Dodaj do ulubionych

Spirala a tampony

27.06.16, 22:39
Dobre kobiety, dopomóżcie. 4 lata bez okresu dzięki tabsom, a potem podejrzenie zatorowości i zakaz antykoncepcji hormonalnej. Od 2 miesięcy mam miedziankę i obfite miesiączki. Teraz okres wypadnie podczas urlopu. Wiem, że ginekolodzy odradzają tampony przy spirali, ale urop i plażing mam tylko raz w roku. Pocieszcie, że nic się nie stanie, jak ich będę używać.
Obserwuj wątek
    • cygarietka Re: Spirala a tampony 27.06.16, 22:43
      Ja używam. Nic się nie dzieje.
    • memphis90 Re: Spirala a tampony 27.06.16, 23:11
      Nic się nie stanie. Mam spiralę i używam tamponów od ponad 5 lat, tzn. ostatnio nie używam, bo założyłam hormonalną i miesiączki się skończyły na dobre. Moja gin nie widziała żadnych przeciwwskazań.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Spirala a tampony 27.06.16, 23:32
        A to zdrowe jest? Tj. Brak okresu przed menopauzą? Bo mi mama poleca ale mam jakieś przekonanie, że zahamowanie okresu to niezbyt dobra sprawa. Jak odczuwasz zdrowotnie?
        • beata985 Re: Spirala a tampony 27.06.16, 23:35
          u mnie wszysko pozytywnie, zakładają nawet starsze kobitki ode mnie....i żałują że wcześniejsię nie zdecydowały....
          • zuleyka.z.talgaru Re: Spirala a tampony 28.06.16, 07:59
            A nie tyjesz? Ja się boję, że przytyję od hormonów. Co prawda kiedyś brałam tabsy i było ok, ale to byłam młoda.
            • beata985 Re: Spirala a tampony 28.06.16, 09:22
              zuleyka.z.talgaru napisała:

> A nie tyjesz?
              ani ciut ciut...wchodzę w swoją ślubną kieckę sprzed 20 lat...big_grin
              tych hormonów jest tam niewiele, przede wszystkim nie łykasz tej chemii ale najlepiej jak by Ci jakis lekarz o tym powiedział profesjonalnie....
        • memphis90 Re: Spirala a tampony 28.06.16, 16:22
          Cykl hormonalny działa normanie, tyle, że śluzówka jest tak cienka, że nie ma się co złuszczać w czasie naturalnej miesiączki. Zostaje niewielkie plamienie. Zdrowotnie jestem na plus, bo nie tracę co miesiąc czerwonych krwinek i żelaza. Czuję się znakomicie!
    • beata985 Re: Spirala a tampony 27.06.16, 23:14
      u mnie też nie koliduje jedno z drugim.....
    • beata985 Re: Spirala a tampony 27.06.16, 23:16
      tylko przy miedziance możesz krwawić jak zarzynane prosię i i tak z plażingu nic mimo tamponów nie będzie....skoro zakaz antykoncepcji hormonalnej to zakładam,że mirena też nie wchodzi w grę????
      • mala_truskawka Re: Spirala a tampony 27.06.16, 23:33
        Niestety, mirena odpada.
      • bbuziaczekk Re: Spirala a tampony 28.06.16, 08:34
        Nie gadaj glupot! Nie kazdy tak musi miec.
        Ja z miedzianki bylam zadowolona. Miesiaczki skrocily mi sie z 7 do 4 dni, przestaly byc bolesne bo albo wogole nie byly bolesne albo lekko a krwawienia byly skape. 1 dnia skapo, 2 dnia mocniej ale nie jak zazynana swinia, 3 dnia skapo, 4 dnia koncowka.
        Rok temu ja wyjelam bo po 4 latach sie przesunela ale zasnanawiam sie nad ponownym zalozeniem bo wrocily bolesne i obfite krwawienia.
        • beata985 Re: Spirala a tampony 28.06.16, 09:26
          bbuziaczekk napisała:

> Nie gadaj glupot! Nie kazdy tak musi miec.
          nie każdy musi tak mieć, oczywiście ale wystarczy posłuchać, poczytać i pogadać i od razu wiadomo, że jednak jesteś w mniejszczości....
          • zuleyka.z.talgaru Re: Spirala a tampony 28.06.16, 14:26
            Ja też mam skape okresy po miedziance. 3 dni i skąpo.
    • ola766 Re: Spirala a tampony 27.06.16, 23:27
      Nic nie słyszałam, żeby nie używać tamponów przy spirali. Mam i uzywam, nic się nie dzieje.
      Tylko może zawczasu ogarnij zaplecze sanitarne plaży...
    • zuleyka.z.talgaru Re: Spirala a tampony 27.06.16, 23:30
      Miałam dwie spirale - lacznie 7 lat i uzywalam tamponow - wszystko ok. Zaden ginekolog nie odradzał ( choć nie pytałam).
    • jematkajakichmalo Re: Spirala a tampony 28.06.16, 00:32
      Jedyne co to moze sie przyplatac jakas infekcja, podobno przy spirali o nia latwiej.
      • jematkajakichmalo Re: Spirala a tampony 28.06.16, 00:34
        Dodam jeszcze, ze sama przechodzilam. Moze to czysty przypadek, a moze nie: mialam dwie spirale pod rzad, w sumie przez 6 lat, 2 razy uzywalam tamponow (i tak bez sensu, bo wlasnie rzy miedziance tampon wystarcza na 15 minut big_grin ) i faktycznie mialam wtedy infekcje. Od tego momentu sobie podarowalam.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Spirala a tampony 28.06.16, 07:57
          Ja miałam miedzianki i nie miałam obfitych okresów.
    • truscaveczka Re: Spirala a tampony 28.06.16, 08:07
      Ja bym ci poleciła kubeczek menstruacyjny, bo tam nie ma problemu obfitych miesiączek, kwestia dobrego rozmiaru, ale nie każdy lubi, więc wiesz.
      Dla mnie to odkrycie noblowskie, nie czuję, że mam okres.
    • bbuziaczekk Re: Spirala a tampony 28.06.16, 08:29
      Mialam spirale miedzianke 4 lata ta 5 letnia (musialam wyjac bo po 4 latach sie przesunela) i cale 4 lata uzywalam tylko i wylacznie tamponow.
      Lekarz ktory prowadzil moja druga ciaze i ktory robil cesarke i ktory potem zakladal spirale kazal tylko odczekac 1-2 cykle bez tamponow a potem uzywac normalnie. Bylam 100% zadowolona
      • truscaveczka Re: Spirala a tampony 28.06.16, 08:33
        Miałaś zakładaną spiralę po cc? A rodziłaś choć raz sn? Mnie lekarz odmówił mireny, bo nie rodziłam "dołem" uncertain
        • zuleyka.z.talgaru Re: Spirala a tampony 28.06.16, 08:36
          o_O lekarz chyba przeciwny antykoncepcji....zmień.
          • truscaveczka Re: Spirala a tampony 28.06.16, 08:39
            Nie, właśnie nie. Ale on twierdzi, że mi zrobi krzywdę zakładając spiralę. Ja bym bardzo mirenę chciała, mam dość tabsów i recept.
            Wczoraj właśnie pani zastępująca mojego rodzinnego mi odmówiła wypisania tabsów (zaświadczenie od ginekologa leży w karcie), gdyż jest katoliczką i jej sumienie nie pozwala. Powiedziałam jej, że mnie sumienie nie pozwala wykrwawiać się podczas miesiączki i wyszłam, zostawiłam do rodzinnego karteczkę, żeby mi wypisał. Dzisiaj sobie odbiorę receptę.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Spirala a tampony 28.06.16, 08:43
              Ale spiralka to jest kwestia macicy a nie szyjki i pochwy. Teraz są nawet spiralki dla nieródek, więc nie wiem dlaczego takie a nie inne podejście. Przejdź się do innego lekarza.
              • truscaveczka Re: Spirala a tampony 28.06.16, 08:57
                Muszę sobie poczytać, dzięki. Podsunę mu coś może (ja podejrzewam, że mógł mieć problemy z jakąś pacjentką i się wystraszył).
                • little_fish Re: Spirala a tampony 28.06.16, 09:26
                  miałam dwa racy cc, za każdym razem jednym z powodów był brak rozwarcia. Mam założoną już drugą spiralę, bez żadnych problemów, choć przed założeniem pierwszej lekarka mówiła, że może się nie udać
                  • truscaveczka Re: Spirala a tampony 28.06.16, 09:32
                    Z tego co czytałam widzę, że założenie może być upiornie bolesne, bo szyjka nieuelastyczniona uncertain
                    • memphis90 Re: Spirala a tampony 28.06.16, 16:28
                      E tam, zaraz upiornie... Ja pierwszej spirali prawie nie poczułam, natomiast z założeniem drugiej był problem- wzięłam tańszą nie-mirenę i miała jakiś prowadnik do luftu, zaginał się, zamiast prześć przez szyjkę. Skończyło się na dodatkowym hegarowaniu (poszerzaniu) szyjki, miłe toto nie jest, ale do przejścia.
                      • little_fish Re: Spirala a tampony 28.06.16, 16:31
                        wiem, że odczucia są bardzo indywidualne, ale bólem bym tego nie nazwała - takie trochę nieprzyjemne uczucie, trwające zaledwie chwilę. Za pierwszym i za drugim razem
                        • memphis90 Re: Spirala a tampony 28.06.16, 18:48
                          W sumie sądząc po moich odczuciach to miałam wrażenie, że mam tę spiralę w kręgosłupie big_grin
                          • zuleyka.z.talgaru Re: Spirala a tampony 28.06.16, 18:56
                            Prawie jak obcy wink
        • bbuziaczekk Re: Spirala a tampony 28.06.16, 08:37
          Tak pierwsze dziecko rodzilam sn
          Drugie cesarka. Po cesarce lekarz kazal odczekac pol roku ze spirala i potem zalozyl.
    • ophelia78 Re: Spirala a tampony 28.06.16, 17:27
      Niektórzy ginekolodzy odradzaja tampony przy spirali - ze nitki które wystaja z szyjki (a musza wystawać zeby bylo za co chwycic przy wyjmowaniu spirali) mogą się zaczepic o tampon i wyjmujac tampon mozesz wyszarpnac spiralę, tudzież nie będziesz w stanie wyjąć tamponu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka