, nie będzie powtarzała drugiej, więc nie ma się co martwić.
        Na pewno to dla dziecka dobra decyzja, będzie się uczyła w swoim tempie, odnosiła sukcesy, i w szkołach specjalnych większe są możliwości na dodatkowe zajęcia.
        Co do umiejętności dziecka, która mama ocenia, cóż, pani sama jest upośledzona, obawiam się ze nie postrzega tego obiektywnie. A wymagania to nie tylko czytanie.
        Będzie dobrze.
        • taki-sobie-nick Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 18:33
          Co do umiejętności dziecka, która mama ocenia, cóż, pani sama jest upośledzona, obawiam się ze nie postrzega tego obiektywnie.

He he, nie trzeba być upośledzonym, żeby bliskich nie postrzegać obiektywnie. tongue_out

• mikams75 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 10:40
      mnie dziwi, ze dopiero teraz wyszly jakies opoznienia w rozwoju.
      Nie dziwi mniee, ze nie zdala, to logiczne, ze jak dziecko nie ogarnia materialu to nie ma sensu przepychac dalej. Tylko szkoda mi dziecka, bo nie wiem czy ktos cos do tej pory zrobil, zeby dziecku pomoc.
      • maj18-98 Re: Czy dziecko moze w 2 klasie nie zdac? 25.06.16, 11:18
        Nawet jeśli widać ze dziecko rozwija sie słabiej to rodzice muszą podjąć decyzję żeby iść do poradni i diagnozować, to czasem trwa, nawet długo, a promowanie dziecka tym bardziej zatrzymuje sprawę w miejscu. Nauczyciel w szkole masowej może próbować pomóc ale tę pomoc rodzic musi chcieć przyjąć,
    • taki-sobie-nick To może zacznijmy od tego 25.06.16, 18:22
      że dziecko upośledzonej matki NIE MUSI być upośledzone.

Być może jest, a być może matka nie wspiera procesu kształcenia.
      • memphis90 Re: To może zacznijmy od tego 25.06.16, 18:43
        No ale decyzji o kształceniu w szkole specjalnej nie podjęła jedna nauczycielka ot tak z nudów w czasie 5 minutowej przerwy śniadaniowej... Natomiast brak stymulacji dziecka w pierwszych latach życia skutkuje deficytami, których później nadrobić się nie da.
    • taki-sobie-nick Matka matką 25.06.16, 19:44
      a ojciec to co, odleciał na Kasjopeę?

Powinna (ta matka) mieć asystenta, ale u nas chyba go jednak nie dostanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka